Zobacz pełną wersję : D50 vs. ist DL ? gdzie kupić?
Michał P.
03-12-2005, 20:17
Nie wiem czy to nie powinno być w dziale ,,inne systemy".
Zastanawiam się nad Nikonem D50. Pod uwagę biorę jeszcze Pentaxa ist DL, choć jest znacznie droższy. Z uwzględnieniem promocji ,,weż 400" D50 można mieć za ok 2500zł, a Pentax zaczyna sie od 3100zł. Proszę o opinie osób, które miały doświadzczenie z obydwoma aparatami. Co do D50 to czy bardzo przeszkadza brak podglądu GO? Czy może ktoś polecić sprawdzony sklep z atrakcyjnymi cenami? Czy ktoś miał do czynienia ze sklepem FOTOIT? Za wszystkie wskazówki z góry dzięki.
phantomek
03-12-2005, 20:22
Co do D50 to czy bardzo przeszkadza brak podglądu GO?
Napewno nie :)
Antonina
03-12-2005, 20:25
Co do sklepu to tu jest sprawdzony sprzedawca :arrow: http://www.imfoto.pl/ a jeśli chodzi o podgląd GO to ja wcale nie używam i jest dobrze :D
Proszę o opinie osób, które miały doświadzczenie z obydwoma aparatami.
Pewnie będzie ciężko znaleźć tu użytkownika obu tych maszyn.
Kupując lustrzankę pamiętaj, że czekają Cię inwestycje w obiektywy, lampy i całe torby innych dupereli :wink: Body za jakiś czas zmienisz a szkła Ci pozostaną. Z tego punktu widzenia wejście w system Nikona wydaje się bardziej "przyszłościowe".
Co do D50 to czy bardzo przeszkadza brak podglądu GO?
Ta funkcja jest w zasadzie bezużyteczna :( Szczegóły w tym wątku (http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=15689)
Czy może ktoś polecić sprawdzony sklep z atrakcyjnymi cenami?
za Antoniną
:arrow: http://www.imfoto.pl/index.php?zaw=16&id=775
to tutejszy "zaopatrzeniowiec" sprawdzony na wszystkie strony :D
Władca Pixeli
03-12-2005, 21:48
Pentax ma w większości tańsze obiektywy niż Nikon, ale wybór jest dużo mniejszy niż u Nikona.
Musisz sam sobie odpowiedzieć na pytanie: na czym Ci zależy. Nikon ma z pewnością szybszy AF. Pentax zaś słynie z doskonałego naświetlania. Ponieważ to forum Nikona, dla przekory (by dyskusja mile się rozwineła ;) przedstawię plusy Pentaksa.
Obiektywy. To najmocniejszy punkt. Pełna kompatybilność ze WSZYSTKIMI szkłami. Plus M42. Działający zarówno pomiar światła, jak i potwierdzenie ostrości. A obiektywy takie - często doskonałej jakości optycznej - dostaniesz za grosze chociażby na Allegro.Wizjer. Mimo iż jest to najtańszy korpus w ofercie tego producenta, posiada wizjer mogący konkurować z najlepszymi puszkami pozostałych systemów (manualne ostrzenie nie stanowi więc problemu). Pewnym zgrzytem może być częściowa obsługa poprzez menu, ale rozwiązano to w sposób najlepszy z możliwych - to poprostu trzeba wypróbować.
Reasumując (moim zdaniem): jeśeli jesteś amatorem i focisz dla własnej przyjemności - Pentax. To tu zdobędziesz arsenał tanich - znakomitych szkieł za grosze (zamiast artystów pozostających przy kicie).
Jeżeli zaś chcesz się rozwijać, a D50 traktujesz tylko jako etap przejściowy i w przyszłości planujesz zakup korpusu z wyższej półki, do tego zoomy ze stałym światłem - wybierz Nikona.
[ Dodano: Sob 03 Gru, 2005 ]
A-ha. I jeszcze odnośnie PGO.
Trochę żenujące jest stwierdzenie, że jest to zbędna funkcja - jeżli akurat nie ma jej w danym korpusie. Zapytaj fascynatów macro, lub osób przywiązujących dużą wagą do precyzji portetów, czy tego nie wykorzystują.
Dla jednych może to być bajer, dla innch ważny argument "za".
phantomek
04-12-2005, 09:54
Ale w D50 czy D70 przy tak małym i ciemnym wizjerze to ten podgląd nie jest aż tak precyzyjny.
Popieram Marasa a co do pytania - zapytaj na forum pod adresem: http://www.pentax.osw.pl/forum/forum.asp Napewno chlopaki Ci tak poradza.
Pzdr
Spinner
Trochę żenujące jest stwierdzenie, że jest to zbędna funkcja - jeżli akurat nie ma jej w danym korpusie.
Nikt nie podniósł argumentu, że ta funkcja jest zbędna, bo to nie prawda. Jednak na przykładzie d70 widać, że przy małym i ciemnym wizjerze jest najczęściej bezużyteczna :( i co z tego, że korpus jest w nią wyposażony...
kup D50 i nie marudź...u hesji (imfoto.pl) masz jak w banku, szybko, sprawnie i pewnie...
Władca Pixeli
04-12-2005, 17:56
Dużo bardziej przydatna informacja o głębi ostrości jest na obiektywach. Niestety w wielu obiektywach ze wzglęgu na koszt zrezygnowano z tego.
aha, poza tym mialem pentaxa w reku i zrobil na mnie tragiczne wrazenie, nawet gorsze niz c350 (canon nie ursus :mrgreen: ).
jednak nikon to nikon, wielki system, kupa szkiel innych producentow itp, itd.
ale wybor nalezy do ciebie :)
Pentax - jako najmniejszy DSLR na rynku może budzić kontrowersje u osób z większymi dłońmi. Ale porównywanie jakości wykonania z 350D raczej nie świadczy nazbyt pozytywnie o Tobie - Siupes. Mam wrażenie, że przemawia przez Ciebie fundamentalizm systemowy. Jakość materiałów (jedyne body w tej klasie z magnezowym szkieletem) użytych i ergonomia uchwytu - chyba tyle mogłeś wybadać podczas organoleptycznych testów - raczej ma się nijak do wydmuszki Canona.
Michał - najlepiej byś zrobił udając się do skalpu (MM?) w któym będziesz miał możliwość osobistego pomacania obydwu puszek. W końcu skoro zamierzasz tym focić, to własne wrażenia będą niezastąpione. Być może będziesz wolał duży, dobrze wyprofilowany korpus Nikona, a może jednak małe, ale równie poręczne body DSa (chociażby do fotografii ulicznej).
Michał P.
04-12-2005, 21:33
Najgorsze jest to że w Olsztynie w żadnym sklepie nie ma Pentaxów... chyba żeby go zobaczyć będę musiał się wybrać do Wawy.
Maras,
sorry ale MI sie pentax nie podoba i tyle, uwazam tez ze jego ergonomia jest gorsza od nikona d70. poza tym gdyby nic innego nie bylo na swiecie, wybralbym 350 ponad *ist DL, moje prawo, nie przekonasz mnie. kazdy ma inne wrazenie estetyki i ergonomi. koniec jalowej dyskusji.
Michał P., najlepiej zrobisz jak pobawisz sie wszystkim co chcesz kupic, powodzenia. nie zapomnij pokazac fotek jak juz sie zdecydujesz.
Michał P.
06-12-2005, 19:12
a co powiecie na Minolte 5D ?
a co powiecie na Minolte 5D ?
przeczytaj ->test ND50 MD5 PDS E500 C350D (http://www.fotopolis.pl/index.php?gora=4&lewa=3&e=3590)
powinno rozwiac wszelkie watpliwosci :)
Czy ktoś miał do czynienia ze sklepem FOTOIT?
Kupiłem u nich D50. Odbierałem osobiście bo mam blisko. Nie było żadnych problemów.
Ale nie dostałem polskiej instrukcji i nie dostałem gwarancji Nikon Polska.