Zobacz pełną wersję : Uwaga posiadacze D70s !!!
Witam!
Chciałbym poinformować wszystkich posiadaczy Nikonów D70s (a może też i innych modeli) o prblemie jaki miałem po zakupie Sigmy EX 70-200/2,8 APO DG HSM.
Problem polega na tym, że przy fotografowaniu na długiej ogniskowej i z odległości od około 50m i więcej, obiektyw błędnie ostrzy! ! ! Jeśli ustawicie ostrość na jakiś obiekt, na zdjęciu wyjdzie on nie ostry, a ostre będą obiekty położone o kilka metrów dalej. Nie wiem dokładnie czym jest to spowodowane ale myślę, że chodzi o nie precyzyjną współpracę HSM tego szkła z AF korpusu (a może i nawet o błąd optyki, choć nie sądzę). Serwis Sigmy tłumaczył to nie precyzyjnością działania AF w moim korpusie, cyt: "Generalnie powodem fluktuacji punktu ostrości jest nieprecyzyjność układu AF
w body. Sprzęt Sigmy opuszcza fabrykę przechodząc przez kontrolę techniczną
spełniającą najwyższe światowe standardy."
Jednak ja miałem wcześniej starą Sigmę 70-210/2,8 APO (której musiałem się jednak pozbyć ze względu na nie wystarczejące powłoki na tylniej soczewce i występowanie na zdjęciach tzw duszków i flar), a teraz mam Nikkora 80-200/2,8D ED i z nimi wszystko jest OK! Testowałem też kilka egzemplaży Sigmy EX 70-200/2,8 APO DG HSM z kilkoma (dokładnie 3szt) Nikonami D70s, a także F90 i taki sam błąd niestety zawsze występował. Nie wiem jak współpracuje z Canonami, Minoltami, itd.
Krótko mówiąc, posiadacze D70s nie łakomcie się na HSM tego szkła, bo co z tego, że cicho i szybko chodzi jak itak fotki są nie ostre. Lepiej dołożyć kilka stówek do markowego Nikkora, naprawdę warto.
Jeśli macie jakieś pytania albo wiecie cos na ten temat, walcie śmiało.
Pozdrawiam
Wini, nie zamierzam tutaj reklamować Nikona ani Sigmy ani żadnego innego producenta. Przytaczam tylko przykry fakt jaki mnie spotkał kupując ten model Sigmy do D70s. Źle mnie zrozumiałeś. Sam mam inne szkła Sigmy i na nie nie narzekam, a wręcz powiem, że są bardzo dobre.
Chciałbym tylko uczulić tych wszystkich, którzy chcą kupić to szkło aby je dokładnie wcześniej sprawdzili. Kupowałem ten obiektyw nowy na Allegro, więc możliwe że trafiłem na wadliwe egzemplarze (choć nie sądzę) :|
Pozdrawiam.
Witam!
Chciałbym poinformować wszystkich posiadaczy Nikonów D70s (a może też i innych modeli) o prblemie jaki miałem po zakupie Sigmy EX 70-200/2,8 APO DG HSM.
Problem polega na tym, że przy fotografowaniu na długiej ogniskowej i z odległości od około 50m i więcej, obiektyw błędnie ostrzy! ! !
Odpowiedź nadchodzi ze strony producenta, podstrony tego modelu z ramki Specifications na dole po prawej (jak ja wpadłem na taką stronę, co nie?;)). Tam jest zamieszczony pewien fakt: obiektyw ostrzy od 180cm.
Oto strona dla uczulonych na google:
http://sigma-photo.com/lenses/lenses_all_details.asp?id=3306&navigator=3
Sedin, ten gosc snuje swoja propagande metoda kopuj wklej na wszystkich forach :P
Ha ha ha :lol: , wesoło na tych forach. Kiedy człowiek chce się podzielić z Wami swoim problemem, wszyscy doszukują się w tym jakiejś ideologi. A tak naprawdę nikt nie pisze na temat. Można się z Was pośmiać. Mało kumate towarzystwo. Pzdr :)
Ha ha ha :lol: , wesoło na tych forach. Kiedy człowiek chce się podzielić z Wami swoim problemem, wszyscy doszukują się w tym jakiejś ideologi. A tak naprawdę nikt nie pisze na temat. Można się z Was pośmiać. Mało kumate towarzystwo. Pzdr :)
Kolega Sedin napisal Ci jak najbardziej na temat Kolego Wielce Kumaty, wiec nie trolluj.
Kolega Sedin napisal Ci jak najbardziej na temat Kolego Wielce Kumaty, wiec nie trolluj.
Moze i na temat ale nie w tym watku.... jaki ma zwiazek blad AF przy ostrzeniu z odleglosci 50m tak jak napisal autor tematu, z tym ze obiektyw ostrzy od 180cm?! No, chyba ze ma, choc nie wydaje mnie sie!
ps. tost dla mnie ciekawy gdyz sam zastanawiam sie nad kupnem tego szkla wiec chetnie wyslychamm opinie znawcow!!!!
pozdro
gmoszkow
07-12-2005, 15:16
Nie mam pojęcia o czym piszesz klauzi. Mam Sigmę od prawie roku i ostrzenie od 180 cm do nieskończoności odbywa się precyzyjnie, szybko i cicho.
Powiem nawet, że zachowuje się u mnie lepiej, bardziej precyzyjnie i bardziej powtarzalnie niż kit 18-70.
Zresztą Sigmę ma na tym forum więcej osób i jakoś narzekających mało (chyba 2). Reszta zadowolona.
2 rzeczy przemawiają za Nikkorem 80-200 - soldniejsza budowa (jak czołg) i minimalnie lepsze oddanie kolorów pod światło.
Ostrość, bokeh, flary, bliki, duchy i inne takie - moim zdaniem na identycznym poziomie.
Szybkość focusa, jego cichość i brak szarpania przy ruszaniu oraz co dla mnie ważne brak przestrzelania ostrości (która zdarzała mi się w Nikkorze) na korzyść Sigmy.
Każdy musi sobie odpowiedzieć czego potrzebuje od długiego zooma.
Ja z mojego wyboru jestem zadowolony i jeśli zmienię to tylko na VR 70-200.
Pozdrawiam
Grzegorz
podpisuję się pod tym co napisał Grzegorz.
...bo co poniektórzy chcieliby tu na to mieć monopol :lol:
Przecież on pisze o 50 METRACH, a nie centymetrach, wiec co ma piernik do wiatraka? Pewnikiem miał jakiś feralny egzemplarz, wiadomo, że różnie można trafić.
Dzięki stefan, i Czornyj, za zrozumienie :D Nie twierdzę, że to zły obiektyw. Trochę nim popstrykałem i uważam, że to fajne szkło i ma przyjemną mechanikę, zwłaszcza AF z możliwością ręcznego doostrzenia (choć zoom płynniej chodzi mi w Nikkorze). Jakbym nie miał z nim takich problemów, to bym się go nie pozbył. Ale poszedłem na koncert Rysia Rynkowskiego, zrobiłem przeszło 180 zdjęć i się załamałem. Jeśli ktoś jest zainteresowany, mogę podesłać na maila te fatalne fotki.
Dlatego jeśli chcecie to szkło kupić to je dobrze sprawdźcie (może tylko ja miałem takie wadliwe egzemplaże).
Jeszcze dla informacji chciałem dodać, że AF tej Sigmy nie współpracuje z telekonwerterem 2x TAMRON MC7 :!: Strasznie się AF "miota" i nie potrafi ustawić ostrości.
Pozdrawiam :)
PS.: Sedin, i pn, czytajcie uważniej posty :idea:
phantomek
07-12-2005, 20:24
Mam taką Sigme i jakoś nie narzekam :) nie zauwazylem takiego zjawiska
Jestem z tego szkiełka bardzooo zadowolony :)
klauzi, Wydaje mi się że miałeś pecha.
Testowaliśmy nawet ten obiektyw na warsztatach , nikt nie narzekał.
...bo co poniektórzy chcieliby tu na to mieć monopol :lol:
Przecież on pisze o 50 METRACH, a nie centymetrach, wiec co ma piernik do wiatraka? Pewnikiem miał jakiś feralny egzemplarz, wiadomo, że różnie można trafić.
Uee, faktycznie :(
PS.: Sedin, i pn, czytajcie uważniej posty :idea:
To ja przepraszam. Ale może komuś się przyda to 180cm z mojej wypowiedzi :)
Właśnie to samo chciałem napisać zanim przeczytałem resztę postów ;)
Dzięki za poparcie. Jutro zbiórka przed optykiem :shock: :mrgreen: