Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : filtry do krajobrazu

sebah
04-09-2007, 18:38
W!

jakie podstawowe filtry powienien miec landszafciaz (:))? szara polowka i polarek?

chcialbym sobie kupic taki maly zestawik Cokina i orietuje sie co musze kupic.

pozdrawiam

jarek76
04-09-2007, 21:49
Ja mam szare połówki 0,6 i 0,9, do tego połówkowy niebieski i połówkowy tabaczkowy
Polar leżał nieużywany od momentu zakupu cokina i sprzedałem
Nową zabawką do krajobrazu jest hoya IR

ozzy
04-09-2007, 22:04
polar ew. może być, aczkolwiek zastosowanie będie węższe niż szarych połówek.
co do mocy- polecam ND 0,9 i 1,2 plus jak wyżej wspomniano niebieski i tabakę (aczkolwiek w drugiej kolejności:) )

jarek76
04-09-2007, 22:11
Właśnie mam w planach kupno połówki 1,2

bombel
04-09-2007, 22:15
A ja polecam tylko szare z płynnym przejściem, najlepiej barwione w masie (a nie barwiony powierzchniowo chiński badziew), Hitech będzie dobry. Ja mam ND 0.6 i 1.2 i starczają do wszystkich zastosowań - bo system Cokin pozwala na manipulacje wyżej/niżej, prawo/lewo i mniej/więcej...

Z filtrami kolorowymi jest ten kłopot, że bardzo łatwo w postprocesie zasymulować taki filtr, ale w odwrotną stronę - z przefiltrowanego zdjęcia zrobić normalne już będzie ciężko. Dlatego ja używam tylko szarych, a ewentualne kolory dorabiam według uznania w PSie. To jest łatwiejsze i daje większe możliwości, niż standartowy tabaczek.

Ale szara połówka jest niezbędna!

sradek
04-09-2007, 22:18
Z tym 1.2 to ja bym uważał - wydaje mi się, że jest on za mocny. Niebo bardzo często przybiera kolor fioletowy.
Mam jeszcze 0.9 - który też wydaje mi się mocny ale nie aż tak.
Pozdrawiam

jarek76
04-09-2007, 22:19
Ja niestety nie znam tak dobrze PSa dlatego pomagam sobie kolorowymi polówkami
Co do szarych to też używam Hitecha

bombel
04-09-2007, 22:31
Z tym 1.2 to ja bym uważał - wydaje mi się, że jest on za mocny. Niebo bardzo często przybiera kolor fioletowy.
Mam jeszcze 0.9 - który też wydaje mi się mocny ale nie aż tak.
Pozdrawiam

To prawda, 1.2 to najmocniejszy Hitech - ale system Cokina umożliwia przesuwanie filtra góra/dół - a co za tym idzie niejako reguluje się siłę działania.

Choć ja akurat często używam skrajnego, najmocniejszego położenia.

ozzy
04-09-2007, 23:35
Zdaję sobie sprawę, że jest najmocniejszy. mam 0,6 i 0,9, częściej używam tego ostatniego i zdecydowanie nie jest za mocny. w zasadzie mam wrażenie że często tej 'mocy' jednak brakuje...