Zobacz pełną wersję : Zasięg lampy błyskowej
ppfalcon
09-09-2007, 17:03
Ja nie wiem jak to będzie w praktyce, ale w teorii według moich wyliczeń dla ISO 25600 maksymalny zasięg SB-800 dla obiektywu 85/1.4 wynosi:
- LP lampy dla 85mm to 53m (ISO 100)
- mnożnik dla ISO 25600 wynosi 16x
- największa przesłona to 1.4
Co daje wzór:
53*16/1.4=605m !!!!
Dla 200/2 wychodzi:
56*16/2=448m
Wyobrażacie sobie zdjęcia z lampą z ponad pół kilometra??
Tutaj chyba zaczałby się problem z zasyfieniem powietrza (wszelkie pyły itd.). Niedługo w specyfikacjach lamp będą takie dane:
Zasięg lampy:
Śląsk: 400m
Tatry: 800m
Średnia krajowa: 600m ;)
Eric T. Cartman
16-09-2007, 07:32
Ja nie wiem jak to będzie w praktyce, ale w teorii według moich wyliczeń dla ISO 25600 maksymalny zasięg SB-800 dla obiektywu 85/1.4 wynosi:
Co daje wzór:
53*16/1.4=605m !!!!
Dla 200/2 wychodzi:
56*16/2=448m
Blędne założenia. Nie można zakładać przy takich odległościach, że wiązka światła lampy błyskowej jest zbieżna. Siła błysku będzie w przybliżeniu malała z kwadratem odległości od źródła. W odległości 600 m światła będzie w przybliżeniu 250 razy mniej !
Eric - obliczenia są dobre i jest już uwzględniony spadek natężenia światła z kwadratem odległości. 25600 umożliwia zdjęcia z ręki w piwnicy przy oświetleniu świeczki. To niesamowita czułość. Być może będzie sobie można w jasną noc fotografowac bez niczego na całkiem znośnym czasie
Nie uwzględniono czego innego. LP dla lampy jest podawana dla pewnych warunków jej używania. Uwzględnia się w tym, że będzie trochę światła odbitego od ścian. Tu zakładamy otwarty teren. Lampy w otwartym terenie są "słabsze" niż by to wynikało z ich LP i tylko z tego powodu nie będzie zasięgu 605 m.
Eric T. Cartman
17-09-2007, 21:41
Eric - obliczenia są dobre i jest już uwzględniony spadek natężenia światła z kwadratem odległości. 25600 umożliwia zdjęcia z ręki w piwnicy przy oświetleniu świeczki. To niesamowita czułość. Być może będzie sobie można w jasną noc fotografowac bez niczego na całkiem znośnym czasie
Nie uwzględniono czego innego. LP dla lampy jest podawana dla pewnych warunków jej używania. Uwzględnia się w tym, że będzie trochę światła odbitego od ścian. Tu zakładamy otwarty teren. Lampy w otwartym terenie są "słabsze" niż by to wynikało z ich LP i tylko z tego powodu nie będzie zasięgu 605 m.
hmm... wydaje mi się, że proste dzielenie/mnożenie LP to przeliczenie liniowe i mie uwzględnia spadku natężenia światła z kwadratem odległości. Wzór ten należy traktować jako przybliżenie prawidłowe w pewnym zakresie odległości. Z kwadratem odległości będzie też malała ilość światła odbitego od obiektu. Jeśli ma on znajdować się 600 m od matrycy to nie przesadzajmy ....
Co daje wzór:
53*16/1.4=605m !!!!
Dla 200/2 wychodzi:
56*16/2=448m
Przeczytaj uważnie instrukcję obsługi lampy blyskowej, np SB800 - zasięg błysku do 20m (niezaleznie od ISO).
ppfalcon
18-09-2007, 18:33
Polecam stronę 43-cią instrukcji do SB-800, na której jest opisane jak operować lampą w trybie manualnym. Jest tam takie interesujące równanie:
f/stop (aperture) = Guide number (GN) x ISO sensitivity factor / Shooting distance (m/ft)
We wzorze tym niezmienna jest GN (dla podanej ogniskowej), a pozostałe 3 wartości są zmienne.
Na fizyce uczyłem się przekształcać wzory, zatem wzór na odległość to:
Sd=GN*ISO/f_stop
Zatem w zależności od ustawionej przesłony I WARTOŚCI ISO jednak zasięg jest różny.
Polecam stronę 43-cią instrukcji do SB-800, na której jest opisane jak operować lampą w trybie manualnym. Jest tam takie interesujące równanie:
f/stop (aperture) = Guide number (GN) x ISO sensitivity factor / Shooting distance (m/ft)
We wzorze tym niezmienna jest GN (dla podanej ogniskowej), a pozostałe 3 wartości są zmienne.
Sd=GN*ISO/f_stop
Zatem w zależności od ustawionej przesłony I WARTOŚCI ISO jednak zasięg jest różny.
Zasięg jest oczywiscie różny dla różnych wartości ISO, ale jak podaje firma Nikon (co napisałem wcześniej) nie większy niż 20m - może być mniejszy.
Eric T. Cartman
18-09-2007, 22:12
Sd=GN*ISO/f_stop
Fajnie, że się uczyłeś przekształcania wzorów. Ale sensu obliczeń nie rozumiesz ... To tylko proste PRZYBLIŻENIE, które bardzo dobrze sprawdza się na mniejszych odległościach.
1. wzór na LP uwzględnia, że natężenie światła spada z kwadratem odległości. W ułamku z jednej strony są metry do kwadratu, a z drugiej metry. Po uproszczeniu wychodzi, że LP jest w metrach.
2. W SB800 po dojściu do 20 m zapala się trójkąt - powyżej 20. ZASIĘG MOŻE BYĆ I JEST JAK NAJBARDZIEJ WIĘKSZY.
to zdjęcie zrobione przed chwilą, o 22.50. Prosto z puszki, bez przeliczeń (specjalnie zrobiłem rozmiar S, kompresje basic), jest exif.
ISO tylko 3200, przysłona aż 8, odległość jakieś 30 m (rano policzę kroki), zoom na 105 mm.
w połowie odległości drzewo - widać cienie gałęzi na budynku.
ISo 25600 to 8x czulej niż 3200, f=1,4 to wpuszczenie 32x więcej światła niż na f=8. Wiesz jaki wtedy będzie zasięg lampy!
Ja nie mam za oknem otwartego terenu by teraz to pokazać, jak kiedyś będę pamiętał to zrobię takie zdjęcie.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img227.imageshack.us/my.php?image=dsc5928wv6.jpg)
Eric T. Cartman
19-09-2007, 08:02
Zakładam, że przy takich odległościach:
a) natężenie oświetlenia powierzchni przez lampę maleje z kwadratem odległości
b) oświetlony światłem lampy obiekt można już traktować jako źródło punktowe
c) natężenie oświetlenia powierzchni matrycy maleje z kwadratem odległości od obiektu
Eric T. Cartman
19-09-2007, 08:07
Sd=GN*ISO/f_stop
Ze wzoru wynika, że przy stałej f_stop a zmiennym ISO zasięg będzie rósł liniowo.
Przyznasz, że to niemożliwe.
Eric - wiem co piszę, wcale nie obalam twierdzenia, że natężenie oświetlenia powierzchni przez lampę maleje z kwadratem odległości. Nie uwzględniasz przysłony. Przysłona (otwór) ma pole powierzchni! Zasięg wcale nie rośnie liniowo, jest dzielony przez pierwiastek z 2
Będę tu ci to samo udowadniał na parę sposobów:
1. Zmiana o 2 skoki przysłony (z 5,6 na 2,8 ) powoduje że zasięg lampy zwiększa się 2x, ale wpuszcza się 4x więcej światła.
2. Zasięg lampy przy zmianie przysłony z 5,6 na 2,8 rośnie 2x - Tak? A ilość wpuszczanego przez ten otwór światła wzrosła o 4x.
3. Otwarcie przysłony (o jeden skok) powoduje 2x większy dopływ światła, a zwiększa zasięg lampy tylko o współczynnik 1,4x.
Przy okazji - także GN nie rosnie liniowo. 2x wyższa czułość zwiększa GN o pierwiastek z dwóch, a nie o dwa.
Eric T. Cartman
19-09-2007, 13:02
Nie uwzględniasz przysłony
Oczywiście zdaję sobie z tego sprawę.
także GN nie rosnie liniowo.2x wyższa czułość zwiększa GN o pierwiastek z dwóch
wiec nie jest prawdziwy wzór:
Sd=GN*ISO/f_stop
Eric T. Cartman
19-09-2007, 13:23
Więc wytłumaczę moje rozumowanie.
Zdaję sobie sprawę, że mieszamy różne pojęcia fotometryczne. Chodzi mi tylko o oszacowanie wpływu odległości od lampy na ilość światła wracającego do obiektywu. Jedyne co staram się wyjaśnić to to, że im dalej od lampy znajduje się obiekt tym mniej użyteczny i dokładny staje się wzór pozwalający wyznaczyć jej zasięg. Granicę sensowności takich prostych obliczeń należałoby wyznaczyć doświadczalnie bo zależy ona od tysiąca elementów (przejrzystość powietrza, wielkość powierzchni oświetlanej itd,) - ale 600 m to są żarty.
Przyjmijmy, że w odległości 100m od lampy otrzymujemy natężenie oświetlenia I(100)
Wiązka jest juz rozproszona - zakładam, że natężenie oświetlenia maleje z kwadratem odległości.
W odległości 500 m mamy nat. ośw. I(500)=I(100)*100^2/500^2=I(100)*0.04
Światło rozproszy się - powierzchnia staje się źródłem światła. tutaj jeszcze wcześniej możemy przyjąć, że natężenie oświetlenia maleje z kwadratem odległości .
W mianowniku pojawia się więc d^4 !!!
Eric - przeczytaj mój ostatni post uważnie.
natężenie światła maleje z kwadratem odległości. Zgadza się. By był 2x większy zasięg musi być 4x więcej światła. Otwarcie o 2 przysłony to jest właśnie 4x więcej światła - czyli 2x większy zasięg. Wszystko gra.
Takie zasięgi to nie żarty. Sprawdź doświadczalnie jak mi nie wierzysz. Ja załączyłem zdjęcie zrobione z więcej niż 20 m i to było tylko ISO 3200 i f=8. Zobacz exif.
Już widzę jak szerokie możliwości testowe rozpościerają się przed wszystkimi "fotografującymi z zamiłowania", z chwilą pojawienia się na rynku D300. Oj, będzie się działo. Przygnebiające jest tylko to, że słynny test dekielka (tzw Dark) jest lekko zagrożony, nie jest pewne, czy F22 i 1/8000 wystarczy do uchwycenia ciemności :) .
Co do wzoru, to raczej jednak spore uproszczenie (współczynnik przejrzystości powietrza nie uwzględniony, jak również kilka innych stałych, nieliniowych). Przy niewielkich odległościach OK, ale przy znacznych raczej kiszka. Nie zmienia, to jednak faktu, że potencjalnie możliwości mogą być duże.
Eric T. Cartman
19-09-2007, 15:35
Eric - przeczytaj mój ostatni post uważnie.
natężenie światła maleje z kwadratem odległości. Zgadza się. By był 2x większy zasięg musi być 4x więcej światła. Otwarcie o 2 przysłony to jest właśnie 4x więcej światła - czyli 2x większy zasięg. Wszystko gra.
A ty ciągle swoje ... Rozpatrz sytuację w której przysłona się nie zmienia.
30 m to jeszcze niewielka odległość. Twoje doświadczenie dotyczy sytuacji w miarę typowej, gdzie takie obliczenia jeszcze mają sens.
Kiedyś dla zabawy zrobiłem fotkę z lampą w nocy w odległości ponad 50m ISO 200 i nawet przepał był, fakt że BB miałem założony, więc gadanie że lampa doświetla tylko do 20m bo tak podają w instrukcji to przesada.
Tak rozumując to co miało by się z tym światłem stać po tych 20m ? słabnie ale jest a ISO załatwi resztę.
600m dla 85mm FIU fiu fiu to myślę że nie bardzo wyjdzie, ale jeśli w praktyce uda się osiągnąć 1/4 to i tak jest super.
Szkoda że w D300 nie będzie tak wysokich czułości, D3 to jednak FF i dla mnie się nie nadaje.
A ty ciągle swoje ... Rozpatrz sytuację w której przysłona się nie zmienia.
30 m to jeszcze niewielka odległość. Twoje doświadczenie dotyczy sytuacji w miarę typowej, gdzie takie obliczenia jeszcze mają sens.
nie. To ty ciągle swoje. Udowadniam, że jest zależnośc kwadratowa między odległością a ilością światła docerającego do matrycy/filmu. Ty twierdzisz, że we wzorze na GN takiej zależności nie ma. Ja twierdzę, że jest i pokazuję ci w jakim miejscu.
matematyka ma sens dla każdej odległości.
Eric T. Cartman
19-09-2007, 19:58
nie. To ty ciągle swoje. Udowadniam, że jest zależnośc kwadratowa między odległością a ilością światła docerającego do matrycy/filmu.
Wiem, że jest. TYlko nie uwzględnia faktu, że światło pokonuje 2 razy drogę od lampy do obiektu.
Wzór na GN jest półempiryczny i nie uwzględnia wszystkich efektów związanych z oświetlaniem obiektu przez lamopę.Tak naprawde trzeba by każdą sytuację symulować np. metoda monte-carlo. Jeśli uważasz, że prosty wzorek jest wiernym i uniwersalnym opisem rzeczywistości to zastanów się nad tym jeszcze raz.
Eric T. Cartman
19-09-2007, 20:05
Jeszcze 20 lat temu termin "liczba przewodnia" był stosowany zamiennie z "liczba szacunkowa". I nie chodziło o niedoskonałości techniczne ówczesnych lamp.
Wzór na GN jest półempiryczny i nie uwzględnia wszystkich efektów związanych z oświetlaniem obiektu przez lamopę.Tak naprawde trzeba by każdą sytuację symulować np. metoda monte-carlo. Jeśli uważasz, że prosty wzorek jest wiernym i uniwersalnym opisem rzeczywistości to zastanów się nad tym jeszcze raz.
zobacz co napisałem w poście nr 4 tego watku. Zacytuję sam siebie:
Nie uwzględniono czego innego. LP dla lampy jest podawana dla pewnych warunków jej używania. Uwzględnia się w tym, że będzie trochę światła odbitego od ścian. Tu zakładamy otwarty teren. Lampy w otwartym terenie są "słabsze" niż by to wynikało z ich LP
Wiem o tym, że ta liczba (GN) jest wyznaczana empirycznie. Sa nawet jakies normy jak sie ja wyznacza, ale nigdy ich nie poznałem. Dawniej standartowo podawano dla kątu rozyłu śwatła 35 stopni i dla ISO 100.
Zjadłem zęby na pray z lampami błyskowymi i to generalnie nie zdając się na automatykę, a na manualne obliczanie przysłon/sterowanie mocą. I to w bardziej skomplikowanych sytuacjach - bez pudła wyliczę ci przysłonę pracując na manualu odbijając światło od sufitu, obliczę przy błysku wielokrotnym albo przy błysku kilku lamp na róznej mocy, każda w róznej odległosci itd.
Eric T. Cartman
19-09-2007, 20:28
Wiem o tym, że ta liczba (GN) jest wyznaczana empirycznie. Sa nawet jakies normy jak sie ja wyznacza, ale nigdy ich nie poznałem. Dawniej standartowo podawano dla kątu rozyłu śwatła 35 stopni i dla ISO 100.
W takim razie niepotrzebnie się spieramy ;-)
Dlatego właśnie potrzebne jest doświadczenie, intuicja a czasem zewnętrzny światłomierz ;-) a nie tylko proste dzielenie 2 liczb.
tak i nie. Empirycznie sie wyznacza tylko wartość tej liczby GN. Natomiast wzór jest prawidłowy, uwzględnia spadek natężenia światła z odległoscią i mozna tak obliczać zasięg, nawet dla dużych odległosci. Jedyne co on nie uwzględnia to mgła, smog itp :-D bo zakłada idealną klarowność ośrodka w którym rozchodzi się światło. Rozmuniem, że w Gliwicach nie obowiązuje z tego właśnie powodu :-D. U nas, na nizinach sie sprawdza :-D
ppfalcon
19-09-2007, 22:28
Jak napisałem na początku to są tylko obliczenia dla uproszczonego modelu. Zdaję sobie sprawę, że nie mogą być one zbyt dokładne dla tak długich zasięgów, bo to jest tylko model. W rzeczywistości, tak jak piszecie jest więcej zmiennych. Mimo wszystko wydaje mi się, że i tak zasięg będzie bardzo duży i zdecydowanie przekraczający 100m. Ale z drugiej strony kto robiłby zdjęcia czegoś z takiej odległości 85-tką (i to do tego w pełni otwartą :))
JMimo wszystko wydaje mi się, że i tak zasięg będzie bardzo duży i zdecydowanie przekraczający 100m.
A chcesz się założyć?
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon7.gif)
Dawniej standartowo podawano dla kątu rozyłu śwatła 35 stopni i dla ISO 100.
Dawniej standardowo to podawało się liczbę przewodnią dla kąta rozsyłu światla wynoszacego 45 stopni czyli tyle ile "obejmue" obiektyw 50mm dla formatu 135. Do niedawna jeszcze tą metodologię stosowal Metz np. w lampie 40 Mz3i.
Liczę przewodnią przy węższych katach rozsyłu światła ( 23-35stopni) producenci podają dzisiaj - lepiej to wygląda pod względem marketingowym.
sorry, oczywiście chciałem napisać: dla kąta rozsyłu światła odpowiadającemu kątowi widzenia obiektywu o ogniskowej 35 mm.
nie jest to dla ani obiektywu 45 ani 50 mm. Mogę sie tez załozyc, że da sie uzyskac na lampie zasięg ponad 100 m.
dziś najczęściej cwaniacy podają dla najdłuższego zooma osiagalnego w lampie, bo marketingowo to najlepiej wygląda. Ale utrudnia porównanie mocy lamp przy podobnej ogniskowej (np 35 mm jak dawniej)
Jacku, postaram sie w najbliższej przyszlości wykonać zdjęcia z lampą w bazylice w Licheniu - ona ma ok. 120m dlugości.
Liczba przewodnia SB 800 dla ISO 1600 i ogniskowej 105mm wynosi 224, dla ISO 3200 - ok. 316, teoretyczny zasięg przy przyslonie 2,8 powinien wynieść odpowiednio 80 i 113m.
proszę bardzo. Masz ISO 25.600? Na taki test trzeba poczekać :-D
daj tyle ile masz i otwórz zupełne najjasniejszy obiektyw jaki masz. Nie musisz jechac do Lichenia. Wystarczy wyjść na dwór w nocy.
ppfalcon
19-09-2007, 23:36
A chcesz się założyć?
Nie chcę się zakładać, bo nie jestem pewien swojej racji. Wiem, że teoria ma to do siebie, że bardzo często lubi się mijać z praktyką :) Tym niemniej chętnie zobaczę wynik testu - będzie to obiektywne stwierdzenie jak bardzo się myliłem :)
Bylem w niedzielę w Licheniu, chciałem zrobić zdjecia w bazylice z odl. ok. 100m - ISO1600 czas 1/180s, przyslona 2,8 + lampa w trybie manualnym z pełną mocą, ale okazalo sie że kościół jest w dzień tak jasny, że przy tych parametrach zdjecia bez lampy są prześwietlone. Może w ktoryś "ciemniejszy" jesienny wieczór mi sie uda...
ppfalcon
14-10-2009, 15:45
W świetle dzisiejszej premiery postanowiłem odświeżyć wątek. Jak wiemy D3s znowu wyśrubował rekord i znowu mamy 4x wyższe ISO. Wedle mojej teorii (powtarzam: TYLKO teorii, bardzo uproszczonej i mocno wątpliwej!) max zasięg lampy... cóż przekraczałby 1200m. Oczywiście mocno wątpię, aby taki zasięg był możliwy, niemniej wciąż nie zostało udowodnione praktycznie z jakiej maksymalnej efektywnej odległości można robić zdjęcia. Od ostatniego posta minęło już ponad 2 lata, więc może ktoś z D3 pokusił się o przetestowanie tego zagadnienia (a jak nie to może teraz spróbować :)). Przyznam, że kieruje mną czysta ciekawość :)
o kurde że ci się przypomniało
ppfalcon
14-10-2009, 15:57
przypomniało mi się, bo sam zakładałem ten wątek :) I jak dzisiaj przeczytałem o nowym rekordzie, to od razu skojarzyłem z tym tematem :)
To ja się dołączę do dyskusji, jeśli bardzo jasne obiektywy, to dla wielu z nas oznacza manualne stałki.
Które lampa iTTL ma jakieś ciekawe opcje, pomijając walenie na pałę (dyplomatycznie zwany manual) jak ś.p. Czajka. (Miałem dwie 'ruskie' więc wiem jak się liczy przysłonę)
Tryb 'tyrystorowy' czyli okienko pomiarowe z przodu oczekiwane (nie !!!! fotocela do wyzwalania). Czy któryś Metz/Sunpak takie tryby ma?
adolfik9501
16-10-2009, 14:37
Lampa musi mieć do dyspozycji tryb "A". Sunpak PZ5000AF (nie produkowana) ma, choć nie ma iTTL. Stare i nowe SB też ten tryb mają. A resztę sobie sprawdzisz sam przeglądając instrukcje na stronach Sunpaka i Metza ;)
ppfalcon
29-10-2009, 01:33
Widzę, że nikt nie pomoże im w tej zagadce. Szkoda :( Może jak kiedyś zmienię puszkę na taką z wyższym ISO to sam sobie odpowiem na postawione pytanie :)
Nie uwzględniasz jednej rzeczy w swoich wyliczeniach. Na jaką powierzchnię pada światło na 30 metrów, a na jaką na 1000 metrów. Musiałbyś skierować prosto snop światła na fotografowany obiekt. A na kilometr to już robi się problem z utrzymaniem wiązki światła, szczególnie białego, gdzie masz fale o różnych długościach.
ppfalcon
29-10-2009, 15:30
Ja wiem, że jest wiele nieścisłości, dlatego chciałem przetestować w praktyce na jaką maksymalną odległość można efektywnie błyskać przy najwyższych czułościach i najjaśniejszych obiektywach. Niestety moja puszka ma max 1600 ISO, a i szkłami dysponuję tylko 1.8. Dlatego ja niestety nie jestem w chwili obecnej wykonać takiego testu, liczyłem że uda mi się zachęcić kogoś kto miałby ku temu odpowiednie warunki :)
Ale jakie to by miało mieć zastosowanie praktyczne? Pierwszy plan prześwietlony, a potem coraz ciemniej, ciemniej, więcej szumu. Taki test to można by robić z balonu. Fotografowanie wysokich obiektów? A raczej ich fragmentów. Na zdjęciu będziesz miał zbyt dużą rozpiętość tonalną. Przy zdjęciach w mieście i ISO 102400 to już znaczenia nabierają światła miejskie. Obiektywy ze światłem 1.4 są to standardowe lub umiarkowane tele (50 lub 85 mm). Teraz, na ok. 200 metrów przy ogniskowej 75 mm (50 mm x1,5 croppa) człowiek będzie zajmował mniej więcej 1/16 kadru. Czyli karzełek. Przy 500 metrach to będziesz wielkość człowieka liczył w pojedynczych pikselach. Więc po co mu robić zdjęcie taką ogniskową, jeśli robisz krajobraz to lepiej ustawić aparat na statywie i dać długi czas, niż podbijać ISO kosmicznie.
ppfalcon
30-10-2009, 18:29
Nie myślałem nad kwestiami użyteczności, bo wiem że takowych nie ma, ale bardziej w kategoriach ciekawostki. Chociaż kto wie... teraz się z tego śmiejemy, a za kilkanaście lat może zdjęcia księżyca będziemy robić z lampą błyskową :)
Art Erie
30-10-2009, 19:14
Nie jestem w tych sprawach ekspertem, ale dołożę swoje 3 grosze ;)
Nie wydaje mi się możliwym na dzień dzisiejszy wykonanie zdjęć z odległości 600m nawet dowolnie jasnym obiektywem, doświetlając SB 800.
Dlaczego? Współczesne noktowizory militarne posiadają właśnie podobny zasięg (kilkaset metrów) i choć czytałem o noktowizorach montowanych na śmigłowcach i czołgach o zasięgu 5km (tego typu urządzenia wymagają intensywnego chłodzenia ciekłym azotem etc), to jednak fotografia i obraz z noktowizora to dwie różne rzeczy.
ppfalcon
30-10-2009, 22:41
Też mi się wydaje, że taki zasięg jest nierealny...
Noktowizor działa w innym zakresie fal, musi być chłodzony, żeby nie wyłapywał własnych szumów. Co do fotografii, w przyrodniczej stosuje się specjalne soczewki skupiające na lampy błyskowe, wtedy można robić zdjęcia na jakieś 70 - 80 metrów. Akurat robiący takie zdjęcia mają naprawdę spore budżety. Więc te 100 metrów to jest sensowny zasięg maksymalny.
Art Erie
31-10-2009, 10:45
Chodziło mi o noktowizję, czyli pasmo widzialne i bliską podczerwień ( pasmo dostępne dla każdej matrycy CMOS i CCD, oczywiście bez filtra dolnoprzepustowego). Nie o Termowizję.