PDA

Zobacz pełną wersję : D50 - nie odpala flash

Xarthias
18-09-2007, 14:12
Witam,
testowałem oświetlenie studyjne z takim oto "magicznym" pudełkiem na gorącą stopkę: http://afe.pl/catalog/product_info.php?cPath=22_105&products_id=853 po czym przestał mi działać wbudowany flash. Może to być wina tego kabla synchro?
Czy w ogóle używanie sychronizacji kablem jest bezpieczne z cyfrakami - pytanie trochę poniewczacie?
I na koniec - gdzie w Trójmieście jest serwis Nikona?

madburn
18-09-2007, 14:32
synchro kablem jest bezpieczne po spełnieniu kilku warunków
podobno nikon chwali sie ze aparaty wytrzymują do 250V
jednak bezpieczniej nie przekraczać 9V

stare lampy studyjne i naprawdę stare 20 letnie grzmoty maja wyzwalanie transformatora inicjującego wprost z konde nsatorów - czyli przeważnie 320-350V - to upiecze elektronikę (przeważnie pierwsze lecą elementy optoelektroniczne mające zabezpieczać resztę obwodów)

jeśli nie jesteś pewien podłączanej lampy to tylko fotocele lub radia

Xarthias
18-09-2007, 21:56
Konsultowałem się z trzema różnymi sprzedawcami tej lampy, wszyscy twierdzą, że generuje napięcie bezpieczne dla cyfraków, sam też podłączyłem miernik i sprawdziłem - max 24V, więc chyba jednak to nie to, tylko przypadek.
Z drugiej strony, jakby się miał aparat usmażyć, to by coś więcej padło poza lampą (a w zasadzie to chyba tylko żarnik, bo automatyka działa, lampę zewnętrzną z sanek odpala), tym bardziej że zrobiłem sporo zdjęć wczoraj z tą kostką. A lampa mogła paść wcześniej :/
No nic, sorki za zaśmiecanie forum :P