Zobacz pełną wersję : D300 a nowy grip
Witam
Wlasnie przegladalem zdjecia nowego gripa na dpreview. Jak juz pewnie wiekszosc zauwazyla, grip ten ma calkowicie inna konstrukcje mocowania. Janda bateria dalej tkwi w body a tylko druga znajduje sie w gripie.
Chyba oznacza to, ze trzeba bedzie za kazdym razem odkrecac gripa, gdy bedzie sie chcialo naladowac "korpusowa" baterie. Nie sadzicie, ze bedzie to dosyc uprzykrzajace dla uzytkownika? Poza tym, jak to wplynie na "zywotnosc" samego gripa a dokladniej mowiac na system mocowania oraz styki.?
pozdrawiam
Robert
wlasiukk
11-09-2007, 14:32
możesz chyba ładowac bezposrednio z body i/lub używac tylko baterii w gripie :)
zatem szybkie przelozenie dwoch kompletow naladwonych beterii odpada:)
wlasiukk
11-09-2007, 14:41
ale za to możesz trenować żonglerkę 8 paluszkami (czy ile ich tam wchodzi) i jednym gorącym aku na raz = bezcenne ;)
jak dla mnie jest to innowacja a każda nowa rzecz czy opcja o czymś co sie dobrze nie zna i nie miało styczności w rzeczywistości przyprawia o jakieś mieszane uczucia.
ja tam sceptycznie podchodze do tego bo właśnie nie wiadomo jak to jest rozwiązane do końca. ale fakt faktem ciekaw czy można będzie ładować przez aparat.
samo ładowanie też może być uciążliwe w pewnym sesie bo ma sie ograniczony zakres działań wtedy nawet:D
nikonowiec
11-09-2007, 17:01
Jeszcze nikt z piszących nie miał go w ręce, ale oczywiście już został poddany "konstruktywnej" krytyce. No cóż, to takie polskie. Krytykujemy wszystko i wszystkich. Najbardziej lubimy krytykować coś, co skonstruowali wykształceni inżynierowie. Krytykujemy również aparaty . A na pytanie - czytałeś instrukcję? - słyszymy wtedy - tyle stron? Kto by to czytał? No właśnie. Bez komentarza.:mrgreen:
po pierwsze - cala moja wypowiedz ma forme raczej pytania do wszytskich tu obecnych a propo nowego wygladu i funkcjonalnosci Gripa.
po drugie - nie skrytykowalem jeszcz tego produktu tylko zwrocilem uwage na aspekt, ktory przynajmniej, jak dla mnie, moze okazac sie niewygodny.
po trzecie - co wyczytam w instrukcji lub co zobacze w realu. Ze klapka od bateri znajudje sie pod gripem i ze moge ladowac przez kabelek? Dla mnie to nie jest wygodne rozwiazanie.
Normalnie uzywam gripa i dwoch baterii. W przyapdku, gdy podczas robienia zdjec w pomieszczeniu, "konczy" mi sie jedna bateria, to wyciagam, wkladam w ladowarke i pstrykam dalej na drugiej. Zanim druga mi sie wyczerpie to juz pierwsza mam w jakims tam stopniu naladowana. A w D300 jak mam to zrobic? Odkrecac Gripa? Korzystac z dodatkowej trzeciej baterii? jechac na bateriach AA? A moze odlozyc aparat na jakis czas i poczekac az sie wreszcze przez kabelek naladuje? Oczywiscie mozna sie zaopatrzyc w kilka dodatkowych baterii i zmieniac je co chwilke. Jednak w korpusie bedzie ciagle tkwila jedna wyczerpana i w pelni nieuzyteczna.
po czwarte - czytam instrukcje
po piate - skoro "bez komenatarza" - to po co byl ten zgryzliwy komentarz? jakos nikomu nie przeszkadza "gdybanie" na temat D3 i D300, gdzie w dloniach tak na prawde trzymalo niewielu i to jeszcze tyko przez kilka minut.
A w D300 jak mam to zrobic? Odkrecac Gripa? Korzystac z dodatkowej trzeciej baterii? jechac na bateriach AA? A moze odlozyc aparat na jakis czas i poczekac az sie wreszcze przez kabelek naladuje? Oczywiscie mozna sie zaopatrzyc w kilka dodatkowych baterii i zmieniac je co chwilke. Jednak w korpusie bedzie ciagle tkwila jedna wyczerpana i w pelni nieuzyteczna.
hmm jedna bakteria w d200 starcza na okolo 450klapniec. podejrzewam ze w d300 nie bedzie inaczej. dodatkowo masz druga w gripie .. drugie 450. malo znam sytuacji kiedy potrzebujesz wiecej bez mozliwosci podpiecia kabelka na dluzszy czas.
bateria w body przy zalozonym gripie i jednoczesna mozliwosc dopakowania paluszkami to pomysl z minolty modelu dynax7 - zreszta wiekszosc dobrych rozwiazan w nowoczenych aparatach fotograficznych pochodzi z śp. Minolty
pomysl jest dobry i jesli jest dobrze zaprojektowany to ludzie beda chwalic.
legologo
11-09-2007, 19:32
A można prosić linka do tego gripa na dpreview? :)
[sailor napisal: hmm jedna bakteria w d200 starcza na okolo 450klapniec. podejrzewam ze w d300 nie bedzie inaczej. dodatkowo masz druga w gripie .. drugie 450. malo znam sytuacji kiedy potrzebujesz wiecej bez mozliwosci podpiecia kabelka na dluzszy czas. ]
900 zdjec to wcale nie tak duzo , zwlaszcza przy 11fps, mecz 1szo ligowy , slub z z plenerem, calodniowe targi - spokojnie wystarczy
bateria wymuszajaca odkrecanie gripu to porazka, i to mozna powiedziec bez trzymania nowego gripa w rece
Kolekcjoner
11-09-2007, 20:13
(...)
900 zdjec to wcale nie tak duzo , zwlaszcza przy 11fps, mecz 1szo ligowy , slub z z plenerem, calodniowe targi - spokojnie wystarczy
bateria wymuszajaca odkrecanie gripu to porazka, i to mozna powiedziec bez trzymania nowego gripa w rece
A gdzie Ty masz 11 fps w D300 :shock: :shock: ?
z gripem i ENL4 8fps, co za różnica...
jutro popytam ludzi z nikona co i jak, mają pokaz na apple road show ;)
Dla profesjonalistów zapewne nie będzie ogromnym problemem dokupić jeszcze EN-EL4 i wtedy problem ładowania aku w body odejdzie myślę w zapomnienie. :)
Myślę, że tak skonstruowany grip wymusi troszkę inną pracę z akumulatorami. Ponieważ można wybrać kolejność używania akumulatora przez aparat (http://www.dpreview.com/previews/nikond300/page11.asp opcja d11) to po prostu pierwszy zużywany będzie akumulator w gripie. Po wyczerpaniu, wrzucamy go do ładowarki bez demontażu. Albo podmieniamy go na świeży jeśli mamy. Jeżeli ładujemy akumulator z gripa i używamy z korpusu (czyli mamy tylko dwa aku), to po naładowaniu go, zaczynamy znów używać go jako podstawowe źródło energii. W zależności od tego jak bardzo wyczerpiemy nasz "stały" akumulator korpusowy, na tyle można tę operację będzie powtarzać. Będzie to jednak przynajmniej praca trzykrotnie dłuższa niż żywotność jednego aku (zakładamy, że ładowarka szybciej ładuje niż zużyjemy cały aku, bo jeśli nie to i tak mamy przestój).
Zatem przy dwóch akumulatorach - mamy żywotność ogniw >= 3xAKU (EDIT: bez demontażu gripa oczywiście).
Przy trzech akumulatorach, akumulator w korpusie służy jedynie jako dodatkowy dopalacz do szybkostrzelności, a jego zużycie powinno być minimalne i wystarczające do.... no i właśnie - naładowania go przez kabelek.
1350 klapnięć to czasem jest nic przy dniowych reportażach, ale nie oszukujmy się - wystarczy dokupić dodatkowy akumulator i cały problem znika. Po prostu akumulator w korpusie używamy jako ostatni, awaryjny.
Jedynie trochę denerwującym może być fakt, że doładowywanie akumulatora w korpusie, będzie zarówno mało wygodne (wiadomo, że zdejmowanie i zakładanie gumowych zaślepek ani nie jest wygodne, ani nie wpływa dobrze na ich żywotność) jak i prawdopodobnie niemożliwe bez zakupu dodatkowych akcesoriów, czyli transformatora (zasilacza) wraz z kabelkiem.
Myślę, że tak skonstruowany grip ma praktycznie więcej wad niż zalet. Bo przecież jaką ma mieć zaletę? To, że jest płaski i można go lepiej przechowywać? Nie oszukujmy się, kto po założeniu gripa będzie go w kóło zdejmował do transportu? Prędzej kupi większą torbę, jeżeli już kompletnie by nie miał miejsca. Gdyby natomiast mieścił on dwa ogniwa zamiast jednego.... nooo to wtedy byłaby inna rozmowa i możnaby dyskutować na temat różnic między korpusem z trzema aku oraz dwoma. Choć ta masa.....
Taka konstrukcja może mieć według mnie jedną jedyną obiektywną zaletę, cenę. Korpusu. Możliwe, że rozwiązanie to nie zostało wcale podyktowane tym, że tak jest lepiej. Może takie umiejscowienie złączy okazało się wygodniejsze/tańsze. Na przykład ze względu na podobieństwo układu drukowanego i elektroniki do zastosowanej w D3. Może w ten sposób Nikon chce wreszcie ujednorodnić gripy i w kolejnych modelach można będzie używać starego modelu. Może gniazdo na spodzie jest bardziej uniwersalne niż się wydaje i z czasem powstaną przystawki, czy stacje dokujące na podobieństwo iPodów? Można dla zabawy wymyślić jeszcze kilka teorii.
Według mnie taka konstrukcja wymusi jedynie kolejne zakupy (trzeci aku, dodatkowy zasilacz) by zrekompensować jej wady - szkoda.
A w ogóle takie pytanie, czy można ładować akumulator w korpusie poprzez kabelek DC IN w D200 (i innych modelach) i jak się to sprawuje pod względem szybkości chociażby?
Taki kształt gripa jest znacznie bardziej ergonomiczny. Dotychczasowe gripy mieszczące dwie baterie były zbyt grube i niewygodne. MB-D10 po zamontowaniu do D300 daje lepszy uchwyt i lepsze zintegrowanie z korpusem. A jeśli komuś mało prądu to za cenę dwóch en-el3e kupi jeden en-el4 i ma 2000 strzałów i gratis 8fps zamiast 6 :)
Boję się tylko jaka będzie cena tego gripa...
(http://www.dpreview.com/previews/nikond300/page11.asp opcja d11
....po prostu pierwszy zużywany będzie akumulator w gripie. Po wyczerpaniu, wrzucamy go do ładowarki bez demontażu. Albo podmieniamy go na świeży jeśli mamy. .
no to ma sens, bo inaczej zgadzałbym się z kalamem. Szkoda, że chyba będą konieczne 2 ładowarki.
Taki kształt gripa jest znacznie bardziej ergonomiczny. Dotychczasowe gripy mieszczące dwie baterie były zbyt grube i niewygodne. ...
tak samo uważam. dotychczasowy grip z d200 nie podoba mi się.
A czy ten akumulator w body jest konieczny? Może lepiej będzie korzystać tylko z gripa. Wtedy nie trzeba go ciągle odkręcać. Jak akumulator w gripie się kończy to ładuje się drugi lub aku AA i po problemie.
to wy macie chyba jakies raczki w rozmiaze XS :-) mbd200 lezy mi lepiej w reku niz d200
Robert S.
11-09-2007, 22:21
to wy macie chyba jakies raczki w rozmiaze XS :-) mbd200 lezy mi lepiej w reku niz d200
hehehe, dokładnie jak ictus pisz, coś małe rączki macie ;)
hehehe, dokładnie jak ictus pisz, coś małe rączki macie ;)
A żebyś wiedział. :P Po podpięciu MB-D80, aparat nagle zaczęło mi się trzymać niewygodnie. :P Co dopiero jak bym wziął do łapy D200+MB-D200. :D
He he, mnie D200 zajmuje tak z pół łapy. Dopiero jak dopnę gripa idzie to jakoś trzymać - inaczej muszę w dwóch palcach. :D
Hmmm, malej raczki nie mam. Mnie tez grip do d200 nie odpowiada, niezbyt wygodnie "lezy" w dloni. A bez gripa - jakis taki maly ten d200. :-)
No to teraz firmy trzecie mają pole do popisu :)
Body powinno być małe, a osoby o dużych dłoniach używałyby je z odpowiednimi nakładkami :-D
a to już dyskryminacja, chyba, że nakładka byłaby gratis.
ale jakie to daje możliwości indywidualnego wzornictwa. Umozliwia maskowanie (był tu gdzieś watek o oklejaniu body). Same zalety :-D
Byłoby jak z etui na telefonu komórkowe. Prawie każde inne. :-D
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
Do 350D się dało, to i do kompaktowego D400/D90 da radę. :D
Pomysł fajny, ale kierowany chyba do rynku bardziej popfoto.
Widze ze jeszcze dorzucili uszczelniena :)
Widze ze jeszcze dorzucili uszczelniena :)
I nagle okazuje się, że taki 300D z Wasiaware potrafi być lepszy od serii dwucyfrowej.
Do ilu metrów można z tym uszczelnieniem zejść ???
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon7.gif) Pod wodę oczywiście :)
1 co do jednej baterii w korpusie odpowiedz jest bardzo prosta chodzi o to by aparat zawsze działał:mrgreen:
2 wszyscy nabywcy będą chcieli mieć 8 klatek "ja na pewno"
3 więc musi zmieścić się ENL4 wymusza to inną konstrukcje gripa
4 wszyscy używamy ENL4 ,więc co z en-el3e zostaje w body (nie szwenda się po kieszeniach)
a jeśli zdechnie ENL4 aparat działa na skromnym zapasie (patrz punkt 1)
5 możliwość 2 aku en-el3e jest dla tych którzy posiadają już więcej niż 1 sztukę
a swoją drogą ciekawe ilu posiadaczy nówki D300 nie będzie chciało mieć 8f
chciec to co innego... narazie realia cenowe nie wygladaja optymistycznie... pozatym nie kazdemy te 8 sie przyda
Dzisiaj mieliśmy okazję pomacać w Poznaniu D300 i D3. Ładowanie baterii tylko poprzez odkręcenie gripa i jej wyjęcie, 8fps także z ośmioma paluszkami :)
Dzisiaj mieliśmy okazję pomacać w Poznaniu D300 i D3. Ładowanie baterii tylko poprzez odkręcenie gripa i jej wyjęcie, 8fps także z ośmioma paluszkami :)
choć tak na obecna chwilę to tylko "pewne" przemyślenia - to nie są wersje finalne - pewne rzeczy wyjdą w toku i może ktoś to dopracuje lub obmyśli "pasującą" do tego filozofie :)
no i jeszcze ta zaślepka do gniazd dla gripa w body - może się zgubić...
Jak to dobrze, że mam dłonie szyte pod D200 bez gripa. :)
pozatym miejmy nadzieje, ze nowe akumulatory bede lepsze niz obecne
pozbylem sie wszystkich orginalnych (6szt) akumulatrow enel3e na rzecz zamienników, bo te zamienniki bija je na glowe wytrzymaloscia i twaloscia
[quote=luxius;412681
900 zdjec to wcale nie tak duzo , [/quote]
:-)
To masa zdjęć, chyba że film kręcisz ;-)
pozatym miejmy nadzieje, ze nowe akumulatory bede lepsze niz obecne
pozbylem sie wszystkich orginalnych (6szt) akumulatrow enel3e na rzecz zamienników, bo te zamienniki bija je na glowe wytrzymaloscia i twaloscia
Zostają stare EN-EL3e. I jeśli zamienniki biją je na głowę to w akim razie 1.5 tys. zdjęć zrobionych D80 na zamienniku jest możliwe lekko. :P
Pawel Pawlak
14-09-2007, 16:49
Zastanawiam się ile osób zechce mieć 8fps jeśli grip do d300 będzie kosztował tyle co do F6 (podobne trwałe wykonanie, podobna funkcjonaloność) ? ;)
Zastanawiam się ile osób zechce mieć 8fps jeśli grip do d300 będzie kosztował tyle co do F6 (podobne trwałe wykonanie, podobna funkcjonaloność) ? ;)
to ze bedzie kosztowal z 1000zl+ jest chyba dosc realne. do tego jeszcze tacka i bateryjka. genialny manewr zoltych braci z efektem psychologicznym. teraz kazdy bedzie nagle czul w glebi, ze potrzebuje tych osmiu fps skoro sa tuz tuz na wyciagniecie reki, a niedosyt walic tylko 6tka :wink:
Pawel Pawlak
14-09-2007, 19:29
to ze bedzie kosztowal z 1000zl+ jest chyba dosc realne. do tego jeszcze tacka i bateryjka. genialny manewr zoltych braci z efektem psychologicznym. teraz kazdy bedzie nagle czul w glebi, ze potrzebuje tych osmiu fps skoro sa tuz tuz na wyciagniecie reki, a niedosyt walic tylko 6tka :wink:
Zgadza się... Jeśli będzie kosztował mniej niż 1000zł (319$ kosztuje MB-40 do F6) to bardzo się zdziwię. Jeśli zechcemy EN-EL4a to dodatkowe 110$ i ładowarka do niego 120$ (u nas odpowiednio więcej) ;)
Gawronnek
14-09-2007, 19:36
ale czemu się upieracie przy tym EN-EL4 przecież na aku AA też osiągnie maksimum, a nie dosyć ze tańsze to i tak każdy ma kilka kompletów plus ładowarkę,
grip kupię na 100%, bo sobie nie wyobrażam już pracy bez niego, mam w tej chwili 2 EN-EL3e trzeci będzie z D300 (D80 nie zamierzam sprzedawać, co najwyżej sprzedam gripa do niego), do tego 8x4 AA bo używam często 2 lub trzy lampy, więc spokojnie będę miał pełny komfort użytkowania,
myślę że wielu jest w podobnej sytuacji więc mało kto kupi EN-EL4
ja d200 robie pod tysiac na zamienniku
Pawel Pawlak
14-09-2007, 20:55
sądzę, że EN-EL4a będzie miał zdecydowanie większą wydajność niż 8xAA. Dlatego na pewno będzie gościł w moim gripie ;)
Generalnie, liczę na to że zapowiedzi nikona się potwierdzą i d300 będzie naprawdę robił 150% więcej zdjęć na jednym standardowy aku (Wiktor z NP, podawał że w najmniej sprzyjających warunkach - włączanie, cyanie, wyłącznie...) powinie wystarczyć na około 1000fot. Po zapięciu EN-EL4 powinien w takim razie spokojnie wycykać około 2000strzełów.
EN-EL4 się obroni zwłaszcza zimą przy temperaturze poniżej -10/15 C
paluszki odpadają robisz 3 foty i po akumulatorkach, po rozmrożeniu odzysk około 30-50%
Gawronnek
19-09-2007, 16:28
nie twierdze że EN-EL4 nie będzie lepszym rozwiązaniem, napisałem subiektywne podejście do tego tematu, na co dzień wystarczy mi spokojnie 6 kl/s, w wyjątkowych sytuacjach użyje AA i ja nie widzę sensu wydania około 500 zł, a czas być może zweryfikuje moją opinie
krzysztof jot
19-09-2007, 17:29
pamietam jak grip do D100 kosztował najpierw 2300 potem 1800zł. Po chyba roku( moze nawet póltora) !! od premiery, udało mi sie kupic za 1000 zł nowy na giełdzie.... tak wiec Nikon potrafi dowalić, oj potrafi
EN-EL4 można kupić za 350 zł
Gawronnek
20-09-2007, 12:50
tak, ale jeszcze trzeba ładowarkę ;(
http://www.mojecyfrowe.pl/akcesoria-foto/king-en-el4-nikon-en-el4-akumulator_did250,3666.html?skad=ceneo
przesadzacie z tymi cenami :-)
a cena ładowarki? http://www.cyfrowe.pl/karta_produktu.php?idProdukt=3411
Poj****szy? Ładowarka droższa od samego aku? Pod tworzywem sztucznym kryje się czysta platyna czy jak? Przecież toto tylko zapewne stosunkowo prosty układ elektroniczny + obudowa o odpowiednim kształcie...
edit: Można pomyśleć o chałupniczym motaniu zamienników MH-21. :P
Robert S.
20-09-2007, 19:49
cena tej ładowarki wgniotła mnie w fotel :D
Pawel Pawlak
20-09-2007, 19:52
ładowarka jest droga jak diabli i nie ma (z tego co wiem) zamienników (ale na szczęście już ją mam). Na marginesie dodam że jest to nieporównywalnie "bardziej inteligentne" urządzenie niż ładowarki do d200, co wcale nie tłumaczy tej chorej ceny ;)
Akumulatora do d2x za 49zł to bym do puszki nie wkładał... Za droga jest godzina pracy serwisanta w NP ;)
tylko pytanie czy do 300 potrzeba en-el4 czy en-el4e??? bo ten drugi to juz wiecej kasy i zamiennnikow narazie nie ma
Pawel Pawlak
20-09-2007, 19:56
tylko pytanie czy do 300 potrzeba en-el4 czy en-el4e??? bo ten drugi to juz wiecej kasy i zamiennnikow narazie nie ma
Generalnie te aku różnią sie pojemnością. JEśli d2x i d2h(s) wali serie na en-el4 to nie sądzę żeby d300 nie chciał.
cena tej ładowarki wgniotła mnie w fotel :D
po co kupować Bugatti Veyron skoro ma sie produkty Nikona :mrgreen:
Robert S.
20-09-2007, 23:47
po co kupować Bugatti Veyron skoro ma sie produkty Nikona :mrgreen:
hehehe, dobre :mrgreen: to było jakieś 7g ;)
Czy ja dobrz patrzę .. hmm ..?
w USA Nikon MB-D10 Multi-Power Battery Pack for Nikon D300 Digital Camera (http://www.bhphotovideo.com/c/product/519905-REG/Nikon_25359_MB_D10_Multi_Power_Battery_Pack.html) za $ 259.95 (~653 zł)
a u nas Nikon Battery Grip MB-D10 (http://www.e-cyfrowe.pl/lustrzanki/nikon-d300-body-p-6144.html?id=6215&PCID=43177_24&PHPSESSID=62cea6e69dfc8575c52168aee2790538) za 499
Pewnie coś mi umknęło .. tylko co? ;)
Umknęło Ci że w imfoto.pl 449 :)
http://www.imfoto.pl/index.php?zaw=10&_filtr=3&_cena_od=0&_cena_do=0&resshi=0&_slowo=mb-d10
wlasnie, jak to jest ze nowy super mega grip ktory mial kosztowac miliardy jest tanszy od gripa do d80, gdzie jest haczyk ;)
może wzbudził większe potencjalne zainteresowanie niż te od D200 i D80 - w produkcji masowej byłby to niższy koszt... no chyba, ze body robią japońskie "roboty" dziewice a gripa chińskie ;)
wlasnie, jak to jest ze nowy super mega grip ktory mial kosztowac miliardy jest tanszy od gripa do d80, gdzie jest haczyk ;)
nie ma haczyka...
za to jest gwint :D
no chyba, ze body robią japońskie "roboty" dziewice a gripa chińskie ;)
I tak wszystkie musza mieszkac w Tajlandii bo to tam sie te ustrojstwa produkuje ;)
Mam pytanie, może głupie ale jednak. Czy ktoś wie czy jest możliwość żeby używać gripa z tylko jedną baterią w gripie, tzn bez baterii w aparacie?????
Mam pytanie, może głupie ale jednak. Czy ktoś wie czy jest możliwość żeby używać gripa z tylko jedną baterią w gripie, tzn bez baterii w aparacie?????
Hmm wydaje sie to dosc logiczne - aczkolwiek w instrukcji faktycznie jakos tego nie opisali - albo ja nie znalazlem.
w instrukcji do aparatu nie ma :)
Ale w zasadzie po co Ci takie rozwiązanie ? :)
Przydałoby się aby nie ściągać gripa. Grip na stałe zamocowany i wymieniamy baterie tylko w gripie?
Dokładnie jak napisał Sever
Albo taka sytuacja
Chodzi mi o to że jadę na 2 bateriach. 1sza w body 2ga w gripie... oczywiście ciągnę z tej gripowej, jak sie ona rozładuje to ja wyjmuje i ładuje przez jakiś czas jadę na aparatowej. Bateria "gripowa" ładuje sie szybciej niż ja zużywam baterię aparatowej. ale po paru takich cyklach dochodzimy do sytuacji w której obie baterie są rozładowane mam tylko 1 ładowarkę i dupa, nie można focic (chyba że 8 paluszków:)
Można używać jednej baterii tylko w gripie bez problemu.
Panowie w D300 podobno jest duzo mniejszy pobór prądu bo aż 2,5 raz mniejszy od D200 ...
MB-D10 za 388 (http://www.lms.pl/index.php?mod=przedmiot&id=212303) zł brutto ?! :shock:
MB-D10 za 388 (http://www.lms.pl/index.php?mod=przedmiot&id=212303) zł brutto ?! :shock:
No niezleeeee
a cena ładowarki? http://www.cyfrowe.pl/karta_produktu.php?idProdukt=3411
cyfrowe.pl nie jest sklepem the best of... (chyba że czegoś nie rozumiem) gdyż ładowarka na jeden aku kosztuje 530 zł a na dwa oszałamiające 50% MNIEJ http://www.cyfrowe.pl/aparaty/nikon-mh-22-szybka-ladowarka.html# (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/nikon-mh-22-szybka-ladowarka.html#)
czy ktoś mi to spróbuje wytłumaczyć? skoro ładowarka na jeden aku kosztuje ponad dwa razy tyle co na jeden to warto zaopatrzyć się w dwa aku u ładowarkę do nich tz zamiast MH-21 kupić MH-22.... ktos chyba upadł na głowę
pozdrawiam chaczyk
jeszcze niech enel4 stanieje :-)
źródło (http://imageshack.us)
Do 350D się dało, to i do kompaktowego D400/D90 da radę. :D
Pomysł Bomba. Taki uchwyt pasuje do każdej dłoni.
cyfrowe.pl nie jest sklepem the best of... (chyba że czegoś nie rozumiem) gdyż ładowarka na jeden aku kosztuje 530 zł a na dwa oszałamiające 50% MNIEJ http://www.cyfrowe.pl/aparaty/nikon-mh-22-szybka-ladowarka.html# (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/nikon-mh-22-szybka-ladowarka.html#)
czy ktoś mi to spróbuje wytłumaczyć? skoro ładowarka na jeden aku kosztuje ponad dwa razy tyle co na jeden to warto zaopatrzyć się w dwa aku u ładowarkę do nich tz zamiast MH-21 kupić MH-22.... ktos chyba upadł na głowę
pozdrawiam chaczyk
Dzieki za link juz płakałem ze 500 zł na głupią ładowarkę poleci Kupie MH-22
Co do gripu z D300 stwierdzam ze wolałem ten z D200 raz przykręciłem 6 miesięcy nie odkręcałem ...
Do EN-EL4a policz sobie tez przejsciowke do gripa bo na tym co jest w zestawie nie zalozysz...
Do EN-EL4a policz sobie tez przejsciowke do gripa bo na tym co jest w zestawie nie zalozysz...
Jaki ma symbol ta przejściówka do aku. EN-EL4a ?
Gawronnek
02-12-2007, 20:16
Dzieki za link juz płakałem ze 500 zł na głupią ładowarkę poleci Kupie MH-22
Co do gripu z D300 stwierdzam ze wolałem ten z D200 raz przykręciłem 6 miesięcy nie odkręcałem ...
przecież możesz przykręcić i baterie wymieniać tylko w gripie, do body nie musisz wkładać akumulatora
Jaki ma symbol ta przejściówka do aku. EN-EL4a ?
Zacytuje instrukcje :)
"Przy korzystaniu z aku EN-EL4 i 4a wymagana jest pokrywa komory baterii BL-3. Czyli znow dodatkowe koszty. Ladowarka + aku + teraz to...
Zacytuje instrukcje :)
"Przy korzystaniu z aku EN-EL4 i 4a wymagana jest pokrywa komory baterii BL-3. Czyli znow dodatkowe koszty.
BL-3: 110 zeta. Brutto.
110 zeta. Brutto.
Policz laczny aku/ladowarki i pokrywy - brutto - nie kazdy odlicza VAT :)
Czy Mh-22 spełnia dokładnie te same funkcje co Mh-21 ??Właśnie zakupiłem Mh-22 w śmiesznej chyba cenie. Rozwiązuje to po części problem Mh-21 i ceny :)
Gawronnek
03-12-2007, 17:21
dwie uwagi na temat używania gripa
1. nie wiem jak Wy ale wrzuciłem 8 AA w gripa na czas testowania gdzie aparat włączony 24 na dobę, ciągły podgląd zdjęć, zabawa seriami, poglądem na żywo i co tam można wy myśleć, zobaczę jak to wypadnie ilościowo i czasowo, ale kupno 8 Sanyo ENELOOP ponoć odpornych na minusowa temp. to koszt 80 zł a szybkość zostaje osiągnięta, więc moim zdaniem kupno EN-EL4 +ładowarka+pokrywa mija się z celem chyba że nie ma się co robić z kasą,
2. po tych 3 dniach zabawy z D300 zdecydowałem tez nie wkładać aku do body, chyba że w jakiś ekstremalnych sytuacjach, kiedy faktycznie może nie być czasu na wymiane
Gawronnek - no i kiedy idziesz z nowym aparatem na pierwszy ślub?
Piotrze, a czy jest jakis wskaznik zuzycia baterii AA? i czemu postanowiles wyciagnac aku z body? chyba nie bedzie az tyle lzejszy zestaw zeby tracic zapas bezpieczenstwa... :)
Gawronnek
03-12-2007, 18:14
do body nie kładę aku z prostej przyczyny, żeby nie odkręcać co chwile gripa od body - styki i gwinty mają swoja wytrzymałość, jeśli to co wyczytałem w necie o zrobieniu 1000 zdjęć na EL3e jest prawdą (a mam je 2) to mi to w zupełności wystarczy, czas potrzebny na wymianę aku to naprawdę kilka sekund a wskaźnik procentowy jest na tyle dokładny że zawsze znajdzie się wolna chwila na wymianę, a jak wybiorę sie na widowisko sportowe to wrzucę aku do body i 8 AA do gripa i po bólu
wskaźnik zużycia AA jest niestety tylko w formie paska więc jego dokładności pewnie nie jest za wielka, ale w D70 tez taki był i było ok
natomiast nie wyobrażam sobie trzymania dłużej D300 bez gripa mam niby małe dłonie ale samo body dla mnie jest za małe, korzyść z pionowego spustu jest tylko dla mnie niewielkim bonusem z którego prawdę mówiąc w D80 praktycznie nie korzystałem a tu czas pokaże
ps. oczywiście są to moje przemyślenie i nie musicie mnie naśladować ;)
Piotr - te Sanyo ENELOOP sa godne polecenia ? Jakos nigdy do tej pory nie siedzialem w temacie aku....
acha no teraz rozumiem :)
myslalem poprostu ze ciagle bedziesz jechal na AA.. dlatego dziwilo mnie ze nie zostawisz baterii w body...:)
a powiedz - jest jakis wskaznik zuzycia AA?
Gawronnek
03-12-2007, 18:19
dopisałem w poprzednim poście
te Sanyo ENELOOP sa godne polecenia ? Jakos nigdy do tej pory nie siedzialem w temacie aku....
Sa jednymi z najlepszych tego typu.
krzysztof jot
03-12-2007, 20:20
Sa jednymi z najlepszych tego typu.
no ale maja niewielka "moc" jak na obecne czasy - 1900 czy 2000 gdzie pokojnie mozna kupic 2700 a głównie sa robione z mysla o "lezakowaniu" co akurat w przypafku wyjscia "do roboty" z 8xAA nie ma znaczenia a ilosc pradu tak...
Gawronnek
03-12-2007, 20:40
nie mam zamiaru się upierać przy tych konkretnych aku, dałem je za przykład bo z jednym z argumentów za EL4 była odporność na niskie temperatury a te ponoć są :) oczywiście używając AA w gripie nie można sobie pozwolić na nie włożenie aku w body, paluszki są bardziej zawodne i mogę paść bez ostrzeżenia
no ale maja niewielka "moc" jak na obecne czasy - 1900 czy 2000 gdzie pokojnie mozna kupic 2700 a głównie sa robione z mysla o "lezakowaniu" co akurat w przypafku wyjscia "do roboty" z 8xAA nie ma znaczenia a ilosc pradu tak...
akurat enelopow nie mam, tylko odpowiedniki panasonica (infinium) i gp (recyko) i laduja sie wyzej niz wskazuje producent (ostatnie ladowanie panasa 4 szt miedzy 2370 a 2450). do tego jak raz polezaly z 1,5 miecha to mialy ok 2100. sam sie zdziwilem ale tak wychodzi. co do mrozow - ciort wie. trza wystawic za okno jak sie zimnej zrobi ;-)
witam
Gdzie można kupić "w dobrej" cenie grip’a MB-D10
(sprawdzałem w necie - ale może mi coś umknęło)
z góry dziękuję
jacoslavgth
05-12-2007, 21:14
gawronnek - a jak oceniasz wykonanie gripa, mocowanie do korpusu, czy nie ma luzow pomiędzy gripem a body, no i ogolnie jakie wrazenia (chodzi o ergonomie)
witam
Gdzie można kupić "w dobrej" cenie grip’a MB-D10
(sprawdzałem w necie - ale może mi coś umknęło)
z góry dziękuję
U Hesji :) www.imfoto.pl.
Spora część forumowiczów zaopatruje się właśnie u Niego.
Dziś właśnie doszła do mnie przesyłka do Niego a w niej D300, MB-D10.
Taki "mały" prezent na mikołaja sobie sprawiłem :D
Nikkory (...) 24-70 (...)
A na 200-400 muszę jeszcze troszkę poczekać.
:roll: pozazdrościć :) 200-400 też kupujesz w Imfoto ??
jacoslavgth
05-12-2007, 21:30
U Hesji :) www.imfoto.pl.
Spora część forumowiczów zaopatruje się właśnie u Niego.
Dziś właśnie doszła do mnie przesyłka do Niego a w niej D300, MB-D10 i Nikkory 14-24, 24-70, 70-200:)
A na 200-400 muszę jeszcze troszkę poczekać.
Taki "mały" prezent na mikołaja sobie sprawiłem :D
no to syto - wywaliles na raz ponad 20 grubych tysi :)
Wprawdzie ja nie Gawronek, ale myślę że mogę napisać. Grip MB-D10 to wszystko czego nie miał grip do D200. Lepsza ergonomia i wykonanie, oraz przeniesiony wybierak. MB-D200 mi się nie podobał. MB-D10 to jest to :)
:roll: pozazdrościć :) 200-400 też kupujesz w Imfoto ??
Od 3 miesięcy kupuje tylko u Sławka :D
no to syto - wywaliles na raz ponad 20 grubych tysi :)
Ano... Za dobry sprzęt się płaci :)
jacoslavgth
05-12-2007, 22:08
Od 3 miesięcy kupuje tylko u Sławka :D
Ano... Za dobry sprzęt się płaci :)
a masz jakies ciekawe zdjęcia z tego "sprzetu", bo ja robie tanszym to znaczy chyba gorszym :)
Dziś g o dopiero dostałem więc jeszcze nie mam ciekawych zdjęć:)
jacoslavgth
05-12-2007, 22:18
Dziś g o dopiero dostałem więc jeszcze nie mam ciekawych zdjęć:)
no ale pytam ogolnie, bo jestem ciekaw :) jakies portfolio, stronka czy cuś :)
no ale pytam ogolnie, bo jestem ciekaw :) jakies portfolio, stronka czy cuś :)
portfolio, stronka czy cuś jest w trakcie powstawania :)
jacoslavgth
05-12-2007, 22:27
portfolio, stronka czy cuś jest w trakcie powstawania :)
bo chetnie zobacze jakies ciekawe zdjęcia, inne niz testowe :)
Gawronnek
05-12-2007, 22:46
gawronnek - a jak oceniasz wykonanie gripa, mocowanie do korpusu, czy nie ma luzow pomiędzy gripem a body, no i ogolnie jakie wrazenia (chodzi o ergonomie)
za Kaleidem tyle że ja nie miałem D200 a D80, więc w tym porównaniu podobnie grip od D300 wygrywa, spasowanie super, trzyma się go bardzo dobrze, tylko jedna uwaga odnośnie wybieraka, jest bardziej toporny niż ten na body
Dokladnie wybierak z gripa lekko niemrawy - moze po pewnym okresie uzytkowania nieco sie poluzuje.
Dzięki bardzo
Ale jestem po rozmowie telefonicznej ze Sławkiem i niestety D300 już w sprzedaży nie posiada i nie może określić daty nowej dostawy - na temat gripa nie rozmawiałem
jeszcze raz dzięki
krzysztof jot
06-12-2007, 01:43
- na temat gripa nie rozmawiałem
jeszcze raz dzięki
pogadaj tu: http://www.sklepfotograficzny.pl/akcesoria/pojemniki-na-baterie/Nikon/MB-D10/
Dzięki Krzysztofie
A jak spisuje się Twój N 17-55 z D300??
krzysztof jot
06-12-2007, 22:14
Dzięki Krzysztofie
A jak spisuje się Twój N 17-55 z D300??
wydaje sie ze doskonale, po pierwszych próbnych zdjeciach, ale widzisz jak pogoda,
a dodatkowo goracy okres w firmie - wiec niewiele pobawiłem sie nowym nabytkiem,
licze ze w weekend to nadrobie...
Krzysztof, mam prosbe do Ciebie. Zaloz np. do lampy blyskowej czy body raz normalne akku, nawet 2700, a potem Enelopy. Zobaczysz, ktore wytrzymaja dluzej.
Pomijam fakt niedawno opublikowanych testow, najrozniejszego typu "zwyklych" akumulatorkow, w ktorych udowodniono, ze w wiekszosci przypadkow, deklarowana pojemnosc nie ma nic wspolnego rzeczywistoscia. Podobno technologicznie nie da sie podwyzszac pojemnosci baterii w nieskonczonosc. Np. 2700, o ktorych wspominasz, uzyskiwane jest tylko przez chwile - pojemnosc bardzo szybciutko spada.
krzysztof jot
07-12-2007, 14:58
Krzysztof, mam prosbe do Ciebie. Zaloz np. do lampy blyskowej czy body raz normalne akku, nawet 2700, a potem Enelopy. Zobaczysz, ktore wytrzymaja dluzej.....
i tu nie bede sie wymandrzał :) bo nie stosowałem jeszcze tego typu ogniw, a powiem wiecej - kupiłem nawet i bede własnie miał jakies zdanie bardzie z doswiadczenia. Tylko RE-Cyko - nie wiem k.. a dlaczego :) - myslałem o Enelopach, zagadałem sie u kolegi w sklepie gdzie było tylko to i wychodzac kupiłem. Jak otwarłem opakowania to przypomniałem sobie jak ktos pisał nie tyle o jakosci ogniw co wykonania - GP fatalna chinszczyzna i Enelopy -japonska dokładnosc I faktyczne, wykonczenie wizualne fatalne, ale mam nadzieje ze jako ogniwa bedzie ok.
Witam
co do akumulatorów AA, do pewnego czasu do swojej SB 800 używałem tylko SONY Ni-MH o pojemności 2700 mAh, na całą noc focenia szły mi 3 komplety (ogniwa nie były nigdy rozładowywane na maxa - za długi czas ładowania lampy - wymiana) po zakupie Sony CycleEnergy (odpowiednik Enelopy) o pojemności 2000mAh, byłem pozytywnie zaskoczony ich wydajnością - teraz wymieniam jeden komplet a po zakończeniu imprezy ten drugi jest w dalszym ciągu naładowany
Tak więc pomimo mniejszej pojemności - wydajności jest większa - takie jest oczywiście moje zdanie :)
... ale kupno 8 Sanyo ENELOOP ponoć odpornych na minusowa temp. to koszt 80 zł
Piotrze - mam pytanie - gdzie kupowales w tej cenie ?
Piotrze - mam pytanie - gdzie kupowales w tej cenie ?
Ja miałem okazje kupić na Alledrogo czterech Eneloop'ów wraz z opakowaniem na baterie za 45 zł.
A że cena była przystępna kupiłem trzy takie zestawy i teraz jak znalazł do gripa do D300 i do Sabinki:)
Ja miałem okazje kupić na Alledrogo czterech Eneloop'ów wraz z opakowaniem na baterie za 45 zł.
A że cena była przystępna kupiłem trzy takie zestawy i teraz jak znalazł do gripa do D300 i do Sabinki:)
Masz jakiegos sprawdzonego sprzedawce ? Jesli tak poprosze jak mozna na PW :)
Witajcie, jestem tu po raz pierwszy. Z racji tego że przeniosłem się z Canona na Nikona i czekam na d300 sprzedawca poinformował mnie że nie ma jeszcze gripów do d300 a jak będą to w cenie 900zł. Ale z tego co widzę są już w niektórych sklepach i to o połowę tańsze. Jak to jest w końcu z tym gripem. Z góry dziękuję za odpowiedź.
zmien sprzedawce:mrgreen:
gripy sa po ok 400 zl, zreszta sprawdz w imfoto klikajac na banerek u gory
Witajcie, jestem tu po raz pierwszy. Z racji tego że przeniosłem się z Canona na Nikona i czekam na d300 sprzedawca poinformował mnie że nie ma jeszcze gripów do d300 a jak będą to w cenie 900zł. Ale z tego co widzę są już w niektórych sklepach i to o połowę tańsze. Jak to jest w końcu z tym gripem. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Zmień sprzedawcę, ale najpierw idź i przyłóż mu w dynię - za zdzierstwo ;)
Witajcie, [...]sprzedawca poinformował mnie że nie ma jeszcze gripów do d300 a jak będą to w cenie 900zł. Ale z tego co widzę są już w niektórych sklepach i to o połowę tańsze. Jak to jest w końcu z tym gripem. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Za 900 zeta kupisz gripa plus kilka aku, o dobrych paluszkach nie wspominając. Kto Ci podał taką cenę 900 zł??
Tak jak pisał Samuraj zmień sprzedawce:D Również polecam IMFOTO :mrgreen:
Dziękuję koledzy.Więc albo gość nie jest doinformowany albo chce nieźle zarobić.
niestety teraz na allegro wisza tylko takie chore ceny...
chca zarobic na tym ze udalo im sie kilka sztuk zdobyc bo to wcale teraz takie latwe nie jest...
Dostałem odpowiedź z imfoto: "...niestety nie bylo tych gripow obecnie w Nikon Polska a wiec i u mnie..." Czy ktoś w ogóle juz kupił taki grip ???
Owszem gripy były na samym początku jak D300 weszło do sprzedaży. Ale popyt na D300 i gripy jest większy niż Nikon w chwili obecnej dostarcza ich na rynek krajowy...
w silesia city centre w foto joker leza i sie nudza. 490zl
http://www.fotograficzny.pl - Czas oczekiwania drugi dzień!!!Cena 449 plus 7 przesyłka. Po prostu szok:)Jeszcze są.
witam
grip MB-D10 za 390 zł - 0601-725-405, mail -
[email protected], może jeszcze będzie kilka sztuk niezamówionych ?!
http://www.fotograficzny.pl - Czas oczekiwania drugi dzień!!!Cena 449 plus 7 przesyłka. Po prostu szok:)Jeszcze są.
Zdążyłem jeszcze zamówić ;)
grissley
13-12-2007, 15:14
pamietam jak grip do D100 kosztował najpierw 2300 potem 1800zł. Po chyba roku( moze nawet póltora) !! od premiery, udało mi sie kupic za 1000 zł nowy na giełdzie....
Hehe,a jadorwałem z rok temu za 300zł nówkę.
Teraz pewnie jeszcze taniej się da... ;)
Witam
jaki symbol ma kosz na baterie AA
Masz jakiegos sprawdzonego sprzedawce ? Jesli tak poprosze jak mozna na PW :)
Dziś kupiłem w Fotojokerze 4 paluszki Eneloopy dla kumpla do SB600 po 9,99 zł za sztukę:)
Więc nie ma potrzeby szukać gdzieś na Alledrogo;)
Witam
jaki symbol ma kosz na baterie AA
MS-D10
Yaqb81
Dzięki (w RP jeszcze niedostępny :()
Yaqb81
Ja koszyk na baterie AA do gripa dostałem w komplecie razem z gripem.
Tak wiem, że jest w komplecie tylko chciałem sprawdzić jaki jest koszt zakupu dodatkowego
Dzięki
czy ktoś wie czy baterie z D200 pasi do D300 ???????
Pawel Pawlak
14-12-2007, 15:00
czy ktoś wie czy baterie z D200 pasi do D300 ???????
Pasi, pasi...
to dobrze bo kurcze tyle nie wytrzymuje co w 50-ce trzeba sobie drugą sprawić :)
Pawel Pawlak
14-12-2007, 15:55
to dobrze bo kurcze tyle nie wytrzymuje co w 50-ce trzeba sobie drugą sprawić :)
w d300 nie wytrzyma tyle co w 50tce ?? możesz się zdziwić...
Yaqb81
Dostępne dostępne.Dzisiaj dotarł do mnie grip i jest dodatkowy kosz na paluszki.
Kupiłem to wszystko w http://www.sklepfotograficzny.pl/
Dostępne dostępne.Dzisiaj dotarł do mnie grip i jest dodatkowy kosz na paluszki.
Kupiłem to wszystko w http://www.sklepfotograficzny.pl/
to chyba normalne ze do gripa jest ten koszyk na paluszki nie? chyba nie sprzedaja "golego".. bo kurcze zamawiajac nie zwrocilem na to uwagi :/
a swoja droga ciekawa sytuacja...
ostatnio kolega rabijki wspominal ze w Fotojokerze w Katowicach lezy MB-D10 za 490zl no wiec wybralem sie tam checia zakupu i tu moje zdziwienie grip jest ale za 980... Pani mi powiedziala ze Nikon Polska mial na poczatku zle cenniki dlatego tak tanio mozan bylo dostac gripy i ze teraz takie ceny beda normalne... wiecie cos o tym?
to chyba normalne ze do gripa jest ten koszyk na paluszki nie? chyba nie sprzedaja "golego".. bo kurcze zamawiajac nie zwrocilem na to uwagi :/
Jest jest, nawet całkiem sympatyczny futeralik do koszyka dodają :)
Jest jest, nawet całkiem sympatyczny futeralik do koszyka dodają :)
Futeralik bardzo fajny;)Napisałem o tym koszyku bo ktoś tam coś wcześniej wspomniał że niby nie miał ;)
a swoja droga ciekawa sytuacja...
ostatnio kolega rabijki wspominal ze w Fotojokerze w Katowicach lezy MB-D10 za 490zl no wiec wybralem sie tam checia zakupu i tu moje zdziwienie grip jest ale za 980... Pani mi powiedziala ze Nikon Polska mial na poczatku zle cenniki dlatego tak tanio mozan bylo dostac gripy i ze teraz takie ceny beda normalne... wiecie cos o tym?
W Fotojokerze mają trochę namieszane... Przynajmniej w tym w Sosnowcu. Najpierw D300 był za 6400 zł z groszami a jak byłem 2 dni temu to był za niecałe 6000 zł. No chyba że opuścili cenę D300 a podnieśli cenę gripa :mrgreen:
witam
Wiem, że jest w zestawie z MB-D10 koszyk na 8 AA, jak napisałem chcę kupić DODATKOWY koszyk ;)
To by wszystko wyjaśniało. :) To była jedyna niekonsekwencja w porównaniu z cenami z USA. Tam grip wychodzi przy obecnym kursie 650zł. 980zł w Polsce niestety wygląda zdecydowanie bardziej realnie niż 490. :|
(...) 980zł w Polsce niestety wygląda zdecydowanie bardziej realnie niż 490. :|
:shock: tym bardziej się ciesze że "udało" mi się go kupic za 388 zł brutto :)
:shock: tym bardziej się ciesze że "udało" mi się go kupic za 388 zł brutto :)
Gdzie?
Gdzie?
Na chwilę obecną gripa juz nie ma i prawdę mówiąc został wykupiony w jeden dzień (a było 13 sztuk) o czym pisałem (http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=499797&postcount=76), gdy go wywąchałem --> TU (http://www.lms.pl/index.php?mod=przedmiot&id=212303)
Panowie !!!! niezle jaja :)
"Niestety plotka dotycząca pomyłki w cenie pojemnika na baterie MB-D10 potwierdziła się. Dzisiejsza dostawa jest już z "nowymi" niestety wyższymi cenami. Ale jak się tak głębiej zastanowić to kto się spodziewał, że D300 będzie kosztował mniej niż 6500zł a MB-D10 mniej niż 1000zł? Pewnie nikt. Tak więc w imieniu Nikon Polska przepraszam za podniesienie ceny. Po raz kolejny wyszło na to, że należy nowości kupować w pierwszym rzucie. To się poprostu opłaca."
nowa cena to 999zł http://www.imfoto.pl/index.php?zaw=16&id=1686
Ufff - 560 zł w kieszeni :mrgreen:
Też udało mi się załapać na tańszego gripa :]
Sprawdzilo sie raz jeszcze przyslowie - kto pierwszy ten lepszy ;P
Jacek B.
18-12-2007, 21:15
Niezłe, a w czym grip od D300 jest lepszy MB-D200 że jest 2 x droższy?
Jest magnezowy i ma wybierak.
Tak czy siak niezla niespodzianka na swieta
Tak czy siak niezla niespodzianka na swieta
Niespodzianka dla tych co kupili taniej :D
(...) Ufff - 560 zł w kieszeni :mrgreen:
:mrgreen: w moim przypadku to 611 zł :p
wiedziałem ze coś z ta ceną jest nie tak. kupowałem za 388 zł i sie zastanawiałem czy aby oryginał kupuję a tu prosze nagły mnożnik do ceny x2,5 ;)
Dokladnie - mogli choc policzyc jak po cropie :mrgreen:
Ech farciarze :twisted:. Ale za to będziecie więcej dźwigać ;).
Trzeba będzie trochę odczekać i ściągać z USA lub Azji - z gripem można zaryzykować bez gwarancji z NP
Ech farciarze :twisted:. Ale za to będziecie więcej dźwigać ;).[...]
Taki ciężar nosi się z przyjemnością :)
Mam nikosia z gripem od przeszlo dwoch tygodni i jestem do przodu :-D
Mowili mi ze teraz bede tylko tracil a tu prosze jaka niespodzianka :mrgreen:
wyrazy wspolczucia dla przyszlych nabywcow bo jest i bedzie ich sporo :evil:
Mowili mi ze teraz bede tylko tracil a tu prosze jaka niespodzianka :mrgreen:
Fajnie być betatesterem...D300 taniej, grip za pół ceny...i Capture NX za free :P
Niektórzy forumowicze narzekali, że spust w nowych MB-D10 jest za bardzo czuły - praktycznie niewiele trzeba, żeby pstryknąć niechcianą fotkę :)
W kolejnych egzemplarzach z pewnością to poprawią :)
Może trzeba się wstrzymać z zakupami, jak im sprzedaż spadnie to może pójdą po rozum do głowy ;)
Może dotychczasowa cena na gripa była spowodowana tym, że ktoś z handlowców NP, którego premia zależy od wielkości obrotu postanowił poprawić swoje wyniki na koniec roku poprzez zwiększenie obrotu ;)
witam
Wiem, że jest w zestawie z MB-D10 koszyk na 8 AA, jak napisałem chcę kupić DODATKOWY koszyk ;)
Proszę, jest coś takiego, nazywa się MS-D10: http://cgi.ebay.pl/Nikon-Batteriehalter-MS-D10-fuer-MB-D10-D300-NEU-OVP_W0QQitemZ140188878533QQihZ004QQcategoryZ11381Q QssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem.
Swoją drogą niezłe chamstwo chłopaki z Nikona zrobili :/
Teraz kwestia co z moim gripem który u Sławka zamówiłem miesiac temu, pewnie Sławek bedzie miał tylko po 999,- i będę musiał zrezygnować z zakupu:/
O losie co za życie:(
Swoją drogą niezłe chamstwo chłopaki z Nikona zrobili :/
Teraz kwestia co z moim gripem który u Sławka zamówiłem miesiac temu, pewnie Sławek bedzie miał tylko po 999,- i będę musiał zrezygnować z zakupu:/
O losie co za życie:(
Witam w klubie.
Witam w klubie.
Ja również...
No to jest nas 3ech, dobrze że przynajmniej D300 jest:)
A tam pociesze Was, ze macie mniej zmeczone szyje - bo bydlak z 8 paluszkami juz niezle ciazy.
Zastanawiam sie czy brac za 800 jak jest czy czekac tylko nie wiem na co.
Zastanawiam sie czy brac za 800 jak jest czy czekac tylko nie wiem na co.
A gdzie Ty masz za 800?
http://www.mojecyfrowe.pl/aparaty/nikon-battery-grip-mb-d10_did373,6215.html?skad=ceneo
http://www.e-cyfrowe.pl/akcesoria-foto/nikon-battery-grip-mb-d10-p-6215.html?PCID=51318_22
http://www.arcdeco.pl/nikon-mbd10-p-867.html
no tak... a jak miałem tydzień temu za ok 700 zł to mi wszyscy pisali "ojej, skąd tak drogo..." :)
no tak... a jak miałem tydzień temu za ok 700 zł to mi wszyscy pisali "ojej, skąd tak drogo..." :)
bo Ty to w ogole drogi jestes ;-)
;p
a wlasnie musze Cie zapytac o cene :)
http://www.mojecyfrowe.pl/aparaty/nikon-battery-grip-mb-d10_did373,6215.html?skad=ceneo
http://www.e-cyfrowe.pl/akcesoria-foto/nikon-battery-grip-mb-d10-p-6215.html?PCID=51318_22
jako jeden z ostatnich w kraju (a może ostatni?) załapałem sie na "świąteczną promocyjną obniżkę) ceny MB-D10 :mrgreen:
jako jeden z ostatnich w kraju (a może ostatni?) załapałem sie na "świąteczną promocyjną obniżkę) ceny MB-D10 :mrgreen:
No a gdzie jakis dobry browar dla mnie ? :mrgreen:
I myślisz, że za tyle u nich zakupisz ;)
NIc nie mysle bo ja kupilem juz dawno - a kolega Rotor jak widzisz sie zalapal :)
NIc nie mysle bo ja kupilem juz dawno - a kolega Rotor jak widzisz sie zalapal :)
Ciekawe, czy dostał potwierdzenie z automatu, czy faktycznie ktoś świadomie mu potwierdził? Życzę, Rotor-owi, aby się załapał.
Od czasu kiedy Ty kupiłeś, wiele się zmieniło w tym względzie :(
No a gdzie jakis dobry browar dla mnie ? :mrgreen:
no a kto powiedział, że to Twoja zasługa ? :D, (na dobrego drinka, to ja muszę koleżankę z FJ zaprosić, która otworzyła mi oczy na to, co się dzieje z tymi cenami)
w e-cyfrowe zamówiłem kilka dni wcześniej i od wczoraj już jestem "wybrańcem" losu
..a piwko możemy wypić, w ramach poszerzania kręgów znajomości
..a piwko możemy wypić, w ramach poszerzania kręgów znajomości
Ja bede w poblizu to dam znac :-D
Ja bede w poblizu to dam znac :-D
"ka problem" jak to zwykli mówić Szwajcarzy, u mnie pagórków (Beskidy) pod dostatkiem (a wiem, że lubisz), więc wszystko możliwe
od kilku dni zamawiam w sklepach, w których jest po "starej" cenie (w tym linkowanych tutaj) i zawsze dostaję informację, że towaru nie ma i będzie po 15 stycznia...
oczywiście w nowej cenie...
to jest właśnie ciekawe pytanie bo w regulaminie na stronie e-cyfrowe jest napisane:
"Zamówienia w sklepie można składać poprzez witrynę internetową (sklep internetowy), jak również e-mailem (
[email protected]), telefonicznie oraz faksem.
Wiążąca dla stron transakcji jest cena widniejąca przy produkcie w momencie złożenia zamówienia przez klienta.
"
a tam "jak wół" dalej cena brutto 499 PLN....
to jest właśnie ciekawe pytanie bo w regulaminie na stronie e-cyfrowe jest napisane:
"Zamówienia w sklepie można składać poprzez witrynę internetową (sklep internetowy), jak również e-mailem (
Wiążąca dla stron transakcji jest cena widniejąca przy produkcie w momencie złożenia zamówienia przez klienta.
"
nie czytałem, ale może jest tam gdzieś wspomniane, że cena obowiązuje, gdy jest towar w magazynie. Oni przecież nie wiedzą na 100% czy następna dostawa brakującego towaru będzie po tych samych cenach. Tak czy inaczej, nie widzę żadnych szans, by sprzedali po starej cenie, coś co kupili po nowych-większych
"
Jest napisane jak wół, ale zaraz dalej jest punkt zgodnie z którym mogą mieć klienta i ceny na stronie w głębokim poważaniu - nie wiem czy to zgodne z prawem, ale zapis taki posiadają. Stawiam na to, że klientem się nie przejmą - obym sie mylił.
Fragment regulaminu:
Sklep zastrzega sobie możliwość niezrealizowania zamówienia na każdym jego etapie w przypadku niedostępności zamówionego towaru u dostawców lub z powodu innych ważnych przyczyn ekonomicznych lub logistycznych. Zawartość sklepu internetowego nie jest ofertą w rozumieniu kodeksu cywilnego. Momentem zawarcia umowy kupna - sprzedaży między sklepem a kupującym jest moment fizycznego odbioru zamówionego towaru przez klienta w biurze sklepu lub od dostawcy.
Jest napisane jak wół, ale zaraz dalej jest punkt zgodnie z którym mogą mieć klienta i ceny na stronie w głębokim poważaniu - nie wiem czy to zgodne z prawem, ale zapis taki posiadają. Stawiam na to, że klientem się nie przejmą - obym sie mylił.
Fragment regulaminu:
Sklep zastrzega sobie możliwość niezrealizowania zamówienia na każdym jego etapie w przypadku niedostępności zamówionego towaru u dostawców lub z powodu innych ważnych przyczyn ekonomicznych lub logistycznych. Zawartość sklepu internetowego nie jest ofertą w rozumieniu kodeksu cywilnego. Momentem zawarcia umowy kupna - sprzedaży między sklepem a kupującym jest moment fizycznego odbioru zamówionego towaru przez klienta w biurze sklepu lub od dostawcy.
dokładnie, przecież Ci "gracze" (właściciele sklepu) do nie jakaś amatorka, która da się wykiwać pierwszemu lepszemu klientowi (tu bez obrazy madob)
dokładnie, przecież Ci "gracze" (właściciele sklepu) do nie jakaś amatorka, która da się wykiwać pierwszemu lepszemu klientowi (tu bez obrazy madob)
Ja właśnie takie "zagrywki" sklepów internetowych traktuję jako swego rodzaju amatorkę. Takie całkowite unikanie odpowiedzialności za zawartość oferty znajdującej się na ich stronie nie jest postępowaniem profesjonalnym, tylko cwaniackim. Oferta powinna obejmować to, czego są pewni, a nie to co im się wydaje.
Mam nadzieję, że jeszcze takich czasów doczekamy, że to co w ofercie na stronie jest obowiązujące.
Słyszałem już o kilku wpadkach sklepów internetowych w USA. Tam sprzedawcy (a przynajmniej w kilku przypadkach) postępowali honorowo - brali straty na siebie w takim przypadku (np. sprzedawali notebooki za 1 dolara).
rotor - pewnie, że się nie obrażam nie ma o co, nie mam złudzeń, że e-cyfrowe dołoży się do sprzedawanego gripa, zgadzam się natomiast z pinio taki "regulamin" to zwykłe cwaniactwo, ale będzie trwało dotąd aż rynek (my klienci lub konkurencja) nie wymusi przyzwoitego traktowania ze strony sprzedawców tych którzy ich utrzymują:)
jutro wchodzi w zycie ustawa regulujaca tego typu regulaminy i inne promocje :)
jutro wchodzi w zycie ustawa regulujaca tego typu regulaminy i inne promocje :)
I w tym względzie prawo będzie po naszej stronie, czyli klientów? Jeśli tak, to bardzo dobra wiadomość :). Pewnie zanim sklepy dostaną kilka razy "po łapach" trochę czasu minie, ale po pewnym czasie powinno zmienić się na lepsze.
dokladnie. prawdo bedzie po stronie "przecietnego konsumenta". podobno nie bedzie mozna tylko wnosic do sadu spraw o niewyrosniecie skrzydel po wypiciu redbull :)
Ja właśnie takie "zagrywki" sklepów internetowych traktuję jako swego rodzaju amatorkę. Takie całkowite unikanie odpowiedzialności za zawartość oferty znajdującej się na ich stronie nie jest postępowaniem profesjonalnym, tylko cwaniackim. Oferta powinna obejmować to, czego są pewni, a nie to co im się wydaje.
Mam nadzieję, że jeszcze takich czasów doczekamy, że to co w ofercie na stronie jest obowiązujące.
Słyszałem już o kilku wpadkach sklepów internetowych w USA. Tam sprzedawcy (a przynajmniej w kilku przypadkach) postępowali honorowo - brali straty na siebie w takim przypadku (np. sprzedawali notebooki za 1 dolara).
oczywiście sie z Tobą zgadzam, ale wiesz jak to jest w życiu "punkt widzenia, zależy od punktu siedzenia"-> "gracze" też pewnie maja swoje argumenty na taki stan rzeczy. Ale bądźmy dobrej myśli, zbliza się NOwy Rok,a wraz z nim może zmiany na lepsze? :D
"ka problem" jak to zwykli mówić Szwajcarzy, u mnie pagórków (Beskidy) pod dostatkiem (a wiem, że lubisz), więc wszystko możliwe
Oj lubie lubie :)
witam
MS-40 tez pasuje, ten od MB-40 do F6.
od kilku dni zamawiam w sklepach, w których jest po "starej" cenie (w tym linkowanych tutaj) i zawsze dostaję informację, że towaru nie ma i będzie po 15 stycznia...
oczywiście w nowej cenie...
Ja zamówiłem grip w jednym z szanowanych sklepów internetowych (dwie nagrody w 2007) dwa tygodnie temu po starej cenie. Wówczas nie było jeszcze info o błędzie ze strony Nikona. Pisałem maile z prośbą o realizację zamówienia, które trzykrotnie potwierdzali jako przyjęte i skierowane do realizacji. W tym czasie bez problemu można było kupić grip po starej cenie w kilku sklepach. Uczciwie czekałem i obecnie im nie odpuszczę. Ostatnio dzwoniłem po tym jak wcześniej nie odpowiedziano na moje maile. Dostałem zapewnienie, że w nadchodzącym tygodniu przyjdzie towar i zostanie wysłany do mnie grip. Nie ma szans bym im darował po tym jak mnie zapewniano, że zamówienie bez problemu zostanie zrealizowane.
A ja ostatnio kupując sprzet foto w Stanach dziwiłem się, że wszystko jest tańsze z wyjątkiem... gripa MB-D10, teraz wszystko jasne...
Pracownicy e-cyfrowe chyba czytają forum nikona,
cena gripu wzrosła "na wszelki wypadek" od wczoraj o 100 PLN do 599,-:mrgreen:
http://http://www.e-cyfrowe.pl/akcesoria-foto/nikon-battery-grip-mb-d10-p-6215.html?PCID=51318_22
Gawronnek
21-12-2007, 14:19
heh nie było mnie kilka dni i taka sympatyczna informacja z tą ceną, sympatyczna dla mnie, bo kupiłem z body w tej superowej cenie ;)
heh nie było mnie kilka dni i taka sympatyczna informacja z tą ceną, sympatyczna dla mnie, bo kupiłem z body w tej superowej cenie ;)
to taki świąteczny prezent od Nikon Polska :mrgreen:
Podczas składania zamówienia zadałem dodatkowe pytanie dotyczące ceny (599zł brutto), czy są pewni, że taka cena będzie i nie okaże się za kilka(kilkanaście) dni, że cena jednak będzie wyższa. Właśnie przed chwilą odebrałem telefon od Pana z e-cyfrowe. Otrzymałem zapewnienie, że cena zostanie utrzymana i została ona ustalona na podstawie ostatnich rozmów z przedstawicielami Nikona - już po zawirowaniach z cenami. Także zobaczymy - na razie nie mam podstaw, aby nie wierzyć. Mam nadzieję, że już niedługo będę ich gorąco polecał :)
Pawel Pawlak
21-12-2007, 17:43
Podczas składania zamówienia zadałem dodatkowe pytanie dotyczące ceny (599zł brutto), czy są pewni, że taka cena będzie i nie okaże się za kilka(kilkanaście) dni, że cena jednak będzie wyższa. Właśnie przed chwilą odebrałem telefon od Pana z e-cyfrowe. Otrzymałem zapewnienie, że cena zostanie utrzymana i została ona ustalona na podstawie ostatnich rozmów z przedstawicielami Nikona - już po zawirowaniach z cenami. Także zobaczymy - na razie nie mam podstaw, aby nie wierzyć. Mam nadzieję, że już niedługo będę ich gorąco polecał :)
życzę tej niskiej ceny, ale nie wierzę w jej utrzymanie...
Jeżeli wcześniej zamówili gripy w Nikon Polska po starej cenie i dostali potwierdzenie to może się udać.
Redskull
21-12-2007, 21:49
Jesli chodzi o e-cyfrowe, to niepotwierdzalem, samizadzwonili z uprzejma informacja, ze gripy beda w polowie stycznia w cenach takich jak na www (599 brutto). Cóż czekam...
Potwierdzają przyjęcie zamówienia i odsyłają do realizacji. Polecam zapoznać się z przepisami prawa w którym momencie dochodzi do zawarcia umowy kupna sprzedaży w przypadku zamówień internetowych. Potwierdzili mailem... muszą zrealizować zamówienie.
Pawel Pawlak
22-12-2007, 17:40
Potwierdzają przyjęcie zamówienia i odsyłają do realizacji. Polecam zapoznać się z przepisami prawa w którym momencie dochodzi do zawarcia umowy kupna sprzedaży w przypadku zamówień internetowych. Potwierdzili mailem... muszą zrealizować zamówienie.
Nie mówię o prawie tylko o jego egzekwowaniu w praktyce...
Dać 800 czy czekać ? oto jest pytanie. Nie moge przyzwyczaic się do braku pionowego spustu :/
Ja skapitulowałem i kupiłem drożej i mam spokój z zakupami... do marca:)
Nie mówię o prawie tylko o jego egzekwowaniu w praktyce...
Zrobię wszystko by wyegzekwować swoje prawa.
Dzisiaj na giełdzie w Stodole można było kupić gripy poniżej 700 PLN
Dzisiaj na giełdzie w Stodole można było kupić gripy poniżej 700 PLN
Z fakturą i tak dalej?
Zapłaciłem, zamówiłem w piątek mam miec za 800. I juz przestane podniecac sie cenami. Czas zacząć focić.
i mnie sie udalo kupic taniej (taniej niz tutaj podajecie bo do ceny jaka byla poczatkowa musialem dolozyc 100) przyjedzie na nowy rok :) hihi
Z fakturą i tak dalej?
o fakturę nie pytałem więc nie mam pojęcia
Jeszcze jedno pytanie:
czy jest możliwość pracy z gripem + EL4, natomiast bez baterii w body, aby prędkość 8fps została utrzymana?
Jeszcze jedno pytanie:
czy jest możliwość pracy z gripem + EL4, natomiast bez baterii w body, aby prędkość 8fps została utrzymana?
możesz mieć EL4, albo 8 paluszków w gripie i będzie 8klatek.Dodatkowo mozna mieć zapas w body (w menu, ustawiasz która bateria najpierw jest zuzywana) i także masz 8kl.
wczoraj dostałem paczuszke,za jedyne 800 zł mam wiatr z głowy i juz nawet nigdzie nie sprawdzam po ile i czy są. Wrażenie pozytywne, trzyma sie za niego bardzo wygodnie,lepszy od tego do D200 tylko deko cieższy.Spust jak u wiekszości chyba miękki a wybierak pol ostrości do opanowania. Generalnie duzy plus dla tego trzymadełka.
Właśnie sprawdziłem cenę - 999, czas realizacji powyżej 10 dni (e-cyfrowe). Nie wiem czy wierzyć w spadające ceny...:(
za te niby zaosczedzone pieniadze dokupie akumulator bo 8x AA urywa ręce,może bedzie ciut lzej. AA beda do Sabinki.
za te niby zaosczedzone pieniadze dokupie akumulator bo 8x AA urywa ręce,może bedzie ciut lzej. AA beda do Sabinki.
dokładnie, stosowanie 8 paluszków mija się z celem (jedynie jako żelazna rezerwa, no i są tacy co im 8kl/sek potrzeba) a koszt dodatkowego akku jest nieduzo większy-a zasilanie pewniejsze i lżejsze
Właśnie testowałem gripa w rękawiczkach - spust jest znacznie czulszy niż ten na korpusie. Pozostałe kółeczka i guziczki podobne. Całość zdecydowanie lepiej leży w dłoni i przy cięższej szklarni jest wyraźnie lepiej wyważona.
Czy któryś z kolegów czekających na mb-d10 (te po niższych cenach z e-cyfrowe) miał może ostatnio kontakat ze sklepem? Jakieś wieści co do terminu realizacji zamówienia? Tak się zastanawiam co zrobić jeżeli nagle sie okaże, że jednak nie będą chcieli sprzedać gripa za niższą kwotę...?
Czy któryś z kolegów czekających na mb-d10 (te po niższych cenach z e-cyfrowe) miał może ostatnio kontakat ze sklepem? Jakieś wieści co do terminu realizacji zamówienia? Tak się zastanawiam co zrobić jeżeli nagle sie okaże, że jednak nie będą chcieli sprzedać gripa za niższą kwotę...?
Póki co cisza. Termin dostawy miał być w połowie stycznia, więc jeszcze czekam.
Redskull
07-01-2008, 20:51
Jak tak samo jak pinio .... mowia, ze cierpliwosc to cnota :D
krzysztof jot
07-01-2008, 22:57
Właśnie testowałem gripa w rękawiczkach - spust jest znacznie czulszy niż ten na korpusie...
tak naprawde jest do du..y. W "walce i akcji" trudno uruchomic AF a juz idzie seria :) wczoraj (fakt koszmarna pogoda, zmarzniete rece) wyłaczylem ten spust bo nijak nie mogłem sie z nim dogadać.
Gawronnek
07-01-2008, 23:59
wystarczyć wybrać opcję aby "strzelał" po ustawieniu ostrości ;)
Jeśli już było w wątku ,to nie bijcie(nie mam już siły przez niego przebrnąć), ale w jaki sposób wyciąga się baterię z body do ładowania, jeśli używa się gripa(odkręcamy grip?) i dokladnie do czego służy przykrywka komory baterii(BL-3) http://www.cyfrowe.pl/aparaty/nikon-bl-3-przykrywka-komory-baterii-do-mb-d10.html .Czy nie można włożyć opcjonalnie akumulatora EN-EL4 do gripa bez tej przykrywki, czy jest to ta sama przykrywka co w gripie , tylko do kupienia , jeśli zgubimy.
Jeśli już było w wątku ,to nie bijcie(nie mam już siły przez niego przebrnąć), ale w jaki sposób wyciąga się baterię z body do ładowania, jeśli używa się gripa(odkręcamy grip?) i dokladnie do czego służy przykrywka komory baterii(BL-3) http://www.cyfrowe.pl/aparaty/nikon-bl-3-przykrywka-komory-baterii-do-mb-d10.html .Czy nie można włożyć opcjonalnie akumulatora EN-EL4 do gripa bez tej przykrywki, czy jest to ta sama przykrywka co w gripie , tylko do kupienia , jeśli zgubimy.
1. Trzeba odkręcić gripa :???:
2. BL-3 umożliwia włożenie EN-EL4 i nie da się tego zrobić bez niej
3. Pokrywka z gripa pasuje do EN-EL3e
1. Trzeba odkręcić gripa :???:
2. BL-3 umożliwia włożenie EN-EL4 i nie da się tego zrobić bez niej
3. Pokrywka z gripa pasuje do EN-EL3e
Czyli niechcąc odkręcać gripa do ładowania baterii, zmuszony jestem dokupić opcjonalną pokrywkę, aby ładować akumulator i umieszczać go właśnie w gripie, tak?:)
Czyli niechcąc odkręcać gripa do ładowania baterii, zmuszony jestem dokupić opcjonalną pokrywkę, aby ładować akumulator i umieszczać go właśnie w gripie, tak?:)
Nie.
Możesz używać gripa z EN-EL3e lub AA. BL-3 jest potrzebne tylko do EN-EL-4.
Czyli nie chcąc odkręcać gripa do ładowania baterii, zmuszony jestem dokupić opcjonalną pokrywkę, aby ładować akumulator i umieszczać go właśnie w gripie, tak?:)
Jeszcze raz, dla usystematyzowania pojęć:
1. jeśli masz jedną baterię, możesz ją włożyć do gripa, pozostawiając komorę w aparacie pustą - wtedy wyjmujesz do ładowania baterię z gripa.
2. możesz mieć włożoną baterię (EN-EL3e) do komory w korpusie, a wtedy w gripie:
a) pusto,
b) druga bateria EN-EL3e na sankach dołączonych do gripa,
c) akumulatory AA w dołączonym koszyku,
d) bateria EN-EL4(a) - do niej (i tylko do niej!) trzeba dokupić zaślepkę BL-3.
W każdym przypadku trzeba odkręcić grip, aby naładować baterię z komory w korpusie. Bardzo pracochłonne to nie jest.
Dodatkowo w menu aparatu określa się kolejność używania źródeł energii.
Z odkręceniem gripa i wyjęciem baterii z korpusu nie ma najmniejszego problemu.
Ja głównie lecę na En-El3e z gripa lub 8 paluszkach. Bateria w korpusie jest zapasową baterią i korzystam z niej jak padnie bateria w gripie (lub jak się ładuje)
Ktoś gdzieś dostał BL-3 w jakims sklepie ?
Tej zaślepki nigdzie nie dostałem :(
Ktoś gdzieś dostał BL-3 w jakims sklepie ?
Tej zaślepki nigdzie nie dostałem :(
Dziś od Sławka doszły do mnie bateria EN-EL4a i ładowarka MH-22. Zaraz zamawiam tą zaślepkę i będę cierpliwie czekał:) Tak jak czekałem na baterie i ładowarkę:mrgreen:
Dziś od Sławka doszły do mnie bateria EN-EL4a i ładowarka MH-22. Zaraz zamawiam tą zaślepkę.
No to będziesz teraz lizał cukierek przez szybę. A podobno trudno dostępna jest ta pokrywka...
Dziś od Sławka doszły do mnie bateria EN-EL4a i ładowarka MH-22. Zaraz zamawiam tą zaślepkę i będę cierpliwie czekał:) Tak jak czekałem na baterie i ładowarkę:mrgreen:
Kolego w piatek widziałem sie ze Sławkiem wiem ze trzeba czekać też czekałem cierpliwie na swoje graty
(2 x D300 MBD10 EN-EL3a EN-EL4a i ładowarka MH-22)
Pytanie czy Nikon choć 1 sztuke komuś sprzedał bo wydaje mi sie ze nie .
No to będziesz teraz lizał cukierek przez szybę. A podobno trudno dostępna jest ta pokrywka...
Mam 8 Enelopów w gripie na zmianę z EN-EL3e więc na razie nie mam powodu do narzekań :D
dzisiaj na Eneloopach zrobilem ok 800 (ok 100 z zew. lampa blyskowa) zdjec dodatkowo sporo przegladania i kasowania zdjec, wszystkie tez zgrane przez aparat na kompa... i jeszcze nawet o kreske zasilanie nie spadlo... jestem pod wrazeniem! :)
dzisiaj na Eneloopach zrobilem ok 800 (ok 100 z zew. lampa blyskowa) zdjec dodatkowo sporo przegladania i kasowania zdjec, wszystkie tez zgrane przez aparat na kompa... i jeszcze nawet o kreske zasilanie nie spadlo... jestem pod wrazeniem! :)
Ja Eneloopów używam tylko w razie potrzeby 8 klatek/sek. A tak to używam EN-EL3e w gripie na jednej baterii zrobiłem przeszło 1500 zdjęć :mrgreen:
Zajrzyj na ten post http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=539115#post539115
Oczywiście Eneloopy wg. mnie są the best :D mam z 6 kompletów tych baterii.
no ja sie ciesze bo teraz zawsze bede uzywac 8kl/s :D wiec taka wydajnosc na Eneloopach baaardzo mnie cieszy :)
Eneloopy wymiataja tez na mrozie - dawno nie widzialem tak udanych aku :)