PDA

Zobacz pełną wersję : 17-35 2.8 i D80 - nie ostrzy na nieskończoność

Gienia
14-09-2007, 21:05
Witam,

Miałem taki nieoczekiwany problem. Sprawdzałem używany, wyżej wspomniany obiektyw na swoim D80 i nie ostrzył mi na nieskończoność. Pierścień przysłony zablokowany był na najmniejszym otworze, AF włączony zarówno na obiektywie jak i w aparacie. Obiektyw próbował ustawić ostrość, ale po wykonaniu pełnego cyklu niesk-0-niesk stawał i nie pozwalał zwolnić migawki. Co ciekawe w wizjerze cały czas migał symbol flesza (próbowałem na M/A/S/P). Bliskie obiekty fotografował bez problemu, miałem pełną kontrolę nad przesłoną poprzez aparat.
Mam wrażenie (żałuję, że tego lepiej nie przetestowałem), że manualnie też nie mogłem wyostrzyć na nieskończoność.....
Na kitowym 18-70 wszystko jest w jak najlepszym porządku.
Czy ktoś wie co to może być? Nadmienię, ze był to dość leciwy egzemplarz.

anwas
14-09-2007, 21:16
Możliwe iż obiektyw był rozebrany przez jakiegoś frajera i zle złożony.W niektórych obiektywach soczewkę z mechanizmem ostrzącym da się założyć o jeden "ząbek" przekręcając w którąś ze stron i wtedy abo nie ostrzy na nieskończoność, albo ma nieskończoność na skali mając np.4 metry.

Bjania
15-09-2007, 19:21
Jesteś pewien, że punkt AF wycelowany był w coś kontrastowego, a nie np. niebieskie bezchmurne niebo?

Gienia
17-09-2007, 11:05
Tak, jestem pewien. Oddalone budynki, drzewa, chmury. Próbowałem na wszystkim. Najciekawsze jest to, że nawet na na bliskich obiektach, kiedy łapał ostrość, cały czas żądał flesza.... jakiś problem z komunikacją pomiędzy obiektywem a aparatem? Mam informację, że z analogowym F100 pracuje bez problemu.

Bjania
17-09-2007, 18:16
W takim razie nie mam pojęcia co może być nie tak.

BugsBunny
17-09-2007, 18:27
żąda flesza, znaczy dobiera bardzo długie czasy? sprawdź czy np. nie ma zaciętej przysłony

Gienia
17-09-2007, 22:35
żąda flesza, znaczy dobiera bardzo długie czasy? sprawdź czy np. nie ma zaciętej przysłony

Nie, czasy rzędu 1/200 - 1/100. Też tak myślałem. Ale to nie to. Zdjęcia które wyostrzył na bliższe odległości są bardzo ostre. Bez zarzutu. Wyłączając żądanie flesza. Raz go nawet włączyłem przy próbie ostrzenia na nieskończoność. Ale nadal migał jego symbol w wizjerze. Nie wiem o co chodzi.
Mam dwie opcje. Albo jest tak jak pisze anwas, albo komunikacja pomiędzy obiektywem a body była czymś zakłócona. Nie sprawdziłem dokładnie styków, a obiektyw zdejmowałem i zakładałem kilka razy. Wydawało się, że wszystko jest jak należy.

konradek26
18-09-2007, 09:19
Przepraszam za off topic, ale czy ten T17-35 jest do FF czy DX ?

lesheck
18-09-2007, 09:36
Przepraszam za off topic, ale czy ten T17-35 jest do FF czy DX ?
to nie T tylko nikkor 17-35 2.8, jest na pelna klatke.

Gienia
18-09-2007, 09:36
To jest Nikkor 17-35/2.8 pełnoklatkowy.