Zobacz pełną wersję : Czy w raw-ach mozna ustawić wielkość zdjęcia?
explorexxx
12-09-2007, 22:55
W rawie mam rozdzielczość zdjęcia 1024x1540 1.56Mp...czemu ustawia sie tak domyślnie?D50+T17-50
W rawie mam rozdzielczość zdjęcia 1024x1540 1.56Mp...czemu ustawia sie tak domyślnie?D50+T17-50
program graficzny nie otwiera Ci całej mapy zdjęcia tylko ca pół
NEF z D50 ma 3037x2012
yyyyyyyy..., a ja myślałem, że 3008x2000, ale może czegoś nie wiem, więc proszę o poprawkę. Może to po wgraniu jakiegoś nowego softu?
Camera Raw w PSie podczas otwierania NEFów ma na dole opcję "size". Prawdopodobnie miałeś ustawioną najniższą, czyli 1.6MP (1540x1024). Wystarczy przestawić na szóstkę i wszystko gra.
yyyyyyyy..., a ja myślałem, że 3008x2000, ale może czegoś nie wiem, więc proszę o poprawkę. Może to po wgraniu jakiegoś nowego softu?
przy zapisie do NEFa jest j/w, przy JPEGach jest już 3008x2000
przy zapisie z NEFa do JPEGa też dostaniesz 3008x2000
przy zapisie do NEFa jest j/w
To znaczy, gdzie "j/w"?
program graficzny nie otwiera Ci całej mapy zdjęcia tylko ca pół NEF z D50 ma 3037x2012
Czy mógłbym prosić o jakiś przykład udowadniający ową tezę? Nie czepiam się, tylko po prostu chciałbym wiedzieć skąd się bierze te 3037x2012. Nigdy mi się nie udało uzyskać takiej rozdzielczości chociaż robię NEFami od początku.
program nie czyta Ci rawa tylko JPG zaszyty w rawie (tak robi m.in. IrfanView i wiele innych). to znacznie przyśpiesza otwieranie. pełnego rawa otwiera np ACDSee i trwa to wieki
Pozatym wiekszosc programów zmiejsza abys widział całe zdjecie a nie jego fragment
Pozatym wiekszosc programów zmiejsza abys widział całe zdjecie a nie jego fragmentKryste!
"Poza tym", a nie "pozatym"
"zmniejsza" nie "zmiejsza"
------
D70S/28-80 dużo chęci ale brak taletu
------
taletu, toalety?
To znaczy, gdzie "j/w"?
Czy mógłbym prosić o jakiś przykład udowadniający ową tezę? Nie czepiam się, tylko po prostu chciałbym wiedzieć skąd się bierze te 3037x2012. Nigdy mi się nie udało uzyskać takiej rozdzielczości chociaż robię NEFami od początku.
ależ proszę ;)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.ozarek.jawnet.pl/rozne/11.png)
ależ proszę ;)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.ozarek.jawnet.pl/rozne/11.png)
Zebys Ty chlopie jeszcze napisal z czego to jest lister. Wyciales reszta okna dla jaj?
Wielkosc zdjecia z D50 jak i D70 to 3008 na 2000. Tylko niektore z darmowych konwerterow odwalaja takie klocki z rozmiarem, jakie pokazales.
Zebys Ty chlopie jeszcze napisal z czego to jest lister. Wyciales reszta okna dla jaj?
Wielkosc zdjecia z D50 jak i D70 to 3008 na 2000. Tylko niektore z darmowych konwerterow odwalaja takie klocki z rozmiarem, jakie pokazales.
Jakie Ty tu jaja widzisz ?
D50 ma
Image Sensor RGB CCD, 23.7 x 15.6mm
Total pixels: 6.24 million
Effective pixels: 6.1 million
część tabelki od 'Steva'
a 3037x2012 daje dokładnie 6,110444 Mpix
a program to FastStone, wycięte dla zmniejszenia wielkości fotki, a nie dla jaja...
a 3037x2012 daje dokładnie 6,110444 Mpix
a program to FastStone, No jesli w tej kwestii wierzysz FastStone'owi miast producentowi aparatu (otworz sobie to w Nikon Capture, ktory chyba najlepiej powinien wiedziec jaka wielkosc maja obrazki generowane przez Nikony).
wycięte dla zmniejszenia wielkości fotki, a nie dla jaja... Do zmniejszenia to trzeba bylo zostawic 2, 3, 4 linie, a nazwe programu po prostu napisac, miast z usmieszkiem pominac. ;)
stig czep sie słupa a nie literówek :twisted:
stig czep sie słupa a nie literówek :twisted:Gwoli scislosci -- to nie sa "literowki" tylko bledy ortograficzne. :D
program nie czyta Ci rawa tylko JPG zaszyty w rawie (tak robi m.in. IrfanView i wiele innych). to znacznie przyśpiesza otwieranie. pełnego rawa otwiera np ACDSee i trwa to wieki
IrfanView otwiera mi zwykłe jpg-i prawie natychmiast, a na RAWy muszę czekać z 15 sekund. Jakieś pomysły? :)
Rafał_Sz
13-09-2007, 15:39
IrfanView otwiera mi zwykłe jpg-i prawie natychmiast, a na RAWy muszę czekać z 15 sekund. Jakieś pomysły? :)
Zmień kompa... :)
Gwoli scislosci -- to nie sa "literowki" tylko bledy ortograficzne. :D
A wg mnie to niesą ani literówki, ani ortografy tylko jesto zaawansowana nonkonformistyczna pis ownia grypsem :mrgreen:
david555
13-09-2007, 15:43
A wg mnie to niesą ani literówki, ani ortografy tylko jesto zaawansowana nonkonformistyczna pis ownia grypsem :mrgreen:
Raczej tak i piszę to nie po to, że to odkrywcze, ale żeby zostawić ślad swojej stopki w tym wątku.:):):)
W przypadku mojego D50, RSE 2006 pokazuje 3036x2010, a CP1 3008x1996. ACR bym musiał jutro w firmie sprawdzić. Z ciekawostek, to w przypadku zdjęć wywoływanych RSE, a robionych T12-24/4, na 12mm zawsze w rogach mam widoczną minimalną winietę, w sensie widać czarne narożniki, tak jakbym założył źle osłonę. W CP1 z racji nieco mniejszego rozmiaru nie ma już tego efektu.