PDA

Zobacz pełną wersję : czy warto kupić ten dyfuzor ??

KARLOS_vu
09-09-2007, 19:25
od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zakupem dyfuzora do swojej SB-600
i chcę byście jak przy wszystkich moich zakupach doradzili mi zanim kupię

znalazłem taki uniwersalny dyfuz - zna ktoś ten produkt
http://www.allegro.pl/item239365986_dyfuzor_nikon_flash_speedlight_sb_60 0_super_cena.html

lub taki uniwersalny
http://www.allegro.pl/item231275453_dyfuzor_uniwersalny_do_wszystkich_la mp_nowy_fv.html

nie wiem który lepszy
co polecicie w przystępnej cenie ??

paskud
09-09-2007, 19:32
ja sobie zrobiłem z danonka ;)

jacek.gold
09-09-2007, 19:53
Dla odmiany ja robię z wizytówki odbłyśnik

barracuda
09-09-2007, 20:41
Zamówiłem sobie taki uniwersalny. Co prawda nie do SB 600 tylko do lampy dedykowanej Tumax ale zobaczę jak się to sprawuje. Powinienem go otrzymac koło wtorku. Chociaż pewnie do tego czasu dostaniesz już jakąś odpowiedź. Myślę że powinno być ok. A co do wypowiedzi kolegi wyżej, to dyfuzora nie zastąpimy odbłyśnikiem, to nie ta sama funkcja.

jacek.gold
09-09-2007, 21:37
Zgadzam się ale za to wiem że tumaxem nie zastąpię lampy błyskowej. Nie jest to złośliwość ale doświadczenie gdyż miałem na szczęście krótko model chyba 386 i porażka była totalna.

Ajti
10-09-2007, 00:27
A ja mam dyfuzor pod sb-600 i jestem cholernie zadowolony. Zadnych problemow z zakladaniem czy sciaganiem z lampy, zero prowizorki i strachu ze sie cos z nim stanie. Ja radze kupic, bo wydatek nie jest duzy a przynajmniej jest pewnosc, ze nie zostaniemy nagle bez dyfuzora. Slowem- jesli masz troszke pitakow to zapomnij o jakims tam danonku czy innym smiesznym wynalazku.

KARLOS_vu
10-09-2007, 08:05
odbłyśniki odbłyśnikami - mam porobione bo na FORUM było wałkowane

Teraz chodzi o dyfuzor
i konkretnie zastanawiam się nad tym jak sprawują się podane na początku modele

Ajti a Ty jaki masz ??

mam czas z kupnem do 27.września

barracuda
10-09-2007, 08:55
Zgadzam się ale za to wiem że tumaxem nie zastąpię lampy błyskowej. Nie jest to złośliwość ale doświadczenie gdyż miałem na szczęście krótko model chyba 386 i porażka była totalna.

To trochę przesadzona opinia. Zgodzę się że Tumaxem nie zastąpię lampy klasy Sb 600 czy Sb 800 ale na pewno Tumax może służyć jako lampa błyskowa.

jacek.gold
10-09-2007, 10:10
Może służyć jeżeli są to fotki u cioci na imieninach. Mój egzemplarz przy stosunkowo krótkim użytkowaniu zwiesił parę razy aparat. A to trzeba przyznać stresująca i niebezpieczna sytuacja przy usłudze.

adasme
10-09-2007, 10:29
Może służyć jeżeli są to fotki u cioci na imieninach. Mój egzemplarz przy stosunkowo krótkim użytkowaniu zwiesił parę razy aparat. A to trzeba przyznać stresująca i niebezpieczna sytuacja przy usłudze.

BRAUN 320SCA......nigdy mnie nie zawiódł...polecam.

barracuda
13-09-2007, 10:22
Witam ponownie. Otrzymałem wczoraj dyfuzor i zrobiłem klika fotek próbnych, może zamieszczę jak będę miał więcej czasu. Co do samego dyfuzora to dyfuzor jak dyfuzor. Pierwsze co nie jest na plus to to że dla lampy takiej jak Tumax, która jest wymieniona jako jedna z lamp do których ten dyfuzor pasuje, okazało się że co prawda wymiarowo to samo ale nie do końca dopasowane. Tzn dyfuzor nasuwa się zbyt lekko i jest, może nie duże, ryzyko że w pewnych sytuacjach może spaść z lampy. Co do zdjęć jednak to znacznie poprawia naświetlenie klatki. Nie daje tego efektu ani odbicie od sufitu ani zastosowanie nawet sporego odbłyśnika. Tutaj dyfuzor znacznie przewyższa różne inne rozwiązania. Nie zauważyłem też żeby jakoś znacznie ograniczał światło wydostające się z lampy. Tak więc w ogólnej ocenie polecam kupić ten dyfuzor, na pewno poprawi to komfort pracy z lampą.

paskud
13-09-2007, 12:10
dyfuzor nasuwa się zbyt lekko i jest, może nie duże, ryzyko że w pewnych sytuacjach może spaść z lampy.

podlep sobie na lampie czarnego "szkota" i będzie ok a przy okazji nie bedzie widać :)

KARLOS_vu
13-09-2007, 14:59
barracuda a Ty kupiłeś ten uniwersalny ???
gdzie kupowałeś ??

barracuda
13-09-2007, 16:51
Kupiłem w foto tip, czy jakoś tak. Uniwersalny, 40 parę złotych.
Link do tej aukcji: http://allegro.pl/item242077083_dyfuzor_t2_do_sb_24_sb_25_sb_28_metz _36_metz_54.html

KARLOS_vu
18-09-2007, 09:14
Kupiłem w foto tip, czy jakoś tak. Uniwersalny, 40 parę złotych.
Link do tej aukcji: http://allegro.pl/item242077083_dyfuzor_t2_do_sb_24_sb_25_sb_28_metz _36_metz_54.html

kupiłem ten sam

mario_
21-09-2007, 10:49
I ja też, dyfuzor T6.
...ale jeszcze paczka nie przyszła.

Narazie pokombinuje z kartką a'la wizytówka i palnik 45 w górę. Zobaczę jakie efekty uzyskam używając kartek zadrukowanych lekkim nasyceniem żółtego lub cyanu.

KARLOS_vu
21-09-2007, 11:37
fotografowanie to głównie kombinowanie

ja kupiłem swój w poniedziałek i też jeszcze nie doszło

Bsk
01-10-2007, 14:04
mnie ciekawi jaka jest różnica w jakości między tymi dyfuzorami ?
http://www.allegro.pl/item239365986_dyfuzor_nikon_flash_speedlight_sb_60 0_super_cena.html
oraz oryginalny Stofena
http://www.allegro.pl/item251127891_stofen_dyfuzor_om_600_do_lamp_nikon_ sb_600_f_vat_.html
Czy warto kupić ten tańszy za 49zł czy trzeba płacić aż 105 za kawałek plastiku ? Pewnie różnice jakieś są. Jeżeli ma ktoś doświadczenie z tymi dyfuzorami to poradźcie coś.

barracuda
01-10-2007, 15:54
Nie mam doświadczenia z tymi stofena ale śmiem wątpić, że są jakieś konkretne różnice poza nazwą.

KKorzeniowski
09-11-2007, 14:40
tez mnie bardzo interesuje ta kwestia...

ja kupilem ten tanszy dyfuzor, gdyz mialem presje czasu, i nie moglem czekac az mi przysla stofena, natomiast jesli chodzi o fotki z jego udzialem, to zachwycony nie jestem...
kiedys obfocilem cala impreze bez dyfuzora, i bylo w miare ok, teraz robilem u znajomych na slubie, i zakupilem ow kawalek plastiku, natomiast do konca z fotek nie jestem zadowolony...

fakt, roznica miedzy pomieszczeniami "domowymi" a kosciolem jest ogromna, ale ostatnio w domu tez robilem z dyfuzorkiem, i rowniez zachwycony nie jestem...

czy to tylko moja niewiedza, czy moze ktos mial podobne spostrzezenia ?

pzdr

prz3mo
09-11-2007, 15:43
tez mnie bardzo interesuje ta kwestia...

ja kupilem ten tanszy dyfuzor, gdyz mialem presje czasu, i nie moglem czekac az mi przysla stofena, natomiast jesli chodzi o fotki z jego udzialem, to zachwycony nie jestem...
kiedys obfocilem cala impreze bez dyfuzora, i bylo w miare ok, teraz robilem u znajomych na slubie, i zakupilem ow kawalek plastiku, natomiast do konca z fotek nie jestem zadowolony...

fakt, roznica miedzy pomieszczeniami "domowymi" a kosciolem jest ogromna, ale ostatnio w domu tez robilem z dyfuzorkiem, i rowniez zachwycony nie jestem...

czy to tylko moja niewiedza, czy moze ktos mial podobne spostrzezenia ?

pzdr

No, ale musisz napisac cos wiecej, zeby ktos Ci pomogł....
Zachwycony nie jesteś bo... ?

gALL
09-11-2007, 16:47
Bo pewnie mocy lampy zabraklo.

KKorzeniowski
10-11-2007, 23:44
Ano faktycznie, ze zbyt duzo nie napisalem, co mi nie pasowalo ... :)

Chodzi mi o to, ze na imprezce domowej, bez dyfuzora wszystkie fotki byly dobrze naswietlone, poza jakimis przypadkami ze ktos w kadr wlazl, albo ja sie zachwialem, to bylem z nich zadowolony...

Natomiast na slubie w kosciele fotki moim zdaniem zdecydowanie za ciemne, nie mowie juz o ludziach w tle, bo by sie pierwszy plan przeswietlil, ale i mlodzi czesto zbyt ciemno wychodzili...

Nie wiem, czy to wina dyfuzora, bo moglo sie na ten fakt zlozyc wiele aspektow (chociazby trema, bo okazalo sie, ze nie bede wcale drugim fotografem, tylko jedynym, co tez moglo miec wplyw na moje fotki), ale myslalem, ze jesli ktos podobne spostrzezenia bedzie mial, to moze sie ujawni ... :)

A pary to nie powinno raczej braknac, gdyz zdjecia moze z 2-3-4 metrow robilem, na przeslonie 8, z ISO 640, na czasie 1/60-1/100 sek... wiec mysle ze SB 600 spokojnie powinna sobie z tym poradzic...

A przeciez przy TTL nie ma znaczenia, czy jest dyfuzor, czy nie, bo przeciez czujnik dopiero po prawidlowym naswietleniu odcina blysk, czy sie myle ? :)

pzdr

gALL
11-11-2007, 21:08
A przeciez przy TTL nie ma znaczenia, czy jest dyfuzor, czy nie, bo przeciez czujnik dopiero po prawidlowym naswietleniu odcina blysk, czy sie myle ? :)

Dyfuzor zrzera sam z siebie ok 1-1.5EV do tego rozproszenie, lampa walnela z pelna moca a i tak zabraklo jej pary. Swiety Boze nie pomoze.

tomek s
11-11-2007, 22:53
f8 :roll: no to zaszalałeś, przy takim otworze to chyba jednak sabince mocy brakło, choć nie wiem jak ciemny był ten kościół.
pzdr

nimlot
11-11-2007, 22:57
mmhmh ...
dziwna polityka ..f8 skoro szkla przewaznie max wyciagaja przy 4-5.6 ... i iso 640 mhh ... co kraj to obyczaj ... :) ... nie mniej jednak ciekawe ustawienia ..
chodzi mi glownie o przyslone ... jezeli caly kosciol robiony wlasnie z takimi ustawieniami to ... no .. wlasnie ... nic dziwnego ze zabraklo mocy w lampce

KKorzeniowski
12-11-2007, 01:06
hmmm... no wlasnie o to chodzilo... jeszcze troche pocwiczyc musze... :)
dzieki w kazdym badz razie za wskazowki ... :)

pzdr

Anvid
14-11-2007, 21:30
Witam

Kupiłem ten http://www.allegro.pl/item267814143_stofen_dyfuzor_lampa_nikon_sb_600_da rmowa_wysylka.html

mimo że facet sprzedaje ze stanów jest ok

Jestem bardzo zadowolony

Pozdrawiam Andrzej