PDA

Zobacz pełną wersję : pomoc sb-800

nikoniara
07-09-2007, 18:19
no dziś przyszła do mnie moja sabina , czytam instrukcje , kupiłam akumulatorki . Postępuje tak jak instrukcja każe , ale włączam lampe robie 2 błyski , zapala się lampka że nie gotowa ok znika , robie zdjęcie nie wyzwala i miga , myśle sobie co jest grane . nagle lampa przechodzi w stan czuwania pokazuje się STBY i ekranik gaśnie nic nie widać , no to czytam że wystarczy nacisnąć on/off i się przebudza , naciskam nic , naciskam flash nic , zdejmuje ze stopki , ponownie on/off kilka razy - nic , otwieram wejście na baterie , załącza z powrotem włącza się lampa samoczynnie , po chwili gaśnie i to samo. Oświećcie mnie proszę może coś nie doczytałam :/

nikoniara
07-09-2007, 19:00
ktoś ma jakiś pomysł ? pytałam się znajomego wg.niego to uszkodzenie .. :(

adasme
07-09-2007, 19:03
[QUOTE=nikoniara;408843]ktoś ma jakiś pomysł ? pytałam się znajomego wg.niego to uszkodzenie .. :([/QUOTReklamuj lampe w sklepie. Najlepiej gdybys poszłia z kimś dorosłym. Może ktoś Ci swiadomie wcisnął uszkodzoną. Gdzie to zakupiłaś, ze piszesz że "dotarła"?

Rafał_Sz
07-09-2007, 19:07
To może być banalne. W mojej takie objawy są jak mam wyczerpane aku. Spróbuj z naładowanymi, ew. wsadź zwykłe baterie.

adasme
07-09-2007, 19:11
To może być banalne. W mojej takie objawy są jak mam wyczerpane aku. Spróbuj z naładowanymi, ew. wsadź zwykłe baterie.

Tak moze własnie jest. Słabe akumulatory. Naładuj i próbuj dalej.

nikoniara
07-09-2007, 19:14
nie nie kupowałam w hesji więc to jakaś wada fabryczna musi być :) co do dotarła to ekspresowo nie miałam nic niepokojącego na myśli . Z tym reklamowaniem to zgłosiłam problem , niestety jechać do wawy nie moge bo za daleko . No i mam pecha .... i jeszcze ślub [plener] mam 10 więc głupia sprawa . A z aku to kupowałam nówki więc powinny być naładowane

adasme
07-09-2007, 19:17

Tak zrób, jak Ci radzi kolega. Kup zwykłe baterie i spróbuj. Niekoniecznie akumulator kupiony ma posiadac w sobie tyle enrgii, aby naładować kondensator lampy. Daj znać czy sie cos poprawiło.

RomanZWrocławia
07-09-2007, 19:19
potwierdzam to co koledzy wyżej.
wygląda dokładnie tak samo jak objawy wyczerpanych akumulatorów
piszesz: "....A z aku to kupowałam nówki więc powinny być naładowane...."
to nie jest tak jak z kupionymi BATERIAMI, ze są gotowe do pracy, AKUMULATORY do osiągnięcia swojej nominalnej wydajności wymagają kilku cykli naładowania i rozładowania.
Uspokajam i obstawiam nienaładowane akumulatory
POZDRAWIAM

nikoniara
07-09-2007, 19:20
mam nadzieję :) ide do żabki kupić baterie

RomanZWrocławia
07-09-2007, 19:23
będzie dobrze
czekamy na potwierdzenie

adasme
07-09-2007, 19:23
mam nadzieję :) ide do żabki kupić baterie

I na spokojnie podłacz sobie ładowarke i ładuj.

sinner
07-09-2007, 19:25
kup alkaiczne i powinno być ok
akumulatorki od nowości zazwyczaj nie są ładowane
i samemu trzeba przeprowadzić na początku z 5 pełnych cykli ładowania i prawie pełnego rozładowania

no i jak ?

RomanZWrocławia
07-09-2007, 19:30
a w reklamie to żabki są w każdej bramie ......
Napięcie rośnie
nie w akumulatorach niestety
czekamy
czekamy
czekamy
czekamy

nikoniara
07-09-2007, 20:20
dzięki za rady :) Pomogło , kupiłam , włożyłam do lampy i .... działa !ufff aż się gęba śmieje :)

crisoo1
10-09-2007, 12:45
Witaj
uważam, że to może być faktycznie sprawa błacha jeśli to efekt nieuformowanych akumulatorów. ale podobne objawy miałem ostatnio w swojej sb-800. Pisałem juz jakis czas temu /uszkodzona lampa sb-800/ ale nie wiele sie dowiedzialem. ponadto u mnie lampa wyzwala sama blyski n zgruszki ni z pietruszki ;-((. ostatnio wlasnie mialem sytuację podobna do Twojej, zkaldam lampe i wlaczam i nic... zciagam z sanek probuje wlaczac i nic nie reaguje. wiec otwieram klapke i ponownie zamykam, lampa odpala ale znow sa jakies dziwne sprawy poniewaz pojawia sie stby a potem gasnie wyswietlacz na lampie i tak na przemian. podkreslam ze mam sprawne akumulatory i to juz dobrze uformowane. wiec jesli faktycznie jest to tylko kwestia akumulatorow to spoko ale jak nie to migiem bym oddawal lampe na gwarancji. zawsze mozna wypozyczyc sprzet ze sklepu typu http://www.sigma-foto.pl/?q=node/40 nie wiem czy w poblizu masz taki sklep ale polecam bo parokrotnie pozyczalem obiektywy i jestem zadowolony. Pozdrawiam