PDA

Zobacz pełną wersję : Pierścienie makro

bobroy
11-12-2005, 20:04
Czy ktoś używa czegośtakiego?

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=76497740

Na razie nie mam obiektywu makro i zacząłem zastanawiać, czy takie pierścienie będą pasowały do mojej puszki i do szkieł? Czy warto je kupować?

<| MICHAŁ |>
11-12-2005, 20:22
pasowac pewnie beda, ale pewnosci nie mam.
problem lezy w koniecznosci pracy na przyslonie roboczej, no chyba, ze nie bedziesz fotografowac zwierzat a martwa nature, wtedy mozesz kadrowac na otwartym obiektywie a przymykac go przed nacisnieciem migawki.
tak czy nie inaczej wyglada to lekko karkolomnie - chyba jednak lepiej kupic drozsze pierscienie z przeniesieniem elektroniki.
stosujac ten obiektyw odpadna Ci wszystkie obiektywy serii G, bo nie maja pierscienia przyslon

bobroy
11-12-2005, 20:37
Właśnie, pierścienie przenoszące elektronikę byłby najlepszym rozwiązaniem, ale w tej chwili nie mogę sobie na nie pozwolić. Poza tym nie foliłbym mord robali, bo jakoś nie budzą mojej sympatii. Używałbym ich przy robieniu zdjęć roślin, martwej natury itp. generalnie wszystkiego, co nie ucieka :)

Oba moje obiektywy nie są G. Poza tym chyba F90x nie obsługuje takich obiektywów, ale to w tej chwili jest nieistotne. Chodzi o to, czy nie uszkodzę sprzecicha. Moje zabawki wymieniłem w stopce.

bobroy
11-12-2005, 20:58
Jestem tego samego zdania! Wiadomo, że z elektroniką są wygodniejsze, ale bez przesady. A zdjęcie fajnie wyszło :-)
Chodziło mi, czy te pierścienie nie uszkodzą jakiś styków w obiektywie i w puszce.

<| MICHAŁ |>
11-12-2005, 21:00
jesli tylko do martwej natury to pewnie, ze nie ma sensu ladowac sie w te drozsze. ja generalnie uzywam ich do czegos innego, stad moje spaczenie ku tym z przeniesieniem elektroniki :)

Yez
11-12-2005, 22:53
to ja się przy okazji zapytam - bom nowy jest u Nikonowców ;)
czy te pierścienie pasowały by do KITa od D70 ?

witam wszytkich i pozdrawiam

...jakby co to się nie śmiać - pytam bo nie wiem...

bobroy
12-12-2005, 15:20
do kubalmar: czy zakładając te pierścienie, naciskają one ten dynks od przysłony? czyli kręcąc pierścieniem przysłony, pracuje się na roboczej przysłonie? czyli mamy od razu podgląd GO?