Zobacz pełną wersję : poszukuję repair manual service do nikona n2000/f-301
kupiłem body na allegro ale sprzedano mi nie działajace i chcialbym naprawic a juz żaden serwis tego nie robi. Bradzo a Bardzo proszę o pomoc wszystkich użytkowników nikonów.
pozdrawiam
elpais
[ Dodano: Sro 07 Gru, 2005 ]
bardzo wszystkim dziekuje za pomoc z góry
marcin_G
12-12-2005, 09:59
Przy okazji: jeśli sprzdający pisał, że aparat jest OK, bezlitośnie wystaw mu NEGATYWNĄ ocenę!! Trzeba się bronić przed takimi ludźmi.
A co dokładnie dzieje się z F-301. Może będę mógł pomóc.... :roll:
Przy okazji: jeśli sprzdający pisał, że aparat jest OK, bezlitośnie wystaw mu NEGATYWNĄ ocenę!! Trzeba się bronić przed takimi ludźmi.
A co dokładnie dzieje się z F-301. Może będę mógł pomóc.... :roll:
Dziekuje Bardzo za odpowiedz.
Ni działaja mi obiektywy dedykowane do tego body i dotarłem do problemu jak mi sie wydaje to jest dzwignia informujaca o maksymalnym mozliwym otworze przysłony, prawdopodbnie jest to potrzebne tylko i wylacznie do pracy w programach. Ale i tak wogole nie pracuje z tymi obiektywami ai/ais i serie e. działa za to swiatłomiez w obiektywie serii nikorr q.c. tam nie ma popycchacza owej dzwigni i zdjecia wychodza rewelacyjnie.
Byłem i paru naprawiaczy i sa bezsilni, obawiam sie ze to mikroprocesor?
jesli moge prosic o pomoc to bede bardza a bardzo wdzieczny.
pozdrawiam
i dziekuje tomek
Ni działaja mi obiektywy dedykowane do tego body i dotarłem do problemu jak mi sie wydaje to jest dzwignia informujaca o maksymalnym mozliwym otworze przysłony, prawdopodbnie jest to potrzebne tylko i wylacznie do pracy w programach. Ale i tak wogole nie pracuje z tymi obiektywami ai/ais i serie e. działa za to swiatłomiez w obiektywie serii nikorr q.c. tam nie ma popycchacza owej dzwigni i zdjecia wychodza rewelacyjnie.
Ta dźwignia informuje body o ile działek jest przymknięte szkło i potrzebne to jest by swiatłomierz mógł podawać poprawne wyniki mierząc cały czas przy otworze względnym.
Jeżeli chcesz pracować w trybie P i S musisz maksymalnie przymknąć szkło (f=22 or 32) inaczej nie będzie działać poprawnie.
Ps. A nikkor q.c. to chyba jest w wykonanu "non AI". Z kolei F301 może pracować tylko z szkłami "AI" i ich dalszymi modyfikacjami. Może poprostu uszkodziłeś ten dynks zapinając to szkło? podeślij jakąś fotę bagnetu od strony body.
Władca Pixeli
27-12-2005, 16:22
Zanim podepniesz starsze obiektywy, zobacz czy je można używać z danym aparatem
http://www.aiconversions.com/compatibilitytable.htm
marcin_G
28-12-2005, 14:06
O ile dobrze pamiętam w bagniecie F-301 są dwie dźwignie. Jedna jest na obwodzie bagnetu i zaczepia się pierścień przysłon, druga jest wewnątrz bagnetu (poniżej lustra) i informuje o otworze względnym.
A obiektyw Nikkor-Q.C MUSI być modyfikowany na AI, by nie wyłamał pierwszej z dźwigieniek.
Elpais, Obejżyj dokładnie pierścień przysłon tego obiektywu - jeśli jest to pierścień AI (podwójna skala przysłon) lub został pilnikiem podcięty id strony bagnetu - wszystko z obiektywem jest OK.
O ile dobrze pamiętam w bagniecie F-301 są dwie dźwignie. Jedna jest na obwodzie bagnetu i zaczepia się pierścień przysłon, druga jest wewnątrz bagnetu (poniżej lustra) i informuje o otworze względnym.
A obiektyw Nikkor-Q.C MUSI być modyfikowany na AI, by nie wyłamał pierwszej z dźwigieniek.
Elpais, Obejżyj dokładnie pierścień przysłon tego obiektywu - jeśli jest to pierścień AI (podwójna skala przysłon) lub został pilnikiem podcięty id strony bagnetu - wszystko z obiektywem jest OK.
to jest walsnie ta dzwignia ponizej lustra z tym mam problem
elpais
marcin_G
04-01-2006, 14:40
jeśli dźwignia jest OK, to powinna spoczywać po lewej stronie szczeliny (patrząc od bagnetu). W trakcie zakładania obiektywu dźwignia ta przesuwa sie w prawo - powinna dawać się lekko przesuwać palcem, ale siłą sprężyny wraca sama w lewe położenie. Jeśli tak jest - dźwignia mechanicznie jest OK.
Być może uszkodzone jest coś w elektronice pod pokrywą (tego nijak nie zobaczysz)
albo obiektyw ma uszkodzony zaczep od tej dźwigni