Zobacz pełną wersję : jaki Nikon ostrzy w nieskończonosć?
michalss
09-09-2007, 22:01
Witam,
Posiadam F80 i pewnego razu podłączyłem sonnara M42. Wcześniej mnie uprzedzano, że nie bedzie ostrzył w nieskonczoność. I też tak się działo. Ten sam sonnar podłączony do F70 ostrzył w nieskończoność bez problemu.
Mam teraz pytanie. Jakie modele aparatów N będą współpracowały z obiektywami M42 w ostrzeniu w nieskończoność? Czy np 90 lub 100 będzie ostrzyła?
pozdrawiam,
Michał
Jacek Cz
09-09-2007, 23:54
Żaden nie powienien (z przejściówką bez elemetów optycznych).
Jeśli F70 masz wrażenie ostrzy, to może jest jakiś dziwny.
Bywają obiektywy M42, że dadzą się przekręcić ZA nieskończoność i wtedy z Nikonami i przejściówką ostrzą...
Takie są przynajmniej niektóre lustrzane. Ale taki obiektyw ma dawać tai sam efekt z różnymi korpusami.
michalss
10-09-2007, 15:12
Właśnie dzwoniłem do firmy, która sprzedaje takie przejściówki z elementami optycznymi i powiedziano mi, że te elementy optyczne nie gwarantują możliwości ostrzenia w nieskończoność.
pozdrawiam,
Michał
Temat przejściówek był już wałkowany na forum wielokrotnie. Sam wrzucałem próbki zdjęć z przejsciółką bez optyki i z optyką. Proponuję poszukać na forum w dziale "Filtry, konwertery, pierścienie".
Żaden nie powienien
I to jest wlasciwa odpowiedz!
Jesli jest inaczej to zastanawialbym sie nad prawidlowoscia pozycji lustra lub matowki...
michalss
10-09-2007, 20:39
Przepraszam, zaszła "mała", ale znacząca pomyłka. sonnar był p-six. Zauważyłem to dopiero jak zdjąłem przejściówkę z obiektywu. Wyczytałem, że p-sixy powinny ostrzyć w nieskończoność za pośrednictwem przejściówki (bez szkła). Ale w moim f80 tak się nie dzieje. Kurde, ma kumpel sonnara i nie wie jakiego - co za swiat :???: I własnie na jego f70 ostrzył bez problemu.
pozdrawiam,
Michał
Jacek Cz
10-09-2007, 23:31
Przepraszam, zaszła "mała", ale znacząca pomyłka. sonnar był p-six. Zauważyłem to dopiero jak zdjąłem przejściówkę z obiektywu. Wyczytałem, że p-sixy powinny ostrzyć w nieskończoność za pośrednictwem przejściówki (bez szkła). Ale w moim f80 tak się nie dzieje. Kurde, ma kumpel sonnara i nie wie jakiego - co za swiat :???: I własnie na jego f70 ostrzył bez problemu.
pozdrawiam,
Michałzyć.
Tak, przejściówka 'pojedyncza' PSix-Nikon (bez pośrednictwa M42) powinna ostrzyc na OO . Nie jest to jakiś obszar wiedzy tajemnej czy czarów, chodzi o odległość bazową film-płaszczyzna montażowa obiektywu. Nikon ma więcej niż M42 więc przejściówka musiała by mieć ujemną grubość.
Może to ci pomoże w dylematach jednak zahaczających o serwis.
michalss
11-09-2007, 06:52
Zgadza się. Z tego wynika, że f70 ma inną odległość miedzy filmem a obiektywem niż f80. Szkoda, że mojego f80 nawet z p-sixem nie mogę ustawić na nieskończoność. Zasadniczo tutaj powinno pojawić się ostateczne pytanie: czy f90 lub f100 po podłączeniu do p-sixa będzie ostrzył w nieskończoność? Ktoś ma jakieś doswiadczenie w tej materii?
pozdrawiam,
Michał
Zgadza się. Z tego wynika, że f70 ma inną odległość miedzy filmem a obiektywem niż f80. ...
Jest to raczej niemożliwe. To jedna z podstaw systemu.
Prędzej F80 ma źle ustawione lustro, skoro nie mogłeś wyostrzyć na nieskończoność.
Prędzej F80 ma źle ustawione lustro, skoro nie mogłeś wyostrzyć na nieskończoność.
Dokladnie, czasem zderzak pod lustrem sie obluzuje, mozna tam grzebac samemu - jednak polecam serwis.
michalss
14-09-2007, 19:18
Dzięki. postaram się coś wykombinować. Przyznam, że zacząłem szukac czegoś u konkurencji Dynax 7 lub eosa 33. Ale chyba nie dam rady - serce nie sługa :) Ewentualnie zmienić na inny egzemplarz apratu idąc np. w f90x lub f100. ceny poszły na dół i za 1200 można w miarę dobry sprzęt wyciągnąć na ebay np. w niemczech.
pozdrawiam,
Michał
ppfalcon
14-09-2007, 22:24
Za 1200 to nawet w Polsce można kupić. Wiem coś o tym, bo sam się skusiłem na f100 ;)