PDA

Zobacz pełną wersję : jaki Nikon ostrzy w nieskończonosć?

michalss
09-09-2007, 22:01
Witam,

Posiadam F80 i pewnego razu podłączyłem sonnara M42. Wcześniej mnie uprzedzano, że nie bedzie ostrzył w nieskonczoność. I też tak się działo. Ten sam sonnar podłączony do F70 ostrzył w nieskończoność bez problemu.

Mam teraz pytanie. Jakie modele aparatów N będą współpracowały z obiektywami M42 w ostrzeniu w nieskończoność? Czy np 90 lub 100 będzie ostrzyła?

pozdrawiam,

Michał

Jacek Cz
09-09-2007, 23:54
Żaden nie powienien (z przejściówką bez elemetów optycznych).
Jeśli F70 masz wrażenie ostrzy, to może jest jakiś dziwny.

Bywają obiektywy M42, że dadzą się przekręcić ZA nieskończoność i wtedy z Nikonami i przejściówką ostrzą...
Takie są przynajmniej niektóre lustrzane. Ale taki obiektyw ma dawać tai sam efekt z różnymi korpusami.

michalss
10-09-2007, 15:12
Właśnie dzwoniłem do firmy, która sprzedaje takie przejściówki z elementami optycznymi i powiedziano mi, że te elementy optyczne nie gwarantują możliwości ostrzenia w nieskończoność.

pozdrawiam,

Michał

mpwt
10-09-2007, 17:36
Temat przejściówek był już wałkowany na forum wielokrotnie. Sam wrzucałem próbki zdjęć z przejsciółką bez optyki i z optyką. Proponuję poszukać na forum w dziale "Filtry, konwertery, pierścienie".

slaw74
10-09-2007, 20:01
Żaden nie powienien

I to jest wlasciwa odpowiedz!
Jesli jest inaczej to zastanawialbym sie nad prawidlowoscia pozycji lustra lub matowki...

michalss
10-09-2007, 20:39
Przepraszam, zaszła "mała", ale znacząca pomyłka. sonnar był p-six. Zauważyłem to dopiero jak zdjąłem przejściówkę z obiektywu. Wyczytałem, że p-sixy powinny ostrzyć w nieskończoność za pośrednictwem przejściówki (bez szkła). Ale w moim f80 tak się nie dzieje. Kurde, ma kumpel sonnara i nie wie jakiego - co za swiat :???: I własnie na jego f70 ostrzył bez problemu.

pozdrawiam,

Michał

Jacek Cz
10-09-2007, 23:31
Przepraszam, zaszła "mała", ale znacząca pomyłka. sonnar był p-six. Zauważyłem to dopiero jak zdjąłem przejściówkę z obiektywu. Wyczytałem, że p-sixy powinny ostrzyć w nieskończoność za pośrednictwem przejściówki (bez szkła). Ale w moim f80 tak się nie dzieje. Kurde, ma kumpel sonnara i nie wie jakiego - co za swiat :???: I własnie na jego f70 ostrzył bez problemu.

pozdrawiam,

Michałzyć.

Tak, przejściówka 'pojedyncza' PSix-Nikon (bez pośrednictwa M42) powinna ostrzyc na OO . Nie jest to jakiś obszar wiedzy tajemnej czy czarów, chodzi o odległość bazową film-płaszczyzna montażowa obiektywu. Nikon ma więcej niż M42 więc przejściówka musiała by mieć ujemną grubość.

Może to ci pomoże w dylematach jednak zahaczających o serwis.

michalss
11-09-2007, 06:52
Zgadza się. Z tego wynika, że f70 ma inną odległość miedzy filmem a obiektywem niż f80. Szkoda, że mojego f80 nawet z p-sixem nie mogę ustawić na nieskończoność. Zasadniczo tutaj powinno pojawić się ostateczne pytanie: czy f90 lub f100 po podłączeniu do p-sixa będzie ostrzył w nieskończoność? Ktoś ma jakieś doswiadczenie w tej materii?

pozdrawiam,

Michał

wrrum
11-09-2007, 09:31
Zgadza się. Z tego wynika, że f70 ma inną odległość miedzy filmem a obiektywem niż f80. ...

Jest to raczej niemożliwe. To jedna z podstaw systemu.
Prędzej F80 ma źle ustawione lustro, skoro nie mogłeś wyostrzyć na nieskończoność.

slaw74
12-09-2007, 21:43
Prędzej F80 ma źle ustawione lustro, skoro nie mogłeś wyostrzyć na nieskończoność.

Dokladnie, czasem zderzak pod lustrem sie obluzuje, mozna tam grzebac samemu - jednak polecam serwis.

michalss
14-09-2007, 19:18
Dzięki. postaram się coś wykombinować. Przyznam, że zacząłem szukac czegoś u konkurencji Dynax 7 lub eosa 33. Ale chyba nie dam rady - serce nie sługa :) Ewentualnie zmienić na inny egzemplarz apratu idąc np. w f90x lub f100. ceny poszły na dół i za 1200 można w miarę dobry sprzęt wyciągnąć na ebay np. w niemczech.

pozdrawiam,

Michał

ppfalcon
14-09-2007, 22:24
Za 1200 to nawet w Polsce można kupić. Wiem coś o tym, bo sam się skusiłem na f100 ;)