Zobacz pełną wersję : Sigma Super czy SB-800 - dylemat w sprawie lampy do D80.
Witajcie, na wstępie pragnę nadmienić, że jeżeli temat był wałkowany to proszę nie besztać - nie udało mi się znaleźć satysfakcjonującego mnie wątku.
Przymierzam się do zakupu lampy i waham się między produktem Nikona - SB-800 a Sigmy - EF-500 DG Super. Cena w zasadzie ma znaczenie, mianowicie chciałbym wiedzieć, czy za te kilka setek więcej dostaję coś wyjątkowego, czy dopłacam za markę. Lampę potrzebuję głównie do zdjęć reporterskich, fotorelacji z imprez masowych, itp. Macie jakieś doświadczenie w użytkowaniu obu lamp? Może są jakieś ukryte buraki w obu konstrukcjach albo w tylko w jednej z nich i dlatego warto wybrać tę drugą? Proszę o pomoc.
Oj będą besztać - było setki razy :)
Po krótce - tak, płacisz głównie za firmę. Sigma to również świetna lampa jednak są z nimi spore problemy związane z kompatybilnością z poszczególnymi korpusami Nikona. Będzie działąła Tobie np. na D80 a na D200 lub starszych modelach już nie. Kiedyś był wątek od którego nr seryjnego są uaktualnione do współpracy z nowszymi korpusami ale nie pamiętam który. Pamiętaj tylko aby kupić Sigmę z oznaczeniami NA-iTTL.
Poza tym SB800 jest dużo mniejsza i poręczniejsza, jest lepiej wykonana, ma w komplecie dyfuzor, odbłyśnik, pojemnik na piąty aku pozwalający na szybsze ładowanie przydatne zwłaszcza w przyp. zdjęć reporterskich - to dobra lampa.
Pamiętaj jednak , że w Sigmie możesz mieć 3 lata gwarancji i dokupić dodatkowe 2 lata - w Nikonie masz tylko rok a też się niestety lubi popsuć...
Oj będą besztać - było setki razy :)
Po krótce - tak, płacisz głównie za firmę. Sigma to również świetna lampa jednak są z nimi spore problemy związane z kompatybilnością z poszczególnymi korpusami Nikona. Będzie działąła Tobie np. na D80 a na D200 lub starszych modelach już nie. Kiedyś był wątek od którego nr seryjnego są uaktualnione do współpracy z nowszymi korpusami ale nie pamiętam który. Pamiętaj tylko aby kupić Sigmę z oznaczeniami NA-iTTL.
Poza tym SB800 jest dużo mniejsza i poręczniejsza, jest lepiej wykonana, ma w komplecie dyfuzor, odbłyśnik, pojemnik na piąty aku pozwalający na szybsze ładowanie przydatne zwłaszcza w przyp. zdjęć reporterskich - to dobra lampa.
Pamiętaj jednak , że w Sigmie możesz mieć 3 lata gwarancji i dokupić dodatkowe 2 lata - w Nikonie masz tylko rok a też się niestety lubi popsuć...
Dzięki za odpowiedź. Co do besztania to znalazłem wątek gdzie miał być niby test obu lamp i od dwóch lat nic się tam nie zmieniło :) Także wiesz. A teraz osobiste pytanie - masz kupić lampę - którą wybierzesz?
(...) a też się niestety lubi popsuć...
Witam,
SIGMA jest bardzo dobrą alternatywą dla lampy NIKONA, sam osobiście jej nie użytkowałem,
ale Ci, którzy ją mieli, byli zadowoleni.
SB-800 daje nieco więcej, ale czy warto za to płacić 500-600 PLN, to juz każdy musi zadecydować
sobie sam. Jej użytkowanie to bajka, zaręczam.
Ale już pisanie, że "też się lubi popsuć" to lekkie nadużycie - to bardzo dobra, świetnie wykonana,
solidna lampa - informacje o jej usterkach są niezmiernie rzadkie.
Kiedyś był nawet wątek na ten temat.
Art
PS.: Dopiszę odpowiedź na Twoje pytanie: Wybrałem i wybieram SB-800.
ja również szukałem informacji o lampach i wybór pada na SB-800, poczekam az
będzie na to gotówka, nie kupie innej lampy... wole czekać na Sabinkę, póki co
nie stać mnie na nią... może jeszcze troche stanieją..
z importu nie kupie (troche taniej a gwarancji brak)
używanej też nie kupie.. przebiegu nikt mi nie powie faktycznego ;/
Gawronnek
03-09-2007, 09:24
jako były posiadacz Sigmy 500 Super, mogę się tylko podzielić z własnymi doświadczeniami, gdy ją używałem z D70 byłem bardzo zadowolony i pisałem na forum o jej zaletach, jednak kiedy zawiodła mnie z D80 i kupiłem Sabinę, mogę naprawdę uczciwie stwierdzić, że warto dołożyć, jest zupełnie inny komfort pracy, do pewnych ustawień dużo łatwiej się dochodzi, a samo świecenie jest bardziej powtarzalne i przewidywalne
Czyli kolejna osoba wybiera SB-800 :) Może jakaś kontra się znajdzie? :)
Czyli kolejna osoba wybiera SB-800 :) Może jakaś kontra się znajdzie? :)
Znajdzie się. Wybieram .... Sabinkę. ;) To naprawdę dobra lampa. Nie żałuje pieniędzy, które na nią wydałem.
Gawronnek
03-09-2007, 10:12
zrozum jedną istotna sprawę, lampę kupujesz na lata, nie tak jak body czy szkła po co wybierać półśrodek który z kolejnym sprzętem może nie działać, natomiast jeśli jesteś pewny że zostaniesz na długo z tym co masz, to sprawdź tylko jak działa z Twoim body i kup sobie za pozostałe 5000 zł jakiś inny gadżet
zrozum jedną istotna sprawę, lampę kupujesz na lata, nie tak jak body czy szkła po co wybierać półśrodek który z kolejnym sprzętem może nie działać, natomiast jeśli jesteś pewny że zostaniesz na długo z tym co masz, to sprawdź tylko jak działa z Twoim body i kup sobie za pozostałe 5000 zł jakiś inny gadżet
Jestem zdecydowany na zostanie w systemie Nikona - mam do Nikosia sentyment i nie zamierzam się z tej rodziny wycofać. Dlatego szukam lampy przede wszystkim do Nikonów i jeżeli chodzi o kompatybilność to jedynie wyżej niż D80.
BugsBunny
03-09-2007, 10:17
do zdjęć reporterskich brałbym też pod uwagę SB600, bo w takich zastosowaniach droższa SB800 ma raczej wątpliwą przewagę
Pytałeś mnie o osobiste zdanie - jeśli różnica ok 500 zł byłaby dla mnie istotna to zdecydowanie wybrałbym Sigmę 500. Nie dziw się, że użytkownicy mający w stopkach sprzęt za kilkadziesiąt tysięcy złotych polecają Tobie Nikona... ;)
To dokładny odpowiednik SB800 poza kilkoma drobiazgami o których wspomniałem wcześnie. W SB800 łatwiej dojść jedynie do ustawień CLS, w Sigmie trzeba kliknąć kilka guzików więcej - więc jeśli z niego nie będziesz korzystał zbyt intensywnie to różnice w obu lampach zacierają się jeszcze bardziej.
Sam miałem Sigmę i bardzo chwalę jej pracę - moim zdaniem nawet naświetlała lepiej aniżeli moja obecna SB.
zrozum jedną istotna sprawę, lampę kupujesz na lata...
I tu właśnie jest przewaga Sigmy - możesz mieć 5 lat gwarancji, Nikon rok. Jeśli za 3 lata zmienisz body i lampa nie będzie działała poprawnie odsyłasz do serwisu na aktualizację oprogramowania. Poza tym nie czarujmy kolegi z tą niezawodnością Sabinek - jak wszystko się psuje i tu kilkuletnia gwarancja Sigmy jest ogromną zaletą.
Sam kupiłem niegdyś Sigmę po długich rozmowach z Gawronkiem i naprawdę nie żałowałem :)
zrozum jedną istotna sprawę, lampę kupujesz na lata, nie tak jak body czy szkła
Na własnej skórze przekonałem się, że nie do końca to prawda. Kupiłem sobie kiedys SB-80DX do CoolPixa 4500. Miała być na lata i w razie przesiadki służyć nadal. Po roku czy 2 pojawił się D70 i inne takie. Chyba nie muszę nikomu mówić jak wygląda współpraca SB-80DX z nowymi lustrzankami (nie mówie o wersjach 1 cyfrowych, bo one obsługują D-TTL). Jak kupiłem D200, to trzeba było sprzedać SB-80DX za 1/3 ceny i kupić SB-800. Eh....
typowe zagranie producenta...
typowe zagranie producenta...
To jest jedny poważny żal, jaki mam do Nikona.
To jest jedny poważny żal, jaki mam do Nikona.
I tylko to?
I tylko to?
Wyobraź sobie, że tylko. :) No może jeszcze chciałoby się, aby Nikon wprowadził szkło w stylu 50 1.4 AFS VR, albo 85 1.4 AFS VR, czy też 17 - 55 2.8 VR (ogólnie: więcej VR), no ale to już takie bardziej życzenia niż żale. ;)
Czyli podsumowując - stawiasz na SB-800?
do zdjęć reporterskich brałbym też pod uwagę SB600, bo w takich zastosowaniach droższa SB800 ma raczej wątpliwą przewagę
Czemu wątpliwą?
Gawronnek
03-09-2007, 13:25
bardzo wychwalałem Sigme co mi tu wypomniano, jednak w obecnej chwili nawet gdyby mi ktoś dopłacił 500 zł do Sabinki to już bym do Sigmy nie wrócił, a nie wygrałem w totka i kasy nie mam za dużo :)
bardzo wychwalałem Sigme co mi tu wypomniano, jednak w obecnej chwili nawet gdyby mi ktoś dopłacił 500 zł do Sabinki to już bym do niej nie wrócił, a nie wygrałem w totka i kasy nie mam za dużo :)
Do czego byś nie wrócił? Bo z tej wypowiedzi Twojej, Piotrze, można zrozumieć, że do "Sabinki"...
b3wolf - po prostu idź do sklepu, pomacaj obie lampy, podepnij, zrób kilka fotek i oceń sam czy różnica tych 500-600 złotych jest warta dołożenia do SB800.
Do czego byś nie wrócił? Bo z tej wypowiedzi Twojej, Piotrze, można zrozumieć, że do "Sabinki"...
Przeczytaj tą wypowiedź uważniej. Dopłacić do Sabinki (czyli w domyśle wymienić z dopłatą).
Gawronnek
03-09-2007, 15:38
ok edytowałem tamten post, mogę do niego dodać tylko tyle, że inne firmy robią świetne obiektywy , lampy itp. jednak droga jaką przeszedłem wymieniając kolejne obiektywy czy lampę, doprowadziła mnie w końcu do wniosku że jeśli już Nikon to wszystko Nikon i po kłopotach, wiem że jest tu wielu którzy się ze mną nie zgodzą, ale prawdę mówiąc mam to w nosie,
każdemu kto mnie o to zapyta doradzę kupowanie po dłuższym oszczędzaniu ale nie zamienników, mnie to kosztowało dużo zdrowia i jeszcze więcej pieniędzy, więc nie jest snobizm czy bezgraniczna miłość do Nikona, to po prostu dobra rada, i to głównie skierowana do tych co kasy nie mają za dużo, człowiek powinien kupować mniej ale za to górną półkę, bo tak naprawdę wtedy właśnie jest oszczędny ;) ,
chyba że od razu wie że dolna do zadowoli i pozwoli spać po nocach ;)
, i to głównie skierowana do tych co kasy nie mają za dużo, człowiek powinien kupować mniej ale za to górną półkę, bo tak naprawdę wtedy właśnie jest oszczędny ;) ,
chyba że od razu wie że dolna do zadowoli i pozwoli spać po nocach ;)
Czyli po raz kolejny sprawdza się stara zasada: co tanie to drogie.
Gawronnek
03-09-2007, 15:54
to są moje własne przemyślenia, całkowicie subiektywne, nie rzucam tezy że inne to złe, a w dobie nadchodzących D300 i D3 gdzie zniknie problem BF i FF, wielu będzie się cieszyć tańszymi zamiennikami i nie będzie tracić nerwów na wybieranie poprawnej sztuki danego obiektywu, z lampami jednak może być gorzej jednak póki co nadchodzące body współpracują z Sabiną, a jak będzie z Sigma nie wiadomo
BugsBunny
03-09-2007, 20:09
Czemu wątpliwą?
różnice między lampami http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=31710&postcount=1
czy jest coś w SB800, co daje jej wyraźną przewagę w reporterce? sterowanie innymi lampami chyba nie jest tu potrzebne? moc jest trochę większa, ale SB600 też nie jest słaba, a za to SB600 szybciej się ładuje do pełnego błysku
nie żebym się upierał, wiem że SB800 jest ogólnie lepsza, ale jak ktoś liczy kasę i ma sprecyzowane zastosowania, to za cenę SB800 jest SB600+50/1.8D
robertode
03-09-2007, 20:39
ja również szukałem informacji o lampach i wybór pada na SB-800, poczekam az
będzie na to gotówka, nie kupie innej lampy... wole czekać na Sabinkę, póki co
nie stać mnie na nią... może jeszcze troche stanieją..
z importu nie kupie (troche taniej a gwarancji brak)
używanej też nie kupie.. przebiegu nikt mi nie powie faktycznego ;/
a tu byś sie zdziwił moja sb800 ma przebieg jakies 3000tys zdjeć i jak bym ja przedawał to własnie tyle bym napisał. :)
a tu byś sie zdziwił moja sb800 ma przebieg jakies 3000tys zdjeć
No ładnie, 3 miliony błysków...
Biorąc pod uwagę Wasze zdanie dokonałem wyboru - nie będę owijał w bawełnę - the winner is... SB-800 - zamówiona, będzie w czwartek, więc pewnie w weekend trochę ją przegonię i z pewnością opiszę swoje wrażenia. Także serdecznie wszystkim dziękuję za pomoc :) Toczmy jednak dyskusję dalej, może coś ciekawego się tu urodzi :)
a tu byś sie zdziwił moja sb800 ma przebieg jakies 3000tys zdjeć
Jak to można sprawdzić? Wiesz może?
Jak to można sprawdzić? Wiesz może?
Raczej nie ma większego przebiegu, niż aparat, z którym była uzywana. Oczywiście trzeba założyć, że nie była pożyczana. :)
Szczerze to nie sądzę, żeby lampa liczyła swoje błyski :) To byłoby śmieszne :)
Szczerze to nie sądzę, żeby lampa liczyła swoje błyski :) To byłoby śmieszne :)
Ba ja wiem. Jak w samochodzie jest licznik przebiegu, w aparacie też, to czemu nie w lampie. :)
A co jak strzelisz sobie testowy błysk - niby się błysnęło ale czy policzyć?
A co jak strzelisz sobie testowy błysk - niby się błysnęło ale czy policzyć?
To jeszcze nic. Co jak sobie strzelisz błysk modelujący? :mrgreen:
No więc właśnie w samochodzie czy aparacie jest to miarodajne a w lampie nie ma opcji :)
No więc właśnie w samochodzie czy aparacie jest to miarodajne a w lampie nie ma opcji :)
Można liczyć zuzycie mAh i na podstawie tego ile zabiera 1 błysk mieć obraz tego, jak uzżwana była lampa.
Ale pojawia się pytanie po co :) P.S. Sabina dojechała :) niestety aku do niej jeszcze nie ale weekend zapowiada się ciekawie :)
a ja podejrzewam, że taki licznik istnieje, ale jest on pewnie dostępny tylko dla serwisantów.