PDA

Zobacz pełną wersję : Zabrudzenia matrycy w fabrycznie nowych D50

mofo
04-12-2005, 12:26
Dopiero co zakupiłem Nikona D50. Na zdjęciach widoczna była plama wielkości kciuka. Sprawdzilłem w sklepie inny egzemplarz - to samo w identycznym miejscu. Przyszła kolej na trzeci egzemplarz - wydawało się, że jest wszystko w porządku. Po kilku dniach naliczyłem się 9 plam!!! Nie sądzicie, że w fabrycznie nowym sprzęcie (3 egzemplarze, które sprawdziłem) to lekka przesada?

moshica
04-12-2005, 13:22
A pewny jesteś ze to plamy na matrycy ? W jaki sposób to sprawdzałeś ?

Pozdrawiam
Moshica

turbo
04-12-2005, 13:34
Może być inna wersja...
niedawno oddałem matryce do NP do przeczyszczenia bo grucha nie dawała rady (coś się chyba przylepiło :) ). Aparacik wrócił dzięki znajomemu jeszcze tego samego dnia wieczorkiem. Podpinam szkło, F22, bach zdjęcia ściany, sufitu.. zgrywam na kompa i...
...rysa przez środek całej matrycy z góry na dół :shock: :shock: :shock:
i teraz mam problem :( :cry: :( ...

.. ściana mi pęka :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

ale nie powiem miałem ciepło przez moment...

kwasik
04-12-2005, 15:40
Może być inna wersja...
niedawno oddałem matryce do NP do przeczyszczenia bo grucha nie dawała rady (coś się chyba przylepiło :) ). Aparacik wrócił dzięki znajomemu jeszcze tego samego dnia wieczorkiem. Podpinam szkło, F22, bach zdjęcia ściany, sufitu.. zgrywam na kompa i...
...rysa przez środek całej matrycy z góry na dół :shock: :shock: :shock:
i teraz mam problem :( :cry: :( ...

.. ściana mi pęka :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

ale nie powiem miałem ciepło przez moment...

:D :mrgreen: :lol: 8)

mofo
04-12-2005, 16:32
Sprawdzałem z innym obiektywem i były widoczne identyczne plamy. Mogę przesłać mailem przykładowe zdjęcia.

Zmrożon
04-12-2005, 16:35
najlepiej wrzuć na www.imageshack.us i podaj linki

mofo
04-12-2005, 16:35
A pewny jesteś ze to plamy na matrycy ? W jaki sposób to sprawdzałeś ?

Pozdrawiam
Moshica

Sprawdzałem korpus z innym obiektywem i były widoczne identyczne plamy. :(

[ Dodano: Nie 04 Gru, 2005 ]
Z innym obiektywem były identyczne objawy - plamy w tych samych miejscach.

[ Dodano: Nie 04 Gru, 2005 ]
http://img481.imageshack.us/my.php?image=2005120414110400230fr.jpg

Po prawej stronie lewego przęsła widoczne są dwie plamy. Przy wysokiej przysłonie naliczyłem 9 bardziej skupionych plam.

Jogi
05-12-2005, 08:18
Potwierdzam twoje wątpliwości. Po kupieniu d50 i próbie zrobienia kilku zdjęć na jednolitym tle pojawiła się podobna kropa (1 sztuka całe szczęście). A że już czytałem o tym parę razy na forum, to od razu poszła w ruch dmuchawa i po paru dmuchnięciach problem został załatwiony. Skoro się to pojawia w prawie wszystkich d50-tkach to może chyba oznaczać, że jakieś strasznie zakurzone powietrze mają w Malezji :D

cubix
05-12-2005, 12:23
no to ja chyba wyjątkiem jestem :) nie miałem od początku syfów dopuki nie zacząłem się przymierzać do nowego szkła.. jak testowałem itd. to zaczęły wyskakiwać. Ale po kupnie wydmuchałem i jest teraz OK.

nikonfan
05-12-2005, 12:34
A gdzie kupowaliście swój sprzęt ?

grzechoo
05-12-2005, 17:00
ja mam d50 od 2 tygodni, kupiłem tą wersję promocyjną. nie ma żadnych problemów z plamami.

mofo
05-12-2005, 21:38
Właśnie zastanawiam się nad, że tak brzydko się wyrażę, "przedmuchaniem" mojej D50. Czy nie jest to jednak zbyt ryzykowne? Jak coś skopię to dopiero będzie...

MzMarcin
06-12-2005, 01:40
"Właśnie zastanawiam się nad, że tak brzydko się wyrażę, "przedmuchaniem" mojej D50. Czy nie jest to jednak zbyt ryzykowne? Jak coś skopię to dopiero będzie..."
Człowieku ty robisz zdjęcia tym aparatem czy z nim sypiasz. Wiem wiem zbierałeś na niego długo, pieniądz to spory... ale może w takim razie lepiej małpkę kupić?
Nic się nie stanie, ludzie pucują i nic się nie dzieje(poza wyjątkami drobnymi ;)). Bez obrazy ale d70-ątkaże jacyś " spokojniejsi byli, a teraz tylko "chyba wydaje mi się że mi coś brzęczy jak zdjęcie robię... Ostatnio z kolegą robię kaczki, a tu bach i kolega w wodzie a d70 razem z nim. Tak niefortunnie się wwalił z całym tobołkiem żem musiał zareagować… więc aparat o ziemię i buch do wody do pasa(a zimnoooooooo teraz oj zimno hieh). Wyleźliśmy i mi jak i jemu aparat działa!!! Najśmieszniejsze że pierwsze co chłop powiedział w szoku to „a k…a zajebiste ujęcie miałem”. Aparat to ma zdjęcia robić a nie…

grzechoo
06-12-2005, 23:43
MzMarcin, gratuluje skutecznej akcji ratunkowej

leszeg
09-12-2005, 23:13
a k…a zajebiste ujęcie miałem”. Aparat to ma zdjęcia robić a nie… i tak trzymać :)
Moj nikoś miał jakiegos małego smarka na matryce tez od nowowsci. przyznam ze wpadłem w panikę ale znalazłem to forum i ..... udałem sie do apteki po najwieksza gruche i do papierniczego po mieciutki dobry pędzelek. Po pierwszych dmuchach bez zmian. Szko powiekszajace i .. widze go. Pędzelek go wygonił. Gorzej jak by ptaszek narobił, wiecej sprzatania by było.

Władca Pixeli
10-12-2005, 03:17
Moj nikoś miał jakiegos małego smarka na matryce tez od nowowsci.
Przy okazji rozmowy z Nikon USA na inny temat, zapytałem się o problem brudnej matrycy zaraz po kupieniu aparatu, bo problem ten pojawiał się już na forum kilkakrotnie. Powiedziano mnie, że jeżeli w ciągu kilku dni od kupna aparatu ktoś zauważy brudną matrycę to serwis ma obowiązek wyczyścić ją za darmo w ramach gwarancji. Myślę, że w polskim serwisie powinno być tak samo.

leszeg
10-12-2005, 09:58
niestety mój nikos przyjechał z niemiec wiec o tym nawet mowy nie było.Dostałem tylko informację ,ze taka przypadłosć nie podlega reklamacji ponieraz na str.... instrukcji jest opisane jak to usunąć. Z drugiej strony jak bym miał oddac dostawcy a on z nim do niemiec i ....... to juz wole sam , ostatecznie serwis odpłatnie.