Zobacz pełną wersję : Filtr Polaryzacyjny wybór
bears_company
08-09-2007, 12:30
Mam pytanie jaki filtr lepiej wybrać do nikona D 70s
Hoya polaryzacyjny kołowy HMC Super PRO1
czy też może
Hoya polaryzacyjny kołowy PRO1 Digital
Dziekuję za porady i jakiekolwiek sugestie
Heliopan lub B+W jedyne słuszne marki.
I jedynie słuszne ceny.:twisted:
Popatrz sobie na ofertę Marumi w RaysFoto. Na pewno coś wybierzesz w rozsądnej cenie.
Jaki filtr takie efekty.
+ obiektyw + puszka + Fotograf = efekty ......... i pusta kieszeń po Heliopanie :mrgreen:
Rafał_Sz
08-09-2007, 14:02
Ta Hoya nie jest zła. Jest nawet bardzo dobra.
Jak nie masz tyle kasy to polecam Hoyę conajmniej HMC. Niżesz są hoya warte :)
Mam Hoyę i jestem zadowolony... tylko patrz czy ma podwójny gwint. Przydaje się
Mam Hoyę i jestem zadowolony... tylko patrz czy ma podwójny gwint. Przydaje się
Za Guancho - sporo zdjęć z minionych wakacji zrobiłem z filtrem Hoya Super Pro1.
bears_company
08-09-2007, 23:42
A co lepiej HOYA PRO 1 Digital 67 mm za 215 zł czy też MArumi DHG 8 powłok antyrefleksyjnych wersja Slim, 2 gwinty i wyczerniane brzegi 67mm 230z
A co lepiej HOYA PRO 1 Digital 67 mm za 215 zł czy też MArumi DHG 8 powłok antyrefleksyjnych wersja Slim, 2 gwinty i wyczerniane brzegi 67mm 230z
Marumi. Miałem Hoye, mam Marumi. Nie żałuję.
bears_company
09-09-2007, 11:22
A moze jakieś argumenty dlaczego to a nie tamto.
Marumi generalnie jest uważane za lepszego producenta filtrów, szczególnie polaryzacyjnych. Przewaga nad hoyą to rewelacyjne powłoki, które nie tylko nie łapią blików, ale także to, że są świetne do czyszczenia...
O właśnie o to chciałem spytać, jak jest z czyszczeniem, ale Guancho dał odpowiedź. Jeżeli chodzi o B+W to czyszczą się bardzo przyzwoicie rękawem od koszuli a przy użyciu dobrego środka (używam dołączonego do monitora EIZO) wręcz rewelacyjne.
Wojciech
20-09-2007, 00:34
czolem uzywam filtry hoya i jestem b zadowolony
co do polara to pl- cir i jak dla mnie super
bastek73
20-09-2007, 09:14
Miałem B&W i rewelacja , co do czyszczenia także.
Teraz Tiffen gdyż zmieniłem obiektyw a tamten nie pasował - wprawdzie nie to co B&W ( nieco gorzej się czyści - ale rękaw od koszuli daje radę i zero rys ) jestem bardzo zadowolony.
Mam rozne szkla i dlatego zastanawiam sie nad inwestycja w cokin system, bo czasem chcialbym i 52mm i 77mm polara miec:?. Czy ma ktos jakies doswiadczenie z polar-kokinem?
Mam rozne szkla i dlatego zastanawiam sie nad inwestycja w cokin system, bo czasem chcialbym i 52mm i 77mm polara miec:?. Czy ma ktos jakies doswiadczenie z polar-kokinem?
To moze kup duzy filter i redukcje do posiadanych obiektywow.
a ja mam pytanie co do polara również, ale inne. Mam Hoya coś tam :) i jak mialem 18-70 to bardzo dobrze niwelował odblaski i mozna było zobaczyć dużą różnicę kręcąc nim, a teraz gdy mam tamrona 17-50 to już nie ma takich efektow widocznych? czy to wina polara czy szkła? Bo nawet jak patrzyłem przez sam polar kreciłem nim to się odbicia zmieniały, a teraz już nie. Czy może polar stracił swą moc? :)
a ja mam pytanie co do polara również, ale inne. Mam Hoya coś tam :) i jak mialem 18-70 to bardzo dobrze niwelował odblaski i mozna było zobaczyć dużą różnicę kręcąc nim, a teraz gdy mam tamrona 17-50 to już nie ma takich efektow widocznych? czy to wina polara czy szkła? Bo nawet jak patrzyłem przez sam polar kreciłem nim to się odbicia zmieniały, a teraz już nie. Czy może polar stracił swą moc? :)
Efekt działania polara zależy od panujących warunków i twojej pozycji względem słońca. Może poprzednie testy przeprowadzałeś w warunkach, kiedy polar po prostu lepiej się nadawał? Sprawdź na szybach samochodów. Powinieneś zobaczyć wyraźną różnicę.
Efekt działania polara zależy od panujących warunków i twojej pozycji względem słońca. Może poprzednie testy przeprowadzałeś w warunkach, kiedy polar po prostu lepiej się nadawał? Sprawdź na szybach samochodów. Powinieneś zobaczyć wyraźną różnicę.
no wlasnie na samochodzie to zauważyłem :) anie chce mi sie wydawać 200zł na polara
Dodatkowo scenę mierz bez polara (z odpowiednią później korektą) lub ze skręconym na zero. Na tak ustawionych parametrach przekręć polarek i cyknij fotę. Wiem, że wszyscy o tym wiedzą ;-), wiem też, że zawsze trzeba o tym przypominać :D