PDA

Zobacz pełną wersję : Sabina na ślub

wywar
11-09-2007, 19:29
Witam serdecznie. W najbliższą sobotę kroi mi się ślub - chciałbym trochę potrenować ślubnefoto :) Moje pytanie jest odnośnie lampy SB800 i pstrykanie w kościele, domu weselnym itp... na co zwrócić uwagę? walić z dyfuzorem prosto w papę? czy może pod kątem? a może 75st. + płytka, z jakim EV ? jakie ISO? ile brać kompletów baterii? 2,3,4 (mam 2), jakie i gdzie stosować ustawienia itp... z góry dziękuję

pebees
11-09-2007, 19:31
(..)
walić z dyfuzorem prosto w pape? czy może pod kontem?
Wal ziomuś dyferencjałem prosto w papę, a potem sierpa, pod kątem :D

Sorki, NMSP :) Popraw ten 'kont' :)

bukowy dziad
11-09-2007, 19:46
Witam serdecznie. W najbliższą sobotę kroi mi się ślub - chciałbym trochę potrenować ślubnefoto :) Moje pytanie jest odnośnie lampy SB800 i pstrykanie w kościele, domu weselnym itp... na co zwrócić uwagę? walić z dyfuzorem prosto w papę? czy może pod kątem? a może 75st. + płytka, z jakim EV ? jakie ISO? ile brać kompletów baterii? 2,3,4 (mam 2), jakie i gdzie stosować ustawienia itp... z góry dziękuję

ostatnio byly na forum 2 takie watki, w historii forum kilkanascie, w polskim internecie ilosc taka, ze zapewnia lekturke na rok...
dzieki Piotrkowi Kalecie nie musisz jednak sam sie zbyt zaprzyjazniac z google:D
http://www.foto.forumslubne.pl/viewtopic.php?t=1240

wywar
11-09-2007, 19:52
ostatnio byly na forum 2 takie watki, w historii forum kilkanascie, w polskim internecie ilosc taka, ze zapewnia lekturke na rok...
dzieki Piotrkowi Kalecie nie musisz jednak sam sie zbyt zaprzyjazniac z google:D
http://www.foto.forumslubne.pl/viewtopic.php?t=1240

Dzięki ci panie.

grzegorzant
11-09-2007, 20:03
:-D :mrgreen:

piwkoo
11-09-2007, 20:13

Na szczęście zaopatrzyłem sie w chusteczki do czyszczenia monitora, jeszcze mi łzy lecą :D
Sorki za OT

Don_Pedro_123
11-09-2007, 20:54

Po przeczytaniu tych kilku słów "głupawka" trzyma mnie już 15 minut.

wrrum
12-09-2007, 22:22
pebees a mnie to za "ziomala" zj..., hmm, tzn upomniałeś, że takie brzydkie słowo ;)

wywar jak to nie fucha to proponuję Ci się po prostu pobawić. Popróbuj różne ustawienia lampy.
Jak pytasz o coś takiego to najważniejszą rzeczą jest jaki to kościół? Jak mały, nowy (-oczesny) to możesz walić od sufitu, bo w takich najczęściej jest biały sufit dosyć nisko. Jak starszy, to trza kombinować. Ja mam odbłyśnik, więc staram się walić lampą na 45st + odbłyśnik. Jak masz dyfuzor to jeszcze lepiej bo możesz walić na wprost, ale tylko przy dalszych planach. Przy bliższych lepiej też odchylić głowicę na 45st, żeby nie powstały mocne cienie.

Na sali podobnie. Choć generalnie sale mają nisko białe sufity i należy to wykorzystywać. Polecam wtedy korzystać z filtrów do lampy, żeby ujednolicić światło błyskowe i zastane.

Jak nie masz doświadczenia to najlepiej zrób po kilka klatek tego samego ujęcia na różnych ustawieniach lampy (na wprost, podniesiona, z dyfuzorem, itd). Porób też trochę fotek testowych przed imprezą, najlepiej w TYM kościele, żeby się "zapoznać" ze światłem tam panującym.

P.S. Nie robiłem tego na cyfrze, ale na analogu - super wychodzą fotki B/W w ciemnym kościele w świetle zastanym na wysokim ISO. Masz 50/1.8, to luzik. Ja fociłem wtedy w katedrze na Ilfordzie 1600 sigmą F2.8

wilus
12-09-2007, 22:43
Jak nie masz doświadczenia to najlepiej zrób po kilka klatek tego samego ujęcia na różnych ustawieniach lampy (na wprost, podniesiona,

... proszę księdza znoooowu falstart, dokąd ksiądz pędzi ?...

ps. będzie miał aż tyle czasu?

ekonet
13-09-2007, 00:37
Urwie chłopina palnik, gdy będzie tak zmieniał ustawienia, po kilka do każdego ujęcia...

wywar
13-09-2007, 09:02
Wrrum widzę że jesteś z Płocka, więc pewno wiesz gdzie jest kościół na Borowiczkach - właśnie tam będe pykał, kościół jest ogromny. A sala to Amore na Traktowej (po Crazy), w kosciele jak i na sali sufit jest bardzo wysoko. Wydaje mi się że z mydelniczką i 45st będzie jednak najbezpieczniej.

pebees
13-09-2007, 09:28
wywar weź kolegę/koleżankę, ubierz w kolorach black&white i podjedź do tego kościoła (na salę też), cyknij mu/jej kilka fotek z różnymi ustawieniami. Będziesz miał możliwość w domku na spokojnie przeanalizować sceny. Nawet jeśli nie wybierzesz jednego słusznego sposobu oświetlania, to na pewno wykluczysz te, które dają najgorszy efekt.

wywar
13-09-2007, 09:42
wywar weź kolegę/koleżankę, ubierz w kolorach black&white i podjedź do tego kościoła (na salę też), cyknij mu/jej kilka fotek z różnymi ustawieniami. Będziesz miał możliwość w domku na spokojnie przeanalizować sceny. Nawet jeśli nie wybierzesz jednego słusznego sposobu oświetlania, to na pewno wykluczysz te, które dają najgorszy efekt.
Wg mnie jak jest w miarę nisko sufit nad głową to nie ma jak 90-75st do góry i odbłyśnik, w wielkim kościele chyba raczej trzeba założyć mydelniczkę i 45st z bliska a na wprost dalsze kadry, zresztą byłem ostatnio na paru ślubach i zawsze fotograf miał mydelniczkę - niektórzy 45st a inni cały czas na wprost. Ciekawe czy kieco wpuści żeby sobie popstrykać na próbę? - wątpię - a jak nawet to nie zapali wszystkich świateł - tak jak ma być na ślubie - no chyba że mu odpalę ofiarę :)

pebees
13-09-2007, 10:16
(..)
byłem ostatnio na paru ślubach i zawsze fotograf miał mydelniczkę - niektórzy 45st a inni cały czas na wprost.

Też byłem na paru. I wiesz, kilku miało lampę walącą w górę, bez żadnego odbłyśnika/wizytówki. W Jadwidze czy Katerze... fotografowie :) Myślałem, że to źle, dopóki nie zobaczyłem zdjęć. To nie było źle, to było chyba bardzo źle :D

Ciekawe czy kieco wpuści żeby sobie popstrykać na próbę? - wątpię - a jak nawet to nie zapali wszystkich świateł - tak jak ma być na ślubie - no chyba że mu odpalę ofiarę :)Wiesz, tak to już w naturze jest, że żeby wyjąć trzeba najpierw włożyć... :)
Odpal mu ofiarę, a zaskarbisz sobie łaski Pana... Księdza :)

rotor
13-09-2007, 10:18
zapytam sie przy okazji, bo temat ślubny poruszon :)
-jak zamontuje SB800 na dodatkowym uchwycie, który ma metalowe sanki, nie spowoduję uszkodzenia lampy, poprzez zwarcie styków w stopce w SB800? musze to jakos odizolować, czy będzie działać tak, jak jest?

wrrum
13-09-2007, 14:08
Crazy? :???: Nawet nie wiem gdzie to było. Chyba się starzeję :cry:.

A kościół beznadziejny, to fakt. Nie dość, że ściany wyglądają jak kolorowanka pierwszoklasisty, to jeszcze ciemny sufit. Ja tam robiłem z lampą 45st + odbłyśnik. Tylko przy większych odległościach lampa na wprost. Ale ja mam LP40 przy 75mm. Trochę mało.
Myślę, że jak założysz dyfuzor to spokojnie obfocisz uroczystość. Tylko przy zdjęciach z bliska podnoś lampę, to zawsze pomaga na cienie.

O sali się nie wypowiadam.

Podpisano: Stary Piernik

wrrum
13-09-2007, 14:14
1.

-jak zamontuje SB800 na dodatkowym uchwycie, który ma metalowe sanki, nie spowoduję uszkodzenia lampy, poprzez zwarcie styków w stopce w SB800?
Popsujesz.

2.

musze to jakos odizolować, czy będzie działać tak, jak jest?
Musisz.

rotor
13-09-2007, 14:51
to całe szczęście, że nie posłuchałem "paniusi" (która mi to sprzedała), że ona tym uchytem handluje od lat i problemów żadnych jej nie zgłaszano
jeszcze jedno pytanie: Sb800 w iTTL na body + SB28 z boku połączone zwykłym kabelkiem PC z SB800 (SB28 oczywiście w manualu lub tyrystorze) będzie to razem hulać?

wywar
13-09-2007, 15:51
Crazy? :???: Nawet nie wiem gdzie to było. Chyba się starzeję :cry:. No ta dyskoteka co parę lat temu była za Winiarami w stronę Maszewa - padła i teraz tam jest sala weselna , a nawet chyba dwie.