Zobacz pełną wersję : Sb-80dx a SB-24/6/8
Jaka jest różnica pomiędzy SB-80dx, a SB-24, lub SB-26. Lampa będzie używana z D70s, wiem o iTTL'u itp.. Chodzi mi głównie o różnice pomiędzy tymi lampami...
Różnica jest taka, że SB80DX/SB28DX/SB50DX pracują w trybie dTTL z Nikonami z serii Dx i Nikonem D100. Przy D70 zapewne nie uświadczysz różnicy.
Igorzak - dzięki.
A tak swoją drogą.. to czy warto dopłacać powiedzmy z SB-24 do SB-28, ew. SB-80DX. Niektóre SB-28 ew. SB-80DX na allegro są droższe od SB-600, na szczęście nikt nie kupuje... Potrzebuję lampę na teraz.. za jakiś czas (dłuższy) dojdzie SB-600, może SB-800. Nikona D1 lub D100 nie będę mieć więc SB-xxDX nie jest wymagany... Aparat to D70s, fotograf amator z ambicjami i małą ilością czasu.. podreślam amator ;) Po zakupie drugą lampę chcę zostawić i wyzwalać ja za pomocą fotoceli...
fotomarek_k
14-09-2007, 22:10
SB25-tej nie wspomniałeś pewnie ze względu na brak fotoceli, ale - super światełko, miękko, równo i dokładnie cały kadr oświetla...26 zapewne podobnie-bo to profesjonalna lampa, różniąca się od poprzedniczki "red eye,m" i fotocelą głównie... 24 już słabo pamiętam, ale zmieniłem taką na 25kę, bo kształt reflektora i krycie dla szerokiego kąta mniejsze niż 25ka miała ...Myślę, że SB25-26 warto mieć-co do SB-28 to zdania są podzielone-podobno wersja oszczędnościowa materiałowo...
Cała reszta współczesnych wynalazków- to moim zdaniem(miałem sb600, mam 80dx i 800) szybko,mocno, byle jak tzn. nierówno i na krótszy czas używania przewidziana-ale współpracuje z cyfrakami szerzej...
Dzięki wielkie. Właśnie ostatnio na allegro spotkałem SB-25 i mnie bardzo zaciekawiła. W kwestii lamp jestem lama, ale co do fotoceli to kupując sobie http://www.allegro.pl/item243871425_fotocela_z_goraca_stopka_na_statyw_h eavy_duty.html kwestia braku fotoceli w lampie jest zażegnana...
Jak bedziesz kupował fotocele, to zwroc uwage zeby miala oprocz goracej stopki tez wejscie na kabel synchro. Nie raz mialem taka sytuacje (w pomieszczeniu nawet) ze lampa wsunieta w goraca stopke fotoceli i odwrocona tylem czy nawet bokiem! do lampy głownej nie widziala blysku(znaczy sie fotocela) i sama sie tez nie wyzwalala. Zdejmnowalem wiec lampe z sanek podlaczelem kabelek - fotocela w strone lampy i gralo :)
W sumie to teraz mozesz kupic radiowy zestaw za 200 zł (nadajnik i odbiornik) o ile sie nie myle.
sprawdzilem:
http://allegro.pl/item243693316_radiowy_wyzwalacz_lamp_z_goraca_stop ka_pc_4k_fv.html