PDA

Zobacz pełną wersję : D200-konstrukcja wizjera.

kar
03-09-2007, 11:04
Witam.Pytanie do znawców i użytkowników d200-czy do wizjera[pryzmatu] mogą dostać się zanieczyszczenia.Dotychczas używałem d50 i d70s.W obu przypadkach po pewnym czasie w wizjerze pjawiały się zanieczyszczenia.Noszę się z zamiarem wymiany korpusu na d200 i chcę się dowiedzieć czy jest on bardziej szczelny.Pozdrawiam.

fIlek
03-09-2007, 11:28
Tutaj muszę Cię rozczarować. Ja po miesiącu użytkowania już miałem syfki w wizjerze, a do tego pojawiły się 2 czarne farfocle, które na mój gust są wadą produkcyjną, bo już kilku forumowiczów je widziało. Nie możesz się ich pozbyć - musisz polubić :)

Macro
03-09-2007, 11:52
musisz polubić :)
Najlepiej uciąć sobie miłą pogawędkę przy kawce - powinniście się dogadać :p

Zyzio
14-09-2007, 15:31
ja dokładnie tak samo, wada produkcyjna i niestety sa jakieś pozostałości w srodku które po jakimś czasie pojawią się nam w wizjerze, a szkoda bo to cholernie wkurza.

darsedz
15-09-2007, 00:41
trzeba je przenikać wzrokiem ;)

shaddixx
15-09-2007, 09:00
grunt to pozytywne podejscie!

thor88
16-09-2007, 19:10
trzeba je przenikać wzrokiem ;)

hehe... mocą mistrzów Jedi!!!

A żeby lepiej się z nimi żyło to może nadaj im imiona... :)

I np. podczas sesji będziesz mógł mówić: "Fusek" posuń się bo modelki w kadrze nie widzę... ;)

yans
16-09-2007, 22:43
U mnie był jeden, ale gdzieś zniknął.

Nie mogę się otrząsnąć po jego zniknięciu.....

yakoop
18-09-2007, 19:17
Jak się robi zdjęcia to się ich nie widzi :).

luxius
20-09-2007, 20:49
no chyba ze ktos uzywa d200 jako szpanerskiej lornetki:))
rozumiem, ze to nie zanieczyszczenia na matowce?:)

wiktor.bakiewicz
23-09-2007, 12:49
Mam ten sam problem , mam kompletnie zasyfiona matówke, czy ktoś z was wie jak ją wyciągnąć żeby ją konkretnie wyczyścić. Na zdjęciach tego w ogóle niewidać, ale holernie to denerwuje, że wy drogi aparat a już tak zasyfiony!!
JAK WYJĄĆ I WYCZYŚCIĆ MATÓWKE??

Zyzio
23-09-2007, 22:32
najlepiej odwiedz serwis, samemu lepiej sie do tego nie zabierac bo pozniej rosną koszta i zaczynasz sie zastanawiac czy nie lepiej bylo to zostawić tak jak poprzednio.

sprocket
23-09-2007, 22:41
Zyzio dobrze mowi - jesli juz to postaraj sie podmuchac, matowka to strasznie delikatne szkielko.

wiktor.bakiewicz
24-09-2007, 13:42
Powiem jedno!! jestem wśiekły zamiast wyczyścić tylko bardziej sobie zabrudziłem!! no ale nic grunt, że matryca czysta i nic niewidać na zdjęciach! Gdybyście zobaczyli moją matówke to chyba pobiłem wszelki rekord głupoty i debilizmu! Nalezy mi sie kara chyba jakaś!
Jedna i jedyna rada! trzeba się do tych "baboli "przyzwyczaić , chciałbym nadać im imiona, ale ja mam tam cała kolonie pasażerów na gape! FUCK!

gALL
03-10-2007, 11:29
Ech! A nie mowili aby nie tykac matowki? Moze Cie pociesze, ze mogles nawet ja porysowac :D. Bez pluczki ultradzwiekowej oraz oraz szybkoodparowujacego alkoholu nie tyka sie matowki. Jak nawet sie plucze to zanurzeniowo i bez dotykatnia jakimis pedzlami.

fIlek
03-10-2007, 11:38
Ech! A nie mowili aby nie tykac matowki? Moze Cie pociesze, ze mogles nawet ja porysowac :D. Bez pluczki ultradzwiekowej oraz oraz szybkoodparowujacego alkoholu nie tyka sie matowki. Jak nawet sie plucze to zanurzeniowo i bez dotykatnia jakimis pedzlami.

Ano dokładnie, bo jak się przetrze takim patentem do czyszczenia matryc, to zostają piękne jeziora na matówce. Mimo, że alkohol odparuje, to plamy zostają :twisted:

Są 2 zasady
1. Lepsze jest wrogiem dobrego
2. Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu

;)

luxius
03-10-2007, 18:11
kazdy robi wedle swojego uznania
ja czyszcze matowke dwa razy w miesiaciu zwyklym plynem do oklularow i wacikiami do ucha, ewentualnie troche chucham
mam drugi aparat ktory czyszcze w ten sam sposob i nic sie nie rysuje

tak samo z matryca, czyszcze lespenem za 25 zl z MM, raz, czasem dwa w miesiacu

chyba trzeba sie poprostu w tym wprawic:))

wiktor.bakiewicz
03-10-2007, 19:42
To jest chyba tak, że tu zwyciężyła ( w moim przypadku) ciekawość i metoda uczenia się na własnych błędach. Całe szczęście, że kompletnie nierozwaliłem matówy.

Trout
03-10-2007, 21:08
Ja kiedyś też zabrudzilem sobie matówkę w D70 a że do serwisu daleko i czasu niemialem to musialem radzić sobie sam:)
Kiedys wyczytalem (może i na tym Forum) jak wyczyścic:) domowym sposobem.
Wyczyścilem w następujący sposób:ciepla nawet bardzo woda odkręcona na full,matówkę lapie paluchami za krawędzie i pokrywam ludwikiem palcem lekko rozprowadzając po calej powierzchni (nie żadnymi ptyczkami czy szpatulkami) a następnie wkladam pod ten mocny strumień wody i tak trzymam z minute dwie zmieniając co chwila stronę na którą dziala strumień wody.Bardzo ciepla woda rozgrzewa matówkę która po wyciągnięciu i usunięciu nadmiaru kropli poprzez strzepnięcie (uwaga bardzo dobrze uchwycić bo może wypaść z uchwytu) odparowuje z cieplej matówki i mamy ją czystą :) Mi sprawdzil się ten sposób i nie narzekam.
Ale uwaga takie zabawy to ostateczność a jak mamy możliwość oddać do autoryzowanego serwisu to tam go dajemy na czyszczenie lub wymianę.

Jacek_Z
04-10-2007, 01:08
ja czyszcze matowke dwa razy w miesiaciu ..
..mam drugi aparat ktory czyszcze w ten sam sposob i nic sie nie rysuje
:shock:
poczekaj - policzę. Jednego nikona f 801 mam nadal - 18 lat, drugiego F100 mialem z 6 lat, ostatnie 3 lata mam D70 i potem D200. Razem lat 27. Nigdy nie czyściłem żadnej matówki. Nigdy nawet nie wyjełem matówki z body.

gALL
04-10-2007, 16:16
Mnie sie raz to zdarzylo w FE2 zaraz po kupnie, bo dwa cholerne farfocle mnie wkurzaly (aparat mial 15 lat). Skonczylo sie na dmuchaniu tylko na matowke i pryzmat. Po usunieciu farfocli okazalo sie, ze matowka jest porysowana.
W F3 raz czyscilem tez po zakupie, ale tam matowka jest jak telewizor w ramce, zdejmowany pryzmat wiec bajka a nie czyszczenie.
Raz mi serwis czyscil matowke w F80 po 4 latach jak mi dmuchnelo w lustro piachem na plazy przy zmienianiu szkiel.

Ciekawe jak czesto wymieniasz odboj lustra skoro 2x w miesiacu ja wyjmujesz, w kazdym manualu wykruszylbys gabke odboju po 3 razie.

luxius
04-10-2007, 21:15
:shock:
poczekaj - policzę. Jednego nikona f 801 mam nadal - 18 lat, drugiego F100 mialem z 6 lat, ostatnie 3 lata mam D70 i potem D200. Razem lat 27. Nigdy nie czyściłem żadnej matówki. Nigdy nawet nie wyjełem matówki z body.

no fajnie, ale ja jednak wyciagam aparat z szafy:P

Jacek_Z
04-10-2007, 21:37
a ja z torby. F801 się od jakiegoś czasu kurzy, to fakt, ale ja pracuje z tymi aparatami, niemal codziennie, przez kilkanaście lat.

luxius
10-10-2007, 00:11
yhy....to pewnie tez masz klika tysiecy odnosnikow jak sie wpiszesz w googlach.

Jacek_Z
10-10-2007, 00:39
:shock: a to niby dlaczego???
jak czegos nie ma w internecie to nie istnieje?
Z ciekawości sprawdziłem
Imie i nazwisko - 168 tys odwołań (na pierwszych 2 stronach - ze 3 razy chodzi o mnie)
Login z forum - 20.200 odwołań - i widze że chodzi praktycznie zawsze o mnie na róznych forach
nazwa firmy - 29.400 odwołań - na pierwszych 3 stronach w większości moja firma lub katalogi gdzie ona jest umieszczana

przy okazji - robię zdj dla firm. Niektóre umieszczaja to w necie, inne (większość) nie. Najczęściej jak umieszczają - to nie podpisują fotografa. To normalne niestety. I wtedy google nie mają co indeksować jesli chodzi o moją skromną osobę.

luxius
12-10-2007, 22:45
[quote=Jacek_Z

przy okazji - robię zdj dla firm. Niektóre umieszczaja to w necie, inne (większość) nie. Najczęściej jak umieszczają - to nie podpisują fotografa. To normalne niestety.[/quote]

no to sie akurat zgadza.