Zobacz pełną wersję : D70 i rozmiar matrycy
michal22
07-12-2005, 17:50
w lustrzankach rozmiar matrycy podaje się w mm. np ze ma 23,4 mm na 15,6mm. a dlaczego w kompaktach podaje sie w calach ???np 2,3" z czego to wynika i co oznacza?? jesli 2,3" to trzeba pomnożyc przez 2,5 cm ???
phantomek
07-12-2005, 18:12
Podaje sie 2/3 cala, czyli dwie trzecie cala a nie 2,3 cala - dwa i trzy dziesiąte cala
Chyba jasno to określilem :)
2/3 cala w kompakcie to ogggrrrooommmnaa matryca - jest to rozmiar przetwornika profesjonalnej kamery typu BETACAM i tym podobnym. Najczesciej wystepujacy rozmiar to wlasnie kosmicznie okreslana przekontna 1/1,8" i jest ona "troche wieksza" od 1/2". A kto i dlaczego tak wymyslil?? Najprawdopodobniej producenci sprzetu zeby trudniej sie bylo doliczyc ktora jest wieksza - lepsza. Bo rozmiar matrycy rosnie tak: 1/2... 1/1,8... 1/1,6... itd. A prosty czlek jak zobaczy dwa aparaty i jeden ma: 1/1,8" i 1/1,6" to wybierze ta pierwsza bo wieksza jest;)))
Edit: Zeby przeliczyc 1/1,8" trzeba ten "popitolony" ulamek pomnozyc przez ~25mm co da okolo 14mm przekontnej.
Te 2/3", czy "popitolone" 1/1.8 to nie przekątna matrycy, a jej "rozmiar" albo "format". W rzeczywistości przekątna to ok. 2/3 rozmiaru.
Zajrzyjcie tu (http://www.dpreview.com/learn/?/Glossary/Camera_System/Sensor_Sizes_01.htm)
Czyli jaki wniosek??
Rozmiar vel format to wielkosc calkowita matrycy a rzeczywista przekontna to co?? Czynny obszar tej ostatniej??
Rzeczywista przekątna to OKOŁO 2/3 rozmiaru.
gmoszkow
08-12-2005, 19:24
Rzeczywista przekątna jest wyrażona wzorem
Sqrt(w^2+h^2) czyli po naszemu pierwiastek kwadratowy z sumy kwadratów boków matrycy
Przekątna jest najprostszym wyrażeniem rozmiaru matrycy gdyż podajesz wtedy jeden wymiar.
Należy pamiętać dodatkowo, że większość komptaktów ma proporcje 3:4 a nie jak w filmie 2:3, co skutkuje między innymi tym, że jak odbija się na 10x15 to albo przycinają boki albo pojawiają się białe paski.
Z tąd też
jeśli rozmiar podany to 1/1,8 cala to można łatwo wyliczyć jej rozmiar
bo 1/1,8cala * 2,54 = około 9 mm
wiadomo też, że (9mm)^2 musi się równać (w^2 + h^2) a ponieważ w=4/3 h to po podstawieniu mamy
(9mm)^2 = (4/3h)^2 + h^2
po wyliczeniu wyjdzie, że h=5,35mm a w = 7,2mm
Takie proste powtórzenie twierdzenia Pitagorasa a wielkim geniuszem Pitagoras był.
W lustrznkach cyfrowych na szczęście jest 2:3.
Pozdrawiam
Grzegorz
1/1,8 cala * 2,54 cm/cal = około 14,1 mm, a dopiero po przemnożeniu przez "współczynnik przeliczania rozmiaru na wymiar" robi się z tego ok. 9 mm.
gmoszkow
08-12-2005, 21:04
1/1,8 cala * 2,54 cm/cal = około 14,1 mm, a dopiero po przemnożeniu przez "współczynnik przeliczania rozmiaru na wymiar" robi się z tego ok. 9 mm.
A racja, racja - zapomniałem o tym magicznym współczynniku a kalkulowac mi sie nie chcialo
Grzegorz
Wymyśliłeś nowe pojęcie - "przeliczanie rozmiaru na wymiar" :lol:
Sprawa rozmiaru matryc np. 2/3"; 1/1,8" itd. w kompaktach jest znacznie bardziej skomplikowana.
Użycie takiej nazwy rozmiaru w stosunku do sensora wywodzi się z konwencji nadawania nazw zapoczątkowanej w latach 50 XX w. wraz z rozwojem lamp elektronowych Vidicon, lamp, których zadaniem było uchwycenie obrazu. System ten został utrzymany do dziś. Mówiąc o innych elektronicznych sensorach generalnie nie odnosimy się do ich przekątnej, lecz do średnicy koła obrazu. Koło to stanowi obszar światła podającego przez obiektyw na płaszczyznę ogniskowej.
Nie wiedziałem jak ten współczynnik zgrabnie nazwać i tak mi jakoś wyszło. Ale i tak problem w tym że gdy już ktoś pojmie co oznacza to cudaczne 1/1.8 cala, to najczęściej myśli że to przekątna matrycy.
Z tym kołem obrazu tworzonego przez obiektyw jest taki kłopot że może być ono większe niż pole przetwornika. No chyba że chodzi o koło "nominalne", czy "deklarowane", np. dla przetwornika wielkości klatki małoobrazkowej to ok. 43 mm. Czyli i tak wracamy do przekątnej, no chyba że sensor nie jest prostokątem. Ale to tylko takie teoretyczne rozważania nie-fachowca.
Znasz jakiś źródła w sieci na temat tych "innych elektronicznych sensorów" i ich rozmiarów/wymiarów?
W lustrznkach cyfrowych na szczęście jest 2:3.
A Olympusy serii E, Mamiya RZ 67 PRO IID, Haselblad H2D to nie lustrzanki?
I dlaczego na szczęscie - gdy wykonujesz powiekszenia 15X20 , 30x40 cm to wtedy stosunek bokow 2:3 jest nie najlepszy.
Mysle że proporcje boków 2:3 czy 3:4 to chyba nie jest najwiekszy problem - rzecz gustu.
[ Dodano: Pią 09 Gru, 2005 ]
Nie wiedziałem jak ten współczynnik zgrabnie nazwać i tak mi jakoś wyszło. Ale i tak problem w tym że gdy już ktoś pojmie co oznacza to cudaczne 1/1.8 cala, to najczęściej myśli że to przekątna matrycy.
Z tym kołem obrazu tworzonego przez obiektyw jest taki kłopot że może być ono większe niż pole przetwornika. No chyba że chodzi o koło "nominalne", czy "deklarowane", np. dla przetwornika wielkości klatki małoobrazkowej to ok. 43 mm. Czyli i tak wracamy do przekątnej, no chyba że sensor nie jest prostokątem. Ale to tylko takie teoretyczne rozważania nie-fachowca.
Znasz jakiś źródła w sieci na temat tych "innych elektronicznych sensorów" i ich rozmiarów/wymiarów?
Źródeł w internecie nie znam, ale moge polecić ksiązkę : Jan Hennel "Lampy elektronowe" wyd.z serii Podreczniki Akademickie
Mysle że proporcje boków 2:3 czy 3:4 to chyba nie jest najwiekszy problem - rzecz gustu. Przy 4:3 człowiek mniej kombinuje czy kadrować w pionie czy w poziomie.
Źródeł w internecie nie znam, ale moge polecić ksiązkę : Jan Hennel "Lampy elektronowe" wyd.z serii Podreczniki Akademickie Dzięki, zajrzę do niej.
Rzeczywiście z rozmiarami matrcy można się pogubić. W każdym razie 1/3,8" to matryca o wym.4 mm x 3 mm, 1/3" - 4,6 x 3,6 mm, 1/2,7" - 5,27 x 3,98 mm, 1/2" - 5,4 x 4,8 mm, 1/1,8" - 7,17 x 5,31 mm, 2/3" - 8,8 x 6,6 mm, 1" - 12,8 x 9,5 mm, 4/3" - 17,8 x 13,4 mm, matryca Foveon X3 = 20,7 x 13,8 mm.