Zobacz pełną wersję : D80czyD70
maciekjak
06-09-2007, 11:38
Witam!!!
jestem nowy na forum, do chwili obecnej fotografuję amatorsko Fuji S9500, powoli przymierzam się do zmiany aparatu na lustro nikona i w zwiazku z tym mam pytanie, czy lepiej kupic D80 z 18-70 czy tez D70s tez z kitem i ewentualnie pozniej zainwestować w dodatkowe szkło ??? D70s + kit wychodzi około 1000 zl taniej. Aparat narazie bedzie mi sluzył tylko do fotografii amatorskiej
Jeśli masz te 1000 więcej to kup D80
BugsBunny
06-09-2007, 11:54
a jeszcze lepiej przeczytaj wątek z odpowiedziami na identyczne pytanie kilka linijek niżej ( i jeszcze co najmniej kilka takich w archiwum po użyciu opcji szukaj ) - nawet Ci się zajrzeć nie chciało???
szukaja tutejsza
edit: IMO weż D80
grzegorzps
06-09-2007, 12:21
Aparat narazie bedzie mi sluzył tylko do fotografii amatorskiej
Jeśli do amatorskiej, to bierz D70s, za to co zostanie kup jakieś dodatkowe szkło.
Jak trochę popstrykasz, zobaczysz, czy takie body wystarczy na Twoje potrzeby.
Lepiej zainwestować w obiektywy, po pierwsze od nich zależy najwięcej,
po drugie znacznie mniej tracą na wartości.
bartoszek
06-09-2007, 13:09
D80--> bo po co inwestować w starą puche.Tysiaka zawsze się dozbiera i nie będzie potem myślenic...? i żałowania że mogło się trochę dołożyć i mieć inną puszeczkę.A N18-70 jest niezłym kitem i na początek wystarczy ci taki zestawik.
KURNA*CHATA
06-09-2007, 15:34
Sam mialem ten problem i nie warto!
Jak jestes w stanie kupic D80, wiec i pewnie dasz rade odlozyc na D200.
Naprawde było tak ciezko zerknąć kilka postów niżej? :???:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=34010
maciekjak
06-09-2007, 19:38
sorki troszke mi sie spieszyło i nie szukałem moj bląd :(
maciekjak
06-09-2007, 19:39
Sam mialem ten problem i nie warto!
Jak jestes w stanie kupic D80, wiec i pewnie dasz rade odlozyc na D200.
no i co wybrałes d70s ???? czy może d200
u mnie d200 nie wchodzi w grę, hm no moze za pare lat pozyjemy zobaczymy
Lepiej poczekac i dołozyć te kilka tysiaczków i kupic d300 ;) a poważnie to wazne są szkła a pucha każda bedzie dobra na początek... wiec imo starczy d70, za róznice kupisz sobie 50tke
maciekjak
06-09-2007, 20:07
Lepiej poczekac i dołozyć te kilka tysiaczków i kupic d300 ;) a poważnie to wazne są szkła a pucha każda bedzie dobra na początek... wiec imo starczy d70, za róznice kupisz sobie 50tke
nie no z tym d300 i d200 to juz lekka przesada , powaznie tylko rozwarzam D70s i D80 i bardziej jestem za D80
kup używkę d70s w dobrym stanie & małym przebiegu.. wiesz czym się różni d80, pofotografujesz jak będzie Ci brakowało tych różnic, to sprzedasz używkę niewiele tracąc (100zł? 200zł?) i kupisz d80.
KURNA*CHATA
06-09-2007, 20:40
ale przechodzenie z D70's na D80 dla mnie nie ma sensu,
co do uzywnego D70's to popatrz moja stopke :)
d70s + lepszy obiektyw który zostanie. stara prawda.
maciekjak
06-09-2007, 22:05
ale przechodzenie z D70's na D80 dla mnie nie ma sensu,
co do uzywnego D70's to popatrz moja stopke :)
ale ja nie przechodze z d70 tylko z fuji s9500 :)
KURNA*CHATA
06-09-2007, 22:14
ale ja nie przechodze z d70 tylko z fuji s9500 :)
tak jak nie ma dla mnie sensu przechodzenie z D70s na D80, tak IMO nie ma sensu kupowanie o 1000zl drozszego D80
jerryjola
06-09-2007, 22:34
maciekjak,
jak Cię stać na d80 z kitem, to bierz i nie zastanawiaj się...nie jest prawdą, że się nie ma sensu kupować coś, co tak naprawdę niewiele się różni od (tańszego) d70s...różni się.
Czym - choćby wizjerem, jeżeli chciałbyś ostrzyć ręcznie, to pomaga,
szumy....moim zdaniem mniejsze
matryca - 10 mln, gdybyś chciał kadrować, to masz z czego
iso-zaczyna się od 100, a nie od 200, jak w d70s,
tak więc trochę sie różni
KURNA*CHATA
06-09-2007, 22:42
...badz obiektywny i napisz jeszcze o hotach i deadach na tej 10 mln matrycy :)
jerryjola
06-09-2007, 22:51
tzn?
wybacz, ale jakbym miał kupować po to (tylko) aparat, aby badać hoty czy deady, to chyba tylko w ramach dobrze opłacanego (przez producenta) testowania...jak Ci się nudzi, przetestuj sobie na d200 hoty i deady...
mam aparat ponad pół roku, zrobionych ponad 6 tys zdjęć, a nawet na myśl mi nie przyszło sprawdzać aparat pod tym kątem....zresztą nic nie zauważyłem
przejście z s9500 na d80 ma sens...jest to bądź co bądź nowsza konstrukcja, i gwarancję będzie miał dłuższą...
Rzeczywiscie silny argument przeciw, hahaahahah.... Ja jak kupilem to zrobiłem sobie słynny test dekielka. W sumie nie wiem po co, tal z czystej ciekawosci. Znalazlem dwa hot pixele.. Teraz mam naklepane ok. 5 tys. klatek i na ŻADNYM zdjeciu hot pixela nie zauwazylem. Wiec przestac pisac takie rzeczy, bo idąc dalej tym tokiem myslenia, to najlepiej nic nie kupowac, bo dochodzi jeszcze przeciez czyszczenie matryc, problemy z BF/FF itd...itd...
ps. Tak sie głupio składa, ze w D200 (który masz w podpisie) równiez masz tą samą matryce 10mpx , produkcji Sony, tak samo narazoną na hot pixele jak ta w D80.
KURNA*CHATA
06-09-2007, 23:05
@jerryjola
wiec widzisz...
- skoro nie "kreci" Cie testowanie 10 mln matrycy, to mnie nie "kreci" wywalania 1k za 4 mpix wiec, wiekszego wizjera i nizszych szumow.
@prz3mo
widze, ze nie zakumales o co mi chodzilo :(
jerryjola
06-09-2007, 23:10
to 1k więcej ma nie Ciebie kręcić, tylko autora wątku...
a jak Cię kręcą hoty i deady, to baw się dalej....
@prz3mo
widze, ze nie zakumales o co mi chodzilo :(
Jesli tak to sorki :) Ale mialem nieodpartą chęć sie do tego zdania odnieść, coby niezorientowanym w temacie napisać, ze te hot pixele to tak naprawde rozdmuchany problem :)
maciekjak
07-09-2007, 07:52
no juz teraz tak mi namieszaliscie w głowie ze juz zgłupiałem ;-)
no juz teraz tak mi namieszaliscie w głowie ze juz zgłupiałem ;-)
Witam,
zabiorę głos, jako osoba, która miała oba te aparaty. Nie posiadałem co prawda D70s, tylko D70,
ale to żadna różnica. Za to pomiędzy D70s, a D80 róznica jest już duża.
Te aparaty dzieli kilka lat - a to w fotografii cyfrowej bardzo dużo.
Wymienię rzeczy, dla których warto kupić D80:
1) wizjer! - gdy pierwszy raz przezeń spojrzałem - powaliło mnie na kolana.
Jasność i kolory! Tu jest porządny pryzmat, a nie, jak to raczył określić Czornyj
"jarmarczne lustereczko";
2) AF - to zupełnie inna bajka, 11 pól i szybszy;
3) Mechaniczna migawka na wszysztkich czasach;
4) ISO 100
5) i dopiero na końcu matryca, 10.2mln,
Pamiętaj: łatwo kupić, trudno sprzedać - nie kupowałbym modelu, który był bardzo udany,
ale który, co tu dużo mówić, jest już stary - i pozbycie się go (korzystne) jest i będzie baardzo trudne.
Pozdrawiam, Art
audiorek
07-09-2007, 08:54
Jestem zadowolny - a mam patrz stopka.
maciekjak
07-09-2007, 11:05
Witam,
zabiorę głos, jako osoba, która miała oba te aparaty. Nie posiadałem co prawda D70s, tylko D70,
ale to żadna różnica. Za to pomiędzy D70s, a D80 róznica jest już duża.
Te aparaty dzieli kilka lat - a to w fotografii cyfrowej bardzo dużo.
Wymienię rzeczy, dla których warto kupić D80:
1) wizjer! - gdy pierwszy raz przezeń spojrzałem - powaliło mnie na kolana.
Jasność i kolory! Tu jest porządny pryzmat, a nie, jak to raczył określić Czornyj
"jarmarczne lustereczko";
2) AF - to zupełnie inna bajka, 11 pól i szybszy;
3) Mechaniczna migawka na wszysztkich czasach;
4) ISO 100
5) i dopiero na końcu matryca, 10.2mln,
Pamiętaj: łatwo kupić, trudno sprzedać - nie kupowałbym modelu, który był bardzo udany,
ale który, co tu dużo mówić, jest już stary - i pozbycie się go (korzystne) jest i będzie baardzo trudne.
Pozdrawiam, Art
wielkie dzieki za w miarę wyczerpującą wypowiedz
Powalają mnie już takie pytania i ciągłe dyskusje nad Wyższością/niższością D80 i D70s.
Jedni bo wyzjer mały, bo ciemny, bo stary, bo ma tylko 6 mln pikseli, inni bo nie warto przepłacać, bo nie ma różnicy .....(itd.) aż rzygać się chce do tych dywagacji.
A rada jest jedna idź do sklepu i zobacz co Ci się bardziej podoba.
Ja mogłem spokonie dołożyć tego tysiaka i miałbym D80, ale najzwyczajnie w sklepie mi nie podszedł bo był za mały nawet z gripem, a D70s jak wziłem do reki to już go nie mogłem wypuścić. Reszta różnic jest mało istotna.
Wybór między tymi aparatami to sprawa wg. mnie indywidualna i nie da się zdawać na opinie innych bo i jeden i drugi to świetny aparat . Trzeba poprostu samemu wybrać.
pozdrawiam
Willhelm
07-09-2007, 18:16
Mnie niestety nie bylo stac pol roku temu na d80, ale musze powiedziec, ze jestem bardzo zadowolony i szczesliwy, ze nie mialem tego tysiaca dodatkowo. D70s ma mniejsza matryce, wolniejszy AF itd. ale jest tez pare zalet. Po pierwsze jest tanszy i bedzie cie stac na lepsze szkla (mnie jeszcze nie stac, choc chetnie bym zamienil swoje). Jesli nawet nie chcesz kupowac dodatkowych szkiel, bedziesz mogl za roznice objechac cala Polske i zrobic mase fantastycznych fotek. O wiele lepiej, moim zdaniem, kupic starsza lustrzanke z matryca pozwalajaca zrobic odbitki A3 i troche wolniejszym AF. D70s jest aparatem wymagającym. Ale to bardzo dobry aparat, świetny dla ludzi zaczynających zabawę z lustrzankami. Jestem tego najlepszym przykładem. Z tego aparatu mozna wyciagnac na prawde wiele, trzeba tylko chciec. A dobre szkielka tylko temu pomagaja. Zreszta mozna go pozniej (za pare lat) wymienic na d300. Pozdrawiam i zycze madrego wyboru (jakikolwiek by nie był).
Jeżeli można. Zdecydowanie D80. Ci którzy mają D70/D70s mogą być zakochani w swoich puszkach , bo po pierwsze- najczęściej jest to ich najlepsze body jaki mieli, a po drugie - te aparaty naprawdę robią piękne zdjęcia(chyba że fotograf - lipa)
jednak D80 - piękniejsze. Wizjera z D80 nie da się przecenić, w oczywisty sposób przekłada się na lepsze zdjęcia (szczególnie u początkujących, ale nie tylko). AF w D80 to radość czystej wody(nawet w połączeniu z kitowym 18-70 = mistrzostwo świata). Głosów mówiących o nowszej konstrukcji też nie można ignorować - naprawdę, w fotografii cyfrowej to argument bardzo istotny. i jeszcze jedno, o ile się orientuję to w D70/D70s nie ma polskiego menu - w D80 jest, a to bardzo pomaga w poznawaniu body i kreatywnym wykorzystaniu jego możliwości, czyli tym samym robieniu lepszych zdjęć.
jesze o obiektywach, kitowym 18-70 można robić naprawdę dobre zdjęcia. Dokupienie stałki 50 mm to niewielki wydatek. Mając te dwa obiektywy będziesz więcej niż zadowolony.
maciekjak
08-09-2007, 21:47
jesze takie jedno pytano
Ze wzgledu na to ze zakup tej d80 planuje na mniej wiecej koniec października ewentualnie początek listopada, czy uważacie że jest szansa żeby d80 stanial do końca roku ???
Poprę Ozzy-ego. To dobra propozycja. Po prawie rocznym foceniu D70s z N18-70 (nie dało się dozbierać do D80 bo pojawiła się "promocja" D70s, a kasy nie przybywało), wiem że chciałbym napewno jaśniejszy obiektyw, a następnym krokiem będzie pewnie D300. Niektórzy powiedzą pewnie - naturalna ewolucja. Ja jednak powiem - nie aparat robi zdjęcia, a temu potomkowi neandertalczyka, któremu wydaje się, że posiadł narzędzie, wiedzę i umiejętności, jednak nie udaje się zarejestrować rzeczywistości, nie mówiąc już o wykreowaniu własnej.
Co prawda mam D70s, ale z moją sytuacją materialną jeszcze raz wybrałbym to co wybrałem. Za trochę ponad 3 tys. mam puszkę, 2 obiektywy, filtry, pilota, dodatkowy aku...
Tak miałbym tylko D80 bez obiektywu...
Jak kogoś stać, musi sobie odpowiedzieć, czy warto dopłacać ponad 1000 za samą puszkę...D80 jest bez wątpienia lepsza....
Pozdrawiam
maciekjak
10-09-2007, 11:31
Używka raczej nie wchodzi w gre, a tak ogolnie to musze jeszcze sprzedac S9500 i poczekac na wyplate ;)
Premiera nowych aparatów nikona z całą pewnością przełoży się na ceny "starszych" modeli.
Jednak ja bym dozbierał do D200, gdyż do D80 miałem wiele zastrzeżeń. Oczywiście, piękny wizjer, AF itd. Ale 70s ma lepszy pomiar matrycowy i (przynajmniej u mnie) wychodziły zdjęcia przewidywalne i zgodne z koncepcją :)
Do 80 nijak się nie mogłem przyzwyczaić. Albo przepał, albo niedoświetlenie... Oczywiście to nie wina aparatu, tylko fotografa, ale... :)
Wybór należy do kupującego :)
marcinekmm
12-09-2007, 08:14
Co prawda mam D70s, ale z moją sytuacją materialną jeszcze raz wybrałbym to co wybrałem. Za trochę ponad 3 tys. mam puszkę, 2 obiektywy, filtry, pilota, dodatkowy aku...
Tak miałbym tylko D80 bez obiektywu...
Jak kogoś stać, musi sobie odpowiedzieć, czy warto dopłacać ponad 1000 za samą puszkę...D80 jest bez wątpienia lepsza....
Pozdrawiam
Zgadzam się w pełni z Kolegą. To co wybrać jest swojego rodzaju kompromisem i koniec, kropka. Zakup D80 pociąga za sobą jeszcze zakup dobrego szkiełka, bo tak uważam wypada aby móc wykorzystać ten sprzęt. Bo ja osobiście wyznaję zasadę, że jeżdząc mercedesem nie zakłada się najtańszych opon bądź nie jeździ się na łysych. To tak jakbym miał kupić D200 lub D300 i do tego założyć najtańszego kita bądź jakiegoś M42....
maciekjak
12-09-2007, 09:55
Premiera nowych aparatów nikona z całą pewnością przełoży się na ceny "starszych" modeli.
Jednak ja bym dozbierał do D200, gdyż do D80 miałem wiele zastrzeżeń. Oczywiście, piękny wizjer, AF itd. Ale 70s ma lepszy pomiar matrycowy i (przynajmniej u mnie) wychodziły zdjęcia przewidywalne i zgodne z koncepcją :)
Do 80 nijak się nie mogłem przyzwyczaić. Albo przepał, albo niedoświetlenie... Oczywiście to nie wina aparatu, tylko fotografa, ale... :)
Wybór należy do kupującego :)
tak jak pisalem wczesniej D200 narazie nie wchodzi w grę
(...)Bo ja osobiście wyznaję zasadę, że jeżdząc mercedesem nie zakłada się najtańszych opon bądź nie jeździ się na łysych. To tak jakbym miał kupić D200 lub D300 i do tego założyć najtańszego kita bądź jakiegoś M42....
Polityka Nikona odnośnie pomiaru światła z manualami sugeruje że Nikkory AI, PSIX i M42 nie zasługują na nic poniżej serii trzycyfrowej. :D
maciekjak
12-09-2007, 10:01
bardzo mnie kusi ta d70 bo wtedy zawsze 1000 zl w kieszeni na dodatkowy sprzet
Moim zdaniem zdecydowanie dołożyć do D80, bo:
1. Nowsza konstrukcja, bardziej dopracowana.
2. Lepsza obsługa, czytelniejsze menu, więcej funkcji (również nieprzydatnych).
3. Lepszy LCD.
4. Pełnowartościowy grip.
Jeżeli te cechy nie są dla Ciebie istotne, no to rzeczywiście warto się zastanawiać nad D70s.
Co do obiektywów, to zarówno D70s, jak i D80 potrzebują lepszych szkieł, dla lepszych efektów. 18-70 jest na początek szkłem optymalnym (18-135 gorzej wykonanym, mocno winietującym ale ostrym).
Teraz mam naklepane ok. 5 klatek
...no to zaszalałeś...
...no to zaszalałeś...
oczywiscie 5 tys klatek :)
marcinekmm
12-09-2007, 12:41
Polityka Nikona odnośnie pomiaru światła z manualami sugeruje że Nikkory AI, PSIX i M42 nie zasługują na nic poniżej serii trzycyfrowej. :D
Mam tę świadomość oczywiście braku całkowitej współpracy większości nowych korpusów z manualnymi szkłami. Śmieszą mnie czasami sytuacje, kiedy to użytkownicy puszek za kilka tysięcy złotych szukają szkieł za maksymalnie 500zł i z uporem maniaka oczekują super fotek... No nie da się założyć starych zniszczonych butów do nowego garnituru... no może i da, ale wiadomo o co chodzi :)
Hejka
Miałem do wczoraj d70, teraz mam d80. Po kilkudziesięciu fotkach stwierdzam spokojnie... - nie ma rewelacji, jest tylko troszkę lepiej... to tak krótko...
nie ma rewelacji, jest tylko troszkę lepiej...
Piszesz o rawach, jpgach? Lepszy pomiar światła, Auto WB, odzwzorowanie kolorów ?
jerryjola
13-09-2007, 20:01
Hejka
Miałem do wczoraj d70, teraz mam d80. Po kilkudziesięciu fotkach stwierdzam spokojnie... - nie ma rewelacji, jest tylko troszkę lepiej... to tak krótko...
nie uważasz, że to zbyt krótko, aby stwierdzić, że nie ma rewelacji?
251kris: nie robię zdjęć w jpg :), Auto WB - jest lepsze, ale to nadal nie jest to, co mogłoby być... odzworowanie kolorów - zależy od zdjęcia, warunków... nie widzę szczególnej różnicy niż na D70...
Napisałem krótko, ale może inaczej - nie powalił mnie na kolana,
może zbyt dużo wymagam ...
może dopiero seria Dx00 mnie zadowoli...
albo Dx...
chyba mam deprechę.... :(
No cóż, matryca w tej samej technologii nie powali na kolana, a samo zwiększenie rozdzielczości nie pomoże,
a czasem nawet zwiększy jej szumy.
Dlatego przesiadka z d70 na d80 nie ma wg.mnie wielkiego sensu (co innego pierwszy zakup lustrzanki) Oczywiście wizjer, migawka, lepsza ergonomia itd to niewątpliwe plusy, ale za duża strata przy przesiadce.
No i kogoś może też lekko drażnić mocniejszy filtr AA, zmniejszający morę, ale też nieznacznie ostrość.
Większe szumy w rawach też są niestety prawdopodobne.
Poczekajmy na D90 z matrycą i bebechami od d300 :)