Zobacz pełną wersję : D70s reset licznika
Dziwna rzecz się Forumowicze stała z moją puszką mianowicie, zresetował się w niej licznik zdjęć :D
ostatni odczyt to było coś ponad 65 tys, a przedchwilą pole Tatal Pictures miało wartość 1907...
... a może ktoś puszkę podmienił. Szkoda tylko ze wbudowany flash, jak nie działał tak nadal nie działa...
Władca Pixeli
19-09-2007, 01:45
Dziwna rzecz się Forumowicze stała z moją puszką mianowicie, zresetował się w niej licznik zdjęć :D
ostatni odczyt to było coś ponad 65 tys, a przedchwilą pole Tatal Pictures miało wartość 1907...
... a może ktoś puszkę podmienił. Szkoda tylko ze wbudowany flash, jak nie działał tak nadal nie działa...
Najprawdopodobniej największy numer masz 65535 :mrgreen:
octavarium
19-09-2007, 10:47
W opandzie zawsze możesz sprawdzić ile miałeś "strzałów z migawki" :)
W opandzie zawsze możesz sprawdzić ile miałeś "strzałów z migawki"
Zakładam, że właśnie tak sprawdzał.
arturjb doskonale Cię rozumiem - mnie się stało to samo przy 65 526 klatkach. Też mi kopara opadła...zdjęcia robiłem na jednej imprezie, w domu nagle się okazało, że nastąpił reset licznik i od tego czasu (13 lipca) nalicza mi od zera.
Dziwne tylko, że w przypadku dwóch różnych puszek zresetowanie nastąpiło przy podobnych wartościach :)
Może licznik na pojemność 2^16 co daje 65536. Potem się "przekręca" i jedzie od nowa. Może ktoś wie jak to jest faktycznie.
Znaczy ktos nieuczciwy, z licznikiem 15tys., musi przed sprzedaza pstrykac przez tydzien zawziecie, coby 1800 bylo. :-)
adamturek
19-09-2007, 12:43
To u mnie jeszcze lepiej :D, przy nie całym tysiączku licznik się zresetował do zera. Pewnie u mnie liczy tylko do tysiąca :-D
yyy nigdy sie w takie rzeczy nie wgłębiałem ale jak to można sprawdzić ile migawka przerobiła zdjęć:???:
Dobrze, że w przypadku naszego hobby nie mamy do czynienia z historiami, o których się słyszy na podwórku motoryzacji. Ostatnio słyszałem rozmowę dwóch panów, sprzedających samochody, którzy się chwalili rasowaniem liczników (z 500,000 na dajmy na to, bo ładnie wygląda na 145,000). Uważali to za normalne...
adamturek
19-09-2007, 17:37
yyy nigdy sie w takie rzeczy nie wgłębiałem ale jak to można sprawdzić ile migawka przerobiła zdjęć:???:
W EXIF-ie zdjęcia powinno być
Możliwe, że cykl klapnięć migawki jest przez soft opisywany na 16 bitach. To po 65535 zaczyna od 0.
No ładnie... a potem czytamy w dziale sprzedam - body ma 3 lata, 3 klapnięcia :) Prawie jak nowy...
david555
20-09-2007, 21:39
Tą sprawę radzę wyjaśnić do końca, a nie zostawiać jej tak jak jest, bo to poważna wada. I nie radziłbym jej lekceważyć.;)
No ładnie... a potem czytamy w dziale sprzedam - body ma 3 lata, 3 klapnięcia
O ja głupi - ale dałem ciała :mrgreen: