PDA

Zobacz pełną wersję : Co to jest rozbarwienie?

zubenelgenubi
11-09-2007, 11:52
Witam serdecznie!

Jak w temacie. Pytanie zrodziło się gdy czytałem wymagania co do zdjęć potrzebnych do nowej elektronicznej legitymacji studenckiej:

"Sylwetka nie może zostać skadrowana na białym lub trudno odróżnialnym od białego tła (rozbarwienie nie większe jak 235-240 dla złożenia barw trzech kanałów - informacja dla zakładów fotograficznych)."

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

stig
11-09-2007, 12:12
"Sylwetka nie może zostać skadrowana na białym lub trudno odróżnialnym od białego tła (rozbarwienie nie większe jak 235-240 dla złożenia barw trzech kanałów - informacja dla zakładów fotograficznych)."
Hmmm... Troszke dziwne w odniesieniu do zakladow fotograficznych, bo one sila rzeczy nie powinny miec z tym nic wspolnego.
Rozbarwienie to termin z zakresu przygotowania do druku na maszynach drukujacych, a nie naswietlajacych (a moze po prostu czegos nie wiem).
Zakres jaki podano, to suma farb, jakie powinny sie skladac na komplet zadrukowany na papierze. Ale sens tego jest w druku... Tak wiec conajmniej dziwne, bo nie wyobrazam sobie druku czyms innym niz farba (atramentem, etc.).

EDIT:
Aaaa... Juz nieco kumam. :D Tyle, ze termin rozbarwienie jest tu nie na miejscu. Chodzi zapewne o to, ze tlo na ktorym postac jest fotografowana, nie powinien miec w zadnym kanale RGB wartosci wiekszej niz podany zakres (chodzi o jasnosc tla).

zubenelgenubi
11-09-2007, 12:35
Dzięki stig. Rozumiem, wszystkie kanały RGB muszą mieć wartości mniejsze od tych podanych 240 w skali 0-255, tak?

MsbS
11-09-2007, 12:36
Tyle, ze termin rozbarwienie jest tu nie na miejscu. Chodzi zapewne o to, ze tlo na ktorym postac jest fotografowana, nie powinien miec w zadnym kanale RGB wartosci wiekszej niz podany zakres (chodzi o jasnosc tla).

Też tak pomyślałem - ale ponieważ piszą o "złożeniu", to może średnia (a nie każdy kanał z osobna)? No i poza tym - chyba powinno być nie mniejsze niż 235-240? Bo chodzi o to, żeby być możliwie blisko białego (czyli 255)?

stig
11-09-2007, 12:36
Dzięki stig. Rozumiem, wszystkie kanały RGB muszą mieć wartości mniejsze od tych podanych 240 w skali 0-255, tak?
Tak. Przynajmniej ja to tak rozumiem, i IMHO to raczej jedyne logiczne wyjasnienie tej informacji.

stig
11-09-2007, 12:40
Też tak pomyślałem - ale ponieważ piszą o "złożeniu", to może średnia (a nie każdy kanał z osobna)?Moze byc, ze chodzi o srednia wartosc. W koncu jesli tlo bedzie niebieskie, to kazda skladowa nie moze oscylowac rowno w okolicach 235-240.

No i poza tym - chyba powinno być nie mniejsze niż 235-240? Bo chodzi o to, żeby być możliwie blisko białego (czyli 255)? Przeczytaj jeszcze raz:

Sylwetka nie może zostać skadrowana na białym lub trudno odróżnialnym od białego tła

MsbS
11-09-2007, 12:47
chyba powinno być nie mniejsze niż 235-240?
Przeczytaj jeszcze raz:

Aj, faktycznie - mea culpa. Na przyszłość przeczytam dwa razy (albo i trzy) zanim się wymądrzę :-P

Dyziek
11-09-2007, 12:55
Hmm - ostatnio zrobiłem dziewczynie w warunkach domowych i poszło.

U niej na uczelni wymagania były mniejsze:) -->http://uwm.edu.pl/pl/els/