Zobacz pełną wersję : D80 i makrofotografia
big lebowski
17-09-2007, 19:55
witam,
Od pewnego czasu zżera mnie dylemat czy sprzedać d40x i kupić d80, czy też zostawić d40x i nazbierać na micro-nikkora AF-S 105VR.....
Posiadam d40x (proszę bez zgryźliwych uwag ;-) ) i focę nikkorem 60/2.8. Oczywiście ostrzę ręcznie. Oczywiście da się ostrzyć ręcznie, ale nie jest zbyt wygodne przyznam bez bicia. Odkąd sięgam pamięcią makro-fotografia wymagała manualnego ostrzenia bo AF nie dawał rady i często jeździł jak oszalały od 0 do nieskończoności. Przyznam, że jestem pod wrażeniem ilości pól AF w d80, ale nie wiem jak AF zachowuje się przy foceniu z odległości 3cm (góra 5cm). Czy ktoś z was kto bawi się w makrofotografię i posiada d80 korzystając z Autofokusa, czy też ostrzy ręcznie? Gdyby jeszcze ktoś miał doświadczenie z nikkorem 60/2.8+d80 i podzielił się nim to byłbym bardzo wdzięczny.
Jezeli macro to reczne ostrzenie , mam D80 i 105-ke.
D_Z_I_A_D_E_K
17-09-2007, 20:05
Przy makro ostrzysz tylko ręcznie, tzn. ustawiasz na nieskończoność i pochylasz się wraz z aparatem do przodu i do tyłu, w ten sposób łapiesz ostrość.
Ilość punktów AF nie ma tu najmniejszego znaczenia.
Przy makro ostrzysz tylko ręcznie, tzn. ustawiasz na nieskończoność i pochylasz się wraz z aparatem do przodu i do tyłu, w ten sposób łapiesz ostrość.
Czemu na nieskonczonosc ?
piotrzuraw
17-09-2007, 20:26
Jak powiedziane wyzej ostrzyc recznie, mam podobne doswiadczenia. Sugeruje zwrocic uwage na szkla do makro i zastanowic sie czy warto wydawac pienadze na drogie szkla? Sam zrobilem tak wlasnie sigma 105 i 50 f2.8 makro. A teraz sie przekonalem ze takie same zdjecia jestem w stanie zrobic nikorem 50 f1.8 po zastosowaniu ringu do odwrotnego mocowania. Do tego mozna dolozyc tuby i .... strach sie bac. Wlasnie od kilku dni cwiczymy taki sam zestaw z kolega i razem otwieramy szeroko oczy ze zdziwienia jak tanio mozna robic dobre makro hehe. Pozdrawiam
uczono mnie właśnie w ten sam sposób, potwierdzenie i wytłumaczenie można wyczytać w literaturze sprzed lat, zapewne ustawienie na tzw. nieskończoność decyguje o większej głębi ostrości przy tej samej przysłonie ale skala odwzorowania fotografowanego przedmiotu będzie mniejsza ... oczywiście z tą nieskończonością ma sens przy fotografowaniu z użyciem pierścieni pośrednich lub mieszka :)
big lebowski
18-09-2007, 08:20
dzięki za odpowiedzi.
miałem cichą nadzieję, że będą inne :-)
Wydawało mi się, że jeśli w d80 jest aż tak dużo punktów autofokusa to są one mniejsze i przez to bardziej precyzyjne od tych z d40x (mam teraz trzy kobylaste punkty pomiarowe AF).
Kombinowałem w ten sposób: wykosztuję się na d80; ustawię sobie aktywny jeden, załóżmy środkowy punkt AF; będę focił nikkorem 60/2.8 z odległości ok. 5-10cm daną scenkę przyrodniczo-owadową z włączonym AF; później na kompie wykadruję sobie to co chcę i ew. podciągnę kontrast, ostrość, itp pod CameraRaw.
Wygląda jednak na to, że punkty AF w d80 nie są aż takie dokładne, aby za ich pomocą ustawiać ostrość z odległości 5-10cm i trzeba to robić ręcznie (czyli tak samo jak teraz robię z d40x). no chyba, że się mylę.
Kombinowałem w ten sposób: wykosztuję się na d80; ustawię sobie aktywny jeden, załóżmy środkowy punkt AF; będę focił nikkorem 60/2.8 z odległości ok. 5-10cm daną scenkę przyrodniczo-owadową z włączonym AF; później na kompie wykadruję sobie to co chcę i ew. podciągnę kontrast, ostrość, itp pod CameraRaw.
Wygląda jednak na to, że punkty AF w d80 nie są aż takie dokładne, aby za ich pomocą ustawiać ostrość z odległości 5-10cm i trzeba to robić ręcznie (czyli tak samo jak teraz robię z d40x). no chyba, że się mylę.
Prawda jest taka, że ustawienie AF zajmuje trochę czasu, nawet jak złapiesz punkt to lekkie dygnięcie ciała i już po trafieniu (chyba, że robisz AF-C). W tym czasie twój model może uciec. Zdecydowanie łatwiej robić to ręcznie... i ciągniesz mniej prądu. Robię praktycznie tylko makro od 2 lat... i prawie nigdy się AF nie bawię.
Jak powiedziane wyzej ostrzyc recznie, mam podobne doswiadczenia. Sugeruje zwrocic uwage na szkla do makro i zastanowic sie czy warto wydawac pienadze na drogie szkla? Sam zrobilem tak wlasnie sigma 105 i 50 f2.8 makro. A teraz sie przekonalem ze takie same zdjecia jestem w stanie zrobic nikorem 50 f1.8 po zastosowaniu ringu do odwrotnego mocowania. Do tego mozna dolozyc tuby i .... strach sie bac. Wlasnie od kilku dni cwiczymy taki sam zestaw z kolega i razem otwieramy szeroko oczy ze zdziwienia jak tanio mozna robic dobre makro hehe. Pozdrawiam
Pytanie tak zwanego laika, więc przepraszam, po prostu nie wiem.... :) Co znaczy "zastosowanie ringu do odwrotnego mocowania"? Gdybyś mógł opisać "to coś", jak tego używać- byłbym wdzięczny :) Chciałoby się porobić makro, N50,1.8 mam, a na inne szkło na razie pieniędzy nie starczy :(
Piotr_ek
19-09-2007, 17:13
"zastosowanie ringu do odwrotnego mocowania"
Chodzi o pierścień odwrotnego mocowania. Służy on do zamontowania obiektywu odwrotnie niż to przewidział producent :) Efekty są naprawdę zadowalające. Z tego co się orientuję to pierścienie takie stosujesz wraz z obiektywami mającymi duże ogniskowe.
Super makro /jakościowo i niedrogo/ będziesz miał jak kupisz na allegro Heliosa 58/2 albo Industara 50/3,5 za ok.30zł i komplet lub dwa pierścieni pośrednich za ok. 20-30zł
Jeszcze taniej możesz kupić soczewki na obiektyw ale zdjęcia nie są najlepszej jakości, chociaż są osoby którym to nie przeszkadza.
Polecam ci to forum http://forum.stock-photo.pl/
fader_audio
22-09-2007, 00:27
Witam. Jeśli interesuje cię af przy makro to napisze z mojego doświadczenia. Otóż im większe jest powiększenie tym af bardziej szaleje. Przy umiarkowanych powiekszeniach af jakby sie dostraja, lata na krótkim odcinku tam i z powrotem ale ustawi ostrość. na moim 50/1.8 i kompletem pierścieni szybciej ustawisz ostrość ręcznie niż z af. pozrrawiam
Lavender
01-09-2009, 16:48
Mam pytanie, bo któryś z kolegów napisał o tym, że im większy focus to AF szaleje... mam taki prpoblem. Żona (sometimes) robi zdjęcia jeszcze na AUTO i tradycyjnie robi na maksa zbliżenie ale z racji AF on właśnie szaleje i nie może nastawić ostrości, czy macie podobne sytuajce?
Antonioo
01-09-2009, 16:51
Mam pytanie, bo któryś z kolegów napisał o tym, że im większy focus to AF szaleje... mam taki prpoblem. Żona (sometimes) robi zdjęcia jeszcze na AUTO i tradycyjnie robi na maksa zbliżenie ale z racji AF on właśnie szaleje i nie może nastawić ostrości, czy macie podobne sytuajce?
yyyyy.....nie bardzo załapałem
mateo912
01-09-2009, 16:54
Lavender a słyszałeś o czymś takim jak minimalna odległość ostrzenia obiektywu?
Lavender
01-09-2009, 16:58
No jak pojmuję, to pewnie chodzi o to, że i oboiektyw ma swoje parametry i "wyżej nie podskoczy"? A czy rozwiniesz wątek? jestem nowy w nikon-family i nowy na forum wiec może napisz kilka zdań na ten tamat.
Jednym słowem jeżeli (żoneczka) strzela na programie AUTO (D80) i maksymalnie focusuje, to AF nie ostrzy za dobrze a pomimo daje sygnał do strzału i fota idzie, a potem okazuje się, że nieostre. Pytam, bo moze to jest kwetsia uszkodzenia etc?
A czy rozwiniesz wątek?
A co tu rozwijać. Jeśli obiektyw może ustawić ostrość od np. 45cm to nie przeskoczysz tego i tyle. Cudów nie ma. I nie ma tu też znaczenia tryb A, P, M czy super hiper auto. Inna sprawa, że jak ustawi ostrość, przytrzyma spust i przesunie się to nie dziwne, że balansując na granicy tej odległości łatwo o nie ostre zdjęcie.
Karbulot
02-09-2009, 07:29
Mam kumpla, ktory froci makro z D40 i podlaczonym do niego Tamronem 90. Pierwsze co sie rzuca w oczy przy jego fotkach, to straszny szum i ziarno. On sam ma dylemat, bo mowi ze aby zlapac bnajwiecej GO musi przymykac duzo swiatlo, a co za tym idzie wydluza sie czas naswietlania. Zatem kombinuje z ISO i tu sie pokazuja pierwsza fglowna wada D40 - nieakceptowalne ISO przy wyzswzych czulosciach. A szumy ISO sa najbardziej widoczne w jednolitych czy lekko przechodzacych w barwach tlach, wlasnie uzyskiwane jako bokehy przy makrach.
Skoro masz D40 i N60 oraz zastanawiasz sie co kupic - D80 czy N105, moja rada jest taka. Lepiej dokupic D90 do obecnego N60, niz N105 do obecnego D40. Tym bardziej, ze ceny puszki D90 i N105 sa w sumie identyczne (przynajmniej tak jest u mnie), chyba ze przewidywales dolozyc do 105-ki po sprzedaniu 60-tki. Tak czy siak, lepiej zainwestowac w lepsze body a do N60 dokupic jakies pierscienie. I to body D90, bo 90-tka tez roznie ma z wysokimi ISO.
Bez przesady. Ja D80 i D70 dawałem radę w makro. Ludzie tu dają na forum świetne zdjęcie z D200 (pewnie ma większy szum niż D40). Cóż, w makro zawsze będzie brakować zastanego światła. Dlaczego? Ano dlatego, że przy tym zdjęciu musiałem użyć przesłony coś koło f49-f52.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/04/mroweczki05-1.jpg
źródło (http://fotoblog.marchewka.waw.pl/wp-content/uploads/2009/04/mroweczki05.jpg)
Tak więc niestety w dużej mierze trzeba wspomagać się dodatkowym źródłem światła. Nie ma cudów. Więc zamiast inwestować w D90 ja bym z kolei radził w dobrą lampę. A D80 zostawił, bo w makro daje sobie świetnie radę!
P.S. Inna sprawa, że odpowiadasz na niezłego posta trupa ;)
Karbulot
02-09-2009, 10:38
A D80 zostawił, bo w makro daje sobie świetnie radę!
Tylko ze on ma D40 a nie D80.
Lavender
02-09-2009, 10:43
Panowie mam D80, czyli radzicie po prostu dokupić pierscienie makro? Bo z wywodu wynika (Moderator) że D80 foci dobrze makro sam bez pierścieni? Czy dobrze zakumałem? czy też może z pierscieniami + lampa i pewnie dyufizor żeby np. tych mrówek nie wystarszyc? :)
mateo912
02-09-2009, 10:47
każda lustrzanka nadaje się do makro.
Ale nie każdy obiektyw.
Kup jakieś szkło do makro i nie będziesz miał już problemów.
Lavender
02-09-2009, 10:55
Mateo912, nie stać mnie na szkło do makro wiec chciałbym sie ratować pierścieniami, czy warto i czy jest sens etc? Noby pierścienie to koszt 300 a tamrony są the best jak czytam na forum, ale nie znam się na tym (niestety, mea culpa) kompletnie. Od czego powinienem zacząć? Jeżeli tamron to jaki? Nie wiem czy od razu będą to scenki owado-roślinne ale chciałbym ;) nie drogi tamron
Tylko ze on ma D40 a nie D80.
Kto? :D
P.S. D40 nie szumi bardziej jak D80
Bo z wywodu wynika (Moderator) że D80 foci dobrze makro sam bez pierścieni?
Który moderador to napisał i gdzie? :p Bo wiadomo, że samo body za dobrych zdjęć nie robi. A poprzednia rozmowa była w kontekście szumów. Niestety do makro to jak dobrze myślisz albo obiektyw makro, albo pierścienie, albo soczewki... ale myśleć, myśleć.
mateo912
02-09-2009, 11:10
Lavender z pierścieniami można spróbować ale to zależy jakie masz szkło. Typu D czy G (z pierścieniem przysłon czy bez)
Jeśli D to możesz kupić najtańsze pierścienie pośrednie ale nie będziesz miał ani AF ani pomiaru światła.
A jeśli masz szkło bez pierścienia przysłon to musiałbyś kupić pierścienie pośrednie z przeniesieniem automatyki za ~500zł co jest 1/2-2/3 ceny szkła makro.
Lavender z pierścieniami można spróbować ale to zależy jakie masz szkło. Typu D czy G (z pierścieniem przysłon czy bez)
Lavender już o tym wie. Taką odpowiedź otrzymał w dziale Optyka i nie ma co dublować tych tematów.
mateo912
02-09-2009, 12:06
nie wiedziałem:)
Karbulot
02-09-2009, 12:22
Kto? :D
big lebowski
Bo to chyba on zalozyl ten topik.
I on ma dylemat o ktorym wspomnialem.
big lebowski
(...)
I on ma dylemat o ktorym wspomnialem.
big lebowski miał ten dylemat 2 lata temu i jak spojrzysz w stopkę ma D80 ;)
fader_audio
02-09-2009, 13:29
ja mam 50/1.8 i do tego pirscienie soligor z przenisieniem autoamtyki, jestem zadowolony z tego zestawu chcociaż tak częśto makro ostatnio nie robie bo próbuje sieł w innyhc tematach. taki komplet to wydatek rzędu 800zł, ale 50 wykorzystasz jeszcze do portretów i nnych zdjęć. Szkó jest ostre jasne i fajnie sie z nim pracuje, ponadto jak dla mnie ma fajną plastykę i rozmycie tła
Karbulot
02-09-2009, 13:40
big lebowski miał ten dylemat 2 lata temu i jak spojrzysz w stopkę ma D80 ;)
Ano tak... Lavender archeolog wykopal jakis stary topik...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://borg.celinternet.pl/board/images/smiles/headscratch.gif)
mam d80 z tamronem 90mm 2,8, sprawuje sie naprawde super w macro, pozdrawiam
Lavender
03-09-2009, 14:27
Jasne ;). Dzięki za info. Dla mnie to wszytsko novum... ale jak patrze na tego tamrona za 1000 i na pierścienie za 280 to mi jakoś przechodzi na chwilę ochota na zmianę szkła... wiem wiem, tylko bogatego stać na oszczędzanie, ale jeszcze nie tym razem... Zastanawiam się tytlko czy pierścinie z przeniesieniem automatyki będą hulać z sb-400?
hmm 1700, ale warto jak ktos sie bawi w macro, pozatym jest z silnikiem, wiec bedzie Ci dzialal z d40