Zobacz pełną wersję : VR - działa czy nie ?
Witam,
Mam pytanie czy istnieje jakiś test, który pozwoli stwierdzić czy VR działa w obiektywie czy nie?
Mam N55-200 VR i wygląda na to że VR chyna nie działa. Wykonałem wiele zdjęć i ( ruchome
obiekty i statyczne ) i ostrość jest cieniutka. Oglądam właśnie zdjęcia kolegów, fakt mają trochę
lepsze body (D50, D70s) i ich fotki są ostre jak moja nauczycielka z polskiego ;-)
Pozdrawiam, Fumio.
ustaw ogniskową 200mm, czas 1/100 i schodź w dół. generalnie trzeba mieć bardzo pewną rękę, żeby utrzymać czas poniżej odwrotności ogniskowej albo... VR :D
aaaa, do poruszających obiektów to vr nic nie ma, testuj na statycznych.
Schodzić w dół z ogniskową ... ? Czyli przy tym teście powinno być wszystko ostre ... Tak ?
Pozdr.
ustaw ogniskową 200mm, czas 1/100 i schodź w dół.
Schodzić w dół z ogniskową ... ?
Przeczytaj jeszcze raz, proszę.
phantomek
05-09-2007, 22:32
Żebyś nie pomyślał że trzeba schodzić w dół po schodach ;) to Ci odrazu powiem, ustawiaj czasy, 1/100, 1/80, 1/60 itd.
I tak jak ozzy pisal, nie testuj VR na obiektach ruchomych, wtedy stabilizacja sie nie sprawdza...
Żebyś nie pomyślał że trzeba schodzić w dół po schodach ;) to Ci odrazu powiem, ustawiaj czasy, 1/100, 1/80, 1/60 itd.
:D :D :D
Haaa, fakt dałem "czadu" z tym schodzeniem.
Dzięki.
BugsBunny
05-09-2007, 22:54
przy włączonym VR po naciśnięciu spustu do połowy słychać wyraźne stuknięcie a potem ciągły szum z cichutkim chrobotaniem, a obraz w wizjerze prawie nieruchomieje; przy wyłączonym tego nie ma, nic się nie dzieje
różnica jest na tyle widoczna i słyszalna, że nie ma sensu bawić się w żadne testy zdjęciowe
no troszeczke;) vr nikonowy ma działać do 3 działek w dół... na ile to się sprawdza- nie wiem, ale podobno bywa różnie. Niech chociaż działa o te 2działki- do 1/50 powinieneś mieć ostre zdjęcia.
Chyba że łapy Ci latają tak, że nie możesz się herbaty napić, to pozostań przy 1/200 i włączonym vr ;)
EDIT:
słychać wyraźne stuknięcie a potem ciągły szum z cichutkim chrobotaniem teraz już wiem co napisać, jak ktoś spyta jak działa VR :D
A czy czas otwarcia liczy sie 1/ogniskowa czy przemnaza sie przez 1/ogniskowa x 1.5 ?
A czy czas otwarcia liczy sie 1/ogniskowa czy przemnaza sie przez 1/ogniskowa x 1.5 ?
Podpowiedź: przesuwając obiektyw przesuwasz go o jakiś kąt. Crop to nic innego jak współczynnik ten kąt 'określający'. Więc... ? :D
ja nie cropuję czasu i mam ostro :P
Podpowiedź: przesuwając obiektyw przesuwasz go o jakiś kąt. Crop to nic innego jak współczynnik ten kąt 'określający'. Więc... ? :D
Wiec ustawiam w macro dla 105-ki czas 1/160 ? :confused:
Generalnie to jesli robak sie nie porusza to i fotke mam nieporuszona :D ;)
A skąd mam wiedzieć, jaki ustawiasz czas? :D
Generalnie tak, jeśli masz body z crop 1.5.
przy włączonym VR po naciśnięciu spustu do połowy słychać wyraźne stuknięcie a potem ciągły szum z cichutkim chrobotaniem, a obraz w wizjerze prawie nieruchomieje; przy wyłączonym tego nie ma, nic się nie dzieje
różnica jest na tyle widoczna i słyszalna, że nie ma sensu bawić się w żadne testy zdjęciowe
Dokładnie - różnica widoczna szczególnie przy długich ogniskowych - bez VR widać wyraźne drgania ręki w wizjerze, a z włączonym jakby ktoś rękę trzymał i zamiast trząść łagodnie faluje:)
Generalnie to jesli robak sie nie porusza to i fotke mam nieporuszona :D ;)
generalnie ustawiasz czas tak, żeby mieć ostro;) musisz sam sprawdzić z jakim min czasem utrzymasz tą swoją makrolufę:)
No faktycznie są takie objawy. Po tych informacjach widzę, że działa. Dzięki.
Pozdrawiam.
sokrates
06-09-2007, 09:46
generalnie przy 200mm i VR powinieneś mieć nieporuszone fotki przy ok. 1/60s. Poniżej trudno nawet z VR.
Widzę żę niektórzy oczekują od VR aby przy czasach 1/2s i max. ogniskowej zdjęcia były nieporuszone, a tak się nie da.
generalnie przy 200mm i VR powinieneś mieć nieporuszone fotki przy ok. 1/60s. Poniżej trudno nawet z VR.
Widzę żę niektórzy oczekują od VR aby przy czasach 1/2s i max. ogniskowej zdjęcia były nieporuszone, a tak się nie da.
Z 1/2 to może nie, ale z 1/8 i pewnym chwytem to tak. :)