PDA

Zobacz pełną wersję : pytanie do często błyskajacych

robin102
04-09-2007, 09:06
Otóż taki mam zgryz. Przy kadrach poziomych Sb800 świetnie sie sprawuje. Jestem bardzo zadowolony z błysku Nikona i możliwości jego kontroli ale .... gdy robię kadry pionowe to już tak super nie jest. Owszem jest BDB,ale jakby gorzej niż przy kadrach poziomych. Głowice ustawiona prawidłowo, wszelkie kombinacje z odbijaniem światła od białego kartoniku różnej wielkości i kształtu też już mam przećwiczone. Czy macie takie obserwacje na temat minimalnie gorszej pracy SB800 przy kadrach pionowych ? Że inaczej czujniki pomiaru w aparacie pracują bo kadr pionowy i inne pole mierzą to rzecz oczywista. A może jakąś radę macie . Z góry dziękuję

tumiwisizm
04-09-2007, 12:46
mowisz o palniku skierowanym na odbicie ?

zreszta -
odrazu nasuwa sie pewna mysl gdy chodzi o kadry pionowe
1 - chwytamy wtedy wiecej gory, czesto tez wiecej swiatla w tle przez co skrocona moze zostac ekspozycja - w zaleznosci od pomiaru.
2 palnik ma swoj ksztalt i swoja charakterystyke rozbijania wiazki swiatla - wiec naturalnie inaczej bedzie wygladac odbicie gdy lampe palnik obrocimy o 90* wg wlasnej osi

no ale- ja odbijajac, analizuje pomieszczenie i najczesciej nastawiam recznie zoom w lampie, a pozniej ew wprowadzam korekcje sily blysku. moze to ci pomoze.

asaszorju
04-09-2007, 13:16
ustaw lampe na statywie, bedziesz mial zawsze w tej samej pozycji:)

maciekk
04-09-2007, 14:12
jak lampa na potrzeby imprez roznych to swietna sprawa wydaje sie ruchomy uchwyt na lampe, widzialem kolesia robiacego zdjecia 5d z takim uchwytem na studniowce mojej dziewczyny, wygladalo bardzo sprawnie.
pozdr

tumiwisizm
04-09-2007, 15:12
no jest cos takiego, przeniesiesz ittl ? dokladajac kabelek sca 19 (chyba) ?
czy manualnie ? :)

milo_ja
04-09-2007, 15:16
no jest cos takiego, przeniesiesz ittl ? dokladajac kabelek sca 19 (chyba) ?
czy manualnie ? :)

Zawsze można przy użyciu CLSa. :) Jedynie sanki są potrzebne.

Gawronnek
04-09-2007, 15:33
są przecież gotowe brackety chociażby tutaj http://fotohobby.com.pl/?p=productsMore&iProduct=22&sName=Bracket-do-lampy-blyskowej

elanek
04-09-2007, 15:35
mopja SB600 też się gorzej sprawuje przy kadrach pionowych, aparat na M, lampa na automacie - też nie wiem jak to rozgryźć

Gawronnek
04-09-2007, 16:11
maja jeszcze jeden ale był pokazany tylko na allegro, może zdążysz zobaczyć zanim moderator wykasuje link http://www.allegro.pl/item223524024_bracket_obrotowe_ramie_do_lampy_blys kowej_nowy_.html

ocean71
04-09-2007, 22:48
Polecam zainteresowac sie tez takimi firmami jak: Stroboframe oraz Custom Brackets. Nikon tez ma w swojej ofercie taka szyne wkrecana do gwintu na dole, ale lampa jest wtedy obok obiektywu :(
Osobiscie uzywam modelu z CB. Jego zaleta jest bardzo dobre wykonanie, wygodny uchwyt oraz obrotowe dlugie ramie z lampa - co jest rozwiazaniem Twojego problemu przy pionowym kadrze.