Zobacz pełną wersję : Trywialne zadanie - ramka w capture nx
Witam,
Przyznam szczerze że może to jest lamerskie pytanie, ale kto pyta nie błądzi podobno:-)
Chodzi mi mianowicie o to, jak najłatwiej dodać ramkę wokół zdjęcia w capture nx (legalnym:-) ). W photoshopie jest do tego choćby 'canvas size', można potem zrobić dwie selekcje i dodać do tego nawet jakiś paseczek wokół w innym kolorze bez zbytniego wysiłku. W capture nx mimo że czytam instrukcję jakoś nie mogę znaleźć sensownej funkcji czy kombinacji funkcji. Może mi ktoś pomóc? Czy pozostaje tylko tworzenie nowego pliku i wklejanie do niego pliku ze zdjęciem? Trochę dookoła...
Gio
Przyznam szczerze że może to jest lamerskie pytanie, ale kto pyta nie błądzi podobno:-)
Chodzi mi mianowicie o to, jak najłatwiej dodać ramkę wokół zdjęcia w capture nx (legalnym:-) ). W photoshopie jest do tego choćby 'canvas size', można potem zrobić dwie selekcje i dodać do tego nawet jakiś paseczek wokół w innym kolorze bez zbytniego wysiłku. W capture nx mimo że czytam instrukcję jakoś nie mogę znaleźć sensownej funkcji czy kombinacji funkcji. Może mi ktoś pomóc? Czy pozostaje tylko tworzenie nowego pliku i wklejanie do niego pliku ze zdjęciem? Trochę dookoła...Pomyliles programy... NC sluzy jedynie do obrobki i "wolania" RAWow, a nie do tworzenia grafiki.
Pomyliles programy... NC sluzy jedynie do obrobki i "wolania" RAWow, a nie do tworzenia grafiki.
E no bez przesady. W sumie ma sporo funkcji niekoniecznie związnych tylko z wołaniem raw:-) A dodanie paru pixeli dookoła nie jest jeszcze tworzeniem grafiki.
Gio
E no bez przesady. W sumie ma sporo funkcji niekoniecznie związnych tylko z wołaniem raw:-) A z czym? Z przepisywaniem prac dyplomowych?
A dodanie paru pixeli dookoła nie jest jeszcze tworzeniem grafiki. A niby czym? Programowaniem?
A z czym? Z przepisywaniem prac dyplomowych?
A niby czym? Programowaniem?
Dobra, udowodniłeś mi żem marnym żuczkiem niegodnym zadawania pytań na forum przez Ciebie czytanym. Potrafisz zniechęcić ludzi do pytania...
Gio
Dobra, udowodniłeś mi żem marnym żuczkiem niegodnym zadawania pytań na forum przez Ciebie czytanym. Potrafisz zniechęcić ludzi do pytania...Zniecheca Cie jedynie nieudolnosc w odpowiedzi na moje proste pytania pomocnicze, tudziez niezrozumienie roznic pomiedzy NC a PS. :) Nie dorabiaj ideologii do swoich pomylek.
Nie przejmuj sie...
NX nie ma funkcji ramki (chyba ze w 1.2...) , no i jest to generalnie soft do nefów - wywoływanie i obróbka potrzebują tych wszystkich elementów, które jednak niekoniecznie są grafiką...
Nie przejmuj sie...
NX nie ma funkcji ramki (chyba ze w 1.2...) , no i jest to generalnie soft do nefów - wywoływanie i obróbka potrzebują tych wszystkich elementów, które jednak niekoniecznie są grafiką...
Szkoda. Myślałem że to w sumie taki prostrzy i tańszy photoshop:-)
Gio
Zniecheca Cie jedynie nieudolnosc w odpowiedzi na moje proste pytania pomocnicze, tudziez niezrozumienie roznic pomiedzy NC a PS. :) Nie dorabiaj ideologii do swoich pomylek.
Zniechęca mnie Twoja upierdliwa uszczypliwość bez jakiejkolwiek pomocy jeśli już musisz precyzyjnie definiować każdy element wypowiedzi. Jeśli potrzebujesz dowartościowania swojej wielkości to mogę przytaknąć na wszystkie te 'doprecyzowania' żebyś ich tylko nie ciągnął dalej bo są kompletnie bez sensu. Z mojej strony eot.
Gio
Zniechęca mnie Twoja upierdliwa uszczypliwość bez jakiejkolwiek pomocyHmmm... Czyli na dodatek czytac ze zrozumieniem nie potrafisz... Napisalem to calkiem jasno w pierwszej odpowiedzi. Tylko twoje blyskotliwe rozwazania na temat tego, co jest tworzeniem grafiki, a co obrobka RAW spowodowaly, ze zadalem ci dodatkowe pytania, z ktorymi juz nie potrafiles sobie poradzic... ;)
Ehhh... Dopiero po odpowiedzi drugiej osoby zrozumiales te oczywistosc, ze w NC nie da sie zrobic ramek... Zanim zadasz kolejne pytanie, dodam jeszcze, ze nie ma w nim warstw, nie mozna pisac tekstow, zrobic separacji barwnych, nie ma tez "magicznej rozdzki", sciezek wektorowych, i innych rzeczy...
grzegorzant
13-09-2007, 20:42
Hmmm...nie ma tez "magicznej rozdzki" i innych rzeczy...
U-pointy działają prawie jak różdżka nieraz też magicznie ;).
pozdrawiam
U-pointy działają prawie jak różdżka nieraz też magicznie ;).
pozdrawiamJesli juz przyrownywac U-pointy do czegokolwiek w Photoshopie, to bedzie to raczej "Replace Color". Z Magin Wand U-pointy maja tyle wspolnego co 911'tka ze 126p (albo odwrotnie). Zarowno jeden jak i drugi maja 4 kola i bagaznik z przodu.
Witam,
Chodzi mi mianowicie o to, jak najłatwiej dodać ramkę wokół zdjęcia w capture nx (legalnym:-) ). W photoshopie jest do tego choćby 'canvas size', można potem zrobić dwie selekcje i dodać do tego nawet jakiś paseczek wokół w innym kolorze bez zbytniego wysiłku. W capture nx mimo że czytam instrukcję jakoś nie mogę znaleźć sensownej funkcji czy kombinacji funkcji. Może mi ktoś pomóc? Czy pozostaje tylko tworzenie nowego pliku i wklejanie do niego pliku ze zdjęciem? Trochę dookoła...
Gio
Nie jest to program do robienia ramek, ale jak trzeba to...
Zaznaczasz sobie prostokątnym zaznaczeniem upragnioną ilość px wzdłuż jakiejś krawędzi, na powiększeniu precyzyjnie skalujesz licząc piksele lub milimetry, zamalowujesz zaznaczenie, przenosisz zaznaczenie, znowu skalujesz na powiększeniu itd... Będzie to oczywiście ramka w polu zdjęcia, tak więc grube raczej odpadają...
;)
Szkoda. Myślałem że to w sumie taki prostrzy i tańszy photoshop:-)
Gio
Tanszy i prostszy Photoshop to Photoshop Elements.
Ramkę w NX można też zrobić za jednym zamachem.
Najpierw trzeba ramkę "narysować" przy pomocy "Lasso&Marquee Tools": wybieramy "Rectangle Marquee" i rysujemy z "-".
Potem przy pomocy "Fill/Remove Tool" wypełniamy ją kolorem wybranym "Color Pickerem".
Taki krok można zapisać i potem dodać ramkę do innych zdjęć (o tym samym rozmiarze).
Narzędzia selekcji w NX są trochę dziwne, nieco więcej informacji niż w podręczniku jest w ebook'u ze strony http://www.luminescentphoto.com/.
Ramkę w NX można też zrobić za jednym zamachem.
Najpierw trzeba ramkę "narysować" przy pomocy "Lasso&Marquee Tools": wybieramy "Rectangle Marquee" i rysujemy z "-".
Potem przy pomocy "Fill/Remove Tool" wypełniamy ją kolorem wybranym "Color Pickerem".
Taki krok można zapisać i potem dodać ramkę do innych zdjęć (o tym samym rozmiarze).
Narzędzia selekcji w NX są trochę dziwne, nieco więcej informacji niż w podręczniku jest w ebook'u ze strony http://www.luminescentphoto.com/.
Owszem, ale realnie rzecz biorąc nie umiałem tej ramki rozsądnie wyrównać.
grzegorzant
14-09-2007, 10:13
Jesli juz przyrownywac U-pointy do czegokolwiek w Photoshopie, to bedzie to raczej "Replace Color". Z Magin Wand U-pointy maja tyle wspolnego co 911'tka ze 126p (albo odwrotnie). Zarowno jeden jak i drugi maja 4 kola i bagaznik z przodu.
Pewnie nie pamiętasz tłumów oglądających objazdowy pokaz malucha po Polsce to była magia :) i taką tylko miałem na myśli pisząc o U-pointnach.
pozdrawiam
"Problem" ramki można rozwiązać, wprawdzie też z ograniczeniami, dzięki nowym filtrom ColorEfexPro dla CaptureNX - np. filtr Vignette.
Marcin K
24-09-2007, 12:25
Witam,
Chodzi mi mianowicie o to, jak najłatwiej dodać ramkę wokół zdjęcia w capture nx (legalnym:-) ).
Gio
Łatwo nie jest, ale się da. Rozwiązania p. Odella (http://www.nikonians.org/dcforum/DCForumID36/18227.html#2).
1. Create a new Colorize Edit Step.
2. Choose black as the color. The whole picture will turn black.
3. Click the (-) fill tool-- the picture will reappear.
4. Click the (+) rectangle marquee tool and select the entire image.
5. Click the (-) rectangle marquee tool and then select a rectangle just inside the first one.
6. Click the (+) fill tool. This should add a black frame around your image.