PDA

Zobacz pełną wersję : Adaptery, a mieszek...

Dark
06-12-2005, 14:21
Witam wszystkich forumowiczów.

Jestem entomologiem, a więc i pasjonatem makrofotografii. Mam nadzieję, że mój post trafił na właściwą część forum :)

Mam nadzieję, że w ciągu najbliższych 2 miesięcy stanę się szczęśliwym posiadaczem D70s. Posiadam już telekonwerter Kenko Tele Plus MC7 (x2), Nikkor Micro 105/2.8 D.

I tu rodzi się pytanie. Jak zestawić to oprzyrządowanie (jeśli oczywiście warto) z mieszkiem M42 (mam model o wyciągu 290mm)?
Wiem, że wymagane są adaptery, jednak nie wiem jaki model/-e wybrać by uzyskać najlepszy efekt. Czy do tego typu zdjęć muszą ostrzyć w nieskończoność? Czy potrzebuję specjalnego adaptera do zamocowania obiektywu do mieszka?

W przyszłości planuję powtórzyć patent pana Stopy z przeniesieniem automatyki na mieszku (mam w rodzinie elektryka):
http://www.stopa.cso.pl/technika/index.html

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Pozdrawiam
Darek

szymony
06-12-2005, 17:37
W przyszłości planuję powtórzyć patent pana Stopy z przeniesieniem automatyki na mieszku (mam w rodzinie elektryka):
http://www.stopa.cso.pl/technika/index.html

Elektryk sprawy tu nie załatwi. Potrzebny jeszcze zegarmisrz i to starej daty
:wink: AF 105-i jest realizowany mechanicznie (tzw. śrubokręt), a nie elektrycznie.

Mieszek może być ten ruski. Od strony body przypinasz przez zwykłą przejściówkę. Gorzej wygląda sprawa po stronie obiektywu. Problem możesz rozwiązać na trzy sposoby. 1. idziesz po najmniejszej lini oporu i kupujesz szkłoo na M42. 2. kupujesz przejścówkę do odwrotnego mocowania obiektywu, ale nie wiem jak w takiej sytuacji sprawuje się 105mm. 3. Znajdziesz precyzyjnego ślusarza,który dorobi Ci pierścień z gniazdem nikona.

Dark
06-12-2005, 21:54
Dziękuję za informacje.
Hmmmm.... chyba będę się musiał bardziej "pobawić" niż myślałem :-/

chrup
07-12-2005, 00:08
Polecam do takiego zestawu obiektywy m42. automatyka z mieszkiem jest zupełnie nieprzydatna, szczególnie AF. A niezłe do tego celu obiektywy można trafić za śmieszne pieniądze - efekty porównywalne do tego Nikkora...
A z tym konwerterem bez mieszka uzyskasz skalę 2:1, może wystarczy?

Dark
07-12-2005, 13:59
Znalazłem pierścień odwrotnego mocowania M42 :)

Ponadto zrobiłem przegląd starych obiektywów.
Z gwintem w pierścieniu pasują:
Pentacon 30/3.5
Industar-61L/3MC 50/2.8
MC Flektogon 35/2.4

Ponadto mam jeszcze:
Pentacon 200/4
Telear-H 200/3.5
Pancolar 80/1.8
Pentacon 135/2.8
Pentacon 29/2.8
Vivitar 35-85/1:2.8

Ktoś bawił się którymś z tych modeli i który by polecał do mieszka?
Ponadto w kwestii adaptera pozostaje aktualne pytanie. Potrzebuję go do makrofotografii z elementem optycznym, czy wystarczy "zwykły krążek" (np. http://allegro.pl/show_item.php?item=75373808 )?

marcin_G
07-12-2005, 14:42
Jeśli masz zamiar męczyć motyle w makro, to albo:
1) 105-tka Micro bezspośrednio w korpusie lub z pierścieniem pośrednim serii PK / PN
2) mieszek makro i obiektyw o dość krótkej ogniskowej - 35-50mm w pozycji "retro" - czyli bagnetem w stronę obiektu. Nikkor 50 mm f/2 jest GENIALNY w makro. Bardzo dobra jest też Nikonowska 28-ka f/2

szymony
07-12-2005, 14:48
Znalazłem pierścień odwrotnego mocowania M42 :)

MC Flektogon 35/2.4
Przykręć to.

Ponadto w kwestii adaptera pozostaje aktualne pytanie. Potrzebuję go do makrofotografii z elementem optycznym, czy wystarczy "zwykły krążek" (np. http://allegro.pl/show_item.php?item=75373808 )?

Dark
07-12-2005, 15:57
Fajnie. Dzięki za informacje.

Co do moich zainteresowań, to raczej głównie chrząszcze i kilka innych grup... motyle tylko przy okazji :)
Na razie w makro bawiłem się tylko Coolpixem 5000. Fajny sprzęt, ale ma sporo wad.

[ Dodano: Sro 07 Gru, 2005 ]
aha... znalazłem jeszcze 3 obiektywy:

MC Zenitar-M 50/1.9
MC Pancolar 50/1.8
MC Pentacon 50/1.8

+Telekonwerter Vivitar 2x - 3
Konwerter K1 2x (M42)

Czy ten sprzęt warto dodać... czy to jednak będzie już za dużo szkła?

Sprzęt to właśnie odkurzane "stare zbiory" matki ;)
Jestem zbyt "zielony" w kwestii foto, by móc ocenić te obiektywy.

radziu.art.pl
08-12-2005, 00:53
a uzywam adaptera hama ze szkielkiem i do tego mieszek pentacon na m42 i obiektyw taki jak masz ten pantacon 135 i sprawue sie wszystko super do robienia robali bardzo dobry zestaw polecam wada jest jedynie mala glebia ale to mozna ominac doswietlaac i uzywac mniejszych dziur

http://www.fotografia-przyrodnicza.art.pl/porady/artykuly/makrofotografia/macro.php

a tu wyczytasz o mieszku ak to skonfigurowac zeby bylo 1:1 albo inne :)

szymony
08-12-2005, 01:35
aha... znalazłem jeszcze 3 obiektywy:

MC Zenitar-M 50/1.9
MC Pancolar 50/1.8
MC Pentacon 50/1.8

Dużo tam jeszcze tego masz :wink: Z tej trójki to "Pancolar" zdecydowanie najlepszy. I jest to jedna z najlepszych 50 na M42.

Dark
08-12-2005, 01:42
Dużo tam jeszcze tego masz :wink:

Dwie stare "Praktiki", zepsuty Nikon F2, stare lampy błyskowe, mieszek z przystawką do fotografowania slajdów i jeszcze jakieś duperele... Właśnie odkryłem stare zbiory fotograficzne "starszej". Postanowiłem, że nie powinny leżeć bezczynnie.

...najzabawniejszy jest fakt, że nie mam jeszcze cyfry... a ręce świerzbią :>

Dziękuję jeszcze raz za informacje.

szymony
08-12-2005, 02:04
Może warto by reanimować to F2.

marcin_G
08-12-2005, 09:37
zepsuty Nikon F2

A co w nim jest walnięte? Parę "F-dwójek" postawiłem już w swoim życiu na nogi...

Dark
08-12-2005, 20:26
Z moich oględzin wynika, że na 100% padło pokrętło do ustawiania czasu i czułości filmu. Kręci się luźno i nic nie można ustawić. Reszta mechaniki wydaje się być całkowicie sprawna.
A sprzęt jest niezwykle solidny i fajnie leży w ręce. Faktycznie warto byłoby go naprawić.

chrup
08-12-2005, 21:40
Ponadto w kwestii adaptera pozostaje aktualne pytanie. Potrzebuję go do makrofotografii z elementem optycznym, czy wystarczy "zwykły krążek"
Wystarczy (a nawet lepiej - po co z mieszkiem soczewka :shock: ?) zwykły, bez soczewki

radziu.art.pl
08-12-2005, 23:35
ja mam z soczewka bo kupilem promocynie :)

Dark, a moze przystawke do sladow chcialbys sprzedac?

rabijki
08-12-2005, 23:58
dzieki na prawde dzieki za rewelacyjny temat
dzieki tez za info o elektrycznych przerobkach mieszka .
co do obiektywow, to wtrace swoje 3 grosze.
otoz poprosilem moich przyjaciol budujacych najwieksze teleskopy w Polsce - braci Uniwersalow z Zywca o pomoc w dopasowaniu powiekszalnikowego obiektywu z okragla przyslana marki Rodenstock o polu krycia 6x6 do pierscieni posrednich na gwint. Wszystko to z mocowaniem nikona. Zrobili cacuszko pozwalajace na mocowanie obiektywu przodem i tylem.
Po kilku testach odpadlem. Nie mam mieszka ( jeszcze), bo wkurzalo mnie ze z moim d70 nie pojdzie pomiar, ale sprobuje powalczyc z tym opisem Pana Stopy.
Obiektyw jaki wykorzystalem pozwala na robienie zdjec za pomoca tylko centralnej jego czesci. Jakosc jest swietna a koszt niewielki. N aprawde polecam, ale szukajcie modeli z duza liczba listkow przyslony wtedy bokeh jest.....

Dark
09-12-2005, 00:17
Dark, a moze przystawke do sladow chcialbys sprzedac?

Niestety nie. Prawdopodobnie będę sam niedługo digitalizował większość zbiorów. Będzie mi potrzebna :?

A w F2 czasy jednak da się ustawić. Nie działa tylko pokrętło "ASA".