Zobacz pełną wersję : co wybrac??
krupcia22
16-09-2007, 02:35
Witam. zdaje sobie sprawe ze podobnych tematow moze byc wiecej ale ja nie znalazlem tego co mnie interesuje wiec licze na wyrozumialosc bardziej doswiadczonych kolegow i kolezanek.
Zostalem posiadaczem nikona d80 i chce dokupic lame blyskowa, ale z powodu iz nie mam doswiadcznia w robieniu zdjec aparatem z dodatkowa lampa nie mam pojecie ktora wybrac.
rozwazalem sb 80 lub sb 600 na sb800 narazie mnie nie stac - choc pewnie byla by najlepsza.
czy moze mi ktos napisac czym roznia sie te lampy. Zalezy mi na tym zeby nie trzeba bylo duzo ustawiac recznie.
Zarówno w SB600 jak i 800 żeby ręcznie ustawiać trze się przestawić bo standardowo te pampy chodza w dużej mierze autoamtycznie. Ja też jestem na etapie kupowania lampy błyskowej i też rozważałem 600tkę albo nawet Sigmę bo nie było mnei stać ale po wszelkich analizach postanowiłem chwilę jeszcze poczekać i kupic jednak SB800. Z tego co wiem SB80DX to poprzednik SB800
Jeśli chcesz mieć iTTL to odpuść sobie: SB2x i SB80DX. Masz do wyboru SB600, SB800, dwie Sigmy no i jeszcze Metze.
Ja z kim bym nie rozmawiał to każdy mówi mi, że jeśli chodzi o NIKONA to można powiedzieć, że dobrze pracują z nikonem tylko nikony. Bardzo odradzają mi wszelkie sigmy, tumaxy czy metze!!!!! Przyjąłem to za prawdę bo na kilka poważnych miejsc w których pytałem zawsze opinia była taka sama. Tak więc ja najprawdopodobniej kupię sabinke 800tkę
Wołodia - jestem tego samego zdania, ale jak ktoś się o to pyta to warto napomknąć o lampach niezależnych producentów, wiele osób z powodzeniem ich używa.
Święta prawda. Ja szcze baaardzo się napalałem na sigmę i to że okazało się że ni do końca jest si z nikonem spowodowało u mnie doła a nie raość.
Mam Sigme EF-500 w wersji ST, nie narzekam. Ludzie roznie gadaja, mialem pozyczona SB-600, i ma troche wiecej bajerow, ale czy wszyscy je potrzebuja? Ja glownie uzywam do zdjec na imprezach i w doswietleniu w plenerze, sprawuje sie wysmienicie. Uwazam ze jest to porzadna lampa. Nie mam problemow z zadnym zawieszaniem sie lampy czy aparatu, z samowyzwalanymi blyskami czy cus takiego. Musze dokupic tylko jakis dobry dyfuzor, bo ten wbudowany w lampe, to male nieporozumienie. Ale pewnie w sabinkach tez jest podobnie.
krupcia22
16-09-2007, 23:49
hmm wiem ze sb 800 byla by najlepsza ale jak juz pisalem narazie mnie nie stac.. :(
zostaje mi tylko sb 80 i sb 600... i sb80 kusi cena.
Powiem szczerze ze jestem poczotkujacy wiec wogole nie mam pojecia o ittl itp... wiec jesli mogli byscie pisac bardziej prostym jezykiem :) z gory dziekuje
chodzi mi o to zeby lampa automatycznie bez ustawien recznych pozadnie doswitlala fotki nie przeswietlala i tak dalej...
chodzi mi o to zeby lampa automatycznie bez ustawien recznych
Kup w takim razie SB-600, jak masz kasę to bierz.... nie żałuj. W lampach bez iTTL w dSLR (wyjątek D1, D100) z trybem auto będziesz musiał wprowadzać ręcznie ustawienia ogniskowej, przysłony itp... Mnie nie stać jak na razie na SB-600, a lampa potrzebna więc kupuję SB-24,26,28, 80DX... którąś z tych...
mikinikon
19-09-2007, 16:41
Mialem kiedys Sb-600 potwierdzam to dobra lampa, tylko moglaby byc troszke tansza. Niestety stala sie tragedia i lampa spadla z 3 pietra i rozbila sie w mak :-) Nie stac mnie bylo na druga, kupilem wiec Sigme ef-500 i rowniez jestem bardzo zadowolony. Sb-600 na pewno jest dokladniejsza i lepiej dziala automatyka, Sigma nie ma co ukrywac na pewno jest mocniejsza, idealna do duzych sal, pleneru...
Metze są OK (zaraz się odezwie ALF :-D ) i działają bdb. Nie obsługują CLS za wyjątkiem ich ostatniego modelu - 58AF1. natomiast nałozone na sanki maja TTL.
jak sie nie znasz, a stac Cie na 600 to ja po prostu kup. bedziesz zadowolony. 80 moze kusi ale nie ma pelnej automatyki z d80 jak 600 wiec nie masz co kombinowac. a tak zalozysz, wlozysz baterie i juz (no z tym juz to moze glebsza zabawa byc co prawda ;-))
Albert44
19-09-2007, 21:18
Możesz rozważyć Metza.. :) np: 44 AF-4iN wersja softu V3 lub wyższa!! Additionally offers i-TTL and i-TTL BL flash control.... i cena ok. 650 PLN
ty użuwasz metza??? opisz wrażenia
Albert44
19-09-2007, 21:35
ty użuwasz metza??? opisz wrażenia
Wrażenia pozytywne :) nie narzekam, jestem zadowolony ot i tyle... z powodzeniem zastąpił SB800 /3-tygodnie temu/ pewnemu "zawodowcowi" jak podczas ślubu padła mu sabina i miał chłopina problem... nawet podziękował za pomoc ;)
Paprycjusz
19-09-2007, 21:57
A mam pytanko. Jak działa Sigma i Metz ze światłem odbitym? Też niedoświetlają jak wszystkie tumaxopodobne? I czy wyrabiają serię choćby 3 zdjęć?
I czy wyrabiają serię choćby 3 zdjęć?
to zawsze zależy od % wypromieniowanej mocy. Jak pracujesz w TTL to nie ma na to konkretnej odpowiedzi. Silne lampy bedą miały zawsze przewagę, bo oddadzą procentowo mniej swojej pełnej mocy. I beda miały zapas na nastepny błysk. Słaba lampa może w pierwszym błysku oddac prawie wszystko i seria będzie niemożliwa. Wszysko zalezy od % oddanej mocy w pojedyńczym błysku.
Słaba lampka - ale użyta z bliska, przy otwartej przysłonie i wysokim ISo tez ci da niezłą serię.
Mata_Hari
25-09-2007, 10:34
mikinikon - a która z tych lamp jest wg Ciebie prostsza w obsłudze? Gdybyś miał możliwość kupić SB-600, to kupiłbyś ją drugi raz, czy jednak wziąłbyś Sigmę?
mikinikon
25-09-2007, 11:24
Obsluga jest dziecinnie prosta w jednej i drugiej. Sabina jest troche lepiej wykonana mniejsza i ciszej dziala zoom. Gdybym nie chodzilo o kwestie finansowa i np lampy bylyby w tej samej cenie jednak bym wzial sb-600.
Mata_Hari
25-09-2007, 11:31
Rozumiem. Dzięki za odpowiedź. Ja właśnie stoję przed problemem wyboru lampy i nie mając zbyt wielkich nadwyżek finansowych zastanawiam się, na co się zdecydować. Chciałabym coś do doświetlania w plenerze, ale i do kościoła gdyby zaszła taka potrzeba. Na pewno zaś do większych pomieszczeń. Obawiam się, że tanie zastępniki mogą być za słabe :(