Zobacz pełną wersję : ogniskowa w wizjerze D80
czy jest możliwość żeby zobaczyć jaka jest ustawiona ogniskowa ustawiona patrząc przez wizjer ?
Jedyne, co przychodzi mi na myśl, to system zewnętrznych zwierciadeł :) .
możliwość jest. Potrzebne są do tego trzy lustra. Jedno pod kątem 45 stopni stawiasz przed aparatem, następne stawiasz w sposób peryskopowy by ostatnie lustro ustawione było "na górę" obiekywu. Gdy to wszystko zrobisz to w wizjerze powieneś widzieć ogniskową :):):)
A tak poważnie to nie ma takiej możliwości poza tą co opisałem...
myslałem ze jak do lampy dochodzi informacja o pozycji zooma to można ja gdzies
też w body podejzec... za duzo chyba bym chcial
trzeba by soft modyfikowac - tylko gdzie to chesz wyswietlac ? zamiast czasu i przeslony ?
i po co to ? :)
kadrujesz na mm ogniskowej czy dla pola widzenia ?
jesli nie chesz przekraczac np ogniskowej powyzej/ponizej ktorej obiektyw jest slaby to naklej sobie jakas nalepke na obiektywie zeby wyczuc pod palcami jak piersicen znajdzie sie w tej pozycji
a wogole to lepiej zmienic obiektyw na taki ktory ma wszystkie ogniskowe dobre hehe
adamturek
19-09-2007, 12:49
Może gdzieś można by było dostać obiektyw z Braille'em na ogniskowej. Palcem wtedy by można "odczytać" ogniskową :mrgreen:
hehe... a jeszcze jedno, czy można w wizjerze zobaczyć jaką wartość ISO ustawia w danym
momencie funkcja AUTOISO ? czy dopiero w exif'ie moge to sprawdzic?
przeciez między innymi po to kupilem lustro żeby mieć kontrolę nad wszystkim
hehe... a jeszcze jedno, czy można w wizjerze zobaczyć jaką wartość ISO ustawia w danym
momencie funkcja AUTOISO ? czy dopiero w exif'ie moge to sprawdzic?
Mozesz pod przycisk funkcyjny wrzucic i wyswietla sie na gornym LCD - chyba dobrze mowie :)
A co do ogniskowej to jest to zbedna informacja, raczej kadruje sie tak aby bylo dobrze a nie, zeby ogniskowa byla jakas konkretna liczba.
trzeba by soft modyfikowac - tylko gdzie to chesz wyswietlac ? zamiast czasu i przeslony ?
i po co to ? :)
kadrujesz na mm ogniskowej czy dla pola widzenia ?
jesli nie chesz przekraczac np ogniskowej powyzej/ponizej ktorej obiektyw jest slaby to naklej sobie jakas nalepke na obiektywie zeby wyczuc pod palcami jak piersicen znajdzie sie w tej pozycji
a wogole to lepiej zmienic obiektyw na taki ktory ma wszystkie ogniskowe dobre hehe
Kolega może chcieć wiedzieć jaka jest ogniskowa, żeby nie użyć zbyt długiego czasu. Pospolicie wiadomo, że najlepiej używać czasów nie dłuższych, niż 1/[dł. ogniskowej]. Aby to uwzględnić, musimy wiedzieć jaka ta ogniskowa aktualnie jest. No więc w wyświetlanych informacjach tego parametru nie będzie :lol:
z tą ogniskową to chodziło mi mniej więcej o to żeby sobie porównać dwa obiektywy,
ponieważ ostatnio sie bawiłem moim T17-50 i 50mm 1.8 i okazuje się ze w tych dwóch
obiektywach 50 mm i 50 mm nie są identyczne, kadry sie różnią troche... body było
na statywie więc wykluczam możliwość innego kadru
adamturek
19-09-2007, 13:33
Mozesz pod przycisk funkcyjny wrzucic i wyswietla sie na gornym LCD - chyba dobrze mowie :)
Ale z tego co pamiętam to też w wizjerze wyświetla się wartość ISO przy takim ustawieniu przycisku funkcyjnego. Tylko, że jedynie się ona wyświetla nie można jej zmienić.
z tą ogniskową to chodziło mi mniej więcej o to żeby sobie porównać dwa obiektywy,
ponieważ ostatnio sie bawiłem moim T17-50 i 50mm 1.8 i okazuje się ze w tych dwóch
obiektywach 50 mm i 50 mm nie są identyczne, kadry sie różnią troche... body było
na statywie więc wykluczam możliwość innego kadru
Będą się różnić. Ogniskowe na obiektywach podawane są w przybliżeniu.
Zbigniew
19-09-2007, 13:39
Co ciekawe również - lampa niekoniecznie zawsze ustawia się zgodnie z ogniskową. Być może nie istnieją w niej pewne wartości (nie wiem, bo nie mam zoomów), albo rzeczywiście ogniskowe się nieco różnią. Np. dla Sigmy 30 ustawia mi permanentnie 28mm - ale powód może być taki, jak podałem wcześniej.
Co ciekawe również - lampa niekoniecznie zawsze ustawia się zgodnie z ogniskową. Być może nie istnieją w niej pewne wartości (nie wiem, bo nie mam zoomów), albo rzeczywiście ogniskowe się nieco różnią. Np. dla Sigmy 30 ustawia mi permanentnie 28mm - ale powód może być taki, jak podałem wcześniej.
Mialem krotko SB-800 i jesli sie nie myle, to sa w niej jakies kroki , co jaki zmienia sie zoom lampy.
Jesli zle mowie, to poprawcie :)
Czornyj - ale czas do ogniskowej to raczej w tele powyzej 150mm - inaczej to marginalnie sie to przyda
to ja chjce miec w wizjerze odleglosc na jaka ostrzy obiektyw - zeby ustawic sobie odpowiednia przeslone i miec ostrosc w hiperfokalnej hehe
Czornyj - ale czas do ogniskowej to raczej w tele powyzej 150mm - inaczej to marginalnie sie to przyda
to ja chjce miec w wizjerze odleglosc na jaka ostrzy obiektyw - zeby ustawic sobie odpowiednia przeslone i miec ostrosc w hiperfokalnej hehe
Jak se masz założony np. 18-200, to różnie to być może.
Co do hiperfokalnej - już opatentowałem C.H.U.J (Czorny's Hiperfocal Ultimate Junction) - jest to po prostu guzik, który precyzyjnie wprowadzałby korektę na pierścieniu ostrości - w menu aparatu wprowadzałoby się tylko sirkl of konjużon, a korpus rozkminiałby jaka jest przysłona i ogniskowa, a potem wprowadzał stosowną korektę...
myslałem ze jak do lampy dochodzi informacja o pozycji zooma to można ja gdzies
też w body podejzec... za duzo chyba bym chcial
W body też możesz podejrzeć. Zapisana jest w Exifie i w trybie podglądu jest dostepna. Co do orientowania się jaka aktualnie ogniskowa jest dostępna to najlepszy jest ... trening. Ustawiasz zoom na minimalna pozycję. Łapiesz za pierścień zooma i przekręcasz na maksymalna pozycję jednym ruchem. Potem starasz się do połowy. Potem do 1/4 itd. Po jakimś czasie mniej więcej uda ci się bez patrzenia zorientować jaką masz ogniskową. Oczywiście jak przestawisz po drodze pozycję ręki to kicha. Mi ostatnio udaje się w miarę trafiać w najlepsze optycznie 50mm (18-200). :)
kronos28
19-09-2007, 20:47
Co do hiperfokalnej - już opatentowałem C.H.U.J (Czorny's Hiperfocal Ultimate Junction) - jest to po prostu guzik, który precyzyjnie wprowadzałby korektę na pierścieniu ostrości - w menu aparatu wprowadzałoby się tylko sirkl of konjużon, a korpus rozkminiałby jaka jest przysłona i ogniskowa, a potem wprowadzał stosowną korektę...
reheheh :lol: łoplulem monitor. Napisz do nikona, może wprowadzą to w d400 ;) - i jeszcze skrót zastosują hiehie
... lampa niekoniecznie zawsze ustawia się zgodnie z ogniskową. Być może nie istnieją w niej pewne wartości (nie wiem, bo nie mam zoomów), albo rzeczywiście ogniskowe się nieco różnią. Np. dla Sigmy 30 ustawia mi permanentnie 28mm .
bo sb800 ma skoki: 28 a potem 35 mm.
niestety lampa nie uwzględnia cropa z DX, bo by mogła spokojnie nastawić te 35 mm (a nawet 45 mm gdyby miała)
co do znajomości ogniskowej - nic prostszego. Używać stałek :mrgreen: