PDA

Zobacz pełną wersję : D 40 vs. d40x - amator

Thomas Light
14-09-2007, 14:51
Witam serdecznie...

Czytam wasze forum juz którys dzien... I niestety nie znalazłem ostatecznej odpowiedzi na moje pytania...
Chciałbym kupic aparat i mam na niego przyznaczone ok 2. tys zl, niestety jestem amatorem ale złapałem malenkiego bakcyla na robienie zdjec i teraz moje pytania... mam mozliwosc kupienie własnie nikona z angli gzie sa bardzo konkurencyjne ceny ale oczywiscie jest ryzyko uszkodzen w czasie przesyłki, gwarancja i oczywiscie polska instrukcja wraz z polskim menu itd... Co do polskiego menu i instrukcji - pisałem do nikona i powiedzieli mi ze jezeli jest to aparat kupiony w europie to polskie menu powinno byc a jesli w innej strefie to niestey nie ma i nie da sie go zainstalowac itd...

Teraz tak :
Zastanawiam sie co do pixeli czy 6.1 czy 10.2... Teraz jeszcze jedno w Anglii moge miec d 40 z dwoma szkłami w cenie d 40x z jednym standardowym szklem... I znów pytanie sie nasuwa - co wybrac...Mysle ze nie wykorzystam w pełni tych 10 pixeli no ale z taka szybkoscia jaka biegnie teraz technologia nie iadomo co bedzie za rok a nawet pół roku... Widziałem zdjecia 6.1 pix i sa bardzo ładne nawet jak sie je wywoła w formacie A4 ale jak kupie 10,2 pix i trafi sie jakies piekne zdjecie to nie wiem czy nie wywolam je w większym formacie...

Czytam o aparatach juz dobry tydzien po forach i "zrobiliscie" mi wode z muzgu - tu sie psuje tu cos nie działa itp... ale jest tez bardzo duzo pozytwnych wypowiedzi...Bawiłem sie kiedys d 40 na sucho i strasznie fajny aparat jak na to ze pierwszy raz trzymałem taki aparat w rece... Kilka dni temu robiłem zdjecia Canonem ale modelu nie pamietam cos 300 - strasznie ciezki i masywny aparat i jakos ten nikon lepiej w rece lezał...
Generalnie jak juz pisałem nie znam sie na tych wszyskich parametrach cyferkach itd ale ze tak powiem zaczynam o tym czytac :P

Do czego bede używał :
Wydaje mi sie ze raczej do wszytkiego, przyroda, portrety, czasem wezme na mecz piłkarski (od warunkiem ze bede miał inne szkło) ale najwazniejsze jest to ze najczesciej bede go uzyał do robienia zdjec do dyskoteki bo potem beda one na galerii i tu nastepne pytanie - czy te aparaty zdadza tam egzamin??

Wiem ze czaso pojawiaj sie takie pytania na forach ale widze ze tu jest jedno z najbardziej profesjonalnych moim zdanie wiec tu napisałem temat...

Tu sa linki do cenników...

Anglia

D 40x
http://product.ebay.co.uk/Nikon-D40x-Digital-Camera_W0QQfvcsZ2225QQsoprZ58790845

D 40 + dodatki
http://cgi.ebay.co.uk/NEW-Nikon-D40-Digital-SLR-Camera-18-55-lens-PRO-PKG_W0QQitemZ160156706913QQihZ006QQcategoryZ31388Q QssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

Irlandia

D 40x
http://search.ebay.ie/search/search.dll?from=R40&_trksid=m37&satitle=d+40x

D 40
http://search.ebay.ie/search/search.dll?from=R40&_trksid=m37&satitle=nikon+d+40

seth
14-09-2007, 15:06
na te watpliwości sam musisz znaleźć odpowiedź jeśli faktycznie potzrebujesz 10mpx i faktycznie planujesz ooolbrzymie odbitki ( szczerze to nie jestem pewnien czy bedziesz je robil i jak czesto najdzie Cię ochota) bierz d40x, jesli starczy Ci 6mpx bierz d40 i dwa szkla, ew zamien 18-55 na 18-70.

w przypadku wyboru miedzy d40 a d40x wez poprostu ten z ktorym sie bedziesz lepiej "czuł" różnice są dość skromne moim zdaniem.

legologo
14-09-2007, 15:47
Ja bym radził jednak D40. IMHO różnica w cenie jest zbyt duża, by przepłacać za 10mpix.

agawytka
14-09-2007, 16:01
miałam te same wątpliwości i wybrałam D40... za tą rózniece można dokupić fajne szkiełko

Thomas Light
14-09-2007, 16:24
Tez tak własnie myslałem, ale powiedzcie mi co z polskim menu w aparacie... czy to prawda z tym menu... moze w anglii nie ma aparatów z polskim menu?? Przecież Anglia to strefa europejska wiec powinna byc taka opcja...

Chyba sie zdecyduje na takie rozwiązanie z d 40...
Aha a co musze miec za szkło ew co obiektywie zeby robic zdjecia w dyskotekach i miejscach gdzie sa takie duze "skoki swiatła"??

legologo
14-09-2007, 16:31
Tak, był już taki temat. Niezależnie od miejsca kupienia aparatu zawsze jest ten sam zestaw (bodajże 12) języków. I zaszczycono na umieszczeniem polskiego na tej liście. Wystarczy wejść w menu i przestawić na polski, nawet jeśli aparat jest kupiony w Nowej Zelandii.

A co do obiektywu to wybór tanich szkieł jest dość ograniczony. Najlepszy byłoby chyba tzw. drugie szkło kitowe, czyli 55-200 VR, z powodzeniem można kupić je w zestawie, czyli D40 + 18-55 + 55-200 VR.

prz3mo
14-09-2007, 16:58
na te watpliwości sam musisz znaleźć odpowiedź jeśli faktycznie potzrebujesz 10mpx i faktycznie planujesz ooolbrzymie odbitki ( szczerze to nie jestem pewnien czy bedziesz je robil i jak czesto najdzie Cię ochota)

A propo. Tez nie byłem zwolennikiem duzej ilosc mpx... bo wlasciwie nie robie wlasnie duzych odbitek.
ALE, to ze mam ich 10 ostatnio bardzo doceniam , otóż daje to spore pole do popisu podczas kadrowania zdjecia juz na komputerze, przydaje mi sie to bardzo w zdjeciach sportowych (z żużla). Z 10 mpx moge sobie wykadrowac mniejszy wycinek do np. 6 mpx lub mniejszej rozdz. i nadal to wywołac.
Tak wiec nie do konca jest tak, ze tylko duza ilosc mpx jest przydatna przy duzych odbitkach. Oczywiscie nie powinno to byc priorytetem, ale warto mysle o tym wspomniec.

seth
14-09-2007, 18:53
A propo. Tez nie byłem zwolennikiem duzej ilosc mpx... bo wlasciwie nie robie wlasnie duzych odbitek.
ALE, to ze mam ich 10 ostatnio bardzo doceniam , otóż daje to spore pole do popisu podczas kadrowania zdjecia juz na komputerze, przydaje mi sie to bardzo w zdjeciach sportowych (z żużla). Z 10 mpx moge sobie wykadrowac mniejszy wycinek do np. 6 mpx lub mniejszej rozdz. i nadal to wywołac.
Tak wiec nie do konca jest tak, ze tylko duza ilosc mpx jest przydatna przy duzych odbitkach. Oczywiscie nie powinno to byc priorytetem, ale warto mysle o tym wspomniec.

w sumie dobrze to ująleś, kwestia co się robi i czego sie oczekuje i masz racje w zupełności :) najważniejsze nie popadać w paranoje. wiesz jak jest, wielu ludzi ocenia aparat po liczbie mpx'ów.
zawsze może kupić d40x z jednym szkłem, a potem kupić drugie, skoro złapał bakcyla.... bedzie o tym myślał :D

GTM
14-09-2007, 19:48
Z tym kadrowaniem to tez bywa roznie... jak wiadomo chodzi tutaj o szkla kitowe ktore nie sa demonami ostrosci i raczej lepiej sprawdza sie z mniejsza iloscia pikseli.

Zbigniew
14-09-2007, 20:14
Na tego typu tematy była już dyskusja i osobiście nie jestem przekonany, czy rzeczywiście 10mp daje więcej detali niż 6mp (tzn. napewno daje, ale czy jest to liniowe). Mniejsze rozmiary pojedynczych pikseli = mniejsza ostrość na piksel, ale też większe szumy. Do tych cyferek trzeba podchodzić z dużą rezerwą...

Thomas Light
14-09-2007, 21:01
Zgadz sie panowie i Panie chyba nie bede przeplacał na poczatek i kupie D 40 i tez bede szczesliwy - jak na poczatek... wlasnie obserwuje tam aukcje i moze trafie jakis zestaw + jakes gadzety, bo juz cos widzialem z jakas walizka ale chyba nie bede szpanował jakas walizka z gadzetami... teraz czekam na jakos okazje i zaczynam czytac o fotografi... :)

piotr w
14-09-2007, 21:24
Jeżeli odbitki 10x15 i komputer, to D40 (6Mpix) wystarczają z okładem (również przy kadrowaniu). Jeżeli zdjęcia z dyskoteki, to też 6 Mpix, bo najlepsze efekty uzyskasz, przy świetle zastanym, a to będzie wymuszało wysokie ISO (bo tam ciemno), co w przypadku D40 będzie obarczone mniejszymi szumami (trochę zagmatwałem, ale chyba sens logiczny zdania zachowany). Warto do tego typu zdjęć pomyśleć o jasnej stałce, bo tylko takie połączenie (D40 z ISO 800-1600 + np F2.0-2.8) da jakieś sensowne czasy naświetlenia. A co do stałki, to tutaj wybór prosty jak drut, Sigma 30/f1.4 HSM, bo tylko ona będzie ostrzyć automatycznie z D40, do tego w miarę tania i sensowny kąt widzenia.