Zobacz pełną wersję : Nikon f 75
Cześc, mama takie małe zapytanko odnosnie f 75, czy da sie wyłaczyc oznaczenie pozostalej liczby zdjec ktora wyswietla sie na panelu gdy aparat jest wylączony?
Licznik :?: Nie :) Chyba, ze wyjmiesz film albo baterie :mrgreen:
Pzdr
Spinner
tak własnie niesety robie a myślałam ze jest inna dorga;]
kacperek
12-12-2005, 18:08
Polly ale mozna spytac w czym ci to przeszkadza? Za kazdym razem wyjmujesz baterie?
Wyjmowanie baterii chyba nie ma sensu. Ale sam sie przyznam, że na początku też się zastanowiałem czy da sie wyłączyć ten licznik. Teraz już sie przyzwyczaiłem do tego stopnia, że zdziwiłem się pytaniem mimo, że sam miałem kiedyś podobny problem.
Przy okazji. Zastanawiam się jakim cudem aparat pamięta liczbę zdjęć po wyjęciu bateri? Jak on to mierzy? Ma w pamieci czy dokonuje jakiegoś pomiaru?
ddjj, pewnie czyta z filmu ;-)
Ale jak czyta? Mierzy grubość nawinietego filmu na prawej rolce? Niemozliwe.
Qbańczyk
22-12-2005, 01:51
nie mierzy ale uwzglednia jej grubosc przy przewijaniu dlatego kazdy nastepny obrot jest troszje krotszym pozdrawiam i witam wszystkich :)
Qbańczyk a mozesz cos wiecej o tym napisac? Na czym polega to uwzglednianie? A o tych obrotach to juz zupelnie nie kojarze. A moze masz jakis link gdzie jest to wyjasnione w miare dokladnie
Qbańczyk
22-12-2005, 13:17
linku nie mam bo uczyli mnie tego na studiach i jest to mniej wiecej tak ze aparat nawijajac film uwzglednia grubosc jaka juz nawinal im grubsza szpula tym obrot mniejszy jakos matematycznie to jest obliczone