PDA

Zobacz pełną wersję : Czy to brudna matryca??

MrOwA
02-09-2007, 20:22
Witam

Wczoraj na pokazach zauważyłem ciemne plamki. Oto przykładowa fotka gdzie widać 3 takie
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://fotogalerie.pl/fotka/2741901188756375s1) (jedna po prawej stronie helikoptera, druga na podobnej wysokości po lewej stronie kadru).
Widoczność powiększa się ze wzrostem wartości przysłony. Rozumiem że to coś na matrycy i teraz pytanko bawić się z tym samemu czy oddać do serwisu (na gwarancji)???
http://fotogalerie.pl/fotka/2741901188756375s1

plumka
02-09-2007, 20:45
jak sam sobie nie poradzisz to oddaj do serwisu, gwarancja to akurat wiele tu chyba nie znaczy. pzdr

Piotr_ek
02-09-2007, 20:53
zdecydowanie jest to zabrudzenie matrycy...
na wycieczkę do Lublina... tutejszy serwis foto zrobi to tanio i profesjonalnie... :)

pretorian111
02-09-2007, 20:59
Witam,

Polecam temat kilka linijek niżej - "Czyszczenie matrycy - problem" - ku przestrodze ;)

Pozdrawiam
Dawid

krootki
02-09-2007, 22:03
Piotr_ek, który serwis masz na myśli?? Na ul. Zielonej może?

jaari
02-09-2007, 22:47
Nie zrozumiem chyba nigdy. Dlaczego Polak zawsze musi być mądry "po szkodzie" ???
Jeżeli masz body na gwarancji oddaj je do serwisu Nikona. Kilka dni i po bólu. Polecam również lekturę kilku (nastu) wątków na poruszany temat - co robić, a czego nie w przypadku zabrudzenia matrycy.
Obyś nie pisał za kilka dni wątku pt." Chyba uszkodziłem aparat" :twisted:
Uważnie przeczytaj podobne tematy na tym forum > wypróbuj metodę "na gruchę" > jeżeli nie pomoże, oddaj do serwisu Nikona.
Pozdrawiam.

mini21
02-09-2007, 23:34
Jeżeli masz body na gwarancji oddaj je do serwisu Nikona.

A co ma wspólnego gwarancja z czyszczeniem matrycy?

jaari
02-09-2007, 23:45
A co ma wspólnego gwarancja z czyszczeniem matrycy?

To, że jeżeli sknocisz filtr zabezpieczający matrycę poprzez samodzielne nieudolne czyszczenie (jak wielu domorosłych "specjalistów" na tym forum), ewentualnie jeżeli sknocą Ci to w jakimś nieautoryzowanym serwisie - to szlag trafia gwarancję na sprzęt warty kilka tysięcy pln. Chyba w skrócie wytłumaczyłem zbieżnosć ? :)

mini21
02-09-2007, 23:51
Oczywiście, to fakt.
Zrozumiałem to tak, że ktoś myśli, że posiadając gwarancje, serwis Nikona wyczyści mu matryce za darmo.

Natomiast ja próbowałem sam czyścić matówkę patyczkami do uszu i płynem do optyki firmy Hama.
Skończyło się na tym, że ją porysowałem i musiałem lecieć do serwisu, żeby mi ją wymienili.

Jeśli posiadasz aparat na gwarancji to nawet nie radzę oddawać go do nieautoryzowanego serwisu, bo mogą się potem przyczepić (ingerencja w sprzęt, gwarancji nie ma!).

Trevor
03-09-2007, 14:48
Jizas
nie demonizujcie.
później dziwne że serwis nie wyrabia.
Spróbować gruszką, tylko sprawdzić, czy talku nie ma z rozsądnej odległości, żeby końcówka po naciśnięciu nie dotknęła matrycy.
Jak to nie pomoże to wtedy dopiero serwis, bo fizyczne dotykanie wacikami to faktycznie brak wyobraźni.

milo_ja
03-09-2007, 14:56
A zanim zaczniesz grzebać, dmuchać itp. sprawdź, czy to widać w wizjerze. Jeśli tak, to ... brudny obiektyw. A z tym jest gorzej. Sam mam w środku jakieś 2 paprochy i widać je na zakresie ok. 18-24 przy przesłonach f16 i f22. Jako, że to zestaw praktycznie nieużywany przeze mnie dałem sobie spokój.

mini21
03-09-2007, 15:02
A zanim zaczniesz grzebać, dmuchać itp. sprawdź, czy to widać w wizjerze. Jeśli tak, to ... brudny obiektyw. A z tym jest gorzej. Sam mam w środku jakieś 2 paprochy i widać je na zakresie ok. 18-24 przy przesłonach f16 i f22. Jako, że to zestaw praktycznie nieużywany przeze mnie dałem sobie spokój.

Zmartwię cię.
Brudny obiektyw nie ma nic do tego.
Jeśli masz jakieś paprochy w obiektywie, to ich i tak nie widać.
A jeśli widzisz coś w wizjerze, oznacza to, że masz brudną matówkę

milo_ja
03-09-2007, 15:16
Zmartwię cię.
Brudny obiektyw nie ma nic do tego.
Jeśli masz jakieś paprochy w obiektywie, to ich i tak nie widać.
A jeśli widzisz coś w wizjerze, oznacza to, że masz brudną matówkę

A jak widzę coś w wizjerze, co jest zależne od ogniskowej i przesłony (przy podglądzie głębi ostrości), i jest widoczne na zdjęciach, to też zwalisz na matówkę? :)

mini21
03-09-2007, 15:36
Ale brudu na matrycy nie widać w wizjerze tylko na zdjęciach.

milo_ja
03-09-2007, 15:38
Ale brudu na matrycy nie widać w wizjerze tylko na zdjęciach.

Dlatego też warto sprawdzić, czy w wizjerze rzeczywiście nie widać używając do tego podglądu głębi ostrości. Jak nie widać -> matryca. Jak widać -> obiektyw.

Grzybu
03-09-2007, 15:42
A ja proponuję nie przejmować się takimi bzdetami, tylko robić zdjęcia. Zdecydowanie taniej i bezpieczniej to wyjdzie. Jeśli masz 3-4 pyłki które widać przy małych otworach przysłony, to szkoda zachodu. Nie lepiej czyścić rzadziej ale hurtowo więcej pyłków??

Nekosh
03-09-2007, 18:37
Jizas
nie demonizujcie.
później dziwne że serwis nie wyrabia.
Spróbować gruszką, tylko sprawdzić, czy talku nie ma z rozsądnej odległości, żeby końcówka po naciśnięciu nie dotknęła matrycy.
Jak to nie pomoże to wtedy dopiero serwis, bo fizyczne dotykanie wacikami to faktycznie brak wyobraźni.
E tam, ja czyściłem wacikami do uszu na sucho i elegancko doczyściłem :)

Karrlos
04-09-2007, 09:53
Mi po motocrossie zaczęly przeszkadzać i zostały mi smugi i za kij nie mogę doczyścić, ajk zejdzie z jednego miejsca to pojawia się w drugim i tak w koło... chyba serwis mnie czeka.

Piotr_ek
04-09-2007, 13:57
Ja raz się wziąłem za czyszczenie i wiem że samemu nie da rady... samemu to można co najwyżej usunąć drobne pyłki za pomocą gruszki.

MirekM
04-09-2007, 14:37
http://pl.youtube.com/watch?v=IixytRQxwh4 . I może zerknijcie pod innymi modelami Nikonów .