Zobacz pełną wersję : potworny dylemat
Rajczakowski
06-09-2007, 01:09
Witam.. bo na tym forum sie jeszcze chyba nie witałem.
Bardzo proszę szanownych kolegów posiadaczy nikona d200 o pomoc.
Moj dylemat polega na tym, że .. mam nikona d50. Pracuję jako fotograf w firmie ktora swiadczy uslugi typu sluby i takie tam *******y, ale dodatkowo robie zdjecia modelkom dla studia mody, relacje z jakichs tam imprez, zdjecia studyjne itp. mam sigme 50-150 HSM i sigme 18-50 typu "kitowe badziewie". Kwestia problematyczna wygląda tak... nastawilem sie na wymiane puszki. Zamierzam wziąć okolo 6000zł kresytu.Na d300 +jakies szerokie szklo mnie nie stać. Zakochalem sie w d200 i zaplanowalem sobie zakup takiego zestawu: d200 + grip + baterie + karty + 18-70DX (no i plus sigma 50-150 co ją mam).
Moj drogi przyjaciel twierdzi jednak zebym zostawil sobie puche d50 i zaczał inwestowac w przenosny zestaw lamp lub słoiki. Jednak z d50 zaczynam miec problemy. spust czasem nie lapie, autfocus zaczyna błądzić... Postanowilem wiec ze d50 zostawię sobie jako pomocniczą puszkę "na drugie ramię". Nie chcę jednak podejmować decyzji poki nie uslyszę kilku opini/propozycji.
Jak Wam zacni koledzy się ten kłopot przedstawia?
Jaką decyzję radzicie podjąć?
Czekać aż d50 sie zepsuje i wywalić go na smieci i wtedy myslec o zmianie, czy Kupic teraz d200 (nie przejmuje sie tym ze za chwile bedzie tanszy) i zostawic sobie jeszcze nie zuzytą do konca 50-kę jako 2 puszke?
Pomożcie, bo mam juz taki mętlik w głowie ze nie wiem na co sie zdecydowac
Jednak kup D200. Chodzisz na ślub z 1 body? A co jak padnie? Na zapas D50 będzie OK.
Ze świateł - potrzebujesz SB800 albo cos podobnego (metza 58 AF1). Reszta stopniowo, z zysków z tych slubów :-D
Rajczakowski
06-09-2007, 12:09
Sabinke 800 mam.. bez niej ani rusz... poza tym za d200 przemawia fakt, ze bede mog ją odpalać bezprzewodowo jako boczne swiatlo
zamiast 18-70 proponuje tamrona 17-50
BugsBunny
06-09-2007, 12:43
czemu nie D80? będzie mu czegoś brakowało na ślubach i w studio w stosunku do D200?
czemu nie D80? będzie mu czegoś brakowało na ślubach i w studio w stosunku do D200?
Było już wiele razy. D80 to prawie to co D200. P R A W I E robi wielką różnicę...
Bierz D200, teraz juz za 4500 kupisz. Praca komfortowa. Oczywiscie bez SBeka 800 ani rusz. Ja bym zainwestowal w lepsze szklo kosztem gripa ale to juz jak kto lubi.
bukowy dziad
06-09-2007, 13:55
Ja bym zainwestowal w lepsze szklo kosztem gripa ale to juz jak kto lubi.
klient lubi, ale kto by tam sie klientem przejmowal;)...
To moze trzeba jakiegos starego Kieva na ramieniu powiesic i od razu czlowiek powagi nabierze? :)
njght_84
06-09-2007, 14:14
Bierz D200, teraz juz za 4500 kupisz. Praca komfortowa. Oczywiscie bez SBeka 800 ani rusz. Ja bym zainwestowal w lepsze szklo kosztem gripa ale to juz jak kto lubi.
a d80 niecale3000 czyli masz jeszcze na nowe 50 i 35 nikona.. bez zastanowienia d80
Wagi, zeby się bronić. :)
Pozdrawiam
fader_audio
06-09-2007, 14:28
Według mnie d80 by wystarczył, a za reszte taka jak pisali inny dorzucic do jakiegoś fajnego szkiełka
Mam podobna zagwozde, bo bede potrzebowac prawdobodobnie nowy aparat na poczatek listopada. Jako ze czekam az migawka w D70 padnie, to na poczatku listopada D300 raczej nie bedzie dostepny, a D200 caly czas jest.
KS
Zbigniew
06-09-2007, 17:45
Jestem za opcją D200, przy czym używanego wyciągniesz poniżej 4k. Z jakieś 5 tyś. klatek temu ;) kupiłem kilkumiesięczną puszkę o przebiegu 2800 za kwotę 3,9k i widziałem później jeszcze na forum ze dwie podobne oferty. A jak chwilę poczekasz, to będzie jeszcze taniej. A z tego co zostanie, kup jasne szkło / szkła i będzie cacy.
Jestem za opcją D200, przy czym używanego wyciągniesz poniżej 4k. Z jakieś 5 tyś. klatek temu ;) kupiłem kilkumiesięczną puszkę o przebiegu 2800 za kwotę 3,9k i widziałem później jeszcze na forum ze dwie podobne oferty. A jak chwilę poczekasz, to będzie jeszcze taniej. A z tego co zostanie, kup jasne szkło / szkła i będzie cacy.
Ostatnio na forum było za 3600 z przebiegiem 3500 czy coś.
D200, w D80 sie nie pchaj, komfort pracy zupelnie inny. Owszem, ze D80 sie da tak samo jak sie dalo D50 tylko po co inwestowac w polsrodki.
Zbigniew
07-09-2007, 16:41
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=34926 - oferta marzenie
kronos28
07-09-2007, 16:51
d200 ale chwilę poczekaj, jak wyjdzie d300 to będzie wysyp używek d200 a noofki też stanieją :)
Brałbym D200 i to szybko ! Jak ci na ślubie D50 padnie , będziesz miał stratę większą niż zysk z czekania na obniżkę D 200 . Masz zlecenia , to na szkiełka ci zarobi .
popieram Zbigniewa ,zdecydowanie D200-- inny komfort pracy,zawsze bedzie lepszy od najbardziej zaawansowanego aparatu amatorskiego ,za jaki uchodzi z zalozenia D80
KURNA*CHATA
07-09-2007, 22:38
Jesli w celach zarobkowych to tez stawiam na D200, -szybko na siebie zapracuje.
Jesli masz znajomych w U.S to niedawno w sieci sklepow Mephis byla promocja na D200 i mozna bylo go kupic w przeliczniu na polskie za ok.3600zl, pewnie wyprzedaja "nadwyzki" magazynowe w obliczu nadchodzacego D300...
Szkoda, ze nie pisales o tym wczesniej, bo byla okazja sciagnac ze Stanow jeszcze jedna sztuke :(
Rajczakowski
08-09-2007, 11:52
dzieki wszystkim za utwierdzenie mnie w przekonaniu ze d200 to dobry wybór. teraz moze jakies sugestie jakie szerokie szklo? chcialem tokine 12-24 ale naczytałem sie o potwornych aberacjach i nie wiem teraz
Zbigniew
08-09-2007, 12:04
http://www.kenrockwell.com/tech/digital-wide-zooms/comparison.htm
+ wyszukiwarka forumowa
+ www.pixel-peeper.com
+ sprawdzenie organoleptyczne
i będzie wiadome :)
jezeli chodzi o tokine 12-24mm ,to mnie do konca nie przekonala,dobra i ostra ale przy dobrym swietle ,mocno nasyca ,ale przy kontrowym sie gubi,a przy slabym doswietleniu kolory robia sie wyplowiale ,szarzeja,slabszy kontrast-jest szczegolnie widoczny w cieniach,mialem kiedys przy F100 Nikkora 18-35mm nie byl jasny ale naprawde dobry ,przychylam sie do tych ktorzy twierdza ze jednak trzeba dolozyc i wybrac Nikkora (sa tacy ktorzy mieli tokine i przesiedli sie na nikkora),moze uda Ci sie znalezc te opinie.podsumowujac (to tylko moja opinia ,nie musisz sie nia kierowac)obiektyw w skali od 1-10 ocenilbym na 7 nie jest zly,dobra cena, ale dla mnie brakuje nikonowskiego kontrastu i koloru,zapytaj o opinie Gawronka ostatnio nabyl tokine ma duze doswiadczenie ,i sadze ze dokladnie ten obiektyw scharakteryzuje,Czornyj tez sie wypowiadal na ten temat,pozdrawiam (swoja jutro zwracam do sklepu ,przy zakupie internetowym klijent ma 10dni)
Napisal CZORNYJ :Obiektyw doskonale się sprawdza w fotografii architektury, pejzażu i wnętrz. Ma dobrze skorygowaną geometrię. Bardzo ładnie oddaje barwy, ma doskonałe powłoki i świetny kontrast którego niemal nie sposób się pozbyć - jest świetny przy świetle kontrowym, nawet bez osłony. Absolutnie ostry od f/5.6, odrobinę mniej na f/4. Jest niewielki, lekki i szybki. Aberracja chromatyczna - jak na ultrę - bardzo niewielka i niekłopotliwa, daje się usuwać programowo. Jest absurdalnie drogi, ale używane czasem można kupić dość tanio.(oczywiscie dotyczy to Nikkora 12-24)
10-09-2007, 23:32
Potworny dylemat zniknął. Zakupiłem d200 z tamronem 17-50... dzieki wszystkim za podpowiedzi i opinie
Dobra decyzja. Masz teraz (w stopce) dobry zestaw. Ja lubię uzywac 18-200 VR - zastanów sie nad tym szkłem.
zamykam.