Zobacz pełną wersję : Nikon D50 czy D70 czyD70s
Szukam porady, czy kupić D50, D70 czy D70s? D50 jak dla mnie jest troszke okrojone w stosunku do D70/s, ale jest owiele tańsze. Dlatego sie bardziej zastanawiam nad D70 a D70s. Jaka jest różnica? bo wszedzie sa porównania D50 a D70. Jednak duza różnica jest w cenie z kitowym obiektywem 18-70. Czy mam uzbierać te 400zł wiecej i kupić D70s?
Pozdrawiam[/b]
Szukam porady, czy kupić D50, D70 czy D70s? D50 jak dla mnie jest troszke okrojone w stosunku do D70/s, ale jest owiele tańsze. Dlatego sie bardziej zastanawiam nad D70 a D70s. Jaka jest różnica? bo wszedzie sa porównania D50 a D70. Jednak duza różnica jest w cenie z kitowym obiektywem 18-70. Czy mam uzbierać te 400zł wiecej i kupić D70s?
Pozdrawiam[/b]
Odpowiedź jest bardzo prosta. Masz kasę, kup D70s, nie masz kasy - kup D50. Widzę, że to Twoja pierwsza lustrzanka i sam nie wiesz czego chcesz, zatem wybór jest banalny :)
Przede wszystkim kup z kitowym 18-70, ma najlepszy stosunek jakości do ceny. Różnice d50/d70s nie są jakieś karkołomne.
kasy jak narazie to nie mam, ale jak miałbym wybierać miedzy D70 a D70s to radzicie D70? D50 coś nie dla mnie :) juz wole pozbierać troszke wiecej pieniedzy i kupić D70 ;]
d70 już nie kupisz, nowe są jeno d70s i d50. Skup się jednak bardziej na kwestii obiektywu, bo różnice między d50-70-70s są duperelne, a pomiędzy obiektywami - spore...
bierz pod uwagę spore ryzyko wizyty w serwisie przy d70 :D jeśli już to proponuję tą d70s bo chyba bardziej udana :)
ale miedzy D50 a D70s jest różnica 2000zł ;] (jeśli chodzi o zestawy z kitowymi obiektywami), a D50 nie kupie z 18-70 tylko 18-55.
[ Dodano: Czw 15 Gru, 2005 ]
przesadziłem :) około 1300zł
możesz kupić d50 body i dokupić 18-70 przecież... też dobrze wyjdziesz.
No właśnie o to biega, żebyś nie kupował 18-55. Ma mniejszy zakres (a 70mm przydaje się baaardzo), jest wolniejszy - przez co mniej wygodny, a i optycznie ustępuje 18-70(który nb. pod względem ostrości jest na prawdę niezły).
ale z tego co sie orientuje to DX 18-70 kosztuje okolo 1000zł, moze lepiej kupic poporstu d70 z 18-70, sprzedac body d70 i kupić za to body d50? :) wyjde na plus
[ Dodano: Czw 15 Gru, 2005 ]
a taki obiektyw jest dobry? bo sie niezbyt znam, bo on tez jest w zestawie D50 obiektyw AF 28-80 MM F3,3-5,6G
Najt, mam nadzieje ze chcesz tym aparatem focic a nie dokonywac obrotu ;) Kup D70 z wtornego obrotu (od pewniaka) z ob. 18-70. Wydasz na to ok. 2800 i bedziesz zadowolony. Jesli zas nowy to D70s jest okrojone funkcje beda Ci potrzebne lub D50 jesli chcesz miec ladniejszy obrazek z aparatu bez duzego nakladu obrobki.
jak się zdecydujesz na D50 to kup bez kitowego szkla a zamiast tego lepszejszy będzie z pewnoscia 18-70 (kit z d70 i d70s) tyle ze wtedy roznice w cenie chyba nie beda takie kolosalne jak podales. Zreszta czego nie kupisz bedziesz zadowolony.
Edytka dopisała.
Zreszta przypuszczam ze i kit z D50 Cię zadowoli.
Anonymous
16-12-2005, 15:43
Jak to nie kupisz D50 z 18-70 ???
Ja tak właśnie kupiłem... facet wyjął z pudełka od D50 obiektyw i włożył tam 18-70, który wyjął z pudełka od D70s, a raczej próbował włżyć, gdyż się nie zmieścił. Ostatecznie niosłem obiektyw w garści :) Całość kosztowała 3050 zł (zamiast 3850 zł za D70s z tym obiektywem). Oddzielna gwarancja na body i na obiektyw, niestety realizowana w tym sklepie, a nie bezpośrednio w Nikon Polska, ale przez 12 m-cy i tak się nie zepsuje, odpukać :) No i w tej cenie nie ma już kuponu -400 zł.
podaj adres stronki albo namiary :) bo to interesujace :)
w sumie to body D50 kosztuje po odjeciu 400zł juz nawet 2000zł, i obiektyw tez cos koło 1000zł wiec na to samo wyjdzie :) ale byłbym wdzięczny jakbyś podał namiary.
Z góry dziekuje
Fotoit
ul.Czerniakowska 73/79
00-718 Warszawa
tel./fax (22) 851-19-66
http://www.fotoit.pl/
email:
[email protected]
Są również na Allegro. Tylko z gościem teraz trzeba gadać delikatnie, bo strasznie zakręcony przed świętami. Podobno czarnych body już nie ma, ale po nowym roku bez problemu taki zestaw D50 i 18-70 Ci powinien zrobić. Oczywiście za ok 3000 zł.
Pogadaj przez tel. może coś uda Ci się więcej ustalić.
A swoją drogą tak jak mówiłeś - przy zwrocie 400 zł da się uzyskać cenę ok 3000-3100zł za komplet z 18-70, bo można go kupić za ok 1000-1100 (nowego). Tylko nie wiem właśnie jaka jest dostępność D50 przed końcem roku, a promocja jest właśnie do końca roku.
Pozdrawiam.
wielkie dzieki :) ale dopiero kase bede miał w połowie stycznie, a to wtedy body moze kupie na allegro, a obiektyw tu w sklepie, albo jak sie da, to obie rzeczy w sklepie ;]
Jeszcze raz dzieki za namiary
[ Dodano: Wto 20 Gru, 2005 ]
Własnie, bo jak tak patrze po allegro, to za około 3 tysiące miałbym body D50 i dx 18-70, ale za ta sama cene (albo i mniej) miałbym body D70 i ten sam obiektyw. Mi sie wydaje ze lepszym rozwiązaniem byłoby z D70, ale słysząłem ze one jakies wadliwe są czy coś w tym rodzaju.
[quote="najt"]wielkie dzieki :) ale dopiero kase bede miał w połowie stycznie, a to wtedy body moze kupie na allegro, a obiektyw tu w sklepie, albo jak sie da, to obie rzeczy w sklepie ;]
Promocja zdaje się przedłużona do końca stycznia.
Pozdrawiam
FUX
wiem wiem :) ale osttani post był miesiac temu i wtedy jeszcze nie wiedzialem :) ale juz mam pieniążki wiec po powrocie z gór kupie sobie D50 + nikkora dx 18-70 8)
Też w najbliższym czasie przymierzam się do zakupu D50 (ale póki co jeszcze mnie na niego nie stać). Aparat będzie mi służył raczej do wszystkiego, poprostu zastąpi mój kompakt i zapewne wniesie znacznie więcej możliwości. Zamierzam kupić D50 + kit 18-55 oraz w późniejszym czasie (ze względów finansowych) kupić Nikkora 70-300 f/4-5.6G.
I tu mam dwa pytania do szanownych forumowiczów:
1. Czy w znaczący sposób będzie mi przeszkadzała ta "dziura" pomiędzy 55 a 70? Czy to aż tak wielkiej różnicy nie zrobi.
2. Czy brak soczewki ED w Nikkorze 70-300 f/4-5.6G bardzo przeszkadza? Czy może warto dołozyć (prawie dwa razy tyle) i kupić Sigme 70-300 f/4.0-5.6 DG APO Macro, która takową soczewkę posiada. Obiektyw tele byłby głównie wykorzystywany ze statywu (np do zdjęć przez okno, lub w plenerze).
ravros,
1. Chyba nie bedzie tak znaczącej "dziury", chociaz dokładnie to ja nie wiem :) bo ja bede miał 18-70, wiec nie bede mial możliwości ujżenia czy jest jakas różnica...
2. Nie wiem ;] ale ja kupuje jak uzbieram Sigme 70-300 f/4.0-5.6 DG APO Macro, ale mi sie wydaje że te soczewki mi sie przydadza, bo lubie minimalne odległości ostrzenia co sie przydaje w macro, ale niech sie wypowiedzą bardziej zaawansowani użytkownicy ;]
Moim zdaniem lepiej dolozyc i kupic kita 18-70. To dobry obiektyw, ladnie ostrzy i jest dosc szybki jesli chodzi o AF. W przypadku 70-300 to na forum bylo juz postow bez liku.
2. Nie wiem ;] ale ja kupuje jak uzbieram Sigme 70-300 f/4.0-5.6 DG APO Macro, ale mi sie wydaje że te soczewki mi sie przydadza, bo lubie minimalne odległości ostrzenia co sie przydaje w macro, ale niech sie wypowiedzą bardziej zaawansowani użytkownicy ;]
APO - to jest roznica 2 soczewek SLD. W wersji bez APO jest 1 soczewka SLD.
Oczywiscie sprawa wyglada tak: jesli masz kase to kup z APO, jesli nie- prawie nic nie tracisz. Ja mam Sigme bez apo a kolega z apo. Roznice niezuwazalne. I moje zdanie jest takie: jesli 2 soczewki APO sa warte ok 500zl to wole je wydac na akcesoria i inne duperele.Ogolnie segment tanich zoomow oferuje bardzo male zroznicowanie jaosciowe. Osobiscie nie widze roznicy optycznie pomiedzy ta sigma a nikkorem 70-300. Ale jesli nowa sigma 70-300 APO kosztuje prawie 1tys zl, to wole dolozyc do nikkora 180 / 2,8 i cieszyc sie sprzetem wysokiej klasy...
PS. ta sigma nie nadaje sie do macro!!! fakt mozna nia zrobic jakies amatorskie przyblizenia, ale to zadne macro. Podlaczajac do niej Raynoxa mamy piekna winietke:)
O albo jeszcze jeden pomysl: za roznice w cenie pomiedzy Apo i NIE APO:) lepiej poszukac jakies 50 z odwzorowaniem 1:1. moze bedzie trzeba dolozyc ze 200zl ale chyba warto!!
Moim zdaniem lepiej dolozyc i kupic kita 18-70. To dobry obiektyw, ladnie ostrzy i jest dosc szybki jesli chodzi o AF. W przypadku 70-300 to na forum bylo juz postow bez liku.
Z chęcią bym tak zrobił ale niestety w kwestii finansowej nie moge sobie na to pozwolić.
Władca Pixeli
15-01-2006, 19:07
Ponieważ czytałem informacje, że D50 zachowuje się lepiej na wysokich ISO, zrobiłem krótki test.
http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=17984
nikkor 50 f/1,8 kosztuje 500zł około ;] tylko teraz bede musial sie zastanowić czy nikkora 50 czy sigme 70-300, bo chce robić makro i też mieć zooma. Pewnie sobie pierw kupie sigme, ale zanim uzbieram to stanieje duzo :)
ravros, pozbieraj troszke jeszcze ;] ja poczekałem te pare miesiecy ( :) ) i za tydzien bede szcześliwym nabywcem mojej pierwszej lustrzanki 8)
Witam Wszystkich.
Mam podobny dylemat jak najt.
Mija właśnie rok odkąd kupiłem d70 i 16 dzień od momentu jego stracenia. (wpadł po d tramwaj).
MUSZĘ jak najszybciej kupić nową puszkę...
I teraz dylemat jest taki:
- wziąć d50 + 18-70, i zainwestować w szkła a dodatkowo cieszyć się z lepszych jpg (w nich głównie strzelałem)
- d70 s + 18-70 i cieszyć się, że nie muszę zmieniać przyzwyczajeń (70 bardzo mi pasował)
- przestać musieć "jak najszybciej" i poczekać do kwietnia lub maja, kiedy będzie już nowy Nikoś w tej klasie.... Tak sobie koncypuję, że skoro Nikon co rok wprowadza coś nowego w tym segmencie na wiosnę to może ten d75, d80, czy d90 już wkrótce...
Macie może jakieś przecieki na ten temat?
Na chwilę obecną zaryzykowałbym stwierdzenie, że brak jakichkolwiek, choćby jawnie bzdurnych doniesień na ten temat - bardzo wątpliwe zatem, by coś się miało narodzić. Pro forma możesz jednak zaczekać do targów PMA które odbędą się pod koniec lutego. PMA i Photokina to najbardziej znaczące imprezy, gdzie zwykle prezentuje się wszystkie nowości...
nie sposób się z Tobą nie zgodzić... choć jakieśtam doniesienia już są (nie wiem czy trochę nie odeszłem od właściwego wątku więc tylko podlinkuję:
http://www.kenrockwell.com/nikon/d90.htm
i złota myśl dla mnie:
If the D90 has 1/500 sync then I may want one, if not, I'm sticking with my D70.
Się znaczy, że nie ma się co napalać (jak zawsze) i wywalać dodatkowego 1000 za to, że 90 (jak zwał tak zwał) będzie nowością. No dodatkowo jeszcze - nie za bardzo dla mnie istotne jest synchro z tak krótkim czasem - ale to stwierdzenie oznacza również, że 50 nie za bardzo wygryzł 70 jako aparat dla takich partaczy jak ja. :D i 90 również nie wygryzie.
Rewolucji bezz...
Władca Pixeli
16-01-2006, 20:16
nie sposób się z Tobą nie zgodzić... choć jakieśtam doniesienia już są (nie wiem czy trochę nie odeszłem od właściwego wątku więc tylko podlinkuję:
http://www.kenrockwell.com/nikon/d90.htm
I się sprawdziło, tyle że nie chodziło o D90 a o D200.
Otóż to. Te dywagacje Rockwella są stare i tyczyły się następcy d100 - wtedy jeszcze nie było wiadomo jak się to usrojstwo będzie zwało. Na forach: dpreview i Nikonians nikt jeszcze słowa o d80, 90 czy tam 75 nie pisnął...
I wszystko jasne... nie skupiałem się na różnych aspektach tego artykułu w tym również na kontekście czasowym jego powstania, a bardziej na tym co napisane miedzy wierszamie a istotne dla mojej sprawy...
Kontynuując. Pojechałem sobie do MM, wziąłem, pomacałem, nawet coś tam pstryknąć się udało i już wiem, że dwóch rzeczy brakowałoby mi w 50:
- precyzyjnego dostrojenia WB po wciśnięciu przycisku i pokrętłą
- szybkiej zmiany sposobu pomiaru światłą i focusa
Dodatkowo wygląd, bardziej "plastikowy" plastik puszki, mniejsza masa, jak dla mnie za duże przyciski to wszystko skłania mnie jednak ku 70.
I na razie tylko tyle. Piszę tylko, gdyż wygląd i własne przyzwyczajenia to sprawa nie aż tak ważna jak jakość "malunków". A pomimo tego, iż pstryknąłem parę fotek to nie dało się w tymże "profesjonalnym" sklepie zgrać ich na kompa i potem pena. Zatem tego co najbardziej chciałem sprawdzić - nie sprawdziłem. Nie udało mi się porównać, które bardziej przpadną mi do gustu.
Adminie, piszesz "... D50 jesli chcesz miec ladniejszy obrazek z aparatu bez duzego nakladu obrobki. " Z tego co widziałem na takim czymś, co wyświetla zdjęcia z tyłu puszki :) odnosze wrażenie, że taki sam (lub może terochę lepszy) efekt uzyskam przy odrobinie wprawy i tego mojego tyci, tyciutkiego doświadczenia w posługiwaniu się 70-tką.
Mam nadzieję, że nie zabrzmiało to buńczucznie... :oops: