Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jaki film do Indonezji???

Neta
07-09-2007, 11:54
Witam, wszystkich forumowiczów. To mój debiut na tym forum. Chciałabym skorzystać z porad osób bardziej doświadczonych ode mnie w kwestii podanej w temacie.
We wrześniu wybieram się do Indonezji i zastanawiam się, jakie filmy ze sobą zabrać. Wcześniej poczytałam trochę na ten temat i przyznam, iz mam całkowity mętlik w głowie:( Im wiecej czytam tym mniej wiem:(((

Posiadam Nikona F75, obiektyw: Nikkor 28-105 f/3,5-4,5D IF i teleobiektyw: Nikkor 70-300 f/4,5-5,6 G

Proszę o pomoc:)))

Pozdrawiam serdecznie

Aneta

Adams
07-09-2007, 12:01
Zależy co zamierzasz fotografować:
Slajd:
Astia do ludzi, Velvia do reszty
Film
Fuji Reala - uniwersalna, Kodak Pro Foto rowniez.
pozdr

fIlek
07-09-2007, 12:02
proponuję zestawik Fujifilm Reala 100 + na wszelki wypadek kilka PRO 400H - lepszego zestawu nie ma. Co do diapozytywów - piękna zabawa, ale obecnie coraz bardziej kłopotliwa jeśli chodzi o obróbkę no i musisz mieć rzutnik :)

Neta
07-09-2007, 12:30
Dziekuje za tak szybkie odpowiedzi.
Dotąd fotografowałam na filmach tzw. amatorskich. Nie chcę ryzykować slajdów, ponieważ jestem świadoma że są mniej tolerancyjne na "błędy" naświetlania - nie wiem czy sobie poradzę bez wcześniejszego doświadczenia? W dobie postępującej fotografii cyfrowej chciałam jeszcze pobawić się na filmach z trochę "wyższej półki" niż np. Superia. Jeśli chodzi o temat zdjęć to bedzie to głównie przyroda, architektura oraz trochę portretów. W indonezji dość szybko robi sie ciemno ok 17:00, więc trzeba to wziąć pod uwagę.
Sama myslałam o zabraniu:
- Reala 100
- Profoto 100
- Kodak Elite 200
- Pro 400H
Zastanawiam się też nad jakąś 800-tką.
Dodam, że nie mam doswiadczenie ani z Realą, ani też z Pro 400H. Mam również wątpliwości, czy nie będę miała problemów z wywołaniem tych filmów oraz zeskanowaniem.

Pozdrawiam
Aneta

orion_64
07-09-2007, 12:41
proponuję zestawik Fujifilm Reala 100 + na wszelki wypadek kilka PRO 400H - lepszego zestawu nie ma. Co do diapozytywów - piękna zabawa, ale obecnie coraz bardziej kłopotliwa jeśli chodzi o obróbkę no i musisz mieć rzutnik :)
Zgadzam się i podpisuję, diapozytyw to piękna sprawa. Nie tam żebym podpowiadał, weź z jedną provię lub velvię, po powrocie nawet pożycz(jeśli nie masz) rzutnik, i zrób wieczorek slajdów. Jest szansa że nerw szarpnie, ale dla tego że nie wzięłaś więcej slajdów ze sobą :D
Jeżeli chodzi o błędy naświetlania, ja na ostatniej wycieczce robiłem na provii 100f, także f75, miałem standardowy obiektyw 28-100G z badziewnym filtrem polaryzacyjnym. Co by tam nie jęczano (chociażby tu na forum) na f75 to dobrze mierzy światło i dobrze naświetla. Na wspomnianej wycieczce pierwszy raz robiłem na slajdzie z polarem, czyli pomiar przy rozkręconym, ustawienie, skręcenie i pstryk, miałem baaardzo duże obawy, ale wszystkie zdjęcia wyszły super.

gALL
07-09-2007, 13:12
Velvia + Velvia + Provia 400 + od biedy ProFoto100 i z pare rolek HP5+

Neta
07-09-2007, 13:44
Pierwotnie też myslałam o kilku slajdach, takich na próbe. Doradzano mi Sensje 100 - ponoć dobra dla poczatkujących. Ale zaczęłam mieć obawy co do efektu końcowego. Drugi raz do Indonezji zbyt szybko nie wybiorę się. Słyszałam też, że slajdy są bardziej wrażliwe na gorące temperatury. Choć z drugiej strony znam osobe, która zdjęcia robi tylko na slajdach i to w wielu krajach w Azji.

gALL
07-09-2007, 14:26
Sensia 100 ... moze byc ale wolalbym Velvie lub Provie.

Neta
07-09-2007, 14:30
Zdaje sobie sprawę, że te slajdy które wymieniłeś są bardzo dobre. Ale czy to dobry wybór dla kogos kto nie ma żadnego doswiadczenia w kwestii slajdów???

gALL
07-09-2007, 14:33
Tak. Zdecydowanie. Szczegolnie Provia 100 i 400.

Jak chcesz taniej to mozna wziac cos z Kodakow ale to nie mnie o to pytac. Unikaj jak ognia slajdow Koniki.

Neta
07-09-2007, 14:44
Tak. Zdecydowanie. Szczegolnie Provia 100 i 400.

Czy miałeś na mysli, że taki laik w kwestii slajdów poradzi sobie z Provią?????

gALL
07-09-2007, 14:47
A dlaczego ma nie poradzic?

Problem ze slajdami jest nie w ich naswietlaniu a w ich poprawnym wolaniu.

Neta
07-09-2007, 14:51
Dotychczas wszyscy mi odradzali slajdy z racji braku mojego doświadczenia. Stąd moje wątpliwości.

orion_64
07-09-2007, 14:58
Moim zdaniem możesz śmiało podziękować tym "wszystkim" poszukać dobrego miejsca gdzie Ci dobrze wywołają, następnie tych "wszystkich" zaprosić na oglądanko.

Neta
07-09-2007, 15:04
oki:) W takim razie na próbę zabiorę po rolce Provi 100 i 400. A później bedę szukać miejsca, gdzie będę mogła je wywołać....
A co sądzicie o pozostałych wyborach filmów?

yendash
08-09-2007, 13:42
Nie wiem kiedy wyjeżdżasz. Ale nie możesz po prostu kupić jakiegoś slajdu i zrobić rolkę przed wyjazdem? No i nie demonizuj tego braku doświadczenia, jak patrzę na swoje slajdy z początku lat 90-tych to nawet te robione zenitem z zerową wtedy świadomością na temat ich tolerancji w większości miałem naświetlone poprawnie. Później było tylko lepiej. Z drugiej strony superia 200 naświetlana na 100 jest bardzo dobrym materiałem. Oczywiście, nie tak dobrym jak reala ale ja nie narzekam i mogę taką kombinację polecić.

fIlek
08-09-2007, 14:09
Ja kodaka elite bym sobie darował - to jednak nie najlepszy film. PRO400H można lekko przewalić (o 1/3EV), ale i tak da sobie radę. Reala sama w sobie jest genialna. W 3mieście masz sporo labów do wyboru, więc wystarczy poszukać czegoś w miarę nowego z film processorami SC363 lub SC563 firmy fuji i będzie dobrze. Ww. maszyny do tzw. "kartridżówki" (fajne słowo ;) ) - chemia nie jest tam rozrabiana ręcznie - działanie laboranta ogranicza się do włożenia "nabojów" z chemią i wlania wody. Regeneracja odbywa się automatycznie, więc trudno zepsuć :)

Cezary
10-09-2007, 15:02
Co do slajdów to musisz zdecydować sama po MZ trafnych wypowiedziach forumowiczów. Jeżeli chodzi o Twój zestaw filmów

- Reala 100
- Profoto 100
- Kodak Elite 200
- Pro 400H

To uważam, że jest to bardzo dobry wybór. Ja bym wziął tago Kodaka Elita, bo czasami 100 to za słabo a 400 to za dużo. Do tego koniecznie zabrałbym jakieś najprostrze drugie body, tak aby mieć dwa różne filmy. Jeżeli będziesz chodzić po dżungli to wpada tam nawet w słoneczny dzień ok. 20-25% światła dziennego, a są fragmenty że mniej. Więc 400H da rade, po wyjściu na polane słońce takie że można się ugotować, i tu np. Reala 100. Oprócz tego uważaj na wilgoć, las tropikalny to las wilgotny. Tak się zapędziłem, choć o dżungli nie było ani słowa :)