PDA

Zobacz pełną wersję : Zdalne wyzwalanie sabinki (kilka spraw)

tomtytus
18-09-2007, 18:52
Witam.
Jak w temacie: chodzi mi o zdalne wyzwalanie sb800 za pomocą d70tki...tzn wiem, jak to zrobić i nawet działa.
No i tu kilka spraw/wniosków, do których doszedłem na posdstawie prób i błędów. Jeżeli się mylę lub piszę głupoty - poprawcie mnie:
1. Ustawiając w aparacie tryb lampy na commander a w sb800 na remote powodujemy, że lampa wbudowana w aparat nie doświetla nam sceny tyko informuje i wyzwala przedbłyskami lampę zewnętrzną.
2. Ustawiając w aparacie lampę na tryb TTL a sb800 na remote - lampa zewnętrzna jest martwa
3. Ustawiając w aparacie lampę na tryb TTL a sb 800 na SU-4 - scena doświetlana jest zarówno lampą wbudowaną w aparat jak i lampą zewnętrzną. Tak mi się przynajmniej wydaje, tylko że czasami zdarza się dość ostry przepał.
4. Ustawiając w aparacie lampę na commander a sb 800 na SU-4 - lampa zewnętrzna głupieje bo mośli, że przedbłyski lampy wbudowanej są błyskiem głównym i do ich mocy dostosowuje swoją moc...Czyli takie ustawienie nie ma sensu.

I kolejna sprawa: byłem ostatnio w studio i sytuacja była analogiczna do tej opisanej w punkcie 4: sabinka błyskała mi 2 razy, przez co lampy studyjne odpalane były w nieodpowiednim momencie i sceny wychodziła zupełnie iedoświetlona...Jak ustawić sb800, żeby prawidłowo wyzwalała błysk lamp studyjnych????

Jacek_Z
18-09-2007, 21:16
byłem ostatnio w studio i sytuacja była analogiczna do tej opisanej w punkcie 4: sabinka błyskała mi 2 razy, przez co lampy studyjne odpalane były w nieodpowiednim momencie i sceny wychodziła zupełnie iedoświetlona...Jak ustawić sb800, żeby prawidłowo wyzwalała błysk lamp studyjnych????

kombinujesz dobrze. Włącz aparat/lampę w taki tryb, by nie dawała przedbłysków. Pytania pomocnicze:
Po co sa przedbłyski?
Więc nie są one potrzebne w trybie ...
oczywiście wtedy nie są potrzebne gdy lampa SB jest na sankch lub używana jest lampa wbudowana.

tomtytus
18-09-2007, 21:32
No to chyba się nie zrozumieliśmy:
jak byłem w studio, na sankach była SB.
I moje pytanie: jak ją ustawić, by nie dawała przedbłysku (nie dawanie przedbłysku jest równoznaczne z jednokrotnym błyskiem - tak przynajmniej ja to pojmuje)?
Właściciel studia dał mi jakąś inną lampę, która dawała jeden błysk i wtedy wszystko pięknie grało z lampami zewnętrznymi...

fragles
18-09-2007, 21:37
kombinujesz dobrze. Włącz aparat/lampę w taki tryb, by nie dawała przedbłysków. Pytania pomocnicze:
Po co sa przedbłyski?
Więc nie są one potrzebne w trybie ...

no tu masz odpowiedź...

Jacek_Z
18-09-2007, 21:52
No to chyba się nie zrozumieliśmy:
jak byłem w studio, na sankach była SB.
I moje pytanie: jak ją ustawić, by nie dawała przedbłysku (nie dawanie przedbłysku jest równoznaczne z jednokrotnym błyskiem - tak przynajmniej ja to pojmuje)
Zrozumieliśmy. Odpowieź brzmi - lampa na manualu. Może być 1/128 mocy i palnik w górę.
Na manualu przedbłyski nie sa potrzebne. One służą do ustalenia potrzebnej mocy błysku w TTL. A przy konkretnej wartości manuala lampa ma po prostu dać tyle energi ile nastawiono.

Wyłączone redukcje czerwonych oczu, błysk na pierwszą lamelkę - ale to chyba jasne.

Lampa w trybie zdalnym dostaje też przedbłyski sterujące - dlatego jako zdalna - odpada. Lampa musi byc na sankach.
Po prostu należy zrozmieć działanie systemu i wtedy można sobie pokombinować wg potrzeb.

tomtytus
18-09-2007, 21:58
Nie daliście iść na łatwiznę:
przedbłysk jest po to, żeby zmierzyć światło (TTL: thru the lens: pomiar odległości i światła przez obiektyw).
Zdjąłem SB, lampę w aparacie ustawiłem nie na TTL a na manual i PROSZĘ: jeden błysk
;-)
Założyłem SB, ustawiłem tryb lampy nie na TTL a na manual...i co znowu??
PROSZĘ: znów jeden błysk!!
Dzięki za pomoc!

Jacek: w tym samym czasie napisaliśmy...żeby nie było, że sam nie dałem rady tego rozwikłać :-)