PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 14 mm f 2.8 a Sigma 10 - 20 f 45 /5,6

Orcha
18-09-2007, 11:04
Hejka :D

Możecie mnie zjechać, ale naprawdę najpierw przeczytałam kilka wątków z uwagą oraz skorzystałam z szukajki.

Mam mały alert! Potrzebuje na bardzo szybko kupić obiektyw szerokokątny do mojego D 80. Na mojego wymarzonego Nikora mnie aktualnie nie stać dlatego spoglądam w kierunku Sigmy. Jednak z tego co przeczytałam to z tymi obiektywami są pewne problemy gdy robi się np. pod światło etc. Zastanawiam sie która z wyżej wymienionych Sigm będzie umiała zrobić zdjęcie porządne, ostre, z dobrym kontrastem i z jak najmniejszą liczbą wszelkich anomali. (A moze jakaś inna Sigma?) Nie jest moim priorytetem jasność szkła.

Z góry dziękuje za pomoc.
:D

ps. przeraszam za błąd w tytule - oczywiscie chodziło mi o f = 4,5

lesheck
18-09-2007, 14:29
Jesli jestes zainteresowany to zamierzam sprzedac moja Sigme 14/3.5.
Tutaj znajdziesz recenzje http://www.bythom.com/14lens.htm
pozdr

Guancho
18-09-2007, 15:06
Te stałki są robione pod analoga... są to stosunkowo dobre i stosunkowo tanie szkła o takich ogniskowych, oczywiście pod FF. Jak większość sigiem... pod światło kiepskawe i mydlane na rogach.

Natomiast 10-20 to szkło pod APS-C, a więc niesie za sobą mnóstwo plusów. Można nakręcić filtr z przodu (co przy wyżej wymienionych jest niemożliwe), ce****e go w miarę dobre zachowanie pod światło. Do minusów można zaliczyć skomplikowaną dystorsję... i plastykę, która nie jest najgorsza, ale do 12-24 nikkora jeszcze daleko.

Masz jeszczę tokinę 12-24 (tu pod światło raczej siada, ale rewelacyjnie ostra)... sigmę 12-24 (pod pełną klatkę... też ponoć sympatyczna)... sigmę 15-30 (FF, uwagi jak do większości sigm) i kilka innych, mniej kuszących propozycji.

Jest także Canon 10-22... ;)

lesheck
18-09-2007, 16:55
(co przy wyżej wymienionych jest niemożliwe),
I tu sie mylisz, sigmy maja dodatkowa oslone p/sloneczna z gwintem, wprawdzie na FF ta oslona mocno winietuje, ale na DX juz nie, wiec mozem sobie spokojnie uzywac filtrow 72mm
pozdrawiam

Guancho
18-09-2007, 20:50
Fakt... zapomniałem o tym patencie... nie zmienia jednak to dla mnie całkowitej oceny tych szkieł... imho jak chce się je używać tylko pod cyfrą to to nie ma sensu najmniejszego...

lesheck
18-09-2007, 21:09
Pozostaje jeszcze kwestia swiatla, najjasniejszy zoom ma swiatlo 4 na szerokim koncu.
Ja ze swojej sigmy jestem calkiem zadowolony, zwlaszcza jezeli wezme pod uwage ze jest znacznie tansza niz zoomy. Poza tym ja bawie sie rowniez na analogu, a tam 14mm robi wrazenie. Teraz powoli mysle o 14, albo 14-24 nikkora.

Guancho
19-09-2007, 16:15
Tu już Qrcha musi się wypowiedzieć po co mu to szkło... choć jak na razie milczy.

Orcha
20-09-2007, 15:10
Mam ostra jazde w robocie - więc sorry za milczenie.

Szkiełko jest mi potrzebne do szeroko pojętej architektury i do mojego cyfraka.
Możliwe też, że będę tym obiektywem robić zdjęcia wewnątrz ciemnych budynków, ale bedą to pojedyńcze przypadki. Z tym słońcem to może być klopot bo mam okropna manierę robienia zdjęć pod słońce. Preferuje szkla do cyfry - nie wiedziałam że ta sigma 14 mm nie jest dedykowana do niej - musiałam się niedoczytać tego ważnego szczegółu ;).

:D

Guancho
20-09-2007, 15:48
To że szkło jest dedykowane do cyfry to zazwyczaj chwyt marketingowy i pic na wodę, fotomontaż (za klasykiem Zbigniewem Z.). Ważne jest to tylko w przypadku pokrywania/niepokrywania małego obrazka. Natomiast te stałki powinny śmigać z cyfrakami. Z tym że jest też druga strona medalu i niektóre szkła po prostu cyfry nie lubią (vide: nikkor 20 2.8, który na analogu jest rewelacyjny, na cyfrze już zaledwie dobry).

Jeśli potrzebujesz szkła do architektury... cóż Sigmę 10-20 ce****e skomplikowana dystrosja, którą później trudno korygować, dużo lepszym wyborem jest wtedy Tokina 12-24, bo tę beczkę łatwo jest korygować. Natomiast tokina przy sigmie jest gorsza pod światło.

Natomiast ta sigma 14mm do architektury może być ciekawa (z tego testu: straight lines are really straight...), czyli niewidoczna dystorsja, aczkolwiek pod światło wydaje się być krótko mówiąc kiepska.

Konkludując... Albo decydujesz się na w pewnym sensie półśrodki, choć z pewnością w pełni zadowalające nawet zaawansowanego amatora fotografii, albo zostajesz w pełni ukontentowanym użytkownikiem nikkora 12-24... :D

Argymir Iwicki
20-09-2007, 16:27
Do reporterki sigma 10-20 jest idealna, bo ma 10 mm na początku, co dodaje uroku i zmusza do bardzo przemyślanych kompozycji. Wrzucam linki do fotek z tego obiektywu:
http://bp3.blogger.com/_6pUc5b5esew/RumNcOBQwgI/AAAAAAAAAPY/dbvqBBqRMus/s1600-h/rumunia43.jpg
http://bp3.blogger.com/_6pUc5b5esew/Rt6pNB77C5I/AAAAAAAAANY/aTP3i3Tv-lI/s1600-h/rumunia+36.JPG
http://bp0.blogger.com/_6pUc5b5esew/RtZ0cR77C1I/AAAAAAAAAM4/CjBnCW17v5g/s1600-h/rumunia32.JPG
I delikatny przykład krajobrazu/architektury przy dobrym świetle:
http://bp0.blogger.com/_6pUc5b5esew/RsvQUB77CoI/AAAAAAAAALQ/yvbzj8Ypx1w/s1600-h/rumunia15.JPG

Orcha
20-09-2007, 19:13
Konkludując... Albo decydujesz się na w pewnym sensie półśrodki, choć z pewnością w pełni zadowalające nawet zaawansowanego amatora fotografii, albo zostajesz w pełni ukontentowanym użytkownikiem nikkora 12-24... :D

Niestety nikorek jak narazie jest poza moim zasiegiem :D