PDA

Zobacz pełną wersję : Tokina 12-24 i dziwna przypadlosc

manio
16-09-2007, 12:44
Obiektyw genialny ale..... ma dziwny problem z potwierdzeniem ostrzenia na nieskonczonosc i co za tym idzie wyzwolenia spustu migawki, trzeba w wielu przypadkach przelaczyc na manual dac ostrzenie na nieskonczonosc i dopiero cyk (ewentualnie strasznie dlugo szukac jakiegos kontrastowego punktu na ktory wyostrzy) - przypadlosc tylko na 12 mm. Spotkal sie ktos z takim problemem.

Trout
16-09-2007, 17:16
Dziwna sprawa,w moim śmiga aż milo i niema najmniejszego problemu z lapaniem ostrości na 12 i innych ogniskowych.Owszem czasami przejedzie calą skalę jak nieznajdzie nic kontrastowego i tylko tyle.Wczoraj nawet przerabialem uchwyt do filtrów Cokina i sprawdzalem czy mi winietuje na 12 robiąc fotki nieba i za każdym razem wyostrzyl na nieskonczoność mimo niezbyt dużego kontrastu.
Ciężko cokolwiek powiedzieć,pierwszy raz slyszę o czymś takim.

manio
16-09-2007, 17:41
wyglada to tak jakby chciala jeszcze "wyjsc poza nieskonczonosc", co dziwne pomieszczeniach itp nie ma problemu, jest tyllko w szerokich planach. Sam juz nie wiem moze jestem przewrazliwiony

harb
16-09-2007, 20:34
kupilem go ,testowalem, po ośmiu dniach oddalem do sklepu (nie zadawalal mnie do konca ) ostrosc zyleta i ostrzenie bezproblemowe ,natomiast potrzebowal niestety dobrego swiatla ,w cieniach spadal bardzo kontrast szazal w kolorach ,no i niestety pod swiatelko cieniutko ,generalnie dobry obiektyw ale nie do wszyskich sytulacji zdjeciowych ,zeby ktos nie pomyslal ze jest taki tragiczny nizej fotka z niego( w jedynce ostrzylem na latarenki)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/view/48697.html)

i jeszcze jedno

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/view/48699.html)

pozdrawiam

Guancho
16-09-2007, 21:13
Nie wiem, ale mz. AF nigdy nie wyostrzy na nieskończoność... co najwyżej w okolice nieskończoności. Nie do końca rozumiem też twój problem, ale praca układów AF polega właśnie na analizowaniu danych z kontrastowych punktów. Żaden układ AF nie wyostrzy biorąc pod uwagę jednolicie niebieskie niebo np...

manio
16-09-2007, 23:08
Nie wiem, ale mz. AF nigdy nie wyostrzy na nieskończoność... co najwyżej w okolice nieskończoności. Nie do końca rozumiem też twój problem, ale praca układów AF polega właśnie na analizowaniu danych z kontrastowych punktów. Żaden układ AF nie wyostrzy biorąc pod uwagę jednolicie niebieskie niebo np...

Tak troche zle sie wyrazilemz ta nieskonczonoscia, moze przyklad i porownanie:
Kieruje obiektyw na jakis budynek znajdujacy w sie w duzej oddali, obiektyw dojezdza prawie do nieskonczonosci, zatrzymuje sie ale nie potwierdza ostrosci, kit 18-55 nie ma tego problemu, na szerokim planie ostrzy praktycznie byle gdzzie (nie bierzemy oczywiscie jednolitej powierzchni). Wiem ze kit ma SWM ale bez przesady.

Guancho
18-09-2007, 15:09
Potwierdzenie ostrości... masz na myśłi tą kropę w wizjerze, ewentualnie biiip ;)?
Jakoś nie mam pomysłu co to może być (może masz AF-C włączony ;))
Ale generalnie za bardzo bym się tym nie przejmował. Przy takich ogniskowych głębia jest dostatecznie duża...

Gabryel
18-09-2007, 16:32
A poza tym w tokince możesz bardzo szybko zmienić AF na manual, nie odrywając oka od wizjera a ręki od obiektywu :)

manio
18-09-2007, 22:45
A poza tym w tokince możesz bardzo szybko zmienić AF na manual, nie odrywając oka od wizjera a ręki od obiektywu :)

Wiem tylko po co jak jest AF to ma byc AF...., jakby to bylo wszystko jedno to bym se kupil zenitara 16 za mniejsza kase :)

Potwierdzenie ostrości... masz na myśłi tą kropę w wizjerze, ewentualnie biiip ;)?
Jakoś nie mam pomysłu co to może być (może masz AF-C włączony ;))
Ale generalnie za bardzo bym się tym nie przejmował. Przy takich ogniskowych głębia jest dostatecznie duża...
Tylko po co mam sie denerowac brakie wcisniecia spustu migawki do konca i kombinacja przelaczania pierscienia na manual zeby wcisnac ten spust.

Fajnie chlopaki ze was to rozbawia, ale mnie srednio :(

Gabryel
19-09-2007, 14:32
Nie rozbawia, tylko chcieliśmy pocieszyć, wprowadzając elementy humorystyczne :)