Zobacz pełną wersję : Obiektyw podstawowy do NIKON D50
EkoTereee
08-12-2005, 16:30
Witam szanownych forumowiczów! Jestem nowy i zielony niczym parówki z Constaru. :mrgreen:
Planuję zakupić Nikona D50, ale po przeczytaniu waszych opinii o kitowym obiektywie ręce mi opadły :(
W związku z powyższym mam prośbę o wasze opinie dotyczące paru obiektywów, które znajdują się w moim zasięgu finansowym. Są to:
- Tamron SP AF 28-75/2.8 XR Di,
- Nikkor AF-S DX 18-70mm F3.5-4.5G ED,
- SIGMA ZOOM 28-70 D 1:2.8 ASPH,
- SIGMA 28-70/2.8-4 HSZ.
Dodam, że nie mam doświadczenia z lustrzankami, ale chciałbym kupić aparat, który jest wariantem przyszłościowym. Mój dotychczasowy aparat cyfrowy (i tu nie wymienię nazwy - co byście nie płakali ze śmiechu :D ) jest leciwy, włącza się jakieś 3 sekundy, a ostrzy i strzela kolejne 2. Straciłem przez to wiele cudnych fotek mojego synka. Nie chcę powtórki z rozrywki, bo tydzień temu dowiedziałem się o tym, że w drodze jest kolejny potomek :oops: (liczę na córeczkę :P ).
Powyższy obiektyw powinien nadawać się do zdjęć "biesiadnych" i "domowych", oraz do fotografii przyrodniczej (chętnie makro), oraz może architektonicznej (oczyszczalnie ścieków :mrgreen: ).
Jeżeli lista życzeń jest zbyt długa jak na tą klasę cenową, to nie bijcie - wytłumaczcie :!: :!:
Może zaproponujecie inne obiektywy do 1000 - 1300 PLN
Pozdrawiam
EkoTereee
Boże ile razy jeszcze. Co drugi post na tym forum niedługo będzie jaki obiektyw podstawowy. Naprawde tak trudno jest zerknąć parę wątów wstecz, czy wlepać kilka cyferek do wszukiwarki. Na temat tych szkieł juz tyle tu napisano, że można doktorat robić i to z habilitacją.
EkoTereee
08-12-2005, 17:05
Szymony, nie denerwuj się.
Trudno wychwycić porównanie tych obiektywów.
Jek już napisałem jestem BAAAARDZO początkujący w temacie lustrzanek i proszę o radę, a nie krytykowanie mnie i innych zakładających wątki.
Forum istnieje także dla świeżych w temacie.
Przeszukiwałem wątki, ale jestem jeszcze bardziej zielony niż byłem.
To przemyśl, co Ci potrzeba. Czy od 28 mm, czy od 18, bo to dość spora różnica
Oraz czy potrzebujesz światło 2.8 :?:
Władca Pixeli
08-12-2005, 20:28
Szymony, nie denerwuj się.
Trudno wychwycić porównanie tych obiektywów.
Jek już napisałem jestem BAAAARDZO początkujący w temacie lustrzanek i proszę o radę, a nie krytykowanie mnie i innych zakładających wątki.
Forum istnieje także dla świeżych w temacie.
Jeżeli jesteś początkujący to takie informacje jak: ostrość obiektywu, jasność, plastyka, bokeh, aberacje, dystorsje itd. nic Ci nie powiedzą i nie mają one dla Ciebie żadnego znaczenia. Zacznij od najtańszego kita a z czasem i w miarę zdobytego doświadczenia sam zobaczysz czego Ci potrzeba.
Liczba topiców z D50 i obiektywem podstawowym świadczy dobitnie o tym, że utrwaliło się ostatecznie przekonanie, że kit do D50 jest do d... Sam uległem tej propagandzie, tylko zamiast zakładać topic kupiłem sobie do body nikkora 18-35 i jestem zadowolony. Co ciekawe, Ci którzy kupili kita 18-55 są raczej zadowoleni (przynajmniej takie wrażenie wyniosłem z róznych for), w testach też nie wypada najgorzej.
EkoTereee
08-12-2005, 21:59
Może rzeczywiści zacznę od kita. Tyle, że nikt nie chce kupować czegoś, co już na wstępie jest kiepskie, a potem to trudno sprzedać.
Po prostu czytając wypowiedzi na różnych topikach wyrobiłem sobie zdanie, że kitowy obiektyw jest niewiele lepszy od dziury w deklu.
Jeżeli mówicie, że prawdopodobnie mi wystarczy, to zaryzykuję.
Pozdrawiam
EkoTereee
EkoTereee
08-12-2005, 23:29
Wini.
Szukałem opinii, ale nie ma obiektywu, który ma same dobre opinie. Największy mój problem, to to, że nie wiem czego szukam. Chciałbym obiektyw i aparat, który zaspokoi moje oczekiwania na conajmniej rok, będzie podstawowym obiektywem i będzie stanowił solidną bazę do dalszych zakupów (oczywiście po ostrej nauce fotografowania).
Cały problem w tym, że nigdy kupując aparat nie jesteś na 100 % przekonany, czy dobrze wydałeś kasę.
Ja na przykład zastanawiałem się nad D70, ale po obejrzeniu porównania D70 i D50 na dpreview stwierdziłem, że szumy matrycy D70 są bardzo duże, dużo większe przy ISO 800 - 1600 niż w D50. Dlaczego droższy aparat szumi bardziej - nie wiem.
To samo z obiektywem. Jakoś nikt nie powiedział - bierz ten! Jesteś uczniakiem, on jest dla ciebie za dobry, ale z pół roku będzie jak znalazł. Przynajmniej nie będziesz musiał pozbywać się KITowego.
Wini.
Szukałem opinii, ale nie ma obiektywu, który ma same dobre opinie. Największy mój problem, to to, że nie wiem czego szukam. Chciałbym obiektyw i aparat, który zaspokoi moje oczekiwania na conajmniej rok, będzie podstawowym obiektywem i będzie stanowił solidną bazę do dalszych zakupów (oczywiście po ostrej nauce fotografowania).
Sprawa jest prosta. Jak masz jakieś 22 tys. PLN na zbyciu to kupuj, na początek, D200 (pojawi się za kilka dni), N17-55, N70-200VR i SB800 i zapisz się na jakiś dobry kurs. Jak masz jeszcze więcej kasy to zamiast D200 kup D2H albo D2X (nie będziesz musiał czekać, tych kilku dni). Napewno taki zestaw starczy ci na długo i nic nie będziesz musiał wymieniać. Dokupisz sobie potem coś do makro, coś do portretu, coś szerokiego i coś tam jeszcze, a jak już wydasz jakieś 35-40 tys. to raczej będziesz zadowolony bo to wszystko dobry sprzęt. Tylko że dziś musisz mieć na to kasę i brać wszystko na wiarę, bo jak sam piszesz, o wiedzy to raczej nie ma co mówić.
Albo drugie rozwiązanie - realne. Kup D50 z kitem, możliwie tanio, np. w imfoto.pl za niecałe 3 tys. PLN, kup też jakąś książkę o fotografi i ucz się. Jak już się czegoś nauczysz i będziesz wiedział co ci potrzebne to sobie dokupisz lub wymienisz. Świadomie !!!
Chyba proste?
Proponuję Sigmę 24-60 z mojego podpisu.. Też stałem przed takim wyborem i nie żałuję :)
meliszipak
09-12-2005, 01:09
Bierz spokojnie zestaw z obiektywem kitowym i dokup sobie obiektyw stałogniskowy
50 1,8 f- zorientujesz się na czym polega różnica pomiędzy dobrym szkłem a ciemnym zoomem, zobaczysz na czym polega kompromis pomiędzy wygodą i jakością.
Jak masz troszkę więcej pieniędzy to bierz 18- 70mm lub Tamrona.
MSZ lepszy Nikon ze względu na szeroki kąt .
pozdrawiam
Tranzystor
09-12-2005, 11:39
Witam serdecznie szanownych użytkowników Nikonów!
Ja też jestem nowy jeśli chodzi o D50. Miałem kiedyś F65, potem dwie lustrzanki hybrydowe Fuji602 i SonyF717.
W końcu powróciłem do Nikona (kiedy cena stała się dla mnie przystępna).
Kupiłem D50 z kitowym 18-55, tak jak radzicie żeby się oswoić.
Po trzech miesiącach dla mnie podstawowym utrudnieniem w 18-55 jest jego światło.
(Łatwo się przyzwyczaić do 2-2.8 w obiektywie F717.)
Przejżałem różne fora i testy i wybór z optyki poza nikkorem padł na -
Tamron SP AF 28-75mm f/2.8 XR Di LD IF Macro.
Chciałbym jednak porównać ten obiektyw do Nikkora AF-S DX 18-70mm f/3.5-4.5 G IF ED pod względem tylko jednego parametru (o innych się naczytałem).
Jeśli ktoś może mi powiedzieć jaka różnica w ostrości przy otwartej przysłonie w tych obiektywach będę zobowiązany. Różnica w jasności na poziomie około 1EV może nie jest warta rezygnacji z "szerokiego końca" jeśli okaże się że Tamrona i tak trzeba przymknąć np o 1EV więcej niż Nikkora. Wiem że podobne tematy były wałkowane bez końca. Proszę jednak o Wasze opinie, lub namiar na jakiś test z takim porównaniem.
Pozdrawiam
bardzo mi sie podoba co napisał JK,
Sprawa jest prosta. Jak masz jakieś 22 tys. PLN na zbyciu to kupuj, na początek, D200 :). Ja strzeliłem w kita od D70 i ze wzgledu na to ,ze nie mam z czym porównac to jest super :) Oczywiscie sigmy 70-300 nie porównuje do niego bo to inna działka.
No tak... im więcej się człowiek naczyta na forach różnych opinii (najczęściej pseudofachowców teroretyków) o jakichś szumach, aberracjach i inszym cholerstwie to o ile jest początkującym amatorem to może zwątpić i stwierdzić,że zamiast wydawać 3 tyś. na lustrzankę z kitowymi obiektywami ten sam efekt osiągnie z małpką za 600 ... I nie kupi nic !
Do momentu gdy opanuję tajniki fotografii w takim zakresie zeby SAMEMU praktycznie określić co mi jest potrzebne a czego mi dany element nie daje albo jakie wady SAM w nim jestem w stanie zauważyć i na tej podstawie taki sprzęt odrzucić to KIT mi w ZUPEŁNOŚCI wystarczy!
Nikt nie zaczyna przygody z lataniem od mszyn bojowych czy nauki jazdy samochodem od bolidu Formuły 1. To samo jest i tu. A że człowiek od razu chciałby te swoje skromne oszczędności w pakować w miarę (według niego) porządny sprzęt... hm przy tym pędzie za kilka miesięcy i tak stwierdzi że utopiłbo sprzęt staniał bo weszlo na rynek coś nowego.
Tak że podsumowując - na dzień dobry i KIT dobry :)
McSimus, dobrze mówisz :)
EkoTereee
16-12-2005, 01:21
No i .... kupiłem! Jednak D70 (był na FV) Nikkor 50mm f/1,8 oraz 18-70 3,3-4,5 DG. Teraz tylko rozczaić sprzęta. Może być? No podbudujcie AMATORA! :-)
[ Dodano: Pią 16 Gru, 2005 ]
Szukam jeszcze jakiegoś tele... Chętnie z makro. Jakieś propozycje???
marcelis
23-12-2005, 15:29
Witam.
Ja posiadam tego atakowanego KITA (18-55) i trochę pasji do fotografii.
Zastanawiałem się przy zakupie nad KITEM od D70 ale cena była dla mnie nie do zaakceptowania. Ostatecznie został kit - jak na razie to nie wiem w zasadzie dlaczego wszystkim się to kojarzy z kiczowym obiektywem. Jak na moje potrzeby to jest to dobry obiektyw na początek i nauki fotografowania korpusem D50, a jak się już nauczę i będę wiedział czego mi tak naprawdę w nim brakuje to se nazbieram na coś za cikawsze pieniążki. Zdjęcia z tego obiektywu są naprawdę do zaakceptowania.
Ps. Przy zakupie 18-55 naprawdę się go obawiałem - jak się okazało całkiem niesłusznie.
Napisy na pudełku "KIT" powinny zniknąć bo to się błędnie i źle kojarzy.
Zdecydowanie go polecam na początek.
Szukam jeszcze jakiegoś tele... Chętnie z makro. Jakieś propozycje??? albo jedno albo drugie chyba ze tele z makro 1:1 bo np sigma 70-300 to owszem ale ele bo nie makro. 95 cm minimum od obiektu i 1:2 to raczej podpucha jak dla mnie.