PDA

Zobacz pełną wersję : Kurz w głowicy kulowej

Robert S.
02-09-2007, 16:41
Witam
Może macie jakieś sposoby na głowice kulowe i dostępność kurzu do smaru? Dzisiaj fociłem rajd szutrowy i zwracałem uwagę tylko na aparat. Samochody kurzyły strasznie a ja się nie przejmowałem tylko działałem na statywie, no i po powrocie do domu mam problem. Kula zaczęła bardzo ciężko chodzić. wytarłem trochę samą kulę (ściągnąłem trochę zabrudzonego smaru) ale nie pomogło. Kula jest sucha i ciężko chodzi. Macie jakieś pomysły?
Pozdrawiam

markB
03-09-2007, 16:09
Arca Swiss zaleca szmatkę zmoczoną alkoholem (http://precisioncameraworks.com/Media/MonoOperMan.pdf), ale część użytkowników głowic kulowych nie jest zadowolonych z działania alkoholu na powierzchnię kuli. Bywają też tacy co wycierają szmatką polaną WD40, co z kolei jest nie zalecane przez ArcaSwiss.

Robert S.
03-09-2007, 22:57
no nie jest dobrze. Może przeczyścić tym alkocholem i spryskać sprayem z teflonem??

dinox
03-09-2007, 23:45
po wyczyszczeniu starego smaru uzywam smaru do amortyzatorow rowerowych (telfon i fluor) ...jak dotad dziala bardzo dobrze :)

markB
04-09-2007, 15:19
W instrukcji do głowic Markins pisze tak (skróciłem):
1. Zluzować głowicę całkowicie.
2. Nałożyć 2-3 krople WD40 (lub podobnego smaru) na jej powierzchnię i przynajmniej 10-krotnie ją przekręcic, tak aby smar pokrył całość kuli.
3. Szmatką od obiektywu (nie może puszczać kłaczków) dokładnie wytrzeć kulę i wsio.

Robert S.
04-09-2007, 22:35
Ok, dzięki markB za instrukcję :) Zamiast WD40 posmaruję sprayem z teflonem i powinno być ok