PDA

Zobacz pełną wersję : zdjęcia podwodne - jaki sprzęt ?

PawelR
06-09-2007, 13:59
Szanowni forumowicze,

Jestem na forum już ponad 2 lata, miałem i używałem D50, D80, D200 i do tego kilkanaście różnych (w tym kilka znakomitych) szkieł, po czym ze względów finansowych wyprzedałem (czasowo) cały sprzęt foto.

W tym roku po raz kolejny wybrałem się na nurkowania (jedna z moich pasji) i dzięki uprzejmości kolegi zasmakowałem w robieniu fotek pod wodą. Zabawa jest przednia a i o ciekawe kadry nietrudno.

Dla chętnych zapodaje linka do pooglądania tegorocznych zdobyczy (nie wszystkie foty strzeliłem własnoręcznie). Foty robione Coolpixem 7900 z obudową podwodną Ikelite.

http://picasaweb.google.com/pawel.ratajczak/NURKOWANIE_2007?authkey=OObHZ_t65EY (http://picasaweb.google.com/pawel.ratajczak/NURKOWANIE_2007?authkey=OObHZ_t65EY)

i tu dochodzimy do sedna problemu - na kolejny sezon chciałbym skompletować jakiś sensowny sprzęt do robienia fot podwodnych na głębokościach do 40m. Założenia mam takie:

1. kwota do wydania - max. 10 tys. łącznie z obudową podwodną

2. wymagany szybki i pewny AF w słabym oświetleniu, minimalna odległość ostrzenia nie większa niż 20 cm (lub tryb makro)

3. pożądany szybki (najchętniej dedykowany przycisk) tryb kalibracji (pomiaru) WB (pod wodą AWB totalnie zawodzi) lub ostatecznie tryb RAW

4. możliwość synchronizacji z zewnętrzną lampą błyskową (optymalnie - kabelek) - niekoniecznie chcę od razu taką lampę kupować

5. optyka możliwie szerokokątna (optymalnie przynajmniej 24 mm dla FF)

6. niskoszumne wysokie ISO (przynajmniej do ISO 400 włącznie) lub dobra stabilizacja obrazu

... no może wystarczy tego koncertu życzeń bo mógłbym tak długo wymieniać a i tak dostałbym odpowiedź typu "takie cuda to tylko w Erze" :-)

podsumowując: może ktoś z Was przebył już taką drogę i ma własne doświadczenia, obserwacje, rekomendacje... ?

jaki sprzęt polecacie do tego rodzaju focenia ?

będę wdzięczny za wszystkie rady i uwagi...

PS. zamieszczam ten wątek tutaj ponieważ stosunkowo poważnie zastanawiam się nad wykorzystaniem do tego celu D50 lub D40...

pozdrawiam serdecznie
Paweł

Adams
06-09-2007, 14:35
Ja jak bym miał wydać 10tys to bym brał RS:-)
Slajd z rafy na scianie jest powalający.
Co do cyfry to niestety niepomoge bo ja dinozaur jestem;-)
pozdr

vasco
07-09-2007, 11:13
W tej cenie to raczej lustrzanki z obiektywami, obudowa i portami nie kupisz.

Ja kupowalem moj aparat jakis miesiac temu przed wyjazdem na Malte. Od poczatku nie chcialem DSLR-a - drogie, wielkie, ciezkie, nie poreczne i trzeba kadrowac przez wizjer a roznica w jakosci pod woda w porownaniu do kompaktu wcale nie tak wielka.
Wybieralem pomiedzy Fuji F30/F31fd a canonem IXUS 800 is, za fuji przemawia duzo lepszy sensor i tryby manualne za canonem swietny wyswietlacz, IS, Custom White Balans dostepny pod jednym przyciskiem i ogolnie wydawal mi sie lepszym kompaktem.
Ale kompakt mial byc pod wode wiec chialem fuji, niestety nie mieli go akurat w sklepie. Sprzedawca jednak mocno zachwalal canona, wg niego roznica w jakosci zdjec pod woda jest minimalna a canon jest duzo latwiejszy w obsludze i przede wszystkim ma swietny wyswietlacz, co duzo ulatwia pod woda.
Stanelo wiec na canonie ale 950 IS (nastepcy 800-tki). Do niego dokupilem 'wet lens' Inona typu rybie oko. I to w sumie ten obiektyw robi najwieksza roznice w zdjeciach. Bez niego to tylko rybki i makro (co mnie srednio interesuje) ale jesli chcesz wraki lub szersze ujecia z np innymi nurkami to rybie oko jest niezastapione.
Niestety nie mam porownania do fuji a ciekaw jestem jak by mi wyszly zdjecia na ISO800 np w jaskiniach bo normalnie to ISO bylo zazwyczaj ponizej 400 gdzie roznica jest minimalna.
Ogolnie to jestem zadowolony chociaz jest kilka rzeczy ktore mnie w nim irytowaly ale to bardziej moja wina bo nie czytalem instrukcji...
Najlepsza decyzja okazal sie zakup obiektywu inona, naprawde robi on ogromna roznice, to bylo widac od razu porownujac moje zdjecia do zdjec innych osob z ktorymi nurkowalem.
Kilka zdjec jest na mojej stronie www.incloseup.net (http://www.incloseup.net) kilka wiecej czeka jeszcze na edycje m.in. z jaskin robione na ISO 800. Juz jak je wrzuce do dam znac (poki co to mam problem z netem w domu).

fIlek
07-09-2007, 11:46
Polecam obejrzeć sobie fotki naszego forumowicza - Borówy - sporo z nich robił zdaje się Olympusem 5060 i całkiem nieźle to wychodziło (do tego stopnia, że na laptopie mam nadal jego tapetkę ;) ) No i ze sprzętem też sugerowałbym uderzyć do Borówy - trochę już czasu spędził pod wodą. http://forum.nikon.org.pl/search.php?searchid=668124

bukowy dziad
07-09-2007, 11:56
na marginesie: nie sadziecie, ze juz pora na Nikonosa D?:D:D

Dyziek
07-09-2007, 11:59
Pawle w sprzęcie Ci nie pomogę, chciałem tylko napisać że masz w galerii kilkanaście kapitalnych fotek:)

PawelR
07-09-2007, 12:46
Pawle w sprzęcie Ci nie pomogę, chciałem tylko napisać że masz w galerii kilkanaście kapitalnych fotek:)

Miło mi to przeczytać aczkolwiek muszę przyznać, że tylko paredziesiąt jest zrobionych przeze mnie. Pozostałe to dzieło Ani i Witka (pasjonaci nurkowania) , których własnością był wypożyczony Coolpix.

Za wszystkie uwagi dotyczące sprzętu bardzo dziękuję. Dodam, że testowałem różne kompakty z myślą o zastosowaniu podwodnym jednak wszędzie minusem jest spory szum i raczej słaby AF.

Ostatnio kupiłem najlepszy z tych, które miałem w ręku czyli Panasa FZ-8, aparacik ma dobry AF i ogólnie jest szybki jednak nie mogę do niego znaleźć obudowy podwodnej....

pozdrawiam
Paweł