PDA

Zobacz pełną wersję : Kłopoty z rozruchem D80

leszek2401
17-09-2007, 14:10
Witam,
Mam D80 z obiektywem AF-S nikkor 18-135 od 3 tygodni, więc nie znam go jeszcze tak, jak powinienem. Mam jednak pewien problem. Otóż po włączeniu aparatu stosunkowo często zdarza się, że na wyświetlaczu miga mi napis "F--", co wg instrukcji ma informować o braku obiektywu lub obecności obiektywu bez procesora. Oczywiście zdjęcia nie można zrobić. Aparat wraca do życia albo po kilkukrotnym włączeniu i wyłączeniu, albo po "pomajdrowaniu" pierścieniem ogniskowej. Początkowo myślałem, że to wysoka temperatura otoczenia mu nie sprzyja (było około 30 ,- 35 st. C), ale i w niższych też mu się przytrafiło. Nie ukrywam, że jest to irytujące. Ki licho? Co z tym robić? Reklamować, czy tak może się zdarzać?
Pozdrawiam,
Leszek2401

maly5
17-09-2007, 14:17
a samo poprawienie, tudziez odkrecenie/przykrecenie obiektywu nie pomaga na przyklad ?

Danel
17-09-2007, 14:21
Witaj.
wykręć obiektyw, (+) restart oprogramowania:)

Pozdrawiam, Danel

macte
17-09-2007, 14:29
Ciekawostka. Zwróć szczególną uwagę przy zakładaniu obiektywu. Chodzi mi o precyzję, ale również o to byś przycisnął obiektyw do korpusu i przekręcił, aż zaskoczy mocowanie bagnetu. Gdy aparat wskazuje błąd obiektywu, najlepiej jest wyjąć obiektyw i jeszcze raz wkręcić na miejsce.

Poza tym możesz sprawdzić styki obiektywu i ewentualnie oczyścić je zgodnie z poleceniem w instrukcji obsługi.

Mam nadzieję, że pomoże. Pozdrawiam

leszek2401
17-09-2007, 14:41
Dzięki za rady, spróbuję zdjąć obiektyw i założyć go ponownie. Jak dotąd obiektyw zamocowałem (chyba solidnie) i nie ruszałem go, gdyż nie mam jeszcze niczego na wymianę, nie było więc potrzeby. Powiedzmy uczciwie, w 99% aparat startuje OK, ale ten pozostały 1%... (6 razy na około 600 zdjęć). Tylko jeśli byłaby to kwestia styków, to czemu ruszanie pierścieniem ogniskowej miałoby to zmienić?
Leszek2401

Łopal
17-09-2007, 14:45
Miewam podobny problem, ale tylko z 18-135. Wystarczy wtedy poruszyć obiektywem i wraca do pracy.

Myślę, że jest to kwestia precyzji wykonania obiektywu, coś po prostu nie styka, no ale cóż, z urządzeniami tak już bywa, nie wszystkie nas tak do końca lubią...

pepe2k
17-09-2007, 15:12
Myślę, że jest to kwestia precyzji wykonania obiektywu, coś po prostu nie styka, no ale cóż, z urządzeniami tak już bywa, nie wszystkie nas tak do końca lubią...

A dokładniej plastikowego bagnetu. Mam 18-135, często zmieniam i widzę na własne oczy jak się plastikowe ząbki zużywają. Trzeba dobrze docisnąć do body przy mocowaniu i dociągnąć aż kliknie. Przeczyszczenie styków też powinno pomóc. Warto też sprawdzić czy nie są one wciśnięte, zabrudzone etc.

b202
18-09-2007, 12:35
Możesz również sprawdzić pierścień przesłony. Zdarza się, że pierścień ten powinien być ustawiony w odpowiedniej pozycji (przekręcić do miejsca gdzie jest zaznaczenie na obiektywie i pierścieniu, muszę się "złączyć"). Miałem coś podobnego z obiektywem Sigmy i właśnie to pomogło.

pepe2k
18-09-2007, 12:37
Możesz również sprawdzić pierścień przesłony. Zdarza się, że pierścień ten powinien być ustawiony w odpowiedniej pozycji (przekręcić do miejsca gdzie jest zaznaczenie na obiektywie i pierścieniu, muszę się "złączyć"). Miałem coś podobnego z obiektywem Sigmy i właśnie to pomogło.

Ten 18-135 nie ma pierścienia przesłony :)

arecki1
18-09-2007, 14:37
No właśnie widze że użytkownicy tego 18-135 tak chyba będą mieli. Ja też mam i sporadycznie się ten błąd pojawia. Co robię wtedy ? Przełączam ustawienia AF na manual i z powrotem na auto i działa :) Czasami na obiektywie a czasami na body. Czym to jest spowodowane to nie wiem ale strasznie wkurzające. Może czas na zmiany...