Zobacz pełną wersję : Brak pomysłu z filmem???
Arashi20
08-12-2005, 15:10
Dostałam film w konkursie szkolnym <jestem w szkole fotograficznej> ,lecz nie mam pomysłu co do wykorzystania go. Dostałam film KODAK'a czarno-biały o czułości 3200 ISO, u mnie w szkole koledzy zaproponowali mi zrobić zdjecia w czasie sylwestra czyli sztucznych ogni, lecz to za mało. Mam wielką prozbę o pomysły co do wykorzystania tego filmu. :twisted:
Z góry dziejkuje i czekam niezmiernie na pomysły!!! :D :D :D :D :D :D
Nie wiem czego Was ucza w tej szkole fotograficznej ale IMO pomysl ze sztucznymi ogniami jest zupelnie nietrafiony. Ten film to pewnie TMAX 3200 - bardzo specyficzny negatyw, bardzo kontrastowy i oczywiscie dajacy duze ziarno. Sztucznie ognie fotografuje sie na filmach niskoczulych i na dlugich czasach wiec TMAX nie pasuje. Najlepsze dla niego zastosowanie moim zdaniem to jakis klimatyczny i mroczny reportaz w ktorym wyski kontrast i mocne, ostre ziarno tylko doda zdjecia uroku. Sam stosowalem kilka razy ten material do dosc specyficznego reportazu slubnego w ciemnym kosciele bez lampy.
nie wiem czy sie da go jeszcze forsowac?
TMaxa 400 fajnie sie przerabialo na 1600 ISO!
nie wiem czy sie da go jeszcze forsowac?
TMaxa 400 fajnie sie przerabialo na 1600 ISO!
TMax 3200 juz z założenia jest forsowany, bo nominalnie ma coś koło 800ASA.
Ciągnąć go jeszcze wyżej oczywiście można. Ktoś na 12800 nawet go podciągnął, ale to już Hard core na całego :wink:
uzyj ten film do portretu lub aktu przy slabym sweitle, ziarno nada smaku..
Arashi20
09-12-2005, 09:27
No ok. Fajnie że dajecie mi pomysły, lecz ja zrobie pare klatek i tam sie konczy, potrzebuje wiecej pomysłów. A pytanie co do portretu, to czy potrzebowalabym jedenej lampy by uzyskac bardzo kontrastowy portret <mam pomysł na portret kobyty, umalowanej na na kontrastowo, czyli ciemne oczy i usta. Czy na tym negatywie nie wyjdzie za ostre???>
OK ale i tak dziekuje za pomysły czekam na wiecej pomysłów pozdrawiam serdecznie:)
PS:ten film to KODAK T-MAX 3200 ISO
Bardzo fajnie wychodzi IMO takie ziarno na starej pomarszczonej skórze - ja bym poszedł do parku i zrobił portrety staruszek siedzących na ławkach, lub kościele, własną babcię można odwiedzić itd. nie wiem jak ten film dokładnie bo robiłem na 1600 Neopan, ale efekt powinien wyjść podobny - miłej zabawy życzę.
ja forsowalem Tmaxa na 6400 i wyszlo bardzo fajne ziarno :D , dobrze sie sprawdza w ciemnych pomieszczeniach. Ewenualnie taki material nadaje sie do reportazu np. zdjec sportowych przy bardzo dobrym swietle i czasach w granicach 1/4000 - 1/8000 sekundy :)
No ok. Fajnie że dajecie mi pomysły, lecz ja zrobie pare klatek i tam sie konczy, potrzebuje wiecej pomysłów. A pytanie co do portretu, to czy potrzebowalabym jedenej lampy by uzyskac bardzo kontrastowy portret <mam pomysł na portret kobyty, umalowanej na na kontrastowo, czyli ciemne oczy i usta. Czy na tym negatywie nie wyjdzie za ostre???>
OK ale i tak dziekuje za pomysły czekam na wiecej pomysłów pozdrawiam serdecznie:)
PS:ten film to KODAK T-MAX 3200 ISO
na co ci lampy przy takiej czulosci? rob bez...
co do pomyslu, to nikt ci nie doradzi co masz pstrykac, szczerze watpie;)
pjolofoto
11-12-2005, 19:32
Lubie T-maxa !!! kiedys go przetestowalem. Naswietlilem cala rolke co 1ev .
Z pierwszego i ostatniej klatki spokojnie na powiekszalniku dalo sie wyciagnac
takie samo (prawie) zdjecie ! 12800 jak najbardziej ,jesli tylko aparat pozwoli ustawic !
Do portretu i reportazu polecam.
Arashi20
13-12-2005, 12:59
OK wielkie thx tylko problem ten ze ja mam zenita i fieda one nie maja dlugich czasow naswietlania........................
Co robic a nie mam chajsu by kupic aparat?!? :cry:
No nic, moze mala rada plis........ :cry:
to moze go sprzedasz :D mozesz mi :twisted:
wiesz co rozczarowujesz mnie. kurde jeśli chodzisz do jakiejś szkoły foto to co wy tam robicie???
nie mówie zeby robić 20 rolek tygodniowo ale ten post jest już chyba od tygodnia.
naświetl jako 3200 i już i wywołaj i zrób dwie ładne odbitki i oddaj. zrób jedną ładną odbitkę to i tak będzie dobrze.
i kurde weź 250 zł i kup jakiegoś maualnego canona ae- 1 albo też jakiegoś olypusa czy minolte ze standartek 50mm. a tak to kurde masz problem. ech.
a powiem że dużo cie to będzie kosztowało;]
film tmax 3200 jakieś 15 zł
wywoływacz jakieś 20 (choćby d-76)
papier żeby można to było pokazać to conajmniej jakiś najmniejszy wystawowy format czyli 24x30 czyli jakieś 40 zł za 10 sztuk. no i cieżka praca
do zdjęcia zrób białą albo czarną ramkę ale białą łatwiej;] i oddaj do pokazania jedno ładne zdjęcie.
materiał ten jest do fotoraportażu. głównie. do portretu do fotografii artystycznej. tam gdzie są dużo kontrasty. ja czegoś takiego nie lubie no ale jak już masz zadanie to sprostaj mu.
tylko nie rób zdjęć kwiatkom roślinkom i krajobrazowi bo to nieładnie wyglada na czarnobiałym filmy a też i pora roku do tego nie zachęca weź koleżankę do studia poświecz halogenem odbitym od styropiany nkryj ją czymś zrób jej zajebisty makijaż srebrny czy jakiś tam i jazda.
film tmax 3200 jakieś 15 zł
wywoływacz jakieś 20 (choćby d-76)
papier żeby można to było pokazać to conajmniej jakiś najmniejszy wystawowy format czyli 24x30 czyli jakieś 40 zł za 10 sztuk. no i cieżka praca
Jak już liczysz to licz uczciwie :wink: A gdzie wywoływacz pozytywowy (wiem że od bidy mozna i w negatywowym), a gdzie utrwalacz, o flaszce octu nie wspomne :mrgreen:
myślałem że to daje szkoła;]
[ Dodano: Sro 14 Gru, 2005 ]
czyli jeśli jesteś początkująca to jedno zdjęcie jeśli wyjdzie zenitem robione będzie cie kosztowało jakieś 70 zł;]
ale fotografia analogowa jest piękna i mam nadzieje ze z czarnobiałej nigdy nei zrezygnuje
Arashi20
14-12-2005, 14:10
Wiecie w szkole ciezko dopytac sie nauczyciela, a co do aparatu ciezko kupic. No dobra a skad mam wziasc te 250 zl, no mniejsza z tym.
W szkole nic a nic nam nie pomagaja wiecej dra sie jak cos zwalimy niz cos zrobimy jak negatyw zwale to sa becki i kropka, a pozytyw mam zrobic tak jak nauczyciele mowia. Ale no nic!!! :lol: Poprostu sie pytam co do tego filmu bo nigdy nie robilam na takiej czulosci tylko 100, 200, 400 ISO i na tym sie skonczylo a reszte robilam na cyfrowkach.
Wruce co do aparatu pozyczam od Leona13th :twisted: , azdjecia robie dzis z nim wiec pokaze co mi wiszlo, tylko czy bedzie fajne tego nie twierdzie.
Lecz dziekuje za pomocne rady, pozdrawiam serdecznie!!! :wink:
PS: Jesli chodzi o wywolania czarno-bialych zdjec i filmow robie to sama w ciemni wiec oszczedzam :) i naszczescie wiem jak nie jestem glupiutka!!!
Chyba czas zmienić szkołę
jak sie wywołuje samemu zdjecia to walsnei wtedy najwięcej sie wydaje.
trzeba używać najlepszych wywoływaczy przestrzegać terminów ważności itp. wiec to nie jest wcale tańsze nić wywołanie w sklepie
Arashi20
15-12-2005, 13:11
Nie prawda praktycznie mowiac ja wczesniej nic nie umialam wogule fotografia sie nie zajmowalam, a dzieki tej szkole duzo potrafie i rodzina jest zemnie dumna no i moi przyjaciele!!! :twisted:
Nie prawda praktycznie mowiac ja wczesniej nic nie umialam wogule fotografia sie nie zajmowalam, a dzieki tej szkole duzo potrafie i rodzina jest zemnie dumna no i moi przyjaciele!!! :twisted:
Arashi nie przejmuj sie innymi i rob swoje wytrwale, cwicz, cwicz az dojdziesz do wprawy...
wszytkiego mozna sie nauczyc, tylko myslec musisz sama! Mam tu na mysli twuj brak pomyslu na temat;)
pozdrawiam i zycze powodzenia, cus