Zobacz pełną wersję : niekontrolowane błyski D50 z sb600
onufry81
10-09-2007, 21:17
Już wcześniej pisałem w innym wątku o swoim problemie tzn. o problemie mojego aparatu z lampą sb 600.
Zdecydowałem się na założenie odrębnego tematu bo coś mnie trapi a jeszcze o tym nie napisano :)
Zauważyłem, że jak aparat podpięty z lampą leży nieruchomo nie ma żadnych niekontrolowanych błysków. A jak z aparatem chodzę i nim ruszam błyski występują. Także jak kieruję aparat ku dołowi np. jak robię na stojąco zdjęcie osobie siedzącej lampa w 90 % błyśnie kiedy potrzeba a jak już zrobię fotkę z tzw. żabiej perspektywy to wychodzi 50% zdjęć.
Jak myślicie jest to wina aparatu czy lampy?
A właśnie jak sb600 sprawuje się u właścicieli innych puszek niż D50? W tym (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=29363) wątku wydają się przeważać problemy właśnie z SB600. Od siebie dodam że znam dwóch posiadaczy tej sabinki. Jeden przypina ją do D80 drugi do D200. Żaden nie narzeka, a z D200 sabinka błyska praktycznie do każdej fotki... A fotki lecą jedna za drugą...
onufry81
10-09-2007, 22:36
A właśnie jak sb600 sprawuje się u właścicieli innych puszek niż D50? W tym (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=29363) wątku wydają się przeważać problemy właśnie z SB600. Od siebie dodam że znam dwóch posiadaczy tej sabinki. Jeden przypina ją do D80 drugi do D200. Żaden nie narzeka, a z D200 sabinka błyska praktycznie do każdej fotki... A fotki lecą jedna za drugą...
na jakims forum czytalem ze właśnie najczęściej problemy sb600 maja d50 i 70 reszta pracuje ok
U mnie sb-800 z d50 też sobie błyska sama od czasu do czasu, jednak nie zdażyło mi się
aby odmówiła błysku wtedy kiedy potrzebuję, no chyba że coś nagmeram w ustawienaich:)
na jakims forum czytalem ze właśnie najczęściej problemy sb600 maja d50 i 70 reszta pracuje ok
No to kamień z serca.... ale w takim razie czy to wina lampy, skoro źle współpracuje z konkretnymi puszkami...?
grzes2003
12-09-2007, 08:35
Przeczyść dokładnie styki na lampie i aparacie.
Ja również miałem miałem dodatkowe błyski przy poruszaniu aparatem. Po wyczyszczeniu styków problem minął.
D50 + SB800.
Pozdrawiam.
Obawiam się, że czyszczenie styków niewiele pomoże (przynajmniej u mnie nic to nie dało). Lampa błyska sama i już, ale nie zdarzyło mi się, aby nie błysnęła, kiedy chciałem (no chyba, że nie była gotowa). Czytałem już coś kiedyś o samoistnych błyskach wywołanych małą wilgotnością powietrza itp, ale jakoś nie chce mi się wierzyć w tę teorię.
Zauważyłem, że jak aparat podpięty z lampą leży nieruchomo nie ma żadnych niekontrolowanych błysków.
Wtedy zwykle lampa jest w stanie czuwania (czyli w zasadzie wyłączona), podobnie aparat.
onufry81
13-09-2007, 10:05
Wtedy zwykle lampa jest w stanie czuwania (czyli w zasadzie wyłączona), podobnie aparat.
zeby sprawdzic wyłączyłem STENDBY
onufry81
13-09-2007, 10:07
Przeczyść dokładnie styki na lampie i aparacie.
Ja również miałem miałem dodatkowe błyski przy poruszaniu aparatem. Po wyczyszczeniu styków problem minął.
D50 + SB800.
Pozdrawiam.
czym to przeczyściłeś??
Mi kiedyś też to przyszło do głowy kurcze ale nie wiem czym
czy benzyną ekstrakcyjną no ale dookoła jest plastik (mowa o aparacie) i może rozpuścić, czy też delikatnie papierkiem ściernym
grzes2003
13-09-2007, 10:44
czym to przeczyściłeś??
Mi kiedyś też to przyszło do głowy kurcze ale nie wiem czym
czy benzyną ekstrakcyjną no ale dookoła jest plastik (mowa o aparacie) i może rozpuścić, czy też delikatnie papierkiem ściernym
Czyściłem czystym 99% spirytusem i patyczkiem z watą dość mocno naciskając na czyszczoną powierzchnię.
Pozdrawiam
onufry81
13-09-2007, 12:01
Czyściłem czystym 99% spirytusem i patyczkiem z watą dość mocno naciskając na czyszczoną powierzchnię.
Pozdrawiam
styki lampy też czyścileś czy tylko styki aparatu?
grzes2003
13-09-2007, 20:10
styki lampy też czyścileś czy tylko styki aparatu?
Jedne i drugie. Styki lampy trochę trudniej się czyści bo sprężynują ale styki aparatu wyglądały na brudniejsze.
Niedawno też miałem problem z zestawem D70 + SB-28. Z powodu brudnych styków (D70 miał już kilka lat) lampa nie potrafiła wymusić czasu 1/60, który automatycznie ustawia się w aparacie w trybie "A". Aparat dawał czas dużo dłuższy tak jakby lampy nie było.
Po przeczyszczeniu styków wszystko już było OK.
Pozdrawiam
jesli kogos to interesuje to z moim D70s sabinka nie cyka sama.... dziala zawsze wtedy kiedy ja tego wymagam, no chyba ze mam slabe baterie i dlugo sie laduje :/
onufry81
14-09-2007, 14:50
Jedne i drugie. Styki lampy trochę trudniej się czyści bo sprężynują ale styki aparatu wyglądały na brudniejsze.
Niedawno też miałem problem z zestawem D70 + SB-28. Z powodu brudnych styków (D70 miał już kilka lat) lampa nie potrafiła wymusić czasu 1/60, który automatycznie ustawia się w aparacie w trybie "A". Aparat dawał czas dużo dłuższy tak jakby lampy nie było.
Pozdrawiam
Dzieki sproboje
ale tak czy siak muszę oddać lampę do serwisu z powodu tego migającego wyświetlacza
onufry81
14-09-2007, 14:52
jesli kogos to interesuje to z moim D70s sabinka nie cyka sama.... dziala zawsze wtedy kiedy ja tego wymagam, no chyba ze mam slabe baterie i dlugo sie laduje :/
mi także d50 z sb600 współpracowało wspaniale - do teraz
onufry81
17-09-2007, 17:41
Pozdrawiam
wielkie dzieki !
przeczyściłem styki i lampka teraz błyska kiedy ja tego chcę