PDA

Zobacz pełną wersję : czy się da i jak ???

sinner
03-09-2007, 22:31
ustawić Photoshopa tak by domyślnie zapisywał wszystkie pliki jako jpegi
otwierał i zapisywał pliki zawsze z tego i w tym samym katalogu a nie z ostatnio otwieranego
lub zapisywanego
żeby wstawiany obrazek automatycznie dopasowywał się wielkością do tego do którego go kopiujemy

bombel
04-09-2007, 00:41
ustawić Photoshopa tak by domyślnie zapisywał wszystkie pliki jako jpegi

Na szczęście nie.

otwierał i zapisywał pliki zawsze z tego i w tym samym katalogu a nie z ostatnio otwieranego
lub zapisywanego

Jasne. Otwórz i zapisz w tym samym - i od tej pory ten właśnie będzie ostatnio otwierany i zamykany. :)

żeby wstawiany obrazek automatycznie dopasowywał się wielkością do tego do którego go kopiujemy

Wybacz, ale to żądanie jest trochę, jakby to powiedzieć żeby nie skłamać, nie-za-dużo-myślne. Jak mianowicie ten biedny progarm miałby to robić? Skalować? Ale według jakich algorytmów? Takich samych jak wstawiany obrazek będzie dwa razy mniejszy i dwa razy większy? A jak będzie miał inne proporcje (wstawiamy pionowy kadr do poziomego obrazka) - co zrobić? Ścieśnić, rozciągnąć, przeskalować zachowując proporcje - ale wtedy jak - na długość czy na szerokość?... Zostawić wolną przestrzeń z boków, czy u góry, a może dodać tam 50 % grey?

To żądanie (mówiąc bez poprawności politycznej) jest bez sensu.

sinner
04-09-2007, 08:50
pkt 1 dlaczego na szczęście ? przynajmniej mi by to ułatwiło sprawę :)
pkt 2 ułatwiło by sprawę że hej :)
pkt 3 może źle się wyraziłem , chodzi o takie przeskalowanie/pomniejszenie obrazka żeby się mieścił w drugim tzn uwzgędniając inne rozmiary i inną proporcję boków był mniejszy

bombel
04-09-2007, 11:02
1. Natytwnym formatem PSa jest - niespodzianka - psd. Żądanie domyślnego zapisywania w formacie, który nie zachowuje podstawowych danych PSowych (jak layery na przykład, że o maskach, selekcjach, efektach nie wspomnę) jest bezsensowne. TO tak, jakby zażyczyć sobie, żeby PS nie przechowywał tych danych z sesji na sesję - czyli layery jakie zrobisz znikną po zapisaniu pliku. Zatem jutro od nowa cała robota. Bez sensu.

Pytam, czy zamiast skrótu Crtl S tak trudno nacisnąć Ctrl Shift S i wybrać jpg z combo?

2. Sprawę chyba mamy załatwioną, czy mam to tłumaczyć?

3. Wyraziłeś się dobrze, ale chyba nie przeczytałeś tego, co napisałem w odpowiedzi.

Takie automatyczne skalowanie byłoby obciążone zbyt wieloma niewiadomymi, żeby używać do tego automatu. Jako ciekawostkę powiem Ci, że jeśli wkładasz do obrazka plik wektorowy (który w przeciwieństwie do obrazka można dowolnie skalować bez zmiany jakości) tak się właśnie dzieje - program bezkarnie skaluje wkładany plik do wielkości obrazka. Bo wektory sobie może skalować.

Zamiast szukać dziwnych ustawień, wykonaj (zaraz po włożeniu czegoś większego) szybko taką sekwencję: Ctrl T, F, Ctrl 0 (zero), trzymając Shift i Alt suwnij tak, żeby się zmieściło i uderz enter i jeszcze raz F.

sinner
04-09-2007, 17:26
widzisz bombel to trochę inaczej Adobe podeszło do tematu w Premierku tam przynajmniej jeśli chodzi o zapis
i wczytywanie jest tak jak lubię czyli jak sobię ustawię domyślnie w preferencjach
i dla mnie dobry program to nie tylko taki w którym można zrobić pracę dobrze ale też wygodnie , oczywiście słowo wygodnie może mieć dla każdego inne znaczenie dla mnie jest ważne i lubię programy które mogę dostosować do swojego widzimisie a nie odwrotnie
ale dzięki w każdym razie za pomoc :)

Gawronnek
04-09-2007, 18:07
a jaki problem stworzyć akcję która będzie zapisywać w dowolnie wybranym formacie oraz katalogu, przypisać do niej skrót na F12 i po bólu trwa szybciej niż wybieranie opcji w menu

stig
04-09-2007, 19:26
trochę inaczej Adobe podeszło do tematu w Premierku tam przynajmniej jeśli chodzi o zapis
i wczytywanie jest tak jak lubię czyli jak sobię ustawię domyślnie w preferencjachTzn. jak? Co tam sobie niby ustawiasz?

sinner
04-09-2007, 19:39
Gawronnek chyba jedyne wyjście :( szkoda że nie zostawili takiej furtki w preferencjach
stig w Premierze jeśli zapisujesz timeline ( czyli film ze ścieżki ) do jakiegoś formatu, przypuśćmy że zawsze do takiego samego to każdy następny zapis bez ingerencji odbędzie się do tego formatu
zresztą nawet w Nikon Capture masz możliwość wybrania domyślnego formatu zapisu
po za tym masz możliwość w Premiere określić katalogi z których wczytujesz pliki video, audio, pliki tymczasowe, przeliczeniowe i dysk na którym zapisujesz gotowy film

Gawronnek
04-09-2007, 19:46
cudujesz przecież akcje to właśnie taka furtka ;)

sinner
04-09-2007, 19:51
po prostu nie lubię za dużo pootwieranych okienek na pulpicie a może rzeczywiście za bardzo chciałbym ułatwić
sprawę :twisted:

stig
04-09-2007, 19:52
Gawronnek chyba jedyne wyjście :( szkoda że nie zostawili takiej furtki w preferencjach
stig w Premierze jeśli zapisujesz timeline ( czyli film ze ścieżki ) do jakiegoś formatu, przypuśćmy że zawsze do takiego samego to każdy następny zapis bez ingerencji odbędzie się do tego formatu Tylko, ze nie ustalasz tam formatu zapisu dokumentu, tylko format eksportowanego filmu. Przeciez w Premierce "Save" czy "Save As", zapisuje projekt czyli polozenie zaimportowanych elementow na timeline, jego dlugosc, wstawione transitions i inne duperele. Wynikowa tej pracy jest zawsze projekt Premierki, ktorego formatu nie zmienisz, bo nie ma takiej mozliwosci. Co by nie mowic i jak nie kombinowac -- specyfika pracy w programie do montazu a w programie do edycji bitmap, jest jednak nieco inna.

stig
04-09-2007, 19:54
po prostu nie lubię za dużo pootwieranych okienek na pulpicie a może rzeczywiście za bardzo chciałbym ułatwić
sprawę :twisted:Ale to co Ci proponuje Gawronek, nie bedzie Ci otwieralo zadnych okienek. Przypiszesz sobie akcje zapisujaca plik do JPGa w okreslonym katalogu, ktora na dodatek po zapisie zamknie to zdjecie, i po krzyku. Jedno wcisniecie klawisza i po robocie.

Gawronnek
04-09-2007, 19:56
ale przecież tak zrobiona akcja z przypisanym skrótem nie wymaga otwartych okienek, po prostu działa po naciśnięciu jednego klawisza jak za machnięciem magiczną różdżką ;)

ps. hehe miałem telefon i nie zdążyłem przed stigiem

sinner
04-09-2007, 19:57
stig masz rację ale co by to przeszkadzało jakby dla przykładu wrzucić jpega z tiffem połączyć to z psd dorzucić np gifa i zapisać do jpega i później żeby przy następnym zapisie program łaskawie zaproponował tak od siebie z dobrego serca format jpeg :)

sinner
04-09-2007, 20:04
dobra zapodam sobie akcje szkoda tylko że tak mało klawiszy funkcyjnych ... dobra luz już nie marudzę :)