Zobacz pełną wersję : Ślub - proszę o poradę
Witam,
chciałbym zrobić kilka zdjęć na ślubie przyjaciół, a że w kwestiach zdjęć jestem wciąż uczącym się zielonym amatorem, a lampę mam od dzisiaj, to bardzo proszę o pomoc i napisanie kilku rad jak ustawić sprzęt, aby zdjęcia były poprawnej jakości. Przyjaciele nie będą mieli zawodowego fotografa w kościele. Będą mieli kamerzystę. Przejrzałem archiwum forum znalazłem kilka bardzo cennych porad, jednak bardzo proszę o pomoc w tej konkretnej sprawie.
Mój sprzęt: D80 + 18-200VR + SB-800
Zdjęcia będę robił w jpg - niestety nie znam się jeszcze na programach obróbki zdjęć i niestety nie będę miał czasu na naukę w najbliższym czasie :(
Kościół: niestety nie będę wcześniej i chyba to by nic szczególnego nie dało. Z tego, co wiem, obiekt jest stary, średniej wielkości (NMP Różańcowej w Pabianicach).
Przed ceremonią na pewno spytam się księdza, kiedy mu nie przeszkadzać - choć raczej zrobię kilkanaście do kilkudziesięciu zdjęć podczas całej ceremonii (nie tylko mszy).
Proszę o poradę w stylu "jak dla idioty" - jakie ISO, program, jaki czas, czy przesłona, jak ustawić lampę.
Z góry serdecznie dziękuję
bukowy dziad
03-09-2007, 22:20
oczywiscie powiedziales znajomym, ze moze sie okazac, ze nie beda mieli zdiec z kosciola?
do rzeczy (choc bylo dziesiatki razy): w ciemno mozna zakladac, ze kosciol bedzie dosc ciemny. aparat w manual. iso - ok. 800-1000, przyslona na maxa otwarta (i unikaj konca z 5,6 - raczej rob w zakresie do 4,5). czas - 1/30 (masz vr) - w kluczowych momentach mozesz troche skrocic. zrob na takich nastawach probne zdiecie (najlepiej juz po zapaleniu swiatel, ale jak mlodzi jeszcze nie weszli) i zobacz co wyszlo. jesli sie okaze (chyba cudem), ze za jasno, to w 1 kolejnosci zmniejszaj iso, w drugiej skracaj czas. no i lampa - na takich nastawach ma robic tylko za dopelnienie. glowice pod katem w gore, na to jakas wizytowka/kartonik przypomocowana na gumce robiaca za sztuczny sufit (ta wbudowna w sabine to troche mala jest) i korekcja na minus, ok. 1,5 (ale trudno mowic cos dokladniej nie znajac warunkow). to są takie wypadkowe - pamietaj, zeby obejrzec zdiecie i histogramy jak to wychodzi i odpowiednio korygowac.
i nie boj sie robic zdiec - jak sie nastawisz, ze zrobisz kilkanascie fot to guzik bedziesz mial.
Tak wiedzą, nie będę tam zastępował fotografa. Będę raczej jednym z paru znajomych-pstrykaczy.
Bukowy Dziadzie, dziękuję, lecz to co napisałeś, to wciąż trochę za mądre jak dla mnie. Ja będę robił zdjęcia przy okazji, a przede wszystkim będę uczestnikiem ceremonii. Raczej nie zdąrzę znaleźć złotego środka i bardziej zaufam półautomatyce nikona. Jednak postaram się jakoś wypośrodkować to co napisałeś, czyli trzymać się f4,5 i czasu 1/30. A co z dyfuzorem? Kąt na lampie, to 45 stopni czy więcej? Najlepiej na co łapać punktową ostrość?
bukowy dziad
03-09-2007, 22:51
Tak wiedzą, nie będę tam zastępował fotografa. Będę raczej jednym z paru znajomych-pstrykaczy.
[QUOTE]Bukowy Dziadzie, dziękuję, lecz to co napisałeś, to wciąż trochę za mądre jak dla mnie.
nie przesadzaj i nie rob z siebie glupka. jak zdecydowales sie na lustro to przynajmniej podswiadomie jestes gotow wykorzystac jego mozliwosci:) jesli cos jest nie jasne to dopytaj - dobra okazja, by w koncu wyjsc poza zielony program, tym bardziej, ze okolicznosci jak najbardziej ku temu sklaniaja.
Ja będę robił zdjęcia przy okazji, a przede wszystkim będę uczestnikiem ceremonii.
co nie znaczy, ze masz zrobic zdiecia na przecietnym poziomie weselnego goscia. sprzet masz - wykorzystaj go.
Raczej nie zdąrzę znaleźć złotego środka i bardziej zaufam półautomatyce nikona.
odsylam do watkow o pomiarze w d80 - ja tego aparatu nie mam i wiem, ze nigdy bym mu nie zaufal w takich okolicznosciach przyrody jak slub:D wiedz, ze to jest wyjatkowe wyzwanie dla systemow pomiaru aparatu - biala suknia, czarny garnitur itd itp... manual - oprocz tego, ze brzmi grozniej i trzeba krecic 2 kolkami a nie jednym - niczym sie od polautomatyki zasadniczo nie rozni. za to ma jedną kolosalną przewage - nie daje sie zwariowac.
Jednak postaram się jakoś wypośrodkować to co napisałeś, czyli trzymać się f4,5 i czasu 1/30.
jesli ktos zaproponuje Ci 2 skrajne umiarkowanie bezpieczne sposoby na przebycie w poprzek autostrady - przebiegniecie i dlugie czekanie, az bedzie droga wolna, to to wyposrodkujesz i zatrzymasz sie na srodku?;) (heh - zdaje sobie sprawe z ulomnosci tej metafory, ale klecilem ja "na szybko";) ). z reszta jak sie chcesz tego trzymac korzystajac z automatyki? sprawdz wczesniej w domu czy w ogole utrzymujesz w lapie tą 1/30 - na szerokim to nie problem, ale jak nie masz dobrego chwytu to i vr cudow w zakresie tele nie zdziala.
A co z dyfuzorem?
jak bedzie wystarczajaco jasno (tak, zeby korekta na lampie byla ok. -1,5, -2), to mozesz dawac palnikiem na wprost z zalozoną mydelniczką. chociaz obawiam sie, ze i tak to wszystko skonczy sie masakrą jakąś:)
Kąt na lampie, to 45 stopni czy więcej?
jaki jest kąt kazdy widzi - generalnie gdzies miedzy 45, a prosto w gore...
Najlepiej na co łapać punktową ostrość?
najlepiej ostrych miec mlodych (oczy itp;) ), ale co kto lubi - ja sporo robie mlodych nieostrych:D zabawy z GO to juz broszka fotosisty i sam sie o nią martw (podpatrz sobie w internecie na co mozna lapac ostrosc;) )
Co nieco wiem o teorii, ale z praktyką. to jeszcze u mnie kiepsko. Lustro wybrałem z premedytacją, ale proces nauki idzie u mnie wolno - ja jednak szybciej uczę się pod czyimś okiem...
Dopiero co wchodzę w półautomatykę i patrzę co i jak, stąd moje obawy przed pełnym manualem, ale dzięki spróbuję czegoś nowego :) Z 1/30 i VR powinienem dać sobię radę.
Jeszcze jedno pytanko w związku z suknią i czarnym garniakiem - pomiar punktowy ważony?
bukowy dziad
03-09-2007, 23:43
z tego co wiem to nie ma takiego pomiaru:) jesli dasz centralnie wazony i polautomatyke to ci sie bedą robic jaja - zrobisz portret panny mlodej i nie uwzglednisz korekcji - bach - niedoswietlenie. pana mlodego - bach - przeswietlenie. to tak ogolnie. msza trwa godzine, na poczatku sobie mlodzi stoją. walnij im fote - obejrzyj sobie na ekranie, posprawdzaj histogramy (staraj sie dociagnac do prawej strony, ale tak by nie przeswietlic). jak siedza w jednym miejscu to po co sie zdawac na automatyke? zlapiesz jakis witraz, kawalek zyrandola - cokolwiek - i juz pomiar sie robi nieprzewidywalny.
ew. pilnuj drabinki jak bedzie przysiega - czesto mlodzi podchodza do oltarza, gdzie jest znacznie jasniej niz w miejscu gdzie siedza.
Jeżeli nie chcesz się doktoryzować to ustaw lampę z założonym dyfuzorem na wprost, manual: czas 1/60 (jak będą się ruszać to krócej), przysłona 5,6, iso 400.
witam.
podziwiam bukowego dziada.
kurs fotografii ślubnej, wydanie trzy mailowe.
do autora wątku. foty ślubne, dobre foty ślubne to kawał dobrego rzemiosła na początek, sporo doświadczeń i tak można wymieniać...
mimo całej życzliwości, twoje pytania, tak zakładam, przerażają spore grono fotografujących z tego forum, którzy uprawiają tę zacną i wspaniale ostatnio rozwijającą się gałąź fotografii.
moim skromnym zdaniem, z którym nie musisz się zgadzać: nie podejmował bym się takiego zobowiązania, szczególnie wobec dobrych znajomych, którzy w większy stopniu niż podejrzewasz polegają na tobie i twoim dobrym sprzęcie. foty ślubne, szczególnie dla pań młodych, są bardzo ważną pamiątkom do której często wracają z której chcą być dumne...
może jakimś wyjściem będzie wynajęcie, nie koniecznie profi pstryka (koszty), ale rzetelnego fotografującego, który kilka takich zleceń popełnił. użycz swego sprzętu, jeśli on takowego nie posiada.
oszczędź młodym, fotografującemu i operatorowi kamery konwencji: kilku fotografujących z rodziny, damy radę.
mam na myśli ceremonie w kościele w szczególności.
fotografia, piękne hobby lecz nauka na cudzym ślubie... nie jestem przekonany.
pozdrawiam.
bukowy dziad
04-09-2007, 00:07
podziwiam bukowego dziada.
kurs fotografii ślubnej, wydanie trzy mailowe.
heh. w zanadrzu mam jeszcze "wielkoformatowa fotografia architektury - czyli jak milo spedzic czas przy porannej kawie" i "akt - masz sprzet, wykorzystaj GO!":D:D:D
mimo całej życzliwości, twoje pytania, tak zakładam, przerażają spore grono fotografujących z tego forum, którzy uprawiają tę zacną i wspaniale ostatnio rozwijającą się gałąź fotografii.
przyznam sie, ze po dydaktycznym uniesieniu ochlonalem i tez sie torche przestraszylem, z radoscią przyjąlem post Twoj i Twojego poprzednika - sprowadzenie na ziemie przydalo sie mnie i pewnie autorowi watku rowniez:)
fotografia, piękne hobby lecz nauka na cudzym ślubie... nie jestem przekonany.
mysle, ze na wlasnym nauczyc sie jest jeszcze trudniej:D generalnie pary godzace się na zdiecia od "kuzyna z aparatem" rzadko chca wydawac kase na kogos kto sie na tym zna. prezent w postaci sensownego fotografa to tez troche droga sprawa...tak wiec krotka pilka - oni swiadomie sie godza na to, ze moga miec kiepsie zdiecia, a kolega z pelną swiadomoscią uczy sie na bledach i stara sie by bylo ich jak najmniej.
ale on napisal, ze nie bedzie zastepowal fotografa, wiec rozumiem, ze fotograf bedzie, a on mu sie bedzie staral nie wchodzic w kadr :)
No i miejmy nadzieje, ze mu kliszy czy matrycy nie przeswietli lampa ;)
Bukowy - fajny tutorialik :)
A w temacie zdjec na slubie znajomych...
kilka razy mialem okazje sie tak zalapac, ot tak przypadkiem idac na slub wzialem ze soba aparat i nawet nie najgorzej jak na pierwszy raz wyszlo (w moim mniemaniu, chociaz ponoc mlodzi se porobili nawet z tego odbitki).
Sytuacja tak jest o tyle komfortowa, ze se mozna smialo pocwiczyc ustawienia bez obawy, ze sie rodzina do ciebie nie bedzie odzywala do konca zycia, bo foty nie wyszly :)
nie do końca glisek...
Przyjaciele nie będą mieli zawodowego fotografa w kościele. Będą mieli kamerzystę.
...te ramki do cytatów, gdzieś tu są , czuję je...
czy w porywie miłości do kuzyna upieczemy mu torcik weselny, no nie. jaq nie mów że robisz w piekarni...
jest duża szansa na znalezienie osoby z pewnym doświadczeniem która za, mmmmyyyyy, nie wiem, 2 stówki, poświęci dwie godziny życia i wykona z radością reportażyk. może kuzynostwo się dołoży.
nie do końca glisek...
A to inna sprawa...
cieplo, cieplo :) ;)
A to inna sprawa...
cieplo, cieplo :) ;)
ha. klikamy i mamy.
czy był konkurs na najbardziej nocnego maila na tym forum. to taki pisany w środku nocy.
z góry przepraszam za odbieganie od tematu i proszę admina o upomnienie na piśmie.
bukowy dziad
04-09-2007, 00:52
jest duża szansa na znalezienie osoby z pewnym doświadczeniem która za, mmmmyyyyy, nie wiem, 2 stówki, poświęci dwie godziny życia i wykona z radością reportażyk. może kuzynostwo się dołoży.
a potem sie przymiera glodem i o d3 tylko marzy;) powiedziec Ci za 2 stowki jak sie robi ramki do cytatow?;)
edit: widze, ze znalazles:D nie masz szans na najbardziej nocnego posta - tu jest pare osob ze stanow i australii, dla ktorych to zaden problem Cie pobic:D
odpowiedź prawidłowa, ale po czasie.
spróbuje jeszcze raz.
dzięki za podpowiedź, ale już się naumiałem.
ten kolega za dwie stówy to ma być taki solidny amator który nie zarabia na foceniu i z radością pomoże koledze tzn. temu kuzynowi który właśnie kupił d80. to przecież często dniówka lub dwie w wielu firmach. poza tym focenie to przyjemność.
a admin patrzy i myśli cenzurować, poczekać...
bukowy dziad
04-09-2007, 01:07
ten kolega za dwie stówy to ma być taki solidny amator który nie zarabia na foceniu i z radością pomoże koledze tzn. temu kuzynowi który właśnie kupił d80. to przecież często dniówka lub dwie w wielu firmach. poza tym focenie to przyjemność.
nie no, wszystko rozumiec, zartowac sobie tylko troche:)
a admin patrzy i myśli cenzurować, poczekać...
admin spi snem sprawiedliwych adminow...moderatorzy tez mogą, bo w tym watku naprawde nie ma co robic - jesli myslisz, ze to jest offtop, to rozejrzyj sie troche:) (mozesz zaczac od watku "jakies nowosci";) ).
Małe wyjaśnienie - ja nie będę zastępował fotografa, zrobię ot tak kilka zdjęć bo młodzi chcą i wiem, że nie liczą na cuda. Skoro młodzi nie wzięli fotografa na ślub, tylko na plener, to chyba to zrobili z premedytacją, choć nie wiem do końca.
Pytam się Was ponieważ jeszcze nigdy nie robiłem zdjęć z lampą i nie będę miał kiedy poćwiczyć, a nie chcę przeszkadzać komukolwiek na ślubie. Chciałbym podejść w pewnych momentach, cyknąć z dwie, trzy fotki i tyle.
Mam jeszcze jedno pytanko. Czy ktoś z okolicy Łodzi ze stażem fociarskim (może któryś z adminów) chciałby spotkać się ze mną i poduczyć kolegę (oczywiście odpłatnie) jakoś w tym tygodniu wieczorem? Może wiecie do kogo się zwrócić?
Pytam się Was ponieważ jeszcze nigdy nie robiłem zdjęć z lampą i nie będę miał kiedy poćwiczyć, a nie chcę przeszkadzać komukolwiek na ślubie. Chciałbym podejść w pewnych momentach, cyknąć z dwie, trzy fotki i tyle.
Jak chcesz mieć 100% pewności, że chociaż młodzi będą dobrze widoczni na zdjęciach, to wal na wprost z mydelnikczą (jak z bliska) albo bez (jak z trochę dalsza) i zdaj się na automatykę (czas 1/60, 1/80). Dostaniesz przynajmniej przyzwoite zdjęcia z sensownym pierswszym planem. Możesz oczywiście kombinować z odchylaniem palnika, czy też wyżyszm ISO dla złapania tła, ale w kluczowych momentach (nakładanie obrączek) to bym nie ryzykował tym bardziej, że nie masz doświadczenia z lampą.
kwiatusek
04-06-2008, 22:28
Chciałam podpiąć się do wątku i prosić o poradę zawodowców.
Dysponuję: D80 | Nikkor 18-70 | Nikkor 50/1,4 | Nikkor 80-200/2,8 | SB 600 i LumiQuest Softbox,
(mogę też mieć Nikkor 18-200 VR).
Zdjęcia będą robione w tym kościele: http://www.parafia-mbr.neostrada.pl/galeria/wystroj/index.html
Którym szkłem najlepiej pstrykać wewnątrz kościoła?
rockabilly
04-06-2008, 23:59
w sumie to raczej sredni ten kosciól...wejdz 5 min wczesniej i zobacz czy 50 nie bedzie za wąska. jak bedzie to zrob kitem moim zdaniem.
puchbeary
05-06-2008, 14:51
w sumie to raczej sredni ten kosciól...wejdz 5 min wczesniej i zobacz czy 50 nie bedzie za wąska. jak bedzie to zrob kitem moim zdaniem.
Średni :D. Co ja bym dał żeby mieć tylko takie kościoły ;) . Ciekawe co byś powiedział jakby Ci przyszło zrobić zdjęcia w kościele który ma nawę główną 10 metrów długości na 5 szerokości, jest cały z modrzewia lakierowanego na żółto a za całe oświetlenie służy żyrandol z 12-toma imitacjami świeczek każda o mocy tak na oko 10 Wat max :D . .. Super kościół i spokojnie poradzisz sobie kitem (to radzę w chwilach ważniejszych bo masz pewny komfort pracy) a resztę z 50mm . Spokojnie dasz radę.
Wojteksw
05-06-2008, 16:32
Ja osobiście wybrałbym N 50/1,4 oraz 18-200 VR. Akcja raczej statyczna i można wykorzystać VR.
kwiatusek
05-06-2008, 20:25
a na lampkę zakładać jakiś dyfuzor lub tego mini softboxa? Czy w kościele w zasadzie nie ma to większego uzasadnienia? Pytam, bo w innym kościele podczas komunii podpatrywałam "parafialnych" fotografów, i nic dodatkowego rozpraszającego nie zakładali.
puchbeary
05-06-2008, 20:45
Zakładać. bez dyfuzora będą koszmarne cienie. Z resztą z nim też będą ale może choć odrobinę mniej smoliste.
kwiatusek
06-06-2008, 12:51
Dzięki :-)
Jakbym się bardzo ładnie uśmiechnęła do brata to może by mi i 35 mm F/2 pożyczył... zawsze to troszkę szerzej niż 50-tką, ale w sumie też może być za wąsko... sama nie wiem.
Chyba jednak zostanę przy mojej 50-tce i tym 18-200 VR.
Bardzo dziękuję wszystkim za porady :-)
Patrząc na fotki kościoła przy ołtarzu 50 może być za wąska. Jak możesz to weź tą 35.
Dobra ja tam za dużo o fotkach z kościoła nie powiem ale że mieszkam w Pabianicach to mogę się wypowiedzieć odnośnie budynku hehe. Zatem tak, kościół Najświętrzej Marii Panny jest największym kościołem w Pabianicach, jeżeli miałbym porównać to w okolicach Manufaktury stoi podobny. Nie mam zdjęć z wewnątrz ale zewnętrznie to jest takie coś:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/06/354pxKosciol_NMP-1.jpg
źródło (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/93/Kosciol_NMP.jpg/354px-Kosciol_NMP.jpg)
Wewnątrz wysokie, ciężko będzie odbić od sufitu a i ściany to tez może być problem bo obok pary młodej mamy tylko filary. Wewnątrz też nie miło bo nie jest jakoś super jasno. W oknach witraże. Stara budowla.
Ale na pocieszenie informacja taka że zewnętrznie budynek jest bardzo ładny, a i dopiero skończyli remont nawierzchni przed kościołem więc zdjęcia sprzed kościółka będą na prawdę super, a i sama budowla ciekawa do sfotografowania :)
PS. W ostatniej chwili znalazłem stronkę, w niej są galerie :) http://www.nmp.prv.pl/