Zobacz pełną wersję : D50 - panoramiczne zdjęcie
czy jest mozliwosc robienia w d50 zdjec panoramicznych?
i jest tak, to jak
ReSeT_Pl
03-09-2007, 09:24
Stawiasz aparat na statywie i robisz kilka zdjec obok siebie, potem laczysz je programowo na komputerze ;).
czy jest mozliwosc robienia w d50 zdjec panoramicznych?
i jest tak, to jak
Uciac gore i dol i juz masz panorame. Tudziez zrobic kilka i polaczyc ze soba.
tharatyn
03-09-2007, 09:32
... potem laczysz je programowo na komputerze...
http://hugin.sourceforge.net/
żółto-czarny
03-09-2007, 15:08
Uciac gore i dol i juz masz panorame.
Ech, przypomniał mi się Pentax MZ-7 mojego kolegi, który miał taką "funkcję" :-D
Uciac gore i dol i juz masz panorame.
Stig miej litość - aż oplułem monitor :-D
Akurat jestem w temacie. Ja panoramy robię statywem z manfrotto ze specjalną głowicą panoramiczną. Koszt tego jest bardzo duży. Można poradzić sobie zwykłym statywem. Robisz (w przypadku panoramy 360 stopni) zdjęcia obracając aparat w okół osi statywu (w prawo), tak, by na każdym następnym zdjęciu 1/3 pokrywała się z tym co było na poprzednim. Potem ładujesz te foty w program (ptgui lub panorama maker, z czym że ptgui jest o niebo lepszy) i tworzysz panorame.
Obracać najlepiej wokół punktu węzłowego obiektywu; właśnie po to są te głowice panoramiczne. Jeśli takowej nie masz (czemu się nie dziwię, bo Manfrotto to minimum ok. 1200 zł, a najtańszy Novoflex 1700 zł) użyj sanek do makro (stare z DDR-u można wyczaić za grosze na giełdzie) lub połówkę z grubej kartonowej rury. Statyw niezbędny, choć od biedy można robić z ręki (opis jak to zrobić jest w książce "1000 sposobów na fotografię cyfrową"). Jeśli będziesz obracał tylko aparat to możesz mieć duże kłopoty z pozlepianiem fragmentów w całość. Bardziej dokładny opis znajdziesz m.in tu: http://www.luminous-landscape.com/tutorials/stitching.shtml. Zlepiać można też w Photoshopie CS2 lub Photoshop Elements 4 i wyżej.
...po to są te głowice panoramiczne. Jeśli takowej nie masz (czemu się nie dziwię, bo Manfrotto to minimum ok. 1200 zł, a najtańszy Novoflex 1700 zł) użyj sanek do makro (stare z DDR-u można wyczaić za grosze na giełdzie) lub połówkę z grubej kartonowej rury. Statyw niezbędny, ...
można zrobic samodzielną konstrukcję głowicy panoramicznej (a własciwie nasadki na zwykła głowicę) pod swój obiektyw szerokokątny. Z dwóch grubych blach w kształcie litery L, odpowiednio skręconych ze sobą i z nawierconymi gdzie trzeba otworami pod śruby. Blacha w odpowiednim kształcie i grubości do nabycia w Castoramie czy OBI. Koszt takiej samoróbki to około 30 zł.
Dla mnie zrobił to wg mojego projektu gościu za mniej niz 100 zł. Piękne, z grubej kwasówki, z regulacją odległości.
A ja calkiem przyzwoita panorame zrobilem na statywie za 70 PLN. Wystarczy troche dobrych checi to i panorama wyjdzie OK i kilka setek PLN w kieszeni zostanie.
żółto-czarny
04-09-2007, 08:05
Zlepiać można też w Photoshopie CS2 lub Photoshop Elements 4 i wyżej.
Zlepiałem nawet w Elements 3, ale ani w PSE, ani w CS2 to zlepianie mnie nie zachwyciło. Następnym razem wypróbuję coś z tego co wymieniliście.
A ja tam używam do panoram progsa Arcsoft Panorama Maker 3, którego dostałem z moim już nieobecnym N8400. Polecam, bo jest dosyć prosty i dobry. Panoramy poziome, pionowe czy 360st. Samemu można sobie korygować punkty "zlepienia" jeśli coś się nam nie podoba.
Najlepszy do panoram jakiego używałem - to PIX MAKER PRO
Jest extra :)