Zobacz pełną wersję : Przesłona vs ekspozycja
Od kilku dni dręczy mnie jedno pytanko, a mianowicie:
na pbase znalazłem zdjęcia modelek. W exifie można było odczytać, że robione były np na f3.2, ale eksp ustawiona była na -1,67EV. Moje pytanie, czy nie lepiej jest zmienić przesłony na większą/mniejszą a nie korygować tak dużej ekspozycji? Czy to ma jakieś znaczenie?
Zdjęcia wykonane 60/2.8
tak na mój rozum to w podanym przez ciebie przypadku zwiększenie przesłony np. na f5.6 zwiększyło by głębię ostrości, może autor chciał uzyskać większe rozmycie tła ?? hmmm to tylko moje przypuszczenia
Zbigniew
10-09-2007, 16:11
Przysłona nie ma wg mnie tutaj znaczenia. Przecież automatyka dobierze czas tak, aby zdjęcie było naświetlone poprawnie.
Korekta ekspozycji była stosowana zamiast zmiany czasu naświetlania i prawdopodobnie celowo, aby osiągnąć zamierzony efekt, tj. aby było ciemniej :)
Przysłona nie ma wg mnie tutaj znaczenia. Przecież automatyka dobierze czas tak, aby zdjęcie było naświetlone poprawnie.
Korekta ekspozycji była stosowana zamiast zmiany czasu naświetlania i prawdopodobnie celowo, aby osiągnąć zamierzony efekt, tj. aby było ciemniej :)
Zapewne stosowanie tego typu ekspozycji było celowe, praktycznie na 20zdj, 15zdj było właśnie z taką ekspozycją. Wspomnę tylko, że zdjęcia wykonane zostały w studio.
Ok, dzięki za odpowiedzi :)
Zapewne stosowanie tego typu ekspozycji było celowe, praktycznie na 20zdj, 15zdj było właśnie z taką ekspozycją. Wspomnę tylko, że zdjęcia wykonane zostały w studio.
Ok, dzięki za odpowiedzi :)
sorry, ale jaka automatyka była używana w studiu? To było na świetle błyskowym czy ciągłym?
daj link do tych zdjęć
Witam, sorki że dopiero teraz odpisuje ale nie zauważyłem że wątek odżył.
Podaję linka do zdjęć, są exify i można poczytać:
1)
http://k53.pbase.com/o4/74/450574/1/56123330.krysx17.jpg
2)
http://k53.pbase.com/o4/74/450574/1/56124640.krysx18.jpg
Pozdrawiam
Zbigniew
15-09-2007, 00:38
Ale to jest robione w trybie manualnym. Zapewne ktoś ustawił sobie raz dane parametry ekzpozycji i zamiast kręcić czasem wprowadzał sobie korektę tak, jak jest pewnie przyzwyczajony. Simple.
oba zdjęcia są na manualu! Zadany czas i przysłona. Wprowadzona korekcja absolutnie nic nie daje w ekspozycji.
pierwsze to zdjęcie studyjne, drugie plenerowe (bo czas 1/1000 to nie studio), ale oba w manualu.
Pomiar spot - może dlatego wstawił sobie korekcje by zrównywac drabinkę biorąc to pod uwagę. Natomiast w studiu nawet na pomiar spota się nie patrzy. Po prostu miał te korekcje zostawiona na body, bo pewnie ją wczesniej zastosował.
Zbigniew
15-09-2007, 08:59
Hmmm, to chyba muszę zaraz coś sprawdzić w przypadku mojej puszki. Może żyłem w pewnym sensie w nieświadomości :)
w manualu zmiana korekcji EV powoduje tylko przesunięcie drabinki ekspozycji i nie ma wpływu na rzeczywiste naświetlanie:)
oba zdjęcia są na manualu! Zadany czas i przysłona. Wprowadzona korekcja absolutnie nic nie daje w ekspozycji.
W przypadku Auto ISO daje. :)
zapewne w studiu fotograficznym nikt nie uzywa AutoISO. A jeśli by użył, to nie nastawi mu się ISO 200
Ale to jest robione w trybie manualnym. Zapewne ktoś ustawił sobie raz dane parametry ekzpozycji i zamiast kręcić czasem wprowadzał sobie korektę tak, jak jest pewnie przyzwyczajony. Simple.
Zbyszku - w studio mało pracujemy czasem otwarcia migawki.