PDA

Zobacz pełną wersję : Sony Alfa 700

Kolekcjoner
05-09-2007, 17:27
Wiem że pwenie niewiele was to interesuje ale dla porządku zamieszczam :D.
http://www.sony.cz/ (http://www.sony.cz/res/flash/flashfile/72/1182234938472.swf?xmlFile=/res/xml/xmlfile/76/1183546391776.xml&omniTrack=off&omniClassID=1182234938472&omniAccountID=sonyeurprod&omniPageName=odw%20:%20Category%20:%20Digital%20Ph otography&omniPageURL=http:$forwardslash$forwardslashwww.son y.cz:80$forwardslashview$forwardslashView.action$q uestionmarksection=cs_CZ_Products$ampersandproduct category=%2FDigital+Photography$ampersandsite=odw_ cs_CZ$ampersandpage=ProductCategoryHome$ampersandc ategory=Digital+Photography$ampersandsite=odw_cs_C Z$ampersandcategory=Digital+Photography)

Skrótowo rzecz ujmując wygląda to tak:
12.24 megapixel, CMOS, APS-C,
ISO 100-3200 (6400 optional)
11 focus zones,
5.5 Fps
30-1/8000 shutter speeds,
25mm 0.9x pentaprism
921,000 pixel 3" LCD,
exposure +- 3EV
141.7 x 104.8 x 79.7 mm, 690g

Squier
05-09-2007, 17:34
Mnie tam interesuje, sam chciałem nowy wątek założyć...,)

Kaleid
05-09-2007, 17:39
Coz, po premierach Nikona i Canona jakos SONY Nikogo nie powalilo :) Ciekawym Ceny, ale dobrze ze wyszli w koncu poza fazę renderingu:) Mysle ze bedzie to godny nastepca KM 7D

Kolekcjoner
05-09-2007, 17:43
Coz, po premierach Nikona i Canona jakos SONY Nikogo nie powalilo :) Ciekawym Ceny, ale dobrze ze wyszli w koncu poza fazę renderingu:) Mysle ze bedzie to godny nastepca KM 7D

Sprawa ceny jest kluczowa. Biorąc pod uwagę, że w niemczech 40D jest dostępny za ok. 3800 to nie ma lekko. A na papierze A700 nie jest jakimś szczególnym wypasem.

markB
05-09-2007, 18:20
Specyfikacja dość podobna do Nikona D300, co nie dziwi, bo słuchy chodzą, że matryca nikonowska to zmodyfikowane Sony. Procesor jednak słabszy. Ciekawa jak będzie się kształtowała cena w stosunku do nowego Nikona.

Kaleid
05-09-2007, 18:25
1400 Euro

Jacek_Z
05-09-2007, 20:15
Może kolejne body przyczyni się do niższych cen D300 i 40D.
D300 ze specyfikacji jest najbardziej wypasione, ale i najdroższe.
Może przez to nie będzie na poczatek 7 tys. a tylko 6?

Kaleid
05-09-2007, 20:24
Wbrew plotkom, matryca to chyba jednak nie to samo co w D300...nieco inna liczba pikseli, natywne ISO100.(200 w D300), brak LiveView (CMOS wymaga pewnych sprzetowych implikacji, by to dobrze dzialalo) Ciekawe czy ADC ma 12 czy 14 bit.

pn
05-09-2007, 20:32
http://cryologic.it-austria.net/alpha700comp_de.html

Kolekcjoner
05-09-2007, 23:23
Może kolejne body przyczyni się do niższych cen D300 i 40D.
D300 ze specyfikacji jest najbardziej wypasione, ale i najdroższe.
Może przez to nie będzie na poczatek 7 tys. a tylko 6?

Jacku ale 40D już kosztuje na prawdę niezbyt dużo ok. 4300 u nas, a w niemcach koledzy pisali na forum jest do wyrwania za 3800. Przy czym z ich opisów wynika (i nie tylko :)), że puszka fajna.

Jacek_Z
05-09-2007, 23:59
nie pisałem o cenach 40D, tylko D300 - bo ono z tej trójki body jest najdroższe. A mnie interesuje ze względów systemowych najbardziej ta cena.
canon pewnie będzie bliższy ceny sony (albo na odwrót). Ciekawe jakie bajery tam wrzucą by zrównac sie ceną z canonem. Bo przy równych cenach ludzie wybiorą markę canon. Chyba nowe sony nie będzie kosztowało ze 3,5 tys, bo nowa 12 MP matryca musi im sie zwrócić.

Kolekcjoner
06-09-2007, 00:11
nie pisałem o cenach 40D, tylko D300 - bo ono z tej trójki body jest najdroższe. A mnie interesuje ze względów systemowych najbardziej ta cena.
canon pewnie będzie bliższy ceny sony (albo na odwrót). Ciekawe jakie bajery tam wrzucą by zrównac sie ceną z canonem. Bo przy równych cenach ludzie wybiorą markę canon. Chyba nowe sony nie będzie kosztowało ze 3,5 tys, bo nowa 12 MP matryca musi im sie zwrócić.

No właśnie ta cena budzi moje największe zastrzeżenia. Tak jak piszesz 3.5 tyś byłoby ok. ale ponad 5, a tak przynajmniej wynika z przeliczenia tych 1400Eur to już stanowczo za dużo. Zwłaszcza że na papierze to nowe Sony na mocarza nie wygląda.

Terrorysta
06-09-2007, 01:59
Prezentacja i dane tech - oficjalne :)

http://a700.ic.cz/

meliszipak
06-09-2007, 04:57
Zbyt drogo cenią... nikt rozsądny nie wejdzie w ten system.

Grover
06-09-2007, 07:41
http://www.dpreview.com/news/0709/07090601sonydslra700.asp#press

wyrwiflak
06-09-2007, 09:12
No właśnie ta cena budzi moje największe zastrzeżenia. Tak jak piszesz 3.5 tyś byłoby ok. ale ponad 5, a tak przynajmniej wynika z przeliczenia tych 1400Eur to już stanowczo za dużo. Zwłaszcza że na papierze to nowe Sony na mocarza nie wygląda.

Nie bierzcie cen referencyjnych za ceny rynkowe, prawdziwa cena zakupu bedzie na pewno o wiele niższa, zwlaszcza po jakimś czasie od premiery. A700 to nie rewolucja ale ewolucja, a o jego przymiotach użytkowych przyjdzie się przekonać dopiero po pewnym czasie użytkowania.

Kaleid
06-09-2007, 09:17
Szkoda ze wywalili drugie kółko :) Była to fajna rzecz w 7D

pn
06-09-2007, 09:23
Jako uzytkownikowi D7D bardzo brakuje mi w nowym Soniaku drugiego kolka z kompensacja ekspozycji oraz rewelacyjnych bankow pamieci na kolku podstawowym...

To bylby duzy plus.

Tak to nie widze specjalnie czym mialaby zawalczyc z 40D... (D300 to moim zdaniem zdecydowany odskok funkcjonalno-uzytkowy, inna polka).

Mimo walecznych zapowiedzi Sony, na rynku Dslr bedzie pewnie nadal jak jest:

1. Nikon
2. Canon
3. Sony

wyrwiflak
06-09-2007, 09:27
Optycznie to drugiego kółeczka brakuje wielu minoltowcom... ale okaże się czy wogóle będzie go brakować użytkowo - zastosowany joystick może być bardzo praktyczny no i jest dostępny pod kciukiem, czyli może być obsługiwany bez odrywania wzroku od wizjera. A program pamięci ustawień MR jest obecny na kółku.

pn
06-09-2007, 09:34
Optycznie to drugiego kółeczka brakuje wielu minoltowcom... ale okaże się czy wogóle będzie go brakować użytkowo - zastosowany joystick może być bardzo praktyczny no i jest dostępny pod kciukiem, czyli może być obsługiwany bez odrywania wzroku od wizjera. A program pamięci ustawień MR jest obecny na kółku.
To nie to samo. Kompensacje wykonywalo sie blyskawicznie i wygodnie, bez odrywania w ogole wzroku od wizjera, bez myslenia, patrzenia, chociazby w to co pokazuje wizjer, na czuja. Bomba to byla.

MR to nie to samo. Banki 1, 2, 3, pyk i blyskawicznie przekrecone, wszystko jak zaprogramowane, niezaleznie od ustawienia jakichkolwiek przelacznikow.

Musze wziac nowa Alphe w reke, zobaczymy...

prz3mo
06-09-2007, 09:39
Mimo walecznych zapowiedzi Sony, na rynku Dslr bedzie pewnie nadal jak jest:

1. Nikon
2. Canon
3. Sony

A na miejscu 3 nie jest Pentax raczej ?
K10D i K100D to były hity marketingowe i na swiecie sie sprzedaja bardzo dobrze.

pn
06-09-2007, 09:50
Calkiem mozliwe.

PS. Po dlugich i szumnych zapowiedziach A700 wyglada jednak dosyc skromnie przy 40D i D300... Swietny aparat dla tych, ktorzy juz sa w systemie i nic wiecej.

CzłowiekZ
06-09-2007, 10:09
K10D i K100D to były hity marketingowe i na swiecie sie sprzedaja bardzo dobrze.

Na 3 jest Olympus, potem Pentax i za Pentaxem Sony. Zresztą Nikon prowadzi ze sporą przewagą nad Canonem.

Niedzwiedz
06-09-2007, 10:12
a mnie to bardzo cieszy ta premiera sony :) jeszcze niech pentaks wrzuci cmosa 12 mpx :) i bedzie bardzo fajna konkurencja na rynku :) potem juz FF dla sony i pentaksa i bedzie jak za analoga ;) aparaty nie wiele sie rozniac w sumie

Kolekcjoner
06-09-2007, 10:19
Na 3 jest Olympus, potem Pentax i za Pentaxem Sony. Zresztą Nikon prowadzi ze sporą przewagą nad Canonem.

A podasz jakieś źródło tych rewelacji ;):).

CzłowiekZ
06-09-2007, 10:24
A podasz jakieś źródło tych rewelacji ;):).

GFK jak znajdę wykresy to wkleję tylko nie pamiętam gdzie to czytałem.

MrQba
06-09-2007, 10:42
na fotopolis pierwsza prezentacja zdjęć aparatu i opis.
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6326 (http://fotopolis.pl/index.php?n=6326)

Jacek_Z
06-09-2007, 13:23
a mnie to bardzo cieszy ta premiera sony :) jeszcze niech pentaks wrzuci cmosa 12 mpx :) i bedzie bardzo fajna konkurencja na rynku :) potem juz FF dla sony i pentaksa i bedzie jak za analoga ;) aparaty nie wiele sie rozniac w sumie

Ja mam też taka nadzieję. W momencie jak każda z firm będzie miała body z 10-12 MP, nie szumiące do ISo 800, robiące te kilka (około 5) kl/s to właściwie nie sprzęt będzie ograniczał i "tłumaczył" fotografa. Przecież to wystarcza 95% zaawansowanym fotoamatorom i 80% zawodowcom. Do teraz można było zwalac na ograniczenia, braki funkcji w niskich body. Cyfra już doszła do etapu, że większość fotografów nie potrzebuje nic więcej. Do robienia zdjęć oczywiście :-D . Bo do dyskutowania na forach to co innego. :neutral: Zawsze będą dyskusje nad nowinkami (sam biorę w nich udział, fakt). Najistotniejsze jest to, że praktycznie każde body, każdej z firm pozwala na zrobienie techniczne b.dobrych zdjęć. Mniejsze znaczenie zacznie mieć kto ma jakie (jakiej firmy) body, a ważniejsze będzie jakie ma umiejętności i wiedzę, jak to potrafi użyć.
Jestem ciekaw czy stopniowo będzie teraz więcej wątków w działach zdjęciowych i technice czy jednak po staremu - w sprzętowych. Chyba niestety znam odpowiedź.

Willhelm
06-09-2007, 14:19
Co by nie powiedziec, wlasciwie to dobrze ze sony tak walczy o rynek lustrzanek.
Jest to, co prawda, firma bardziej skierowana do szpanerów (historycznie) niz fotografow profesjonalistow, ale kto wie, moze uda sie to zmienic, tym bardziej, ze chyba zawarli niezly uklad z carl zeissem, ktory mozliwe ze bedzie robil coraz wiecej szkiel specjalnie dla sonego. Jednak mysle ze przegra za pare lat z Nikonem i... Sigma! Sigma ma Foveon3, a Nikon (niestety tylko na razie) opatentowany podobny system. Pozyjemy zobaczymy.
Mam tylko szczera nadzieje, ze nie przyjdzie mi nigdy kupowac soniaka:)

P.S. Nie wiedzialem, ze Nikon wyprzedza Canona. Ponawiam prosbe o linka do tych danych...

Kolekcjoner
06-09-2007, 14:52
GFK jak znajdę wykresy to wkleję tylko nie pamiętam gdzie to czytałem.

(....)

P.S. Nie wiedzialem, ze Nikon wyprzedza Canona. Ponawiam prosbe o linka do tych danych...

To już nawet nie chodzi o te wojenki canonowo nikonowe ale pozostałe rewelacje kolegi. Czekamy na te dane :).

Jacku tak już jest że apetyt rośnie w miarę jedzenia. To co mówisz to zabójstwo dla większosci producentów i marketingu :).Teraz już się przecież nie da robić zdjęć bez nie szumiącego iso 3200, 10 kl/sek i wielu innych rzeczy :lol:. Prawda jest taka, że do większości zadań to nawet tak prosta puszka jak D40 wystarcza aż nadto.

CzłowiekZ
06-09-2007, 15:55
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img103.imageshack.us/img103/2424/znikonpress07dslrmonthlzf3.jpg)

Kolekcjoner
06-09-2007, 16:28
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (obrazek)

A te dane to dotyczą całości rynku? Po za tym co to jest GFK :)?

Ryan
06-09-2007, 21:23
A te dane to dotyczą całości rynku? Po za tym co to jest GFK :)?

Dane dotyczą tylko sprzedaży lustrzanek cyfrowych i były prezentowane na prezentacji Nikona podczas premiery D3 i D300. GFK to 5 na świecie firma badająca rynek, największa w Niemczech, więcej info: http://en.wikipedia.org/wiki/GfK ;)

Kolekcjoner
06-09-2007, 21:40
No to z tego wynika, że przed Sony dużo roboty.

Podczas prezentacji nowej Alfy w Japonii któraś z ichniejszych "szych" ;):) zapowiadała, że Sony póki co ma zamiar zdobyć 10% rynku w najbliższym czasie. Ciekawe jak to będzie w praktyce. Zwłaszcza że w kilka dni po rozpoczęciu sprzedaży udział Canona na rynku japońskim skoczył do 57%. No a jeszcze ma być w październiku supermegawypasiony olek :). Machina marketingowa Sony pewnie lada moment ruszy do boju :).

pn
06-09-2007, 21:56
Niech rusza. Niech ludzie kupuja Sony, Canony, Nikony, Pentaxy, Olki...

Kolekcjoner
06-09-2007, 22:18
Niech rusza. Niech ludzie kupuja Sony, Canony, Nikony, Pentaxy, Olki...

Niech tanieją :D.

wyrwiflak
06-09-2007, 23:08

Podczas prezentacji nowej Alfy w Japonii któraś z ichniejszych "szych" ;):) zapowiadała, że Sony póki co ma zamiar zdobyć 10% rynku w najbliższym czasie. Ciekawe jak to będzie w praktyce. Zwłaszcza że w kilka dni po rozpoczęciu sprzedaży udział Canona na rynku japońskim skoczył do 57%. No a jeszcze ma być w październiku supermegawypasiony olek :). Machina marketingowa Sony pewnie lada moment ruszy do boju :).

Rynku nie zdobywa się syupermegawypasionymi aparatami tylko spretem dla amatorów i w mniejszosci dla zaawansowanych entuzjastów. D40X, 400D, E510, K100D to konie robocze swoich marek. Udział sony w rynku nie wzrosnie jakos znacznie dzieki a700 bo to półka D300, czyli zdecydowanie nie mainstream. Ja bym widział szanse na realną zmiane pozycji na rynku dopiero po premierze następcy "leciwej" A100. Tymczasem Sony, marka znana dla niektórych jako producent gadżetów dla dresiarzy, pokazuje że przejęta tradycja KM nie poszła w las i nie została zatracona, i za to mu dzięki. Jest dobra wiadomość dla wszystkich: nie ma obowiązku zakupu A700 :)

Kolekcjoner
07-09-2007, 00:18
Rynku nie zdobywa się syupermegawypasionymi aparatami tylko spretem dla amatorów i w mniejszosci dla zaawansowanych entuzjastów. (....)

Myślę że ten przedstawiciel Sony opierał swoje przewidywania na jakchś realnych podstawach. Zresztą być może następca A100 już w drodze. Pożyjemy zobaczymy.

meliszipak
07-09-2007, 05:40
Canon 40D 1300 $, Nikon D300 1700$ nowa Alfa 1400$- trzeba być szaleńcem aby wybrać Alfę.
Do tego brak szkieł ..... lipa.

CzłowiekZ
07-09-2007, 08:32

A jakiś rok temu słyszałem od Sony o ponad 30% udziale w rynku dslr i 3 czy nawet 2 pozycji. Teraz okazuje się, że jednak to będzie 10% więc pozostała im rywalizacja z Pentaxem w gonieniu Olympusa. Dlatego na dzień dzisiejszy śmieszne są opinie o tym jak Sony ma dokopać Canonowi i Nikonowi i jakie to zagrożenie stanowią dla liderów na rynku.

Wypuścili puszkę (pomijam, że mi się kompletnie nie podoba design), która jest przeciętna, żadne och i achy nie wzbudza, a cena z innej planety. I niech się nie podniecają punktami AF czy MPix, że ma więcej niż 40D, bo Canon zaraz może wyskoczyć z 50D, a Sony znów będzie rzeźbił 2 lata.

pn
07-09-2007, 09:02
Wypuścili puszkę (pomijam, że mi się kompletnie nie podoba design), która jest przeciętna, żadne och i achy nie wzbudza, a cena z innej planety. I niech się nie podniecają punktami AF czy MPix, że ma więcej niż 40D, bo Canon zaraz może wyskoczyć z 50D, a Sony znów będzie rzeźbił 2 lata.
Po co piszesz takie prowokacyjne posty?

Wypuscili A700, niezly aparat, kto chce, to kupi, kto nie chce wybierze 40D albo D80, albo D300, albo 50D czy 6D. I tyle. Nie ma co sie natrzasac.

Fenek
07-09-2007, 11:11
A swoją drogą ciekawe oznaczenie nowego modelu... Ciekawe jak będzie się nazywał odpowiednik naszych jednocyfrówek i co z następnymi generacjami puszek :D Cyfra jedności będzie się zmieniać? :P Alfa 100, Alfa 101, Rudy 102...
Albo może pójdą w kolejne litery alfabetu? Alfa 100, Beta 100... i tak dojdą w końcu może do pełnej wersji pudełkowej. :D

pn
07-09-2007, 11:44
Ja mysle, ze oznaczenie ma najmniejsze znaczenie. Dokladnie mowiac zadne.

Mi sie nowa Alpha podoba. Nie jest to moj ukochany D7D, ale blisko, blisko...

Kolekcjoner
07-09-2007, 11:50
A jakiś rok temu słyszałem od Sony o ponad 30% udziale w rynku dslr i 3 czy nawet 2 pozycji. Teraz okazuje się, że jednak to będzie 10% więc pozostała im rywalizacja z Pentaxem w gonieniu Olympusa. Dlatego na dzień dzisiejszy śmieszne są opinie o tym jak Sony ma dokopać Canonowi i Nikonowi i jakie to zagrożenie stanowią dla liderów na rynku.

Wiesz ja jednak jestem dziwnie spokojny o Sony. Myślę że mają sporo atutów. Własną sieć sprzedaży. Jednak w niektórych kręgach bardzo mocno wiarę w markę. Do tego olbrzymie pieniądze na reklamę. Puszka przeciętna to fakt, nawet bardzo. Tyle że na "Kowalskim" w sklepie Sony może wywrzeć wrażenie (zwłaszcza jak nie ma porównania). O dokopywaniu C i N to nie pamiętam żeby coś takiego mówili ale powalczyć na rynku amatorskim mogą. Myślę że trzecie miejsce na rynku na stałe osiągną szybko.
Mnie się zdaje że nalezy oddzielić to co my uważamy za ważne i dobre od tego co będzie istotne na reklamie i w sklepie. Większość ludzi nie ma czasu na analizownaie for, dpreview i innych opisów w sieci. Idą do sklepu i kupują. Może poczytają pisma, a tam widaomo co się dzieje - kto da więcej. Zobaczymy. Też mnie ta puszka nie powaliła. Myślałem że Sony bardziej zaszaleje.

A swoją drogą ciekawe oznaczenie nowego modelu... Ciekawe jak będzie się nazywał odpowiednik naszych jednocyfrówek i co z następnymi generacjami puszek :D Cyfra jedności będzie się zmieniać? :P Alfa 100, Alfa 101, Rudy 102...
Albo może pójdą w kolejne litery alfabetu? Alfa 100, Beta 100... i tak dojdą w końcu może do pełnej wersji pudełkowej. :D
Najwyższy model to pewnie będzie A900, pozostałe :confused:?

Fenek
07-09-2007, 12:31
Ja mysle, ze oznaczenie ma najmniejsze znaczenie. Dokladnie mowiac zadne.

Mi sie nowa Alpha podoba. Nie jest to moj ukochany D7D, ale blisko, blisko...

Nie mówię że nazwa ma znaczenie, to taka tylko luźna refleksja. ;)

Na papierze fajna puszka, wystarczy dla tych, którzy nadal siedzą w systemie (lub w niego weszli). Nie są jednak zmuszeni zmieniać barw. Dobrze, że w tym segmencie zaczyna się naprawdę ciekawie dziać. :) Brakuje tylko żeby Pentax w tym momencie przyłączył się do zabawy i pomyślał o body jednocyfrowym.

kronos28
07-09-2007, 12:48
hmmm puszka ciekawa ale rzeczywiście nic szałowego - za to ma fajny rozbudowany grip. Jedno jest pewne - do zmiany systemu nie zachęca więc nawet tych 10% nie widzę u sony.

prz3mo
07-09-2007, 12:49
Sample z A700:

http://fotopolis.pl/index.php?n=6327

pn
07-09-2007, 13:24
Puszka przeciętna to fakt, nawet bardzo.
Tak samo przecietna jak 40D...

Do d300 nie bardzo mozna porownywac, bo to inna liga niz 40D czy Alpha 700...

Willhelm
07-09-2007, 13:38
Teraz już się przecież nie da robić zdjęć bez nie szumiącego iso 3200, 10 kl/sek i wielu innych rzeczy :lol:. Prawda jest taka, że do większości zadań to nawet tak prosta puszka jak D40 wystarcza aż nadto.

A co powiesz na ISO 25600 Nikonowego D3? http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6264 musialo by wyjsc strasznie, ale chyba jednak widac wtedy cos wiecej niz tylko szum i snieg...
A co do tego ze zwykla puszka sie nadaje do wiekszosci zadan zgodze sie bez dwoch zdan:)
To link do artykulu o Nikonie gdzie wspomnieli o wyzszosci nad Canonem. Niestety nie udalo mi sie znalesc w googlach nic wiecej http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6288

P.S. Casio pokazal prototyp aparatu(!) robiacego 60(!) zdjec na sekunde przy pelnej rozdzielczosci i 300 przy mniejszej...:)

Kolekcjoner
07-09-2007, 15:54
A co powiesz na ISO 25600 Nikonowego D3? (...)

Powiem tyle że bardzo fajnie mieć coś takiego i móc włączyć. W ekstremalnych sytuacjach może się przydać. Choćby po to żeby zamrozić ruch nawet przy lepszym świetle.

Kolekcjoner
07-09-2007, 16:06
Pn - chyba Cię zmartwię ;):) ale z tego co piszą na CB - właściciele 40D - to wynika, że pucha zajefajna. I do tego można ją już dostać za bardzo przyzwoite pieniądze (ok.4100).

A co do działania mareketingu Sony to już chłopaki zaczynają :D: http://nt.interia.pl/wiadomosci/news/nowa-lustrzanka-miesza-na-rynku,972219

yggdrassill
07-09-2007, 17:05
Pn - chyba Cię zmartwię ;):) ale z tego co piszą na CB - właściciele 40D - to wynika, że pucha zajefajna. I do tego można ją już dostać za bardzo przyzwoite pieniądze (ok.4100).

A co do działania mareketingu Sony to już chłopaki zaczynają :D: http://nt.interia.pl/wiadomosci/news/nowa-lustrzanka-miesza-na-rynku,972219

aku starcza na max 650 zdjec? jesli tak licza jak w nikonie to wyjdzie na jednym aku ze 150-200 zdjec :/

pn
07-09-2007, 21:24

Strasznie sie ciesze, bo znam ja tylko papierowo. :-)

Z 30D jestem bardzo zadowolony, moze kiedys 40D (ale chyba nie, raczej nastepca :-) )

wyrwiflak
08-09-2007, 10:04
Do d300 nie bardzo mozna porownywac, bo to inna liga niz 40D czy Alpha 700...

A co dokładnie świadczy o tym że to inna liga niż D300? Przyzwyczajenie? Jeszcze aparatu nikt nie używał w codziennej praktyce a już jest wyrok że to nie ta liga - niby z wyglądu? Śmiszne. D7D to była jaknajbardziej liga D100 a A700 jest pod wieloma względami udoskonalonym D7D. Praktyka pokaże jak sie ten aparat ma do D7D ale byłbym ostrożniejszy w takich ocenach ju teraz. Przy takich tekstach przypomina mi się mój ulubiony posioł który na pytanie czy oglądał film, o którym wypowiedział sie że mu sie nie podoba powiedział, że nie, ponieważ mu się nie podoba ;)

Kaleid
08-09-2007, 10:28
Jest kilka drobnych szczegółów:

- AF zywcem z jedynek (w tym wypadku D3)
- Wizjer o 100% kryciu kadru
- Uszczelnienia z jedynek
- Samodiagnozujaca sie migawka z gwarancja 150 tys cykli (tej klasy migawka dostepna byla dotychczas w korpusach jednocyfrowych - jedynie D200 mial gwarancje 100 000 cykli, aczkolwiek mimo to, nie byla to ta liga migawki)
- predkosc aparatu dostepna dotychczas jedynie w korpusach serii jednocyfrowej.

itd.

Przesuniecie pewnych cech korpusów zawodowych do pol-zawodowego, sprawilo ze poprzeczka nieco sie podniosla.

Co do SONY, najbardziej podoba mi sie funkcjonalnosc gripa - z przeniesieniem wszystkich potrzebnych przyciskow. Grip w D200 byl fatalny. W D300 zapewne bedzie sporo lepszy - ma przeniesiony wybierak. Ale SONY zrobilo chyba najlepszy :)

CzłowiekZ
08-09-2007, 11:02
Te granice będą się zacierać. Najszybciej pod strzechy trafi chyba 100% OVF i uszczelnienia. Co do 100 tys. klapnięć migawki to dziwne, bo Olympus daje 100 tys. dla każdej swojej lustrzanki, a jedynym wyjątkiem był E-1 z gwarancją na 150 tys.

Wydaje się mi, że D300 to też inna liga, ponieważ w porównaniu do A700 i 40D tylko D300 ma w sobie wszystko! A700 czy 40D mają pewne braki, które ciężko nadrobić. Zresztą to widać po opiniach ludzi (nawet z innych systemów niż Nikon) na których D300 robi ogromne wrażenie.

manfred
08-09-2007, 14:00

Rany jaki następca!!! Toż to pralka ma programy tematyczne.

kanap4
08-09-2007, 14:21
A czy programy tematyczne przeszkadzaja w zrobieniu dobrego zdjecia?

manfred
08-09-2007, 14:28
Nie

Kolekcjoner
08-09-2007, 14:55
(....)Wydaje się mi, że D300 to też inna liga, ponieważ w porównaniu do A700 i 40D tylko D300 ma w sobie wszystko! A700 czy 40D mają pewne braki, które ciężko nadrobić. Zresztą to widać po opiniach ludzi (nawet z innych systemów niż Nikon) na których D300 robi ogromne wrażenie.

To widać też po cenie :).

pn
08-09-2007, 15:25
A co dokładnie świadczy o tym że to inna liga niż D300?
Czy system blysku ADI zostal poprawiony?

D7D to cudo, moj ulubiony aparat, ale ADI to beznadzieja, jedyne co jest powtarzalne, to kompletna niepowtarzalnosc.

Nie sadze tez, zeby AF A700 mogl sie rownac z D300, ilosc zdjec seryjnych tez ustepuje, niby wszystko razem drobne rzeczy, ale to male cos wlasnie robi roznice...

mir
08-09-2007, 15:36
A mnie dziwi jedna rzecz, nikt jeszcze nie miał A700 i D300 w ręce a już takie oceny. Osadzić dana puszkę można po dłuższym użytkowaniu a nie po suchych danych na papierze.

Kolekcjoner
08-09-2007, 16:03
A mnie dziwi jedna rzecz, nikt jeszcze nie miał A700 i D300 w ręce a już takie oceny. Osadzić dana puszkę można po dłuższym użytkowaniu a nie po suchych danych na papierze.

Oczywiście ale parametry od tego używania się przecież nie zmienią, a póki co tylko porównanie parametrów zostaje. I z tych parametrów wynika, że A700 to inna liga niż D300 i tyle. Podobieństwo matrycy to rzecz myląca. Niedługo wszystkie aparaty będą miały bardzo podobne matryce albo nawet identyczne i sytuacja wróci do czasów analoga gdzie ważne były funkcje i parametry.

manfred
08-09-2007, 19:01

Święta racja

wyrwiflak
08-09-2007, 22:05
Czy system blysku ADI zostal poprawiony?

D7D to cudo, moj ulubiony aparat, ale ADI to beznadzieja, jedyne co jest powtarzalne, to kompletna niepowtarzalnosc.

Nie sadze tez, zeby AF A700 mogl sie rownac z D300, ilosc zdjec seryjnych tez ustepuje, niby wszystko razem drobne rzeczy, ale to male cos wlasnie robi roznice...

Błysk ADI został poprawiony - to konkluzja kolegi z KKM który miał już przyjemność użytkować A700 i pozwolono mu robić zdjęcia na własnej karcie (i je wziąć), jako osoba doświadczona przez niedopracowany ADI z D5D sprawdzenie nowego błysku było jednym z jego priorytetów - i ponoć jest o niebo lepiej. Ale to jego subiektywna ocena, przyjdzie poczekać na większe recencje.

Śmiem twierdzić że wprowadzenie programów tematycznych może jedynie pomóc w sprzedaży A700 miast jej szkodzić. Pisałem już o tym kiedyś - zawodowcom to nie przeszkadza (chyba że mają średniowieczne poczucie honoru) a entuzjastom i amatorom bardzo pomoże.

Fajny ficzer to zmienianie ustawień joystickiem bezpośrednio na status screenie na LCD - aż dziw że nikt dotychczas tego nie zastosował. Mi osobiście A700 podoba się coraz bardziej, także chyba przestane pisać w tym wątku bo staje się nieobiektywny ;)

CzłowiekZ
08-09-2007, 22:09
Fajny ficzer to zmienianie ustawień joystickiem bezpośrednio na status screenie na LCD - aż dziw że nikt dotychczas tego nie zastosował. Mi osobiście A700 podoba się coraz bardziej, także chyba przestane pisać w tym wątku bo staje się nieobiektywny ;)

Możesz rozwinąć?

wyrwiflak
08-09-2007, 22:37
Możesz rozwinąć?

http://www.cameralabs.com/reviews/Sony_Alpha_DSLR_A700/video_review.shtml
pod koniec drugiej minuty,

naciskając Fn zyskuje sie dostep do status screena i mozna poruszajac joyem poruszac podswietlonym wyborem na LCD zmieniajac ustawienia pokretlem - elastyczne, nieprawdaż?

CzłowiekZ
09-09-2007, 08:59
http://www.cameralabs.com/reviews/Sony_Alpha_DSLR_A700/video_review.shtml
pod koniec drugiej minuty,

naciskając Fn zyskuje sie dostep do status screena i mozna poruszajac joyem poruszac podswietlonym wyborem na LCD zmieniajac ustawienia pokretlem - elastyczne, nieprawdaż?

To przecież tak jest w Olympusach więc Ameryki nie odkryli :-P

wyrwiflak
09-09-2007, 12:05
To przecież tak jest w Olympusach więc Ameryki nie odkryli :-P

Faktycznie, nie wiedziałem o tym. Widze że to wprowadzono już w E330. Pewnie Sony chce ułatwić olkowcom przechodzenie do systemu Alpha ;)

żółto-czarny
10-09-2007, 13:07
Puszka oczywiście jest ważna, ale ciekawe co potrafią te dwa słoiki - 3,5-5,6/16-105 i 3,5-6,3/18-250. 13,9x zoom :shock: niewiarygodne! Prawie jak w megawypasionych kompaktach :lol: Tylko czy na takie szkiełka czekają przyszli "półprofesjonalni" użytkownicy A700???

Jacek_Z
10-09-2007, 13:31
Puszka oczywiście jest ważna, ale ciekawe co potrafią te dwa słoiki - 3,5-5,6/16-105 i 3,5-6,3/18-250. 13,9x zoom ...... Tylko czy na takie szkiełka czekają przyszli "półprofesjonalni" użytkownicy A700???
pewnie półprofesjonalni to nie. Ale bym się bardzo nie przejmował co za szkło pokazują razem z puszkami. Bo czasami to jest tak, że coś dla profi i coś dla mas. Z nikonem D200 pokazano 18-200VR.
Za to z d3 pokazano 14-24 i 24-70/2.8. Tylko tu musieli to zrobić, bo by brakowało optyki w tym zakresie do FF.

Squier
10-09-2007, 13:52
16-105 od Sony to tylko przekonstruowany obiektyw z Sony R1 (zbierający notabene świetne opinie). 18-250 to przecież Tamron 18-250, również niezły, lepszy od 18-200 Tamrona i Sigmy.
Pozdrawiam

mir
10-09-2007, 14:34
Zolto-Czarny tak dla przypomnienia to kazdy producent ma w swojej ofercie spacer zoom, wiec nie wiem dlaczego tak cię to dziwi. Ja osobiście tez sie zastanawiałem nad kupnem takiego 18-200 Tamrona, miałem okazje go mieć za 600zl, na wycieczki rowerowe jak znalazł.

Kolekcjoner
10-09-2007, 15:40
Ja myślę że akurat jeśli chodzi o szkła to to jest bardzo dobre posunięcie. Takie szkła są dobrze sprzedawalne - widać to choćby po zapytaniach na różnych forach o takie spacerzoomy.
Ogólnie ten aparat jest dość dziwnie pozycjonowany. Brak w nim ewidentnie wodotrysków, z opisów tych co go mieli w rękach jest dość prosty i solidny czyli kierowany bardziej do pro (semi pro). Z drugiej strony Sony na tym rynku nie powalczy zbyt mocno właśnie ze względu na braki systemowe i ograniczone zaufnie do marki w tym segmencie (na razie). Do tego parametry dla bardziej zaawansowanych użytkowników nie koniecznie zachwycają (brak 14 bit, tylko jeden krzyżowy, jednak mniej fps).
Z kolei na potrzeby rynku amatorskiego brak tak fajnego bajeru jakim jest LV to bardzo duża wada. Też prognozy cenowe nie są nadzwyczaj optymistyczne - mówi się o 5 kzł na początek.
Choć zdarzało sie już w historii, że właśnie takie produkty pozornie bez szans na wielką popularność stawały się hitem - może Sony na to liczy.

Agat
10-09-2007, 19:55
16-105 od Sony to tylko przekonstruowany obiektyw z Sony R1 (zbierający notabene świetne opinie).

Bzdura. Obiektyw do R1 to zupełnie inna konstrukcja. W R1 tylna soczewka jest niecały centymetr od matrycy...

Squier
10-09-2007, 20:40
Bzdura. Obiektyw do R1 to zupełnie inna konstrukcja. W R1 tylna soczewka jest niecały centymetr od matrycy...

Może źle się wyraziłem, jest to przekonstruowany obiektyw z Sony R1.

Agat
10-09-2007, 21:58
Przekonstruowany...Całkowicie, bo to zupełnie inna budowa, pomijając zakres 24-120 w R1 vs 24-157,5...

CzłowiekZ
10-09-2007, 22:19
Może źle się wyraziłem, jest to przekonstruowany obiektyw z Sony R1.

A ja myślałem że Zeiss 16-80 jest tym z R1?

wyrwiflak
10-09-2007, 22:43
Żaden nie jest tym z R1. Inna odległość ostatniej soczewki od matrycy, inna światłosiła; takie ewentualne "przekonstruowywanie" to już w gruncie rzeczy zupełnie inny obiektyw. Pierwsze sample z 16-105 są obiecujące, cena na starcie pewnie nieco poniżej 2000zł, MTF ponoć nieco gorsze od ZA16-80.

żółto-czarny
11-09-2007, 14:09
Dziwny ten brak górnego LCD. W D7D to miejsce było przynajmniej dobrze wykorzystane. A700 ma tam parę guzików, które możnaby spokojnie przeorganizować.

Kolekcjoner
11-09-2007, 14:59
Brak tego górnego LCD u Minolty to chyba była norma.

Jacek_Z
11-09-2007, 21:09
tak, norma. Ale chyba z tych bez sensu. Bo posiadanie tych dużych ilości info na wyświetlaczu, do ogarnięcia jednym rzutem oka nie jest wadą.

pn
11-09-2007, 21:39
http://www.redcoon.de/index.php/cmd/shop/a/ProductDetail/pid/B134483/cid/10015/refId/idealo/

Kolekcjoner
11-09-2007, 21:59
http://www.redcoon.de/index.php/cmd/shop/a/ProductDetail/pid/B134483/cid/10015/refId/idealo/

1300 ojro czy to realna cena czy zbierają chętnych?

żółto-czarny
11-09-2007, 22:02
Co do tego wprowadzania ustawień na 3" LCD, to jest jeszcze sprawa prądożerności takiego rozwiązania. Może dadzą porządne akumulatorki, nie wiem jak to było u D5D i D7D.

Agat
11-09-2007, 22:43
A czy przypadkiem więcej prądu nie pochłaniają dwa ekrany LCD: duży 3-calowy i mały, monochromatyczny na górze ? :cool:

Fenek
11-09-2007, 22:52
A czy przypadkiem więcej prądu nie pochłaniają dwa ekrany LCD: duży 3-calowy i mały, monochromatyczny na górze ?
A czy przypadkiem włączony aparat z aktywnym małym wyświetlaczem nie jest w stanie wytrzymać nawet tygodnie bez znacznego rozładowania baterii? W DSLR najwięcej energii żre kłapanie lustrem, pomiar światła i telewizorek na tylnej ściance. ;) Im rzadziej ten ostatni jest odpalany, tym lepiej dla baterii. W przypadku D80 ograniczenie skłonności do ciągłego przeglądu zdjęć = do ok. 150 zdjęć więcej na jednym ładowaniu.

Agat
11-09-2007, 23:03
Ten duży ekran bardzo łatwo wyłączyć, gdy nie jest potrzebny. Zresztą, większości ustawień i tak nie widać na małym ekraniku i trzeba korzystać z dużego. Więc po co ten mały ?

Kaleid
11-09-2007, 23:05
Wyobraź sobie że są aparaty, w których na górnym LCD widać na prawdę bardzo dużo :)

Fenek
11-09-2007, 23:33
Ten duży ekran bardzo łatwo wyłączyć, gdy nie jest potrzebny. Zresztą, większości ustawień i tak nie widać na małym ekraniku i trzeba korzystać z dużego. Więc po co ten mały ?
No cóż, gdy jednak jest potrzebny, trzeba go włączyć. A potrzebny jest często. Wszystkie ważne ustawienia w razie potrzeby da radę podejrzeć/zmienić na małym LCD. Brakuje tam co najwyżej tylko info o np. aktualnych nastawach dla JPG (jest ostrzeżenie o ustawionym B/W).

Kolekcjoner
12-09-2007, 00:18
Cóż może to tylko kwestia przyzwyczajenia ale dla mnie lepiej mieć górny wyświetlacz niż nie mieć. Po prostu to w niczym nie przeszkadza. Zwłaszcza że w nowych lustrach można wszystkie parametry przywołać na główny LCD także nie ma problemu.

igorzak
12-09-2007, 08:46
Nie wiem jak Wy, ale mi trudno wyobrazić sobie używanie aparatu bez górnego wyświetlacza.

pn
12-09-2007, 09:01
Ja uzywalem D7D i nie brakowalo mi gornego wyswietlacza.

Tyle, ze w tym aparacie nawet korekte ekspozycji i korekte blysku widac bylo na odpowiednim pokretle, czego niestety w nowym Sony nie ma i bez LCD ani rusz. Dlatego dziwi mnie, ze nie dali malego wyswietlacza, kiedy na gorze jest mnostwo wolnego miejsca...

mir
12-09-2007, 12:53
Ja tez użytkowałem Minolte i nie odczuwałem braku górnego lustra, za to cholernie wnerwia mnie jak mam spojrzeć na górne lustro a aparat jest na statywie.

prz3mo
12-09-2007, 15:11
Ja takze potwierdzam przydatnosc gornego wyswietlacza. Bardzo czteso uzywam przy zmianie nastawów.

Thrasher
12-09-2007, 16:33
A ja nie potwierdzam, bo nastawy widzę w wizjerze i nie korzystam z wyświetlacza.

Jacek_Z
12-09-2007, 16:39
zdaje się, że posiadacze sony nie wiedzą ile info można dać na górnym wyświetlaczu.

Thrasher
12-09-2007, 16:45
zdaje się, że posiadacze sony nie wiedzą ile info można dać na górnym wyświetlaczu.

Mnie wystarczy, przysłona, czas i drabinka w wizjerze.

sad_minoltus
12-09-2007, 17:37
Witam Nikonowców :)

Tak dla nie zorientowanych A700 to praktycznie pierwsza lustrzanka Sony, na którą firma miała więcej czasu. Sony Alfa 100 była to niedoróbka po przejęciu firmy KM. Z jasnych przyczyn Sony musiało wypuścić coś bardzo szybko, gdyż poprzednia firma "zamuliła" z braku funduszy i przeinwestowania poprzednich projektów.

Widać to po użytej matrycy CMOS, sądzę że sony chciała CMOSa włożyć w pierwsze dziecko, jednak to wymagało czasu. (którego SONY nie miało) Minoltowski system działał wyłącznie na CCD.

Teraz SONY zacznie się rozkręcać. Słynny "piramidon" ma być odpowiedzią na pytania: co potrafi nowy producent.
Wreszcie jest o czym podyskutować, jeśli chodzi o sprzęt na bagnet A. Poprzedni "wynalazek" traktował bym jako niemiłe pierdnięcie w stronę byłych klientów Minolty :)

Pozdrawiam!

Thrasher
12-09-2007, 17:50
Witam Nikonowców :)

Tak dla nie zorientowanych A700 to praktycznie pierwsza lustrzanka Sony, na którą firma miała więcej czasu. Sony Alfa 100 była to niedoróbka po przejęciu firmy KM. Z jasnych przyczyn Sony musiało wypuścić coś bardzo szybko, gdyż poprzednia firma "zamuliła" z braku funduszy i przeinwestowania poprzednich projektów.

Widać to po użytej matrycy CMOS, sądzę że sony chciała CMOSa włożyć w pierwsze dziecko, jednak to wymagało czasu. (którego SONY nie miało) Minoltowski system działał wyłącznie na CCD.

Teraz SONY zacznie się rozkręcać. Słynny "piramidon" ma być odpowiedzią na pytania: co potrafi nowy producent.
Wreszcie jest o czym podyskutować, jeśli chodzi o sprzęt na bagnet A. Poprzedni "wynalazek" traktował bym jako niemiłe pierdnięcie w stronę byłych klientów Minolty :)

Pozdrawiam!

Oby kolega był jak najbardziej zadowolony z nowych puszek ;-)

Pozdrawiam

sad_minoltus
12-09-2007, 18:00
Oby kolega był jak najbardziej zadowolony z nowych puszek ;-)

Pozdrawiam

Też mam taka nadzieję :)

Nikon również zaprezentował sie z jak najlepszej strony D300 to ciekawy kąsek. 14-bitowe pliki RAW, wysoka jakość oraz bogaty wybór czułości do ISO 6400 :) Dochodzi to sytuacji, gdzie cyber-lustra są naprawdę dopracowane i zaczynają naprawdę ciekawą epokę fotografii z coraz mniejszymi ograniczeniami.

Agat
13-09-2007, 00:57
Nie przeceniałbym tych 14-bitów. K10D ma 22 bity, z czego niewielki pożytek. I tak kończy się na 8 bitach.

Kolekcjoner
13-09-2007, 01:09
Nie przeceniałbym tych 14-bitów. K10D ma 22 bity, z czego niewielki pożytek. I tak kończy się na 8 bitach.

Pentax ma 22 bit-owy procesor do obróbki obrazu, a mówimy tu o 14-bitowych przetwornikach A/C matrycy. To zupełnie inna bajka.

Agat
13-09-2007, 08:31
Siła marki to siła marketingu :-) 14 bitów to więcej niż 12, więc musi być lepsze ;-)

wyrwiflak
13-09-2007, 09:49
Z jednej rzeczy odnośnie A700 Nikoniarze beda sie bardzo cieszyc - jest szansa że A700 bedzie do wyrwania ze sklepow w cenie podobnej do obecnej ceny D200, co znaczy że D200 wkrótce powinien staniec :)

żółto-czarny
13-09-2007, 10:41
A kto by tam jeszcze marzył o tak wstrętnie szumiącym d200? ;-)

pn
13-09-2007, 10:53
A kto by tam jeszcze marzył o tak wstrętnie szumiącym d200? ;-)
Ja.

Jakon
13-09-2007, 11:18
I ja... :)

Kolekcjoner
13-09-2007, 14:29
Siła marki to siła marketingu :-) 14 bitów to więcej niż 12, więc musi być lepsze ;-)
Wiesz póki co być może to marketing. Jednak jak się zobaczy Raw-y z nowych puszek to się oceni i być może zysk jakiś z tego jest.

Agat
13-09-2007, 21:43
Z D300 jeszcze nie widziałem. Z A700 - tak :-)

Kaleid
13-09-2007, 22:22
Tylko Chuck Norris otrzymuje 14-to bitowe RAWy z A700, nie ściemniaj.

Agat
14-09-2007, 08:09
Już wiem, skąd to "N" w nazwisku Chucka :-)

Fenek
14-09-2007, 09:57
A "C" w imieniu? Patrzcie co by wyszło z fuzji C + N! :mrgreen:

Agat
14-09-2007, 15:06
Już wyszło :-) Chuck

Pawel Pawlak
24-09-2007, 11:39
sample z A700 http://www.carlgarrardphotography.photoheretic.com/
Jak na razie obejrzałem sobie TIFy z iso1600... Bardzo mi się podoba charakterystyka szumów, kolorystyka, DR.

shaolin
24-09-2007, 19:46
http://www.sony.jp/products/Consumer/dslr/products/body/DSLR-A700/sample.html oficjalne - zeby nie bylo ze takich sony nie robi ;) ;) niestety tylko na iso100... ;) nie wydaje mi sie zeby ktos dawal wiec daje ja ;)

KAWON
25-09-2007, 20:05
Cena referencyjna A700 podobno ok. 5000,00 pln. Referencyjna D300 podobno ok. 8000,00 pln (wiem, ze zbyt duzo tego podobno ;) ). Jesli tak jednak bedzie na dzien dobry, ta IMO nowa Alpha bedzie bardzo ciekawa propozycja.

Ryan
25-09-2007, 20:25
dokładnie :) W ogóle ceny obu body będą kluczowe i przypuszczam, że podobnie jak w niższym segmencie (A100 - D80) oba modele nie do końca będą ze sobą konkurować bo to jednak inna półka i cena.

Kolekcjoner
25-09-2007, 20:59
Cena referencyjna A700 podobno ok. 5000,00 pln. Referencyjna D300 podobno ok. 8000,00 pln (wiem, ze zbyt duzo tego podobno ;) ). Jesli tak jednak bedzie na dzien dobry, ta IMO nowa Alpha bedzie bardzo ciekawa propozycja.

Ona byłaby super interesująca gdyby nie 40D za ok. 4kzł z tendencją do spadku w najbliższych dniach o cashback 70 eur ;).

Jacek_Z
25-09-2007, 21:13
Ale wybierają system osoby wchodzące po raz pierwszy w lustrzanki. Większość jednak wymienia po prostu body na wyższy model i pozostaje w systemie. Z róznych powodów - zgromadzona optyka, lampa błyskowa systemowa, przyzwyczajenia, lojalność. No i w końcu dla jakiegoś powodu za pierwszym razem wybrali N czy C czy M-KM-S, P. Bo im podoba się gałkolgia, design itp. Oczywiście sa przesiadkowicze i "poszukujący". Najczęsciej to ci co kupili body z kitem i może dodatkowym szkiełkiem. Czyli A 700 jest głownie dla posiadaczy jakiegoś modelu Koniki-Minolty czy Sony A100. Ich mniej interesuje cena canona 40D, Nikona D80 czy 300

KAWON
25-09-2007, 21:24
Ona byłaby super interesująca gdyby nie 40D za ok. 4kzł z tendencją do spadku w najbliższych dniach o cashback 70 eur ;).Cena referencyjna Canona nie ksztaltuje sie na poziomie ok. 4000,00 pln.
Przypuszczam, ze A700 krotko po premierze bedzie dostepna (np. w sklepach internetowych) jakies 15-20% taniej niz cena referencyjna, czyli gdzies za ok. 4100,00.

Kaleid
25-09-2007, 21:54
Oj nie szalej tak Kawon..cena sugerowana przez Nikona na Europę, to ok 1800Euro... to nawet nie jest 7 tys, do osmiu deko brakuje:) Jesli wierzyc zapewnieniom NP, to cena bedzie wynosci 6 tys z hakiem...i to raczej bliżej 6 niz 7 :)

Kolekcjoner
25-09-2007, 21:57
Ale wybierają system osoby wchodzące po raz pierwszy w lustrzanki. Większość jednak wymienia po prostu body na wyższy model i pozostaje w systemie. Z róznych powodów - zgromadzona optyka, lampa błyskowa systemowa, przyzwyczajenia, lojalność. No i w końcu dla jakiegoś powodu za pierwszym razem wybrali N czy C czy M-KM-S, P. Bo im podoba się gałkolgia, design itp. Oczywiście sa przesiadkowicze i "poszukujący". Najczęsciej to ci co kupili body z kitem i może dodatkowym szkiełkiem. Czyli A 700 jest głownie dla posiadaczy jakiegoś modelu Koniki-Minolty czy Sony A100. Ich mniej interesuje cena canona 40D, Nikona D80 czy 300

Ceny konkurencji są o tyle ważne, że wpływają na cenę danego body w danym systemie. Nie bardzo można od tego abstrachować. Tyle że należy brać pod uwagę cały rynek, a nie jedną puszkę i to z całym szacunkiem dla A700 ale przerastającą produkt Sony o klasę.

Cena referencyjna Canona nie ksztaltuje sie na poziomie ok. 4000,00 pln.
Przypuszczam, ze A700 krotko po premierze bedzie dostepna (np. w sklepach internetowych) jakies 15-20% taniej niz cena referencyjna, czyli gdzies za ok. 4100,00.

Pożyjemy zobaczymy. Myślę że na początku cena będzie się trzymać, bo Sony będzie chciało obdoić "systemowców".
Nie wiem na jakim pozoimie kształtuje się cena referencyjna canona ale nawet w drogich sklepach można go kupić za 4200.

Jacek_Z
25-09-2007, 22:09
Ceny konkurencji są o tyle ważne, że wpływają na cenę danego body w danym systemie. Nie bardzo można od tego abstrachować.
To jest istotne dla producenta. On nie może porzegiąć z ceną by nie stracic starych klientów. Za niską - może dać, ale .. nie dają :-D :-D :-D w każdym razie ja nie słyszałem skarg na to, że płaci się za mało za body.

Tyle że należy brać pod uwagę cały rynek, a nie jedną puszkę i to z całym szacunkiem dla A700 ale przerastającą produkt Sony o klasę.
No własnie piszę o tym, że dla Minolto - Koniko - Soniacza wybór to to co daje ta firma, a oferta C czy N jest mniej istotna. W dzisiejszych czasach nie ma jakiś wielkich odbić cenowych. Generalnie - porównywalna cena - porównywalny produkt. Albo jaśniej - wyższa cena - lepsze body.
Wg ciebie - canoniera 40D przerasta Sony A700 jak rozumiem. Ale to twój pogląd. Bo masz canona, jego szkła, jesteś do canona przyzwyczajony. Ale ci co mają Sony czy KM - sa przyzwyczajeni do stabilizacji matrycy a nie obiektywów, ustawień na gałkach i braku górnego wyświtlacza itd. Tak wolą, to lubią, tak wybierają. Na pewno wg nich 40D nie przerasta o klasę A700, a jest najwyżej mu równy. I mają argumenty - to trzeba przyznać. Matryca prawie 13 MP ze stabilizacją.

Kolekcjoner
25-09-2007, 22:26
T(....)
Wg ciebie - canoniera 40D przerasta Sony A700 jak rozumiem. Ale to twój pogląd. Bo masz canona, jego szkła, jesteś do canona przyzwyczajony. Ale ci co mają Sony czy KM - sa przyzwyczajeni do stabilizacji matrycy a nie obiektywów, ustawień na gałkach i braku górnego wyświtlacza itd. Tak wolą, to lubią, tak wybierają. Na pewno wg nich 40D nie przerasta o klasę A700, a jest najwyżej mu równy. I mają argumenty - to trzeba przyznać. Matryca prawie 13 MP ze stabilizacją.

Miałem akurat na myśli D300, bo była o nim mowa (brak precyzji z mojej strony :oops:). W to że miłośnicy systemu Sony/Minolta będą sądzić, że A700 przerasta wszystko co żyje na tej planecie nie wątpię :).

prz3mo
25-09-2007, 22:41
W obliczu A700 i 40D jestem ciekaw co bedzie oferował nastepca D80.
Po wejsciu D300 na rynek i prawdopodobym zakonczeniu wtedy produkcji D200, Nikonowi pozostanie odmłodzić D80 i powalczyc wlasnie z 40D i Alfą. Moze byc ciekawie :)

Jacek_Z
25-09-2007, 22:49
Miałem akurat na myśli D300, bo była o nim mowa (brak precyzji z mojej strony :oops:).
W to że miłośnicy systemu Sony/Minolta będą sądzić, że A700 przerasta wszystko co żyje na tej planecie nie wątpię :).
eee... chyba nie. Posiadacze A700 nie mają złudzeń, że nie jest to puszka na miarę 1D MK3 czy D3, ani nawet D300. Ale to są zdecydowanie droższe body. Mam kolegę który jak zaczął sie zajmowac fotografią to wszedł w praktikę, potem w Minoltę (klika body naraz, cała rodzinka foci), teraz ma cyfrę D7D. I juz od czasów analogowej Minolty żałował, że nie ma Minolta puszki profi. Stać go było na coraz lepszy sprzęt. Teraz dalej będzie w Sony.

PS
Najzabawniejsze jest czemu przed laty (lata 80-te) wszedł w minoltę. Bo ta miała w ofercie lampę makro z 4 palnikami naokoło, każdy z nich dawał sie osobno włączać. Lampy makro Nikona i canona takiej mozlwości nie miały. W tamtych latach nie było jak tego sprzętu pomacać, mało kto miał zachodni sprzet. Więc to kupił (w tamtych czasach zachodni sprzęt kosztował mnóstwo pieniędzy) a potem się okazało, że ta funkcja w praktyce jest mu nieżyteczna. Było zbyt blisko osi, bezcieniowo. Zrobił sobie zwykłe lampy na wysięgnikach novoflexa. Potem dochodziły obiektywy, kolejne body ... i miał za duzo sprzętu by zmieniać firmę.
Pewnie gdyby wtedy miał forum, mógł pogadać i popróbowac pracy z taką lampa makro - to by wybrał nikona czy canona. A tak jest Minolciarzem.

shaolin
26-09-2007, 06:11
Soniaczominolciarze po prostu nie maja innego wyboru - jezeli chca zmienic na cos lepszego zostajac w systemie to pojda po A700 bo przeciez nic innego aktualnie nie ma. To jak z Olkowcami ktorzy mieli swojego pro E1, potem tylko amatorki i wszyscy zacieraja rece na nadchodzacego E3 - juz kazdy zarzekl sie ze kupuje, nawet jak jeszcze nikt kolo niego nie stal ;) oczywiscie twierdzac ze bedzie najlepsza propucha na rynku ;) Mam nadzieje ze Sony pokaze niedlugo cos pro chocby po to zeby mozna bylo zobaczyc co oni wykombinowali - w koncu im wieksza konkurencja tym lepiej ;)

pn
26-09-2007, 08:59
Ale ci co mają Sony czy KM - sa przyzwyczajeni do (...) ustawień na gałkach i braku górnego wyświtlacza itd.
Ale ustawien na galkach juz nie ma. Sony dalo guziczki ala Canon, bez gornego wyswietlacza. Jest to mocny krok wstecz w ergonomii w stosunku do D7D. Wlasciwie jako uzytkownik D7D jestem rozczarowany, nowy produkt jest mocno Canonowaty i tylko zatwardziali milosnicy bagnetu A moga sobie wmawiac, ze jest to nastepca / kontynuator rozwiazan z D7, D9, czy D7D.

albercikk
26-09-2007, 09:25
Miałem akurat na myśli D300, bo była o nim mowa (brak precyzji z mojej strony :oops:). W to że miłośnicy systemu Sony/Minolta będą sądzić, że A700 przerasta wszystko co żyje na tej planecie nie wątpię :).

Każdy sądzi podług siebie.
Poczytaj trochę forum KKM a przekonasz się że nie ma tam wysypu fanatyków jedynie słusznego systemu, tak jak na innych forach ;)

P.S. Z tym przerastaniem to po pierwsze poczekał bym do jakiś miarodajnych porówań i testów obu puszek, po drugie nie popadajmy w przesadę, trzeba spojrzeć trochę obiektywnie, Przykładowo C40D rejestruje dobre obrazy na wszystkich czułościach, niezły AF, jaka taka współpraca z lampą- To są bardzo ważne kwestie ale to jest praktycznie koniec zalet, wyświetlacz, ergonomia, AutoISO i parę innych rzeczy w puszkach C.. jest na dramatycznie nędznym poziomie.

Soniaczominolciarze po prostu nie maja innego wyboru - jezeli chca zmienic na cos lepszego zostajac w systemie to pojda po A700 bo przeciez nic innego aktualnie nie ma.

albo kupią C, N, P, O - fakt że zmiana systemu jest kosztowna, ale nie przesadzajmy z tym brakiem wyboru, w systemie są tylko ci którzy chcą, ja widzę to tak: są lub nie długo bedą trzy ciekawe puszki różnych firm (D300, C40D, A700) i skupiam się na tym aby dobrać sobie sprzęt pod swoje potrzeby a nie siedzieć za wszelką cene w umiłowanym systemie i bawić się w "Kibola Fotograficznego"...dziecinada.

Pozdrawiam

Kolekcjoner
26-09-2007, 15:26
Każdy sądzi podług siebie.
Poczytaj trochę forum KKM a przekonasz się że nie ma tam wysypu fanatyków jedynie słusznego systemu, tak jak na innych forach ;)(.....)
Czytuję i dlatego to napisałem :D.

(.....)
Przykładowo C40D rejestruje dobre obrazy na wszystkich czułościach, niezły AF, jaka taka współpraca z lampą- To są bardzo ważne kwestie ale to jest praktycznie koniec zalet, wyświetlacz, ergonomia, AutoISO i parę innych rzeczy w puszkach C.. jest na dramatycznie nędznym poziomie.(.....)

Pisałem o Nikonie D300, że przerasta!
Co do zalet i wad 40D zapomniałeś dodać - moim zdaniem - szczególnie w kwestii ergonomii ale nie tylko. Szczególnie że stwierdzenia "jako taka", "dramatycznie nędzny poziom" są dość mało precyzyjne ;) obojętnie do jakiej marki by się odnosiły.
BTW jeśli już jesteśmy przy canonie to zapewniam Cię, że jeszcze by się trochę znalazło na plus :).

KAWON
26-09-2007, 23:09
Czytuję i dlatego to napisałem :D.Proponuje czytac ze zrozumieniem. ;) :)

Kolekcjoner
27-09-2007, 00:04
Proponuje czytac ze zrozumieniem. ;) :)

Proponuję mnie nie pouczać :).

albercikk
27-09-2007, 07:48
Czytuję i dlatego to napisałem :D.

Pisałem o Nikonie D300, że przerasta!
Co do zalet i wad 40D zapomniałeś dodać - moim zdaniem - szczególnie w kwestii ergonomii ale nie tylko. Szczególnie że stwierdzenia "jako taka", "dramatycznie nędzny poziom" są dość mało precyzyjne ;) obojętnie do jakiej marki by się odnosiły.:)

I tu masz racje, powinienem napisac że to moje odczucia...chociaż są kwestie tak bardzo zaniedbane przez C.... że nawet na CB są jednostki które mają odwage skrytykować Canona.

Pozdrawiam

pn
27-09-2007, 08:01
jaka taka współpraca z lampą
Jako taka? Jako uzytkownik D7D, 30D i D80 moge tylko powiedziec, ze ADI przy systemie blysku C. i N. to jak maluch przy ferrari.

ADI Minolty/Sony to pelna loteria, ja po wielu probach nauczylem sie w wiekszosci sytuacji korygowac, ale i tak daleko jest do idealu.

albercikk
27-09-2007, 08:15
Jako taka? Jako uzytkownik D7D, 30D i D80 moge tylko powiedziec, ze ADI przy systemie blysku C. i N. to jak maluch przy ferrari.

ADI Minolty/Sony to pelna loteria, ja po wielu probach nauczylem sie w wiekszosci sytuacji korygowac, ale i tak daleko jest do idealu.

Troche przesadziłem z tym "jako taki" - ale błysk w N z tego co słyszałem jest jednak lepszy niż w C,
Jeśli chodzi natomiast o system błysku ADI w Lustrach Cyfrowych bagnetu A to mogę tylko się z tobą zgodzić,współpraca z lampą to męka i system błysku trzbea mieć w głowie.

Pozdrawiam

żółto-czarny
27-09-2007, 08:27
BTW jeśli już jesteśmy przy canonie to zapewniam Cię, że jeszcze by się trochę znalazło na plus :).
Np. seryjne 6,5 kl/s do 75 JPEG i 17 RAW, priorytet jasnych obszarów zdjęcia...

pn
27-09-2007, 08:29
A700:

www.alfaklub.pl/A700/ISO100_A700.JPG (http://www.alfaklub.pl/A700/ISO100_A700.JPG)
www.alfaklub.pl/A700/ISO200_A700.JPG (http://www.alfaklub.pl/A700/ISO200_A700.JPG)
www.alfaklub.pl/A700/ISO400_A700.JPG (http://www.alfaklub.pl/A700/ISO400_A700.JPG)
www.alfaklub.pl/A700/ISO800_A700.JPG (http://www.alfaklub.pl/A700/ISO800_A700.JPG)
www.alfaklub.pl/A700/ISO1600_A700.JPG (http://www.alfaklub.pl/A700/ISO1600_A700.JPG)
www.alfaklub.pl/A700/ISO3200_A700.JPG (http://www.alfaklub.pl/A700/ISO3200_A700.JPG)

A100:

www.alfaklub.pl/A700/ISO100_A100.JPG (http://www.alfaklub.pl/A700/ISO100_A100.JPG)
www.alfaklub.pl/A700/ISO200_A100.JPG (http://www.alfaklub.pl/A700/ISO200_A100.JPG)
www.alfaklub.pl/A700/ISO400_A100.JPG (http://www.alfaklub.pl/A700/ISO400_A100.JPG)
www.alfaklub.pl/A700/ISO800_A100.JPG (http://www.alfaklub.pl/A700/ISO800_A100.JPG)
www.alfaklub.pl/A700/ISO1600_A100.JPG (http://www.alfaklub.pl/A700/ISO1600_A100.JPG)

D5D:

www.alfaklub.pl/A700/ISO100_D5D.JPG (http://www.alfaklub.pl/A700/ISO100_D5D.JPG)
www.alfaklub.pl/A700/ISO200_D5D.JPG (http://www.alfaklub.pl/A700/ISO200_D5D.JPG)
www.alfaklub.pl/A700/ISO400_D5D.JPG (http://www.alfaklub.pl/A700/ISO400_D5D.JPG)
www.alfaklub.pl/A700/ISO800_D5D.JPG (http://www.alfaklub.pl/A700/ISO800_D5D.JPG)
www.alfaklub.pl/A700/ISO1600_D5D.JPG (http://www.alfaklub.pl/A700/ISO1600_D5D.JPG)
www.alfaklub.pl/A700/ISO3200_D5D.JPG (http://www.alfaklub.pl/A700/ISO3200_D5D.JPG)

Krzysiek29
27-09-2007, 13:19
Co do A700 to szumu może i mniej niż na A100 ale foty znacznie bardziej mydlane się wydają ...

pn
27-09-2007, 13:31
Co do A700 to szumu może i mniej niż na A100 ale foty znacznie bardziej mydlane się wydają ...
Nie moze, tylko golym okiem widac, ze znaczaco mniej, natomiast zdjecia byly robione na ustawieniu "0". taki C. 40D na zero tez mydli. O D300 jeszcze nic nie wiemy, D200 jest slynny chyba troche z mydelkowatosci (mocny filtr).

Krzysiek29
29-09-2007, 09:50
Nie moze, tylko golym okiem widac, ze znaczaco mniej, natomiast zdjecia byly robione na ustawieniu "0". taki C. 40D na zero tez mydli. O D300 jeszcze nic nie wiemy, D200 jest slynny chyba troche z mydelkowatosci (mocny filtr).
Pewnie, że widać to od razu. Robiąc foty na ustawieniu np +6 (o ile takie jest ; jak w 40D :)) pewnie też szum wzrośnie.

pn
01-10-2007, 11:41
Wlasnie wyczytalem na KKM, ze europejska (UE) wersja Alphy 700 nie bedzie miala czujnika w uchwycie uruchamiajacego AF eye start jak sie trzyma aparat w rece (zeby to ustrojstwo nie wlaczalo sie jak aparat wisi sobie tylko spokojnie na szyi, jak to ma miejsce w A100).

"
We’ve also noticed questions on the AF Grip Sensor in other areas, and we can confirm that α700 in the European market does no include this feature. The reason for this difference in versions is nickel content in the grip sensor and European regulations regarding nickel usage. This doesn’t effect α700 in other areas.
"

żółto-czarny
01-10-2007, 13:48
Więc nikiel psuje środowisko tylko w Europie. Biedni my Europejczycy! :twisted:

shaolin
01-10-2007, 13:58
Dobrze ze nie robia body z azbestu ;)

Porownujac zdjecia z A100 i A700 [nie mowie o szumie tylko ogolnie], foty z nowej Alfy wygladaja jak wziete ze starej i poczestowane upsize'm do rozdzialki nowej matrycy...

pn
01-10-2007, 14:01
Dobrze ze nie robia body z azbestu ;)

Porownujac zdjecia z A100 i A700 [nie mowie o szumie tylko ogolnie], foty z nowej Alfy wygladaja jak wziete ze starej i poczestowane upsize'm do rozdzialki nowej matrycy...
Nie, bez przesady.

Tylko JPGi z aparatu. Sa troche slabe, faktycznie. Natomiast jpgi z RAWow sa zyleta i bardzo szczegolowe.

Czyli albo BIONZ albo w ogole slabe algorytmy do JPGowania fotek...

shaolin
01-10-2007, 14:09
Nie no, nie chcialem zeby zabrzmialo to az tak zle ;) ;) Po prostu takie spostrzezenie :) ale jezeli RAW ostry no to git... ciekawe czy kuzyn sie skusi [jako ze to stary minolciarz ktory wszedl w cyfre biorac d5d...]. W koncu reszta wyglada calkiem niezle...

big lebowski
01-10-2007, 18:01
Jest dokładnie tak jak mówisz. Ja wtopiłem w nikona jakieś dwanaście lat temu kupując nikkora 60/2.8 i chociaż wielokrotnie zastanawiałem się nad zmianą systemu (canon - niższe szumy; sony - niższa cena) to i tak po przeanalizowaniu wszystkich za i przeciw (a dokładnie przeanalizowaniu jakości i ceny szkieł oferowanych przez konkurencję) ostatecznie zostawałem przy nikonie. Cóż z tego, że sony a700 będzie tańszy od d300? A co ze szklarnią? Body zmienia się zdecydowanie częściej niż szkła....

Agat
03-10-2007, 00:03
Nie sądzę, aby 50-tka makro Minolty/Sony była gorsza od 60-tki Nikkora :-)

Jacek_Z
03-10-2007, 00:23
na przysłonie 2,8 jest lepsza, ale dalej juz gorsza. Ponizej linki do MTF obu szkieł.
http://www.optyczne.pl/63.4-Test_obiektywu-Sony_50_mm_f_2.8_Macro_Rozdzielczość_obrazu.html
http://www.optyczne.pl/index.php?test=obiektywu&test_ob=82&roz=4
pytanie dlaczego jest droższa od nikkora o kilkaset zł? Ten system powinien przyciągac ceną. Jesli nie - to będzie miał niewiele atutów. Wolałbym dołozyc niewiele i miec Nikkora micro AF-S 105/2.8

Kolekcjoner
03-10-2007, 00:36
(.....)
pytanie dlaczego jest droższa od nikkora o kilkaset zł? (...)

To jest raczej oczywiste. Po prostu mniej ich produkują :(.

fIlek
03-10-2007, 01:08
Soniaczominolciarze po prostu nie maja innego wyboru - jezeli chca zmienic na cos lepszego zostajac w systemie to pojda po A700 bo przeciez nic innego aktualnie nie ma. To jak z Olkowcami ktorzy mieli swojego pro E1, potem tylko amatorki i wszyscy zacieraja rece na nadchodzacego E3 - juz kazdy zarzekl sie ze kupuje, nawet jak jeszcze nikt kolo niego nie stal ;) oczywiscie twierdzac ze bedzie najlepsza propucha na rynku ;) Mam nadzieje ze Sony pokaze niedlugo cos pro chocby po to zeby mozna bylo zobaczyc co oni wykombinowali - w koncu im wieksza konkurencja tym lepiej ;)

Ano właśnie dlatego przesiadłem się z KM na Nikosia. Wiedziałem o tym, że nowa puszka Sonego to będzie bardziej nawiązanie do D7D niż półka profi. Ale będzie tak, że zdaniem posiadaczy a700 będzie to puszka przewyższająca D200 pod każdym względem ;)

żółto-czarny
03-10-2007, 13:02
na przysłonie 2,8 jest lepsza, ale dalej juz gorsza... Wolałbym dołozyc niewiele i miec Nikkora micro AF-S 105/2.8
Biorąc pod uwagę ile razy użyjesz f/2,8 do makro... Wcale bym się nie zastanawiał.

pn
03-10-2007, 13:46
Ale będzie tak, że zdaniem posiadaczy a700 będzie to puszka przewyższająca D200 pod każdym względem ;)
Nie dziwie sie, w koncu niezla ta puszka jest i sensor tez ma szanse byc lepszy.

Agat
03-10-2007, 14:33
Ale będzie tak, że zdaniem posiadaczy a700 będzie to puszka przewyższająca D200 pod każdym względem ;)

Nie, bo nie ma wśród użytkowników bagnetu A, zbyt wielu Świadków Sony ;-)

Krzysiek29
07-10-2007, 14:38
Z ceną też nie przesadzili: http://www.e-cyfrowe.pl/produkt.php?id=6199&PCID=43177_24
Pewnie do świąt jeszcze spadnie . Myślę, że D300 nie powinien być drożej niż 6000 na starcie.

Agat
07-10-2007, 16:20
Bardzo wątpliwe...

shaolin
07-10-2007, 16:41
Ale co wspolnego ma cena D300 z cena A700...?:) u mnie ma niby byc za 3600 na starcie czyli za tyle co D200 aktualnie, domyslam sie ze po nowym roku pewno bedzie cena w okolicy 3k.

pn
07-10-2007, 16:48
Ale co wspolnego ma cena D300 z cena A700...?
Zupelnie nic, to tak jakby na podstawie ceny Dacii Logan prognoz0owac cene dobrego Ferrari.

A700 dobra jest, fajna jest, funkcjonalna jest, ale to tylko Dacia :-)

shaolin
07-10-2007, 16:51
Amen ;)

jjj
07-10-2007, 17:40
Zupelnie nic, to tak jakby na podstawie ceny Dacii Logan prognoz0owac cene dobrego Ferrari.

...no może Thalia ;)

Krzysiek29
07-10-2007, 17:50

Nie miałem na myśli takiego porównania tylko proporcje cenowe z rynku USA (B&H). Jeśli Nikon poczuje się jak "ferari" i wyskoczy z ceną np 7000 zł za D300 to np można mieć za tę cenę C 40D + 17-55 IS .

Kolekcjoner
07-10-2007, 18:00

Dokładnie.

Początkowo cena A700 może być wysoka, bo w tym systemie i tak nie ma póki co nic lepszego. Także Ci co chcą bardziej zawansowaną puszkę nie mają wyjścia - A700 i koniec. Natomiast kilka miesięcy później jak Sony myśli o ekspansji to muszą zjechać z ceną, bo konkurenci ostro przykręcili śrubę :).

shaolin
07-10-2007, 18:12
No i trzeba dodac ze nie wszystkim oplaca sie wymiana calego systemu mimo ze konkurencja oferuje lepsze rzeczy...

Jacek_Z
07-10-2007, 18:38
Jeśli Nikon poczuje się jak "ferari" i wyskoczy z ceną np 7000 zł za D300 to np można mieć za tę cenę C 40D + 17-55 IS .
No to co?
Za cenę 1ds Mk3 mozna miec D300 i 24-70/2.8 i 70-200/2.8 i ..... i nic z tego nie wynika.
To po prostu inne półki - nie tylko cenowe, ale i inne systemy i inne przeznaczenie tych puszek (mysle tu także o 40D i D300)

jjj
07-10-2007, 19:32
No to co?
Za cenę 1ds Mk3 mozna miec D300 i 24-70/2.8 i 70-200/2.8 i ..... i nic z tego nie wynika.
To po prostu inne półki - nie tylko cenowe, ale i inne systemy i inne przeznaczenie tych puszek (mysle tu także o 40D i D300)
...i jeszcze sporo kasy Ci zostanie...;)

pn
08-10-2007, 14:11
Ja mysle, ze Alpha 700 to niezly aparat, nikt sie na niego pewnie nie przesiadzie z innych systemow, bo i po co, ale znajdzie na pewno nabywcow wsrod dotychczasowych uzytkownikow systemu, a po spadku ceny wsrod ludzi nie majacych jeszcze DSLR.

Agat
08-10-2007, 20:48

No to wtedy D300 to na pewno Renault :-) Co najmniej Clio, no może dłuższe: Thalia ;-)
Ferrari...dobre...:-) A D3 to pewnie Lamborghini :-) Czekamy na typu kolegów z Canona?

damboo
15-10-2007, 21:14
Miałem dzisiaj w ręce A700 i chwile się nim pobawiłem.
Sama budowa nie wzbudza zaufania. Wcale nie wygląda na semi-profi jak reklamują to koledzy z KKM.
Plastik jest wszedzie, prawie nie ma obłozenia gumą. Korpus jest bardzo lekki, nie wydaje się dobrze wyważony, uchwyt na prawą rękę jest źle wyprofilowany.
Minolta 7D pod wzgledem jakości materiału i jakości wykonania oraz ergonomii jest baaaardzo daleko do przodu a taki Dynax 9 to chyba już wieki świetlne. Myślę że nawet taki A100 wzbudzał we mnie cieplejsze uczucia ze wzgledu na bardziej zwartą budowę.
Mnie się ciśnie jedno słowo na określenie A700 - mydelniczka.

Krzysiek29
16-10-2007, 08:13
Miałem dzisiaj w ręce A700 i chwile się nim pobawiłem.

Też z taką myślą wybrałem się do Fotojokera ale nie obejżałem ponieważ usłyszałem tam, że mogę go obejżeć ale bez bateri...:? i zrezygnowałem.

pn
16-10-2007, 08:48
Minolta 7D pod wzgledem jakości materiału i jakości wykonania oraz ergonomii jest baaaardzo daleko do przodu
No wiesz, D7D mial innowacyjny sposob obslugi, bardzo wygodny (tylko Nikony moim zdaniem sa tak intuicyjne mimo innej filozofii obslugi), natomiast Alpha 700 poszla w kierunku Canona - guziczki napstrykane przypadkowo, joysticki, a do tego jeszcze brak gornego wyswietlacza przy zmienionej filozofii obslugi w stosunku do D7D. Tego lotniska u gory to juz w ogole nie rozumiem.

wyrwiflak
16-10-2007, 10:01
Tego lotniska u gory to juz w ogole nie rozumiem.

Przecie to oczywiste :) Miejsce na avatarka :D

pn
16-10-2007, 10:07
Aaa, to co innego.

Szkoda, ze Sony Polska nie pomyslalo o limitowanej serii z logiem KKM, za 1000zl wiecej. Szlo by jak swieze buleczki. :-)

Teraz to juz bedzie za pozno, jak sie wiara obkupi.

damboo
16-10-2007, 11:09
Na KKM niedługo postawią ołtarz na którym postawią A700 i będą mu bić pokłony niczym złotemu cielcowi ; )
Chłopaki strasznie się tam cieszą a kapłani już wróżą że będą trzy następne puszki spod znaku Sony.

wyrwiflak
16-10-2007, 11:43
Na KKM niedługo postawią ołtarz na którym postawią A700 i będą mu bić pokłony niczym złotemu cielcowi ; )
Chłopaki strasznie się tam cieszą a kapłani już wróżą że będą trzy następne puszki spod znaku Sony.

To nie wróżby jeno wyniki konferencji prasowej w Barcelonie. Ale to dopiero w 2008 takie cuda. Na KKM dopiero budują ołtarze - na innych forach już dawno stoją i wystarczy jeno świeczki czasami wymienić ;)

mir
16-10-2007, 12:41
Damboo czy Ty czytujesz KKM? Nie sadze bo inaczej nie wypisywałbyś takich bredni.

manfred
16-10-2007, 15:15

Nastał nowy prorok - dambo

pn
16-10-2007, 15:22
Peace, peace!

Panowie!

Kolekcjoner
16-10-2007, 19:39
Faktem jest że chłopaki są podjarani ;):) ale ilość biadolenia też spora. Także z tymi ołtarzykami bym nie przesadzał.

żółto-czarny
16-10-2007, 20:08
No wiesz, D7D mial innowacyjny sposob obslugi, bardzo wygodny (tylko Nikony moim zdaniem sa tak intuicyjne mimo innej filozofii obslugi), natomiast Alpha 700 poszla w kierunku Canona - guziczki napstrykane przypadkowo...
Łoj, dajcie już spokój z tą intuicyjnością! Znam paru ludzi z Canonami, zdziwiłbyś się co mówią na ten temat :mrgreen:

Ryan
16-10-2007, 20:13
Tyle czekali, że nie ma się co dziwić że podjarani, tym bardziej, że puszka całkiem fajna.
Śmieszne jest tylko to, że o ile wczesniej D7D był najlepszym korpusem to teraz sie nagle okazuje, że lampy się na nim nie da używać, a AF to wg niektórych osób niewiele lepszy niż w śrubokrętach na D40 ;)
W tej chwili widać, że pod względem korpusów różnice sie coraz bardziej zacierają między firmami, a jak któraś wypuści cos lepszego to przełoży się to zaraz na cenę więc każdy korpus znajdzie swoje miejsce na rynku, większe różnice są w wyborze i dostępności optyki i tutaj jak na razie cały czas KM/Sony mocno odstaje od Canona czy Nikona. Podobnie zresztą jak i pozostałe firmy (Pentax, Olympus)

pn
16-10-2007, 20:54
Łoj, dajcie już spokój z tą intuicyjnością! Znam paru ludzi z Canonami, zdziwiłbyś się co mówią na ten temat :mrgreen:
No coz, ja mam 30D, szlag by trafil, ciagle zapominam jak co sie wlacza i jak dziala.

Tragedia.

W Nikonach wiem zawsze, o kazdej porze dnia i nocy.

Kolekcjoner
16-10-2007, 21:04
No coz, ja mam 30D, szlag by trafil, ciagle zapominam jak co sie wlacza i jak dziala.

Tragedia.
(.....)

No to z tego wynika, że to aparat nie dla Ciebie.

pn
16-10-2007, 21:15
No to z tego wynika, że to aparat nie dla Ciebie.
Zdecydowanie. Caly czas tak mysle. W przyszlym roku nastepca D80, albo D300 jak troche stanieje.

PS. Najbardziej lubilem swoj stary, dobry D70s. :-)

Agat
16-10-2007, 23:50
Inne forum, to inny aparat jest lepszy...
Masz chyba roztrojenie jaźni? Ciekawe, co piszesz na Canon Board?
Żałosne

kabanos
17-10-2007, 04:25
a700 jest juz dostepna w fotojokerze za 4999pln z obiektywem 18-70

pn
17-10-2007, 08:48
a700 jest juz dostepna w fotojokerze za 4999pln z obiektywem 18-70
Troche drogo, biorac pod uwage, ze obiektyw juz za 100zl na wtornym rynku chodzi.

Zibi1970
17-10-2007, 09:47
fotojoker do tanich nie nalezy. cena jakby z kosmosu. w sklepah internetowych sa juz za ok 4600

Kaleid
20-10-2007, 12:00
Agat, nię będę ukrywał że ta wojna podjazdowa mi się nie podoba...nawet jeśli Twoje słowa mają jakieś podłoże, to nie jest mi ono znane. Albo wyjaśnicie sobie sprawę do końca, albo proszę przenieść się na PM i tam załatwiać wszelakie animozje.

prz3mo
27-10-2007, 00:31
http://fotopolis.pl/index.php?n=6510

Test A700

mir
27-10-2007, 11:17
Dwa dni temu bawiłem sie A700 w Fotojoker i przyznam ze body robi dobre wrażenie, szkoda ze nie miałem ze sobą karty pamięci.

qooba
27-10-2007, 12:59
Solidność wyjdzie w praniu, ale faktycznie pierwsze wrażenie jest niezłe. Rozczarował mnie za to szum tego aparatu - pojawia się już w niskim iso (200, 400) i jest niestety kolorowy i plackowaty.
No i ergonomia była na znacznie lepszym poziomie w D7D moim zdaniem. Przyciski na górnej części korpusu są moim zdaniem kiepsko umiejscowione i niewygodne w użyciu, a z tego co pamiętam są tam najważniejsze rzeczy jak WB, ISO korekcja ekspozycji :(

pn
27-10-2007, 14:00
Jako szczesliwy posiadacz D7D musze przyznac, ze Alpha 700 to kolo D7D nawet nie lezala.

mir
27-10-2007, 16:30
PN nie przesadzaj, A700 jest zdecydowanie lepsza od D7D. D7 był świetnym aparatem ale jego czas już minął, konkurencja już dawno go prześcignęła.
Zeby nie być gołosłowny to lepsze jest w A700: pomiar światła, AF, praca z lampa błyskową, myślę ze są to decydujące przykłady wyższości A700 nad D7D.

żółto-czarny
28-10-2007, 18:27
Ale na tych samplach z ISO 3200 rzeczywiście jest baaaardzo kolorowo. I to nie tylko w głębokich cieniach.

Agat
28-10-2007, 22:38
Chcesz zobaczyć porównanie ISO 3200 z D5D(D7D) z A700?

pn
28-10-2007, 22:56
PN nie przesadzaj, A700 jest zdecydowanie lepsza od D7D. D7 był świetnym aparatem ale jego czas już minął, konkurencja już dawno go prześcignęła.
Zeby nie być gołosłowny to lepsze jest w A700: pomiar światła, AF, praca z lampa błyskową, myślę ze są to decydujące przykłady wyższości A700 nad D7D.
Tak, tak, tak. Calkowicie sie z Toba zgadzam. Mowie tylko o urodzie i obsludze puszki, niescisle sie wyrazilem. Mialem juz Alphe 700 w rekach i pod tym wzgledem, to krok w tyl. Zdecydowany. Chcialbym puszki D7D z nowoczesnoscia i funkcjonalnoscia Alphy. Od razu Sony mialoby w mojej osobie klienta, nawet za wyzsza cene.

Agat
28-10-2007, 23:01
Ale na tych samplach z ISO 3200 rzeczywiście jest baaaardzo kolorowo. I to nie tylko w głębokich cieniach.

Stopień odszumiania możesz wybrać w menu - 3 poziomy

Zbigniew
28-10-2007, 23:50
Aż ciekawości przy okazji pójdę pomacać ten aparat. Jako były użytkownik D5D mam sentyment do wszystkiego, co przypomina KM :)

żółto-czarny
29-10-2007, 08:55
Stopień odszumiania możesz wybrać w menu - 3 poziomy
W takim razie trza zobaczyć, co zostaje po tym odszumianiu :???:

mir
29-10-2007, 09:26
Tak, tak, tak. Calkowicie sie z Toba zgadzam. Mowie tylko o urodzie i obsludze puszki, niescisle sie wyrazilem. Mialem juz Alphe 700 w rekach i pod tym wzgledem, to krok w tyl. Zdecydowany. Chcialbym puszki D7D z nowoczesnoscia i funkcjonalnoscia Alphy. Od razu Sony mialoby w mojej osobie klienta, nawet za wyzsza cene.

Ja mam tylko jedno małe "ale" co do pustego miejsca po drugiej gałce, wygląda to jakoś dziwnie. Ogromne wrażenie robi wyświetlacz, dobrze ze Nikon daje takie same w D300 i D3.

wyrwiflak
08-11-2007, 17:43
Pewnie już wszyscy to znają i widzieli ale wrzucę dla porządku:

Porównianie ISO w A700 + KM 28-75/2,8 vs D300 + N24-70/2,8
http://www.pbase.com/davidkilpatrick/d300a700a1007d_test&page=1